Vacanță ca-n filme: În zbor peste Cappadocia

Întotdeauna când visam la o vacanță în Cappadocia îmi imaginam cum e să vezi de sus stâncile alea ciudate, în care acum sute, chiar mii de ani au săpat oamenii ca să locuiască în ele. Știam că locul e binecunoscut pentru o activitate pe care nu poți să o practici oriunde – zborul cu balonul. Imaginile cu zecile de baloane uriașe, colorate în fel și chip care se ridică deasupra munților calcaroși la răsărit de soare m-au făcut să-mi doresc atât de mult să merg în Cappadocia.

_______________________

Am încercat apoi să îmi imaginez cum o să fie zborul? Cum o să decolăm, cum o să fie acolo sus, în bătaia vântului? Cum o să gestionez eu frica de înălțime într-un aparat de zbor fără motor?

Cappadocia Turcia by TravelGirls (45)

În Cappadocia ziua zborului începe cu noaptea-n cap, înainte chiar ca muezinii să înceapă să cheme musulmanii la prima rugăciune. E întuneric încă și avem întâlnire în fața hotelului cu un reprezentant al companiei care organizează zboruri cu balonul cu aer cald în zonă – Sultan Balloons. Când am ajuns pe câmpul de unde aveam să decolăm, nu am văzut decât vreo două baloane leșinate, abia se crăpa de ziuă iar răcoarea dimineții și roua ne cam dădeau bătăi de cap.

Cappadocia Turcia by TravelGirls (41)

N-a durat mult însă și am văzut cum echipele tehnice au început să îngrașe baloanele care se făceau din ce în ce mai mari. Un balaur scuipa foc într-una iar într-un sfert de ceas am fost gata de plecare. În tot timpul ăsta ne-am încălzit cu o cafea sau cu un ceai și am mai ronțăit câte un pișcot cu care ne-au așteptat cei de la Sultan Balloons.

Pentru îmbarcare primești un ecuson cu numele pilotului – îți povestesc imediat despre el, apoi te prezinți frumos la balon și cu puțin ajutor sari în nacelă. Nacela e coșul balonului, care e compartimentat și în care intră vreo 20 de persoane.

Cappadocia Turcia by TravelGirls (39)

Cappadocia Turcia by TravelGirls (43)

Decolarea e atât de lină încât nu bagi de seamă că te-ai și înălțat de la sol și că tocmai a început o oră foarte interesantă din viața ta. Pe măsură ce balonul urcă tot mai mult, priveliștea te lasă fără cuvinte: cât vezi cu ochii, baloanele plutesc leneș în lumina soarelui cald de dimineață iar liniștea nu e spartă decât de flăcările care țâșnesc din când în când în balon și de explicațiile pilotului.

Despre Carlos Sousa – portughezul care de câțiva ani are afacerea în Cappadocia – auzisem multe și numai de bine. Atât de bine încât pentru câteva TravelGirls din grup a fost atracția principală a zilei. Carlos e un pilot minunat, autorizat de Aviația Civilă din Turcia iar explicațiile sale te fac să vezi cu alți ochi zona minunată în care ești. Balonul e unul dintre cele mai sigure aparate de zbor iar accidentul care au avut loc anul ăsta în Cappadocia a fost doar din cauza unei erori de pilotaj. E foarte important deci să alegi cu grijă compania cu care zbori. Noi recomandăm Sultan Balloons, desigur și nu suntem singurele. Pe Lonely Planet și Tripadvisor au reviews foarte bune.

Cappadocia Turcia by TravelGirls (40)

Cele aproximativ 60 de minute zboară cu viteză supersonică, nici nu simți când trece timpul că ne și pregătim de aterizare, în alt loc decât acela de unde am plecat. Balonul e mânuit cu măiestrie de pilot pentru că trebuie să aterizăm în remorca unei mașini. Ne ținem bine și după ce simțim pământul sub picioare aplaudăm frenetic, exact cum fac românii în avion. Și totuși sunt și alte nații în balon.

Cappadocia Turcia by TravelGirls (20)

Cât timp echipa tehnică strânge jucăriile, pe noi ne așteaptă șampanie fără alcool și… diplome. Un astfel de eveniment nu poate să treacă fără să fie marcat așa că fiecare participant primește dovada scrisă a faptului că a fost acolo, că a zburat cu balonul. Strângem prietenește mâna pilotului și promitem că dacă mai venim vreodată în Cappadocia tot cu Sultat Balloon o să zburăm. Așa că mai primim o diplomă. TravelGirls.ro au fost acolo!

Cappadocia Turcia by TravelGirls (44)

Util: * un zbor cu balonul costă 160 de euro de persoană și include și transferul de la hotel;

           * ia o haină la tine, chiar și vara e destul de răcoare acolo sus;

***

Excursia Zbor peste Cappadocia cu TravelGirls.ro și 15 cititori ai blogului nostru a fost organizată în colaborare cu Explore Travel și s-a desfășurat în perioada 21-24 iunie 2013. Pentru a urmări poveștile, fotografiile și impresiile noastre, urmărește tag-ul #inzbor de pe Facebook, Twitter și Instagram.

***

Fotografii by TravelGirls.ro cu Nikon D7000 + obiectiv AF-S DX Nikkor 16-85 mm  f/3.5-5.6G ED VR și Nikon 1 J2  + obiectiv Nikkor VR 10-30 mm de la F64.ro

 și Augustin Radu cu Nikon D80 + obiectiv 18-55 mm


_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne peFacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

6 COMENTARII

    • noi am fost cu avionul până în Istanbul și apoi cu o cursă internă a Turkish Airlines, până în Kayseri. Agenția de turism locală ne-a făcut transferul de la aeroport și ne-a plimbat prin toată Cappadocia.

  1. Ma bucur ca ati revenit asupra subiectului, nu reusisem in vara sa va felicit pe voi si organizatori pentru cele 4 zile…perfecte! Pe organizatori pentru ca s-au ocupat de toate astfel incat sa alergam toata ziua, profitand la maxim de timpul avut la dispozitie si totusi fara sa obosim; pe voi…pentru ca ati reusit sa adunati langa voi oameni faini,cu chef de umblat si curiosi, amuzanti…cu care mi-ar placea sa ies oricand si la o cafea si in alta asemenea aventura.Intr-un cuvant: mai vrem!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.