21 de experiențe de neuitat din Thailanda

Deși am fost doar o singură dată în Thailanda (practic am intrat de două ori în ţară pe parcursul aceleiași călătorii în Asia: o dată pentru un roadtrip minunat în nord-est și o dată pentru un citybreak în Bangkok), amintirile de acolo sunt cele mai aromate și mai puternice dintre toate călătoriile mele. Să fie „de vină” oamenii care chiar zâmbesc dincolo de clișee, mâncărurile iuţi de trec toate apele și totuși aromate și răcoritoare cu lemongrass, atmosfera umedă din plin muson și mirosul de frangipani, experienţele și poveștile aflate de acolo? E câte un pic din toate. Ce mi-a rămas însă în minte și după ce încă suspin nu sunt muzeele și principalele obiective turistice ci oamenii pe care i-am cunoscut și experienţele pe care le-am trăit acolo:

1. Să se scurgă musonul pe tine

Am mai călătorit la peste 40 de grade dar musonul fără ploaie e o experienţă în sine. Deși poţi avea noroc de cer senin și soare arzător toată ziua, în timpul musonului, atmosfera este extrem de umedă așa că pregăște-te să ai mereu hainele jilave, părul buclat și tenul hidratat. Ceea ce nu-i rău deloc.

Citește și: De ce să mergi în Thailanda în timpul musonului.

Ca la meteo. Cum e vremea în Thailanda, când să vii și alte ficțiuni.

vreme thailanda (13)

2. Să faci o amuletă cu bătrânii din Thai Dam

Comunitatea mica din satul Thai Dam este formată din laoţieni refugiaţi în Thailanda la sud de Mekong. Pentru a-și păstra tradiţiile și valorile, localnicii din Thai Dam primesc turiști în templul, școala și muzeul lor. Când e rost de turiști, localnicii se îmbracă cu hainele alea bune de duminică, fac o clacă la muzeu, cu mic cu mare, și le arată farangilor (turiștilor străini) ce știu ei să facă mai bine: să danseze, să cânte, să împletească amulete etc. Deși poate părea foarte turistică experienţa, nu e. Cel puţin nu acum, cât turismul e încă la începuturi în această zonă.

experiente vacanta thailanda (47)

3. Să faci un „pasat” și să-i dai drumul pe Mekong la apus

Se iau niște frunze de banan, floricele, beţigașe de bambus, lumânări și se construiește un mini-templu sau o ofrandă sub apriga supraveghere a doamnei profesoare din sat. Despre Chiang Khan vorbesc. Se așteaptă seara, se tocmește un barcagiu, se evită călugării care se bălăcesc în Mekong la apus și se pleacă pe gârlă în barca lungă precum o copaie împodobită cu CD-uri. Nu se trece pe malul celălalt că acolo e deja o altă ţară: Laos. Când soarele e gata să dea colţul, se aprind lumânărelele din „pasat” și se lasă ofranda să plutească pe râu. Obiceiul spune că o dată cu „pasat”-ul se duc pe apa sâmbetei și ghinioanele aparţinătorului, motiv pentru care e indicat să nu te mai uiţi spre „pasat”-ul tău după ce i-ai dat drumul.

experiente vacanta thailanda (48)

4. Să cumperi țipari și să-i eliberezi în râu

Dacă simţi că planetele nu sunt aliniate la dungă, mergi rapid în prima piaţă sau oprește pe marginea drumului la primul vânzător ce-ţi iese în cale și cumpără o pungă de ţipari. Eliberează-i apoi în cea mai apropiată apă. Pe lângă veșnica recunoștinţă a săracilor pești, vei primi și un ordin de restricţie pentru ghinioane. Acestea își iau zborul (sau înotul) o dată cu ţiparii.

chiang khan, thailanda (4)

5. Să mănânci atât de picant încât să te treacă toate transpirațiile

Experienţa asta nu e greu de îndeplinit pentru că cele mai multe mâncăruri thailandeze sunt picante. Foarte picante. Cea mai iute mâncare pe care am încercat-o și am iubit-o este supa Tom Yum Goong (tomiamgung). Mănânci și transpiri, mănânci și transpiri și nu te poți opri.

Vezi și [VIDEO] Ce gust are Thailanda și cu ce se mănâncă

experiente vacanta thailanda (19)

6. Să înveți să dansezi acasă la localnici din Chiang Khan

Dansul thailandez nu e lucru ușor, el are o încărcătură culturală și o disciplină pe care cu siguranţă nu le poţi recupera într-o seară călduroasă  de august. Dar poţi încerca și e al naibii de fain să o faci. Ai răbdare, păstrează-ţi poziţia corpului cât mai dreaptă, degetele mâinilor date peste cap și zambetul pe buze. De restul se ocupa gazdele cârciumioarele din Chiang Khan care sunt mereu dispuse să te învețe tot ce știu.

experiente vacanta thailanda (23)

7. Să îți cadă un geko în cap și să joci la loto

Șopârlele geko sau „ghecoșii”, așa cum sunt ei numiţi în anumite cercuri restrânse de prieteni, sunt peste tot! În natură, pe pereţi, pe tavan, în camera de hotel, pe masa de la restaurant, peste tot. Îi recunoști după ţipetele puternice inconfundabile „Gheeecooo!” pe care le scot în toiul nopţii sau pe cei mici după forma firavă, culoarea cenușie și viteza de reacţie. Cum mișună oriunde ți-ai întoarce privirea, ai multe șanse să te trezești cu unul în cap ori pe tine. Localnicii spun că ăsta e semn de mare noroc și imediat după ce te-ai scuturat și ai scăpat de „ghecosul” de pe tine, să fugi să cumperi un bilet de loterie. Eu am făcut-o, a costat aproximativ 10 lei (100 bahts) un bilet. Nu am câștigat nimic, bineînţeles.

experiente vacanta thailanda (39)

8. Să mergi la piață

Umblă vorba în târg cum că thailandezii ar avea bucătăriile foarte mici sau inexistente, motiv pentru care cei mai mulţi dintre ei preferă să mănânce la tarabele din piaţă ori la terase. Având în vedere că ţara asta e mai curată decât altele din Asia, nu dăm nume, se știu ele, îţi recomand să mănânci cu încredere orice îţi face cu ochiul. Sau te prinde de nas.  experiente vacanta thailanda (1)

9. Să te plimbi la picior prin sate

Viaţa la ţară e la fel oriunde te-ai duce în lume: oamenii își lucrează pământul, cresc animale, mănâncă ceea ce produc și trăiesc în comunităţi mici în care toată lumea știe pe toată lumea. Ce e diferit în satele din Thailanda e că ţăranii nu cultivă porumb ci orez, nu taie porcul ci cer voie găinii să o pună în tigaie și se închină la alți zei. Toate astea sunt noi și nemaivăzute pentru europenii ca noi, fapt ce face satele să fie foarte atractive. Un sat numai bun de luat la bani mărunți: Ban Na Or.

experiente vacanta thailanda (28)

10. Să înveți un copil să folosească o cameră foto

În era tehnologiei, e lucru rar să mai găsești vreun tinerel care să nu aibă deja un kit complet cu smartphone, tabletă, jocuri și alte gadget-uri. În satele din munții Thailandei lucrurile stau un pic altfel, localnicii trăind încă după alte reguli, în alte timpuri. Unele mai sănătoase, dacă mă întrebi pe mine. Deși am mers în satul Ban Pawai cu pixuri, caiete și creioane colorate pentru cei mici, copiii au fost mult mai încântați de aparatul meu foto.

Află mai multe de aici: [FOTO] Ce faci când nu știi engleză în Thailanda

experiente vacanta thailanda (49)

11. Să mergi la un priveghi la țară

De fapt, sper să nu se întâmple nicio întâmplare nefericită dar dacă totuși se întâmplă și ești invitată la un priveghi la ţară în Thailanda, mergi cu încredere. Nu e cazul să îţi faci griji pentru haine de ocazie ori cadouri. Thailandezii privesc moartea cu ochi buni iar un priveghi e o ocazie de a își reuni familia și prietenii pentru a-l sărbători pe răposat. „De ce să fim triști? A fost un om bun și a murit de bătrânețe, ăsta un-i motiv de voie bună.”

experiente vacanta thailanda (29)

12. Să porți un sarong

When in Thailand, do like Thais do. Ai mai multe motive să porţi un sarong (fustă lungă făcută dintr-o bucată mare de material imprimat ori brodat înfășurat în jurul corpului): ocupă puțin spațiu în bagaj, sunt ieftine (de la 10 lei în sus), răcoroase și comode, intri fără grijă cu ele în temple iar localnicii se bucură enorm să vadă farangii îmbrăcați în hainele lor. PS: roagă o thailandeză să te învețe cum să-ți legi sarongul, nu e așa simplu cum ai crede.

experiente vacanta thailanda (30)

13. Să înveți să grădinărești și să gătești doar cu ce ai în grădină

Ca mulți alți localnici din zona Nong Hin, și Daeng, o thailandeză simpatică ce are o mică pensiune se întreține cu ce crește în grădină. Dacă-i treci pragul pensiunii Phu Pha Ngam Home Stay, Daeng te ia de mână și îți arată fiecare legumă, fruct și floare din grădină, le culegeți împreună și apoi treceți la treabă în bucătărie. Cineva trebuie să gătească cina în seara asta.

experiente vacanta thailanda (43)

14. Să te obișnuiești cu animalele în camera de hotel (chiar și cel de 4 stele)

Vrei nu vrei, gângăniile sunt acolo tot timpul, indiferent de numărul stelelor de pe sigla hotelului. Dacă te ajută cu ceva, să știi că șopârlele, păsările și insectele care mișună deasupra patului tău nu-ți fac nimic, își văd de treaba lor. Mai puțin țânțarii pentru care ai nevoie de un spray special, cumpărat din Thailanda (brandurile românești nu prea au efect acolo). Ah și încă ceva: nu urla la angajații pensiunilor ori la gazde din cauza viețuitoarelor din camera ta. Mai degrabă pleci tu decât să facă ceva împotriva animalelor.

experiente vacanta thailanda (50)

15. Să mănânci lăcuste (yummy!)

Oricât de scârbos ar părea, crede-mă pe cuvânt că sunt delicioase lăcustele prăjite. Iar experiența e cu siguranță de neuitat! Ține minte un singur lucru: capul, picioarele și aripile nu se mănâncă. Mi-ar fi plăcut să-mi spună și mie cineva înainte să înfulec o mână de zburătoare.

experiente vacanta thailanda (33)

16. Să faci drumeții în junglă

Călătoriile fără o mică porție de mișcare îmi pică greu mie. În plus, atât în Thailanda cât și oriunde în lumea întreagă există locuri extrem de interesante unde poți ajunge doar după un traseu de hiking. În nordul Thailandei, în zona Nong Hin, îți recomand Stone Garden – un preview despre cum arată o junglă și peștera (peșterile) Bodhisat.

experiente vacanta thailanda (51)

17. Să înveți cum se cultivă orezul

În Sri Charoen Agro Research Center poți să afli direct de la fermierii din zonă cum se cultivă orezul ca pe vremuri, înainte de tehnologizarea întregului proces. Bineînțeles, experiența nu e numai despre orez și agricultură ci e o lecție de viață în sine. Înapoi la rădăcini, cum ar veni.

experiente vacanta thailanda (36)

18. Să te trezești cu noaptea în cap ca să oferi mâncare călugărilor

Deși pentru unii dintre noi, tot nu dăm nume, trezitul cu noaptea în cap e mai rău decât un ciocan în cap, experiența merită într-adevăr efortul. În mai toate comunitățile budiste, călugării trăiesc din ceea ce le oferă localnicii, așa că în fiecare dimineață, pe la ora 6, aceștia își fac turul prin sat. În fața fiecărei case, femeile îi așteaptă în genunchi pe câte un preșuleț, cu mâncarea pregătită (orez, mult orez, pungi cu supe, fructe, dulciuri și ce-o mai fi). Când călugării se apropie, trebuie să-ți pregătești rapid mâncarea și să o pui în tolbele călugărilor cu mare atenție, fără să-i atingi. După ce faci asta, călugării te binecuvântează. Momentul a fost atât de încărcat cu energie (din-aia bună!) încât am uitat complet că nu mi-am făcut somnul. Ceea ce-ți doresc și ție.

experiente vacanta thailanda (12)

19. Să pictezi o mască pentru festivalul spiritelor în DanSai (și să mergi la festival)

Pentru unii poate părea o activitate copilărească și poate chiar este dar e lucru bine știut că lucrul manual este foarte relaxant. Cu atât mai mult cu cât în timp ce tu îți pictezi masca, asculți poveștile ghidului de la muzeul Phi Ta Khon din DanSai despre spiritele locului și festivalul dedicat lor în fiecare an, în iulie. După ce termini de pictat, îți poți lua masca acasă, drept suvenir.

experiente vacanta thailanda (37)

20. Să mergi cu bicicleta printre culturile de orez

Nu trebuie să fii biciclistă experimentată ca să faci asta în Thailanda. Eu cu siguranță nu sunt. Mai mult de atât, o plimbare pe două roți prin culturile de orez, prin satele thailandezi, printre temple și piețe a fost un exercițiu de echilibru pentru că nu-i lucru ușor să fii atentă și la drum și la minunățiile din stânga și din dreapta. Citește mai multe despre o tură cu bicicleta în nordul Thailandei.

traseu bicicleta dan sai, thailanda (40)

21. Să înveți cum să meditezi de la un călugăr budist

Deși meditația nu e o activitate în care să te specializezi într-o zi, o vizită de genul acesta într-un templu te poate învăța multe: cum să pășești, cum să respiri, cum să-ți respecți corpul și cum să respecți totul din jurul tău. Un astfel de templu care primește musafiri (chiar și pe termen lung) este Wat Neramit Vipassana.

experiente vacanta thailanda (52)

Photo cu Sony α5000 cu obiectiv 18-200 mm.

*****

 Călătoria în Thailanda a fost organizată și sponsorizată în august 2014 de Autoritatea de Turism a Thailandei.

 __________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

7 COMENTARII

  1. Thailanda ar fi putut fi o destinatie pentru mine anul asta. Adica am vrut sa merg intr-o alta tara, mi-am facut cateva planuri si o lista, am analizat ce destinatii as putea vizita si, intr-un final, n-am ajuns in niciuna deoarece am trecut prin ceva ce nu mi-a permis asta si am anulat pentru anul viitor. Acum ca am citit articolul tau, cred ca o sa fie printre primele la care o sa ma gandesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.