Despre stele și margarete – mini-ghid ca să știi pe ce dai banii la hoteluri și pensiuni

Dacă nu ți-ai făcut încă o rezervare early-booking pentru vacanța de vară, sigur îți trec prin minte tot felul de plaje sălbatice, mări azurii și sate pitorești, scăldate în soare pentru următorul concediu. Odată aleasă destinația, intri în focurile trierii hotelurilor și ale pensiunilor, pentru că vrei ca totul să fie perfect. Începi să citești forumuri, bloguri și reviews pe Tripadvisor și te iei cu mâinile de cap pentru că părerile sunt împărțite: unul spune că hotelul X nu merită nici măcar 2 din cele 4 stele pe care le are, altul zice că raportul calitate-preț e foarte bun dar că a avut în fiecare zi micul dejun a fost același, alții sunt de părere că oricum nu contează cum arată hotelul, ei vor doar să aibă un pat cu așternuturi curate și apă caldă – că doar nu merg în vacanță să stea în cameră.

Fiecare își alege hotelul cu mai multe sau mai puține stele în funcție de un set de criterii personale, nu asta e important însă de cele mai multe ori turiștii au așteptări prea mari de la locația aleasă. Mai bine zis, nu știu la ce să se aștepte, cred că 4 stele le asigură confortul unui pașă în serai și de la 5 stele vor să fie și gâdilați în talpă și de la 2 stele se așteaptă la ce e mai rău. Lucrurile nu stau chiar așa, stelele și margaretele astea se acordă după un sistem bine pus la punct, fără loc de prea multe interpretări. S-o luăm pe rând.

***

Toate hotelurile și pensiunile, indiferent de numărul de stele sau de margarete afișate, trebuie să îndeplinească o serie de condiții ca să obțină autorizația de funcționare:

  • temperatura în spaţiile de cazare, de servire şi în cele comune să nu depăşească 25 de grade Celsius (în sezonul cald, respectiv 21 de grade, în sezonul rece);
  • grupurile sanitare să aibă apă rece şi caldă permanent;
  • spaţiile de cazare să beneficieze de lumină naturală directă şi de aerisire (să nu fie amplasate la subsol!);
  • personalul să fie calificat şi să se garanteze liniştea şi siguranţa turiştilor.

Viscri 125 Transilvania Printul Charles (82)

Standard: hotelurile de 2* și pensiunile de 2 margarete

În astfel de hoteluri și pensiuni ar trebui să găsești cel puțin prosoape, săpun și hârtie igienică iar confortul diferă mult de la un caz la altul și, mai ales de la o țară la alta. Ține minte însă că lenjeria nu îți va fi schimbată decât la 4 zile iar prosoapele la 3!

Este bineștiut că nu toate țările lumii au același sistem de acordare al stelelor și dacă alegi totuși să rămâi peste noapte într-o astfel de locație, ai grijă dacă mergi în Franța (acolo nu au o reputație grozavă) dar fii sigură că totul va fi bine în țări precum Austria, Elveția sau Germania.

Confort: hotelurile de 3* și pensiunile de 3 margarete

Camerele duble trebuie să aibă minimum 15 m² (fără grup sanitar) și climatizare sau aer condiționat (doar pe litoral), internet wireless, telefon, minibar frigorific cu produse, televizor și cuvertura pat.

Lenjeria se schimbă la 3 zile și prosoapele la două zile.

În baie trebuie să găsești 3 prosoape/persoană, șampon, gel pentru duș și cască de baie, sistem de apelare urgentă la recepție și covoraș antiderapant.

Recepția trebuie să aibă un loc de păstrare al bagajelor și un spațiu pentru păstrarea echipamentului sportiv (iarna).

Conacul Apafi Malancrav

First Class: hotelurile de 4 stele și pensiunile de 4 margarete

Dacă te cazezi într-o cameră dublă într-un hotel de 4*, aceasta ar trebui să aibă minimum 18 m² și ține minte că angajaţii hotelului sunt datori să aducă lenjerie de pat şi prosoape proaspete (obligatoriu de culoare albă) la fiecare două zile şi halate curate la 3 zile.

Camerele sunt dotate cu seif, internet wireless, telefon, minibar frigorific cu produse, televizor iar în baie trebuie să fie (în plus față de 3*) uscător de păr, halat de baie și papuci de unică folosință.

Hotelul are obligatoriu și un restaurant și trebuie să asigure cel puțin 15 servicii suplimentare (incluse în prețul de cazare sau taxate separat): de exemplu loc de joacă pentru copii, cabină de hidromasaj ori coafor.

Rucar Bran Pestera Magura TravelGirls (76)

Deluxe: hotelurile de 5 stele și pensiunile de 5 margarete

Suprafața minimă a unei camere duble este de 20 de m² și, la fel ca la 4*, lenjeria de pat și prosoapele se schimbă o dată la 2 zile iar halatele la 3 zile.

În baie trebuie să găsești un set de produse igienice și cosmetice (minimum 5 produse – în loc de șampon, gel de duș și cască de baie)

Hotelurile de 5* au parcare păzită și pun la dispoziție minimum 3 servicii de agrement/relaxare (de exemplu, o piscină, teren de tenis, sală de fitness etc) și, la fel ca și hotelurile de 4*, cel puțin 15 servicii suplimentare (incluse în prețul de cazare sau taxate separat).

Fronius Residence Sighisoara

***

Din păcate nu există o clasificare internațională a hotelurilor general valabilă, prin urmare 3 stele din România nu seamănă cu 3 stele în Turcia, Argentina sau India. De altfel, este binecunoscut că în țări precum Turcia, Maroc, Egipt sau Tunisia, dacă alegi hoteluri care au mai puțin de 4 stele, s-ar putea să nu fie foarte bine. În Italia însă, se pare că este o altă practică – hotelierii preferă să aibă mai puține stele – din pricina taxelor pe care le plătesc la stat – dar oferă servicii și au standardele unui hotel superior. Un articol interesant despre tipurile de hoteluri din mai multe țări, aici.

Mulți turiști nu știu însă asta și uite așa se umplu forumurile și blogurile de comentarii negative la adresa hotelurilor respective sau chiar a agențiilor de turism. Până acum câțiva ani și Grecia era în aceeași situație (avea propriul sistem de clasificare) însă din 2013 face parte din European Hotelstars Union.

În Europa sunt totuși câteva țări care au aceleași proceduri și urmăresc aceleași criterii de acordare a stelelor și s-au reunit sub numele de European Hotelstars Union. Austria, Cehia, Germania, Ungaria, Olanda, Suedia, Elveția, Țările Baltice (Estonia, Letonia și Lituania) – din 2011, Luxemburg (tot din 2011), Malta (în 2012), Belgia, Grecia și Danemarca (în 2013) sunt țările în care hotelurile au aceleași standarde. Pe site-ul oficial găsiți lista completă cu criteriile pe care fiecare stea trebuie să le îndeplinească.

DSC_7086

***

Mi s-a întâmplat de câteva ori să merg în locuri unde stelele multe de pe frontispiciu nu făceau din hotelul acela un loc primitor iar angajații erau atât de acriți de jobul pe care îl aveau încât primul gând care îmi trecea prin minte era să fug cât mai repede. Stelele și margaretele nu țin însă loc de ospitalitate și bun simț așa că am fost uimită să aflu că la Micloșoara, Casele de oaspeți ale Contelui Kalnoky nu au decât 2 margarete. Motivul e hilar – nu este televizor în cameră.

Sfatul meu este să nu primeze numărul de stele atunci când alegeți un hotel dar să țineți cont de faptul că serviciile nu sunt aceleași în fiecare țară, să citiți review-urile turiștilor de pe Tripadvisor sau de pe site-urile unde faceți rezervările și să nu plecați la drum cu prejudecăți.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.