Greșelile unui călător (I)

Greselile unui calator
Greselile unui calator

Mai devreme sau mai târziu, facem greșeli care ne marchează cumva evoluția. Unii rămân cu regrete, alții învață din ele și merg mai departe, iar unora le este greu să depășească momentul. Mai sunt unii cărora le e atât de frică să greșească încât devin control freaks și încearcă să prevină sau să evite orice eșec. Asta nu inseamnă că le și iese. Indiferent de tipul greșelilor, de momentele din viață în care ele apar, de gravitatea sau urmările lor, un lucru este sigur: greșelile sunt inevitabile. Călătorul nu este nicidecum mai ferit de greșeli, dimpotrivă. Călătorul explorează, întinde limite, depășește temeri și se pune în situații predispuse la greșeli.

La seminarul ținut de Cristina Bazavan la Incubator107, am povestit despre greșeli și n-am putut să nu mă gândesc la greșelile pe care le facem noi, cei care batem lumea în lung și în lat. Nu voi scrie despre uitatul pașaportului acasă sau despre pierdut avionul. Nici despre planificarea precară, cumpărarea biletelor în ultima zi de pe site-uri dubioase sau drumețiile pe munte fără echipament. Voi scrie despre greșelile privind atitudinea față de călătorii și comportamentul nostru în anumite situații ce țin de călătorii.

Avem așteptări mari

Avem așteptări mari, poate ireale, când ne imaginăm o călătorie, iar atunci când ajungem la destinație și lucrurile nu stau chiar ca în ghidul pe care l-am citit, dezamăgirile ne doboară. Ne gândim la India și vizualizăm Taj Mahal-ul și călugării în straie colorate dar ignorăm sărăcia, mizeria și cultura foarte diferită a țării. E chiar indicat să ne setăm țeluri cât mai înalte pentru a putea să atingem măcar jumătate din cât ne-am propus dar nu trebuie să pierdem contactul cu realitatea. Se spune că așteptările sunt prima cauză a dezamăgirilor așa că bucură-te de fiecare lucru în parte așa cum este și pornește la drum cu mintea deschisă, în așteptarea surprizelor.

Ne pasa de parerea celorlalti

Ne pasă de părerea celorlalți

Călătoriile ajung să ne definească și de multe ori auzim zicându-se despre cineva că „ea este cea care n-are bani de hoteluri și stă în cort” sau „el este cel care își riscă viața pe cele mai periculoase trasee” sau „ei sunt cei care merg numai la all inclusive.”. Nu e nimic ciudat în asta pentru că am crescut într-o societate în care a contat și încă mai contează mult ceea ce spun ceilalți despre noi. Depinde numai de noi dacă lăsăm percepția celorlalți despre noi să devină percepția noastră despre noi înșine. În momentul în care vom înceta să ne oglindim în ochii celor din jur, vom fi liberi, iar atunci zona noastră de confort va începe să se mărească.

Nu este deci nicio rușine să călătorești cu un buget redus, nu e nicio rușine să-ți planifici călătoria și să profiți de orice reducere posibilă sau să te zgârcești la cheltuieli inutile, nu e nicio rușine să-ți faci câteva sandvișuri de acasă și nici să dormi în aeroport câteva ore, atât timp cât toate astea te ajută să-ți îndeplinești visurile.

Frica de necunoscut

Ne este frică de necunoscut

Frica de necunoscut devine o greșeală atunci când apar regretele, atunci când ajungi să-ți pară rău că n-ai încercat o experiență nouă din cauză că ți-a fost teamă. Eliberează-te de ideile celorlalți, de ideile preconcepute, analizează posibilitățile și riscurile, întreabă-te „care-i cel mai rău lucru care mi se poate întâmpla?” și răspunde-ți sincer. Nu lăsa teama de ceva nou să stea în calea ta pentru că, de cele mai multe ori, lucrurile nu-s atât de grave, periculoase, urâte cum par. Urcă-te pe munte dacă asta îți dorești, mergi într-o țară nouă despre care circulă tot felul de mituri, ia harta în mână și depărtează-te de ghid. Ai încredere în tine!

Continuarea: Greşelile unui călător (II)

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

14 COMENTARII

  1. La început prin 98-99 fiind un plod bodogăneam de fiecare dată când ni se întâmpla ceva aiurea pe traseu, mai ales că atunci am mers cu mașina mii de km prin Turcia și Grecia.

    Apoi mama m-a ajutat să-mi dau seama că până și lucrurile care aparent merg prost au un scop, că ele devin povești faine (ca cea cu ajunsul în MK de astă vară) și ele te fac mai puternic și mai optimist!

  2. Ai foarte multa dreptate, dar cred ca oricine dintre noi mai devreme sau mai tarziu au trecut prin aceste greseli involuntare, ca la urma urmei fiecare din noi cand porneste spre o destinatie isi construieste propriile ideile preconcepute: cum o sa fie? daca este asa cum mi-am imaginat? si de multe ori cred in mai bine/mai rau despre aceea destinatie. De aceea de multe ori cand calatoresc las ca locurile, oamenii si calatoria sa ma surprinda.

    • păi de unde crezi că am cules greşelile astea? de la mine, de la cei apropiaţi, din auzite/văzute… 🙂 toţi greşim, e inevitabil. şi mie îmi place să fiu surprinsă la faţa locului. bineînţeles, în oarecare limite ale siguranţei. 🙂

  3. […] poveștile din călătoriile noastre, împărtășim chiar și cele mai rușinoase secrete și nu ascundem greșelile pe care le facem. Însă nu suntem singurele care fac asta. Am cunoscut cel puțin 100 de women on […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.