Sfaturi pentru fotografii mai bune cu telefonul în călătorii

Recunosc, sunt dependentă de telefon iar de când am un smartphone, acesta îmi este cameră foto, loc de muncă, de informare și de legătură cu cei dragi. Cele mai multe fotografii ale mele sunt făcute cu telefonul și aproape niciuna din ele nu scapă neretușată înainte de a o încărca online. După ce am fost în prima mea tabără de fotografie, acum vreo doi ani și ceva, febra Instagram m-a cuprins serios și de atunci sunt un utilizator înrăit al aplicației care avea peste 102 de mii de utilizatori în 2014 în România. E foarte posibil ca între timp numărul să se fi dublat.

Ce și cum pozezi

Știm cu toții că telefoanele mobile, oricât de smart ar fi ele, nu vor oferi niciodată aceeași calitate a fotografiei cum o fac aparatele foto, mai ales cele DSLR. Avantajele telefonului sunt însă accesibilitatea și faptul că poți prinde rapid un moment fotogenic, fără prea multe pregătiri. Totuși, dacă în călătorii stai tot timpul cu telefonul în mână și faci 400 de poze pe zi, nu vei obține fotografii mai bune ci mai multe fișiere de șters. Sau mai multe poze cu care să-ți plictisești prietenii când te întorci din vacanță. Fii atentă la micile detalii din jurul tău, la acțiuni, personaje care exprimă un sentiment, care spun o poveste sau peisaje cu adevărat impresionante. Pe scurt: vânează subiectul fără să-l sperii.

fotografii oameni calatorii 2

După ce ai găsit subiectul, think fast! Ai deajuns de multă lumină încât să se înțeleagă ceva din fotografia asta? Dacă subiectul e în umbră, lumina e pur și simplu slabă ori soarele bate fix în cameră, nu-ți pierde timpul. Mai bine te bucuri de moment. Dacă totuși subiectul e super-mega-califragilistic de interesant dar fotografia iese întunecată, o poți retușa mai târziu cu ajutorul lui Snapseed, dar despre asta am scris mai jos.

Al doilea lucru care ar trebui să-ți intre în reflex este regula treimilor. Clipul de mai jos este extrem de util și îți explică foarte clar cum să încadrezi cât mai bine în așa fel încât treimile să îți creeze o fotografie cât mai armonioasă. Pe scurt: nu face poze în care să ai jumătate pământ și jumătate de cer și nu pune personajele în centrul pozei ci alege mai degrabă treimea din stânga sau cea din dreapta.

Oamenii. Dacă ai un personaj pozat din profil care privește în zare, oferă-i cât mai mult spațiu în fotografie în direcția privirii. Dacă nu-ți încape un om în poză, nu-i tăia picioarele de la genunchi, nici mâinile de la cot, și în general nu tăia poza pe muchii ori încheieturi. Și că tot veni vorba de tăiat, dacă în jumătate din poza ta nu se întâmplă nimic ori nu transmite nimic (de exemplu se vede doar asfalt), folosește funcția Crop care te ajută să tai/decupezi exact cât ai nevoie de din poză.

Dacă vrei să fotografiezi oameni și portrete în călătoriile tale, asigură-te că nu îi deranjezi și ai permisiunea lor. Nu te speria dacă nu știi să le vorbești limba, poți să-i saluți, să le zâmbești și să le arăți telefonul dându-le de înțeles că vrei să le faci o poză.

fotografii oameni calatorii 4

Clădirile. Sunt mulți călători pasionați de arhitectură și bat lumea în lung și în lat cu acest scop. Alții, cei mai mulți dintre noi, suntem observatori amatori. Oricum ar fi, dacă vrei să prinzi pentru totdeauna imaginea unei clădiri într-o fotografie, trebuie să ții cont de câteva principii. Primul sfat pe care l-am primit eu referitor la fotografierea clădirile în călătorii a fost „O clădire are fundație, corp și acoperiș. Ai grijă să le prinzi pe toate în aceeași poză.” În plus, aș adăuga eu, lasă loc și pentru un pic din stradă și un pic din cer, în așa fel încât privitorul să înțeleagă contextul în care există acea clădire. De asemenea, gândește-te dacă acea clădire spune ceva despre destinație sau despre momentul în care ai văzut-o. Dacă nu ești sigură, așteaptă apusul când lumina caldă poate da viață oricărei clădiri sau când trece vreun personaj interesant prin fața ei.

fotografii telefon 5

Orașele. În călătorii, orașele sunt sursă nesecate de subiecte pentru fotografii. Într-un citybreak aglomerat cu multe obiective turistice, ai ocazia să faci aceleași fotografii ca toți ceilalți turiști din lume. Îți sugerez să te trezești cât mai devreme (pe la 6-7) ca să prinzi acele momente în care soarele abia răsare, orașul e pustiu, se deschid piețele, magazine, cafenelele. De asemenea, încearcă să ieși din traseul turistic marcat pe hartă, să intri pe străduțe, să mergi cu autobuzul ori metroul, să mănânci acolo unde mănâncă localnicii la prânz. Vei prinde cu siguranță câteva cadre interesante.

fotografie strada telefon

Cameră cu priveliște. Fă rezervare într-un hotel ori pensiune with a view! Nu neapărat pentru poze frumoase ci pentru dimineți… mai bune. Cui îi place să se trezească dimineața? Mai ales în călătorii. Când te trezești însă cu o asemenea priveliște în fața ochilor, inspirația pentru fotografii vine mai ușor. Ba chiar și cafeaua de hotel e mai bună! (Știm cu toții că să găsești o cafea bună la micul dejun într-un hotel e ca și cum ai găsi apă în deșert.)Booking.com

room with a view romania

Mâncarea. În călătorii ai cele mai multe șanse să încerci mâncăruri și rețete noi, diferite de cele cu care te-ai obișnuit acasă, așa că sunt sigură că-ți dorești să îți întipărești cât mai bine în memorie gustul, mirosul și chiar aspectul gustoșeniei nou descoperite. Telefonul nu e cea mai bună unealtă pentru fotografii care să facă dreptate mâncărurilor, asta e clar. Ca să prinzi totuși ceva din experiența ta într-un JPG, îți recomand să te asiguri că ai lumină cât mai puternică înainte să te pui pe pozat. Nu te arunca la poze Macro, oricât de performant ar fi telefonul, e prea posibil să iasă ceva de nedeslușit. Depărtează-te deci de mâncare, fă o poză întregii farfurii și nu o edita prea mult, s-ar putea ca o bucată de carne delicioasă să arate scârbos după editare.

fotografii mancare calatorii telefon

Selfie-urile. Călătoriile și pozele tip selfie merg mână în mână, o știm, o facem și noi, am scris despre asta.

fotografii selfie calatorii telefon

Apusuri și răsărituri. Aceste momente ale zilei sunt spectaculoase pur și simplu și nu sunt deloc greu de prins în poză. Problema este că un apus incredibil din vacanța noastră nu arată la fel de spectaculos în poză. De ce? Diferența între un apus oarecare și unul interesant stă în detalii: nori, siluete, oglinzi, personaje. Cum nu ai decât vreo jumătate de oră la dispoziție pentru pozat, îți recomand să pândești un loc bun din care să urmărești spectacolul dinainte ca el să înceapă și să activezi funcția HDR a telefonului. Nu uita de regula treimilor.

Vezi și 8 locuri în care să vezi apusul perfect.

fotografii apus calatorii telefon

Peisaje. De multe ori, peisajele nu reușesc să transmită emoții pentru că sunt statice. Dacă vrei să faci o fotografie de impact cu telefonul unui peisaj, îți sugerez să mergi în două direcții: ori profiți de niște culori spectaculoase (rododendroni roz pe munte, un lac azuriu într-o pădure, un câmp de maci înfloriți etc.) ori prinzi detalii care să transmită o emoție (valuri care se sparg în stânci, câteva flori în primplan și dealurile ori parcul în planul secund, o căruță ce urcă pe un drum de munte etc.). Apasă de câteva ori pe declanșator ca să faci mai multe poze în același cadru, până prinzi imaginea dorită.

Sfaturile TravelGirls: Află care este cel mai înalt loc din oraș (un sky bar ori un munte sau deal de la periferie) și urcă-te acolo pentru o panoramă asupra orașului. Dacă ești în pană de idei, uită-te pe cărțile poștale din magazinele de suveniruri, cu siguranță vei găsi acolo câteva idei faine pentru fotografii.

fotografii telefon31Câteva detalii tehnice:

  • curăță frecvent lentila camerei telefonului, sigur are amprente pe ea.
  • crește luminozitatea display-ului atunci când faci poze ca să știi ce tragi.
  • setează camera telefonului să facă poze de cea mai înaltă calitate, la cea mai mare rezoluție.
  • uită de zoom. Te rog, nu folosi zoom-ul din telefon. Niciodată.
  • uită de flash. De tot.
  • ia cu tine un power-bank (baterie portabilă), vei avea nevoie.
  • dacă nu ai nicio poveste, nu transmiți nicio emoție, șterge-o și ia-o de la capăt.

Aplicații de editare poze pe telefon

Eu folosesc 2 aplicații de editare a pozelor pe telefon: Snapseed (în proporție de 90%) și Picsart (când am chef de joacă). Uneori mai folosesc și Squaredroid (sau Instasize) ca să încarc pe Instagram poze care nu sunt pătrate.

Snapseed. Se spune despre această aplicație că este cea mai bună pentru editare foto pe mobil și nu pot decât să fiu de acord. O folosesc aproape zilnic și nu am nimic să-i reproșez. Poate doar filtrele care sunt prea vintage pentru gustul meu. De la simplul Crop și Resize, până la Tune Image cu care pot seta manual lumina, contrastul, culoarea și căldura, funcția HDR pentru imagini mai șocante, funcția Focus (my love!) și Tilt Shift, aplicația Snapseed e visul oricărui Instagramer, pe cuvântul meu!

Descarcă Snapseed gratuitGoogle Play  |  App Store

Sfatul TravelGirls: Editează pentru a scoate în evidență ceva, nu pentru a încerca să faci o fotografie bună din nimic.

fotografii telefon 2

PicsArt. Deși și PicsArt are multe funcții de editare foto, eu folosesc de aici doar filtrele, colajele, ramele și, cel mai important, stickers. Cu funcția Add Clipart/Sticker/Image, pot adăuga peste o poză fie diverse imagini din arhiva aplicației, fie pozele mele proprii (eu pun logo-ul TravelGirls.ro pe pozele de pe pagina noastră de Facebook, atunci când sunt pe drumuri, în călătorii, ori mă joc, așa cum se vede mai jos).

Descarcă PicsArt gratuitGoogle Play  |  App Store

picsart travelgirls

Ce faci cu pozele

În principiu faci ce vrei cu ele pentru că sunt ale tale. Înainte să le încarci însă pe Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest sau cine știe unde în altă parte, asigură-te că ele nu încalcă nicio regulă de bun simț. Ai acordul persoanelor fotografiate să faci publică poza? Dacă e vorba de copii, ai acordul părinților? De nuditate nici nu mai discutăm.

Ce faci atunci când când ești în vacanță, ai făcut sute de poze cu telefonul într-o săptămână și nu mai ai spațiu pe card? Ca să nu umbli cu mini-carduri mici de ți se pierd printre degete, îți recomand să folosești un spațiu de stocare online precum Dropbox cu care să-ți sincronizezi telefonul. Astfel, de fiecare dată când ai o conexiune la Internet, pozele din galeria foto a telefonului se vor încărca automat în contul tău personal de pe Dropbox, eliberându-ți astfel spațiul de pe card. Nu-ți face griji, contul online este privat și nimeni nu are acces la pozele tale, fără un link securizat.

picsart

______________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

5 COMENTARII

  1. […] Cartierul Roşu sau Red Light District nu mai are nevoie de prea multă prezentare. Este un loc bun pentru o plimbare la finalul unei zile căci luminile şi freamătul din zonă te vor face să înţelegi şi mai bine ce înseamnă  viaţă de noapte a Amsterdamului. Ghida noastră ne-a dus pe o alee mai puţin cunoscută de turişi, cea cu big mommas. Nu uita că nu ai voie să filmezi sau să faci fotografii. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.