Bacșișul care-ți arată dedesubturile unui oraș

tur gratuit de oras
tur gratuit de oras

E incredibil cât de mult poți câștiga cu un bacșiș bine plasat. De la un simplu zâmbet din partea unui chelner până la secretele unui întreg oraș. Pe principiul acesta funcționează celebrele free walking tours din întreaga lume: ai parte de un ghid care te plimbă prin oraș, îți povestește legende și secrete pe care nu le găsești în cărți iar la sfârșit, în funcție de experiența avută, îi lași un bacșiș.

_____________________

Pe lângă cercetarea pe care o fac din timp de acasă înainte să plec într-o călătorie, îmi place să aflu mai multe la fața locului, îmi place să iau la întrebări localnicii și, recunosc, îmi place să ascult povești. Fie că e vorba de doar câteva vorbe schimbate pe stradă cu un om de-ai locului sau câteva ceasuri de istorisiri alături de un ghid, sunt de părere că perindările mele prin lume n-ar fi complete fără conexiunea cu acești oameni și fără poveștile lor. Iar tururile gratuite de oraș sunt despre povești.

Unde găsești tururile gratuite

Nu e complicat deloc să găsești un tur gratuit. De obicei, înainte să plec într-un citybreak, eu caut pe internet „free walking tour Rome” de exemplu și aleg ce sună cel mai interesant. Există câteva branduri cunoscute precum Sandeman’s New Europe sau Pancho Tours dar sunt și organizații mai mici, locale. De obicei, ele sunt foarte ușor de găsit pe internet sau în ghidurile din birourile de turism din orașele turistice.

Cine sunt ghizii

De cele mai multe ori, ghizii din tururile gratuite nu sunt localnici ci tineri străini veniți în țara respectivă pentru internship-uri sau la studii. De exemplu, în citybreak-ul din Amsterdam am avut ca ghid o studentă din Noua Zeelandă iar în Sevilia a fost un italian cel care ne-a spus poveștile fiecărui colț al orașului vechi. Toți vorbesc engleză sau chiar mai multe limbi străine. Ce e interesant la oamenii aceștia este că sunt foarte motivați să facă o treabă extraordinară, trăind din bacșișuri. Ei sunt foarte bine informați și deschiși la minte și poți să le ceri sfatul referitor la plimbarea ta, restaurante, baruri sau diverse activități.

Cât durează un tur gratuit

Depinde. Sunt tururi care pot ține de la o oră până la jumătate de zi. Întotdeauna vei ști acest lucru de la început. Indiferent de alegerea făcută, un lucru e sigur: nu vei simți cum trece timpul. Informații primite într-un astfel de tur sunt atât de prețioase iar felul în care sunt transmise e atât de interesant și interactiv încât îți dorești ca turul să dureze cât mai mult. Nu uita: e foarte important să ajungi la locul de întâlnire la timp.

Cât costă un tur gratuit

Teoretic, nimic. Practic, încă de la început îți sunt explicate regulile. Adică, ghizii sunt angajați să facă aceste tururi ca pe un job part time și în funcție de prestația lor, ei sunt plătiți de călătorii ca tine cu un bacșiș, la sfârșitul turului. Din suma adunată, ei dau firmei care i-a angajat un anumit procent. Oricum, îi vei lăsa ghidului atât cât simți că merită. De exemplu, în ultimii 2 ani, eu am oferit ghizilor câte 5 euro pentru că am observat că aceasta este suma care se obișnuiește a se da și pentru că n-am avut niciodata un tur care să nu-mi placă. Dimpotrivă!

Ce include un tur gratuit

Pe lângă turul prin oraș, turul include ghidarea plină de informații pe care nu le găsești în altă parte, intrarea în anumite obiective turistice gratuite pe care altfel le-ai fi ratat cu siguranță, sfaturi privind cele mai bune locuri în care să mănânci sau să te distrezi, reduceri pentru anumite restaurante sau activități și experiența unei plimbări foarte interesante în grup.

Îți recomand să încerci un free walking tour în următoarea ta călătorie. Vei descoperi, pe lângă o mică trecere în revistă a unor date generale despre locul respectiv, multe povești, legende și zvonuri pe care doar un insider le știe. Iar asta nu te costă prea mult, nu există o listă de prețuti, trebuie doar să lași un mic bacșiș. Un bacșiș cu ajutorul căruia afli că o destinație înseamnă mai mult decât 2-3 obiective turistice.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

16 COMENTARII

  1. Interesant, afli lucruri pe care altfel nu le-ai descoperi singur. Nu mai zic de recomandari. Si daca bacsisul e multumitor poate primesti niste sfaturi in plus privind cazarea si altele!

  2. Da, sunt tare faine tururile astea. Noi am fost prima data intr-un astfel de tur anul asta, in Copenhaga, cu Sandeman’s. Si intr-adevar ghid era o tipa din Norvegia, venita acolo la studii.

    Fiind platiti in functie de prestatie, intotdeauna ghizii vor fi mai motivati sa spune povesti interesante si sa se faca placuti. Plus ca nu te bagi la asa ceva daca nu-ti place sa spui povesti oamenilor si sa interactionezi cu straini.

    In New York, pe de alta parte, in Brooklyn, am dat de cel mai plictisitor ghid ever.. Dar chiar cred ca a fost exceptia de la regula.

  3. Eu am testat „free walking tour” din Bucuresti. Nefiind din Bucuresti, am vrut sa aflu mai multe despre acest oras. 🙂 Si da, e foarte fain si l-am recomandat la multa lume apoi. Vi-l recomand si voua;).

  4. […] câte-n lună și-n stele despre oraș. Mai multe despre aceste tururi am mai vorbit în “bacșișul care îți arată dedesubturile unui oraș“. Ce vreau eu să punctez este că ghizii sunt foarte bine pregătiți și că nu sunt […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.