Couchsurfing este probabil cea mai bună invenţie pentru călători. Pe lângă faptul că te poţi caza oriunde în lume fără să plăteşti nimic, câştigi foarte mult prin simplul fapt că stai acasă la un localnic şi experimentezi exact ceea ce înseamnă viaţa în ţara sau oraşul respectiv. Dar s-o iau încet, de la început.
Ce este couchsurfing?
Couchsurfing este, înainte de toate, un site: couchsurfing.org. Aşa a început toată povestea. A devenit apoi un fenomen, un comportament, un fel de a călători. Adică, intri în contact cu oameni din lumea întreagă, îţi alegi o destinaţie şi o persoană la care vrei să stai şi care te poate primi pe canapeaua sa. Bineînţeles, nu trebuie neapărat să fie o canapea. Poate să fie un întreg apartament pe care localnicul respectiv ţi-l poate pune la dispoziţie sau poate să fie doar un pat supraetajat într-o cameră. Sau chiar o saltea gonflabilă.
Cum intri în comunitatea Couchsurfing
Fă-ți un profil pe couchsurfing.org. Completează cu atenție fiecare căsuță și nu neglija niciun răspuns. Pe baza lor vei crea legături cu oameni din lumea întreagă. Ceilalți îți vor citi cu atenție profilul așa că asigură-te că informațiile de acolo sunt cât se poate de sincere și că te reprezintă în totalitate. Nimănui nu-i plac surprizele (neplăcute) când vine vorba de CouchSurfing.
Adaugă fotografii. Fără ele, șansele tale de a crea o conexiune cu cineva vor scădea mult. Ceilalți trebuie să știe că în spatele profilului tău există o persoană reală. Mie îmi place la nebunie să văd pe unde s-au plimbat cei cu care intru în contact pe CouchSurfing și am observat că fotografiile din călătorii au cel mai mare succes. De asemenea, faptul că ai călătorit va aduce câteva „bile albe” profilului tău.
Găzduiește. Deși toți spun că nu ești nevoit să găzduiești și că poți doar să mergi în vizită la alții, îți recomand să începi prin a găzdui. Vei avea ocazia să înțelegi ideea CouchSurfing-ului într-un context confortabil, la tine acasă, și acest lucru te va ajuta să strângi deja primele tale review-uri de la musafirii tăi. Cu cât mai multe review-uri bune, cu atât mai multe șanse să cunoști mai multă lume și să ți se deschidă mai multe uși.
Mergi la întâlniri. Nu e obligatoriu să găzduiești, mai ales dacă nu ai destul spațiu în casa ta. Poți însă să te întâlnești cu străini ce vin în orașul tău și le poți fi ghid. Sau puteți sta la povești la un suc și veți avea cu toții de câștigat. De asemenea, la fel poți face și tu când călătorești. Nimic nu se compară cu un localnic ca și ghid.
Ai încredere. De-a lungul timpului am observat că românii sunt foarte reticenți când vine vorba despre acest tip de călătorie. Tindem să fim suspecți când primim străini în casa noastră și ne stă mintea doar la lucrurile de valoare pe care le avem și la posibilitatea că acestea vor dispărea. Gândește-te că musafirul tău călător poate avea aceleași gânduri. Și el/ea vine într-o casă străină și nu știe la ce să se aștepte. Ai încredere în tine și în ceilalți, deschide-ți mintea și pregătește-te pentru o experiență frumoasă.
Cum sunt Couchsurferii
Couchsurferii sunt oameni extraordinari. Cum altfel ar putea fi niște oameni care călătoresc mult, care au mintea deschisă și sunt dispuși să primească în casa lor sau meargă acasă la călători din lumea întreagă? Dacă nu există bariere lingvistice, îți garantez că vei sta la povești cu ei timp de ore întregi. Ca și tine, și ceilalți Couchsurferi sunt curioși să te cunoască, vor să afle cât mai multe despre țara și cultura ta, vor să încerce mâncarea noastră tradițională și abia așteaptă să audă ce părere ai tu despre țara lor.
Siguranța prin Couchsurfing
Trebuie să reții că această rețea este o comunitate ce s-a creat și a crescut pe baza conexiunilor dintre oameni și a recomandărilor pe care fiecare dintre ei le-au făcut. Cu siguranță că există și experiențe negative dar nici noi și nici ceilalți Couchsurferi pe care i-am cunoscut nu am avut parte de niciuna. Atât timp cât urmezi reguli de bun simț, îți alegi gazdele și musafirii cu atenție și ai un comportament decent, nici nu văd de ce ai avea vreo problemă. Dacă totuși se întâmplă ca cineva să nu-ți lase o impresie bună, poți oricând să renunți la înțelegere și să scrii un review sincer. Couchsurfing nu te obligă cu nimic și ești liberă să faci ce vrei.
Ce câștigi din Couchsurfing
Couchsurfing nu e doar cazare gratuită ci este o experiență completă din care ai doar de câștigat. Cel mai important lucru este că, atunci când călătorești prin Couchsurfing, intri în contact cu localnici și că ai parte de o atmosferă cu adevărat specifică locului. Gazda ta îți va spune lucruri pe care probabil nu le vei afla din ghidurile turistice, îți va spune unde și când să mergi și, cel mai probabil, îți va găti mâncare tradițională. Și stim cu toții că mâncarea făcută în casă este cea mai bună, nu? Iar atunci când tu ești gazdă, ai ocazia să faci aceleași lucruri pentru musafirii tăi străini: să îți prezinți orașul și țara, să arăți lucrurile bune dar și pe cele rele, să îi plimbi, să le gătești și, în definitiv, ai ocazia să fii un ambasador al culturii tale.
_____________________________________________________________________________
Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
- Secretul nostru pentru vacanțe cu adevărat relaxante - 18 iulie 2019
- Cu bebel și cățel în Deltă: review Green Village Resort Sfântu Gheorghe - 1 noiembrie 2018
- Cât de mult ne ajută telefonul în vacanță în străinătate - 19 iunie 2018
Am avut si eu 3 experiente minunate cu Couchsurfing. Toate in Italia. Am stat la o mama singura cu 2 copii in Milano, la un cuplu cu o vila superba in Toscana si la o familie in Genova. Inca mai tin legatura cu gazdele mele si pot spune ca am trait momente superbe impreuna. Am avut insa si o mica problema – familia din Genova mi-a citit textele de pe blog cu Google Translator si le-a interpretat gresit – ceea ce a dus la un review negativ:( Am incercat sa le explic situatia, insa m-am simtit f prost in final, pt ca oamenii au fost chiar ok. Insa nu renunt din cauza aceasta la calatorii cu Couchsurfing-ul. In curand voi pleca timp de 8 luni prin Asia de SE si chiar vreau sa apelez la localnici pentru cazare si sfaturi. Cu multa incredere… Este intr-adevar un stil de viata!
wow Ioana, nu știam că și tu călătorești prin CS. într-adevăr e o experiență minunată să faci asta și nu se compară cu nimic întâlnirea cu localnicii. abia aștept poveștile din Asia! 😉
Multumesc, Narcisa! Si eu de abia astept sa plec:)
[…] care-a trecut am găzduit, pentru prima dată, doi couchsurferi din Germania, care nu știau nimic despre România. I-am asigurat că povestea cu Dracula nu este […]
[…] un apartament cu mai multe persoane. Poţi chiar să te cazezi fără să plăteşti niciun ban dacă te înscrii pe couchsurfing.org. Ai nevoie de intimitatea şi confortul unui hotel? Nu trebuie să stai neapărat în centru iar […]
[…] de limbă străină, după ani și ani de gramatică în școală, este la fața locului, când începi să-i povestești unui străin despre țara ta. Tot atunci realizezi că nu ai acordat prea multă atenție orelor de istorie în generală și cu […]
CS e o justificare pentru sarantocii care vor sa calatoreasca beneficiind de cazare gratuita. Daca vrei contact cu localnicii si tot bla-bla-ul respectiv, poti sa-ti PLATESTI cazarea la oamenii respectivi. Dar nu… mergem cu miloaga la unii si altii, totul sub acoperisul caldut al relatiilor interumane, contactului cu localnicii, etc.
Aiurea, e vorba de niste oameni care in loc sa munceasca mai mult ca sa-si permita vacantele pe care le doresc… aleg calea usoara a milogelii.
Vezi, poate gasesti si companii aeriene care sa te transporte gratuit in numele multiculturalismului, pacii si prieteniei intre popoare. Poate restaurante care sa-ti dea de mancare pe gratis? Atunci vei putea vizita lumea fara sa ai chiar nici un leu in buzunar… romane.
Este alegerea fiecaruia modul in care doreste sa isi cheltuie banii. Daca pot opta pentru couchsurfing si exista cineva caruia sa ii faca placere sa imi ofere un loc de cazare, de ce sa nu ma folosesc de aceasta ocazie? Orice iesire din tara costa bani iar daca banii economisiti astfel iti vor aduce o zi in plus de a vizita ceva, nu e nimic rau aici.
In plus, daca vrei sa stii, romanii sunt chiar la coada clasamentului cand vine vorba de „milogeala” pentru un lucru sau altul mai ieftin, asta pentru ca de-abia de cativa ani incoace am inceput sa iesim din tara si nu avem experienta de zeci de ani a altora care cauta si negociaza la sange ce este mai convenabil.
si nici macar nu e vorba doar de bani atunci cand vorbim de CS. experienta in sine mi se pare priceless.
Ngy, priveste si din alt punct de vedere
Eu nu sunt deloc o adepta a couchsurfingului si nu cred ca as as merge asa in calatorii, dar cei care fac asta schimba ceva reciproc. Nu e chiar „ma duc la tine gratis si tu nu primesti nimic”
Si cel care primeste oaspeti, merge tot pe acelasi sistem si se cazeaza pe gratis. Nu toata lumea are bani sa viziteze diverse tari, asa cum si-ar dori.
Si pe urma, pesiteurile specializate toti fac cam acelasi lucru. E ca si cum ai face schimb de experienta cu cineva. Da, pe gratis, de ce nu?
Eu te invat pe tine limba franceza, tu il inveti pe Ionut maghiara si asa mai departe
Nu stiu pentru ce raspundeti unor oameni care n-au nimic in comun cu fenomenul asta si cu ideea in sine de people helping people. Narrow minded people should stick to their narrow minded ideas. E ca si cum ai spune ca e mai frumos in tara decat afara , desi n-ai fost niciodata in strainainte, if you can’t compare things and you don’t have any perspective, why the fuck talk about it?
[…] Dacă pleci la drum singur sau în doi, una dintre opțiuni este hostelul. Singurul dezavantaj e că unele camere au și câte 12 paturi dar cele mai multe au internet wireless gratuit, mic dejun inclus, un lobby unde seara se adună turiști din toate colțurile lumii și stau la taclale iar unele hosteluri au multe puncte bonus la capitolul curățenie și view față de multe hoteluri în care am stat. Dacă vrei sfaturi de la localnici și experiențe autentice, intră în rețeaua Couchsurfing. […]
CS is for sex!
[…] cum a văzut el în filme sau pe Pinterest așa că doarme în gări într-un sac de dormit sau prin Couchsurfing, mănâncă junk food de pe stradă și evită cu succes orice cheltuială. De cele mai multe ori […]
hello, am o întrebare legată de couchsurfing: care-i treaba cu verificatul contului? este obligatoriu, sau este un avantaj?
dacă nu optez pentru funcția de verificare (contra sumei de 25$) scad mult șansele de a-mi găsi o canapea? 🙂
iar dacă aleg să plătesc cei 25$, suma e plătită doar o dată, la crearea contului, sau este un fel de abonament pe care îl plătesc lunar?
merci!
Bună!
Eu nu mi-am verificat contul. Cred că se poate trăi și fără atât timp cât ai conexiuni și review-uri bune.
wow! Ati fost in Rhyolite!!! mie mi-a placut la nebunie pe canapeaua de acolo.
[…] în Provence (mijloacele de transport în comun nu existau), atunci când am călătorit prin Couchsurfing, atunc când am coborât agățată de pe o coardă pe stâncă, atunci când am dormit sub cerul […]
[…] confort pentru că dorința de a călători și de a cunoaște era mai importantă. Tot pe atunci foloseam și Couchsurfing, o platformă online internațională prin intermediul căreia puteai să intri în legătura cu […]
[…] călătoream atât de mult chiar și în străinătate. E drept, aveam alte nevoi atunci, am stat acasă la localnici prin Couchsurfing, am stat în hosteluri (și mi-a plăcut!), am făcut și autostopul iar biletele de avion erau […]
[…] călătoream atât de mult chiar și în străinătate. E drept, aveam alte nevoi atunci, am stat acasă la localnici prin Couchsurfing, am stat în hosteluri (și mi-a plăcut!), am făcut și autostopul iar biletele de avion erau […]