Tipuri de călători (1)

Pe principiul „câte  bordeie, atâtea obiceie”, am observat printre cei cunoscuți dar și prin plimbările mele o mulțime de tipuri de călători. Suntem diferiți, deci e normal să vedem lumea cu alți ochi sau să înțelegem excursiile în mod diferit. Unii pleacă de acasă pentru bife, alții pentru experiențe, mai sunt unii care vor doar să testeze mâncărurile locului iar și mai mulți vor doar să-și dea check-in pe Facebook.

Japonezul – nu e japonez dar se poartă precum unul. El se întoarce dintr-un citybreak de 3 zile cu cel puțin 4500 de poze din camera de hotel, din holul hotelului, din fața hotelului, din stația de autobuz, în autobuz, încă trei din autobuz, poză cu șoferul de autobuz, cu autobuzul plecând, 23 de poze cu intrarea în muzeu, 46 cu oamenii de la coadă, cel puțin 4 poze selfie stând la coadă, pe statuie, lângă statuie, sub statuie – toate dublate, adică două portrait și două lanscape, să fie sigur că are de unde alege.

Dezorientatul – nu știe care-i dreapta și care-i sudul nici dacă i le desenezi. Are impresia că avionul a luat-o greșit și trebuie să se asigure că a aterizat în țara în care voia să ajungă. Chiar și cu harta ori GPS-ul în mână, dezorientatul o va lua mereu în sens opus și-i va lua dublu ca timp să ajungă unde are nevoie. Are și o explicație pentru asta: au pus ăștia indicatoarele greșit! Sfatul TravelGirls: nu-ți da întâlnire cu un dezorientat într-un loc pe care nu-l știe.

manosque franta provence

Bifăitorul – are o listă cu locuri de văzut și aleargă de mănâncă pământul la destinație ca să bifeze mult prea multe lucruri în mult prea puțin timp. Nu știe să-ți povestească prea multe despre locul vizitat dar îți va înșira toate obiectivele turistice văzute parcă admonestându-te că tu ai pierdut timpul degeaba pe acolo pentru că nu le-ai văzut. Bifăitorul nu știe prea multe nici despre bifele sale, important pentru el e să le șteargă de pe wishlist.

Dependentul de adrenalină – călătorește pentru a face sporturi extreme doar într-un singur exemplar și nu se oprește la niciunul dintre ele sau întinde coarda la maxim până simte cum moartea îi suflă în ceafă. Zborul cu parapanta devine prea mainstream pentru el și vrea să sară cu un wingsuit, iar bungee jumping e de o mie de ori mai interesant dacă e deasupra unui bazin cu rechini.

Cameramanul – are un membru în plus față de restul oamenilor: camera de filmat. Cameramanul este un nostalgic al călătorilor, el filmează absolut tot în plimbările sale chiar și dacă e vorba despre câteva secunde, în momente în care o fotografie ar mult mai potrivită. Să nu crezi că el face ceva cu aceste filmări. Nu, nu le montează în vreun videoclip și nici nu le publică nicăieri ci doar le arată de fiecare dată celor care-i calcă pragul. Bineînțeles, 90% dintre filmările sale sunt neinteresante, prost încadrate și tremurate.

masina decapotabila praga

Fiul risipitor – are banii de la mami sau tati și îi cheltuie în călătorii pe cele mai scumpe hoteluri unde ajunge cu cele mai fițoase mașini. Pentru el, călătoriile înseamnă abundență și poze pe Facebook din locuri în care noi, muritorii de rând, nu am ajunge niciodată. Fiul risipitor nu știe mare lucru despre destinațiile în care ajunge ci este mai degrabă un colecționar de branduri și nume.

Bogătașul experimentalist – este de cele mai multe ori american din familie bună care își ia un career break imediat cum termină facultatea și pleacă cu rucsacul în lume. Dacă îl vezi, nu dai doi bani pe el deși el are cel puțin două milioane de dolari în contul tatălui. Vrea să călătorească așa cum a văzut el în filme sau pe Pinterest așa că doarme în gări într-un sac de dormit sau prin Couchsurfing, mănâncă junk food de pe stradă și evită cu succes orice cheltuială. De cele mai multe ori îi și iese să fie un adevărat nomad.

Paranoicul – e speriat de propria-i umbră și suspicios în orice privință. Pentru el, avionul are întotdeauna întârziere, stă cu teamă că i s-a furat bagajul, are tot timpul impresia că este păcălit de străini și stă cu gentuța cu bani și acte strâns legată de gât. Toți străinii întâlniți sunt hoți, dubioși și vor să-i facă rău. Dacă îl vezi sau îl asculți, ai impresia că l-a obligat cineva să plece de acasă și că nu-i place deloc să călătorească. Probabil că așa și este.

Colecționarul – îl recunoști de acasă, nu trebuie să călătorești cu el. Are frigiderul, mașina de spălat și sufrageria pline de suveniruri cumpărate din locurile pe care le-a vizitat. Colecționarul stă prost cu memoria, altfel nu-mi explic de ce are nevoie de atât de multe obiecte. Cei mai fericiți sunt oamenii din jurul lui, prietenii și familia, pentru că de fiecare dată primesc câte ceva din locurile în care ei nu au ajuns niciodată.

Călătorul spiritual – călătorește pentru a se regăsi pe ei și cel mai bine le iese asta în mănăstiri, temple de rugăciune sau pustietate. Sunt cuminți, nu atrag atenția, nu deranjează pe nimeni dar poți să-i observi dacă ești atentă: călătoresc de cele mai multe ori singuri, au o carte ori un jurnal în mână și o privire cam răutăcioasă când vădla chestii prea lumești.

gara orsova

Hipsterul – știe întotdeauna locuri de care n-a auzit nimeni: o străduță lăturalnică unde se adună artiștii obscuri ai orașului, o expoziție de artă modernă într-un garaj, un concert al unei trupe fantomă și așa mai departe. Hipsterul nu vizitează obiective turistice, nu face prea multe fotografii, îl poți vedea citind așezat pe bordura unui trotuar în mijlocul Barcelonei ori în vreun parc și îi plac filtrele Instagram. Toate, unele puse peste altele.

Turistul fidel – sau turistul fixist. El merge în fiecare vară în aceeași destinație pentru o săptămână, în același hotel, aceleași restaurante. Nu îi place să iasă din zona de confort, nu îi place să zboare cu avionul, motiv pentru care pleacă în fiecare an cu mașina la drum. Turistul fidel susține că destinația în care revine de atâta amar de vreme e cel mai frumos loc de pământ și nu înțelege de ce noi, ceilalți umblăm brambura prin lume. Nu auzi că în Corfu e cel mai mișto?

Groupie – este fanul uneia sau a mai multor trupe pe care le urmărește în concerte oriunde s-ar duce în lume. Recunoști un groupie la drumul mare pentru că e mereu îmbrăcat cu tricouri cu numele formațiilor preferate și are încheieturile brațelor pline de brățări de la festivaluri. Un groupie călătorește cât mai low cost posibil, doarme la cort în campingurile de festival și nu prea vizitează nimic altceva în afară de zona de mâncare și cea de bere de lângă scene.

Continuarea: Tipuri de călători (2)

Tu de care ești?

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitterși abonează-te prin RSS la articole.

 

Narcisa
bestvalue.eu

8 COMENTARII

 1. Eu sunt un pic japonez, mult dezorientat :D, cam bifaitor (in limita timpului imi stabilesc prioritatile din papirul lung pe care il iau mereu cu mine 😀 ), putin colectinar, spiritual si putin hipster (dar nu peste tot :D). Ajunge ? 😀 😀

 2. De fiecare data cand am plecat undeva am plecat cu cineva care a mai fost sau m-am dus sa vizitez pe cineva de acolo, asa ca niciodata nu mi-am batut capul cu harti si indicatii.
  Pana cand am fost la Amsterdam cu fetele si am constatat ca nu stiu sa citesc o harta. Sunt groaznica, nu inteleg nimic… Cu toate acestea, sunt buna de luat la drum caci eu am curaj sa intreb, sa cer si sa ma pisicesc la nevoie. Nu-s chiar de lasat acasa :))

  Altfel, sunt si eu putin bifaitoare, dar numai la city break-uri. Daca imi place, o sa ma mai intorc, daca nu, macar sa-mi fac o idee 😀

 3. Haha! Imi place articolul!
  E in mine un pic de japonez, un pic de colectionar si un pic de bifator. Trebuie sa citesc acum si partea a doua – sa ma descopar si acolo 🙂

  (mi-ai facut pofta sa sortez cele 4500 de poze din ultima excursie)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.