Ghid de bună purtare în vacanță

Pauzele de la viaţa de zi cu zi pe care le facem în vacanţă nu sunt pauze de la civilizaţie şi omenie, indiferent unde am călători. Chiar dacă nu suntem nevoiţi să ne trezim dimineaţă, să ne îmbrăcăm pentru serviciu şi să ne supunem regulilor de acasă, asta nu înseamnă că putem să uităm de respect şi cei şapte ani de acasă. Am avut ocazia în călătoriile mele să văd tot felul de specimene şi situaţii neplăcute care m-au făcut să intru în pământ de ruşine pentru că fac parte din aceeaşi naţie cu persoane care vorbesc urât, fac mizerie, fură sau pur şi simplu îşi bat joc de camera de hotel, obiective turiste sau mijloace de transport.

Suveniruri si „suveniruri”

Sunt sigură că înainte să pleci într-o călătorie, auzi de câteva ori „să-mi aduci şi mie ceva!”. Orientează-te către magneţi, vederi, dulciuri sau alte obiecte. Prosoapele, uscatoarele de păr, umeraşele şi paharele din camera de hotel ar trebui să rămână exact acolo unde le-ai găsit. Să fim serioşi, îţi permiţi să plăteşti pentru o vacanţă şi ai nevoie de astfel de lucruri acasă? Cleptomania se poate trata dar imaginea proastă pe care un hoţ o face unei ţări nu se poate şterge cu buretele prea uşor. În plus, sunt locuri în lume în care poţi fi arestată pe loc chiar şi pentru cel mai mic „suvenir” pe care vrei să-l iei cu tine.

Şi reclamangiii intră în vacanţă

Recunosc că şi noi ne enervăm şi facem reclamaţii şi sesizări de fiecare dată când observăm vreo neregulă în speranţa că lucrurile se pot remedia. Dar dacă se întâmplă asta într-o călătorie, preferăm să ne păstrăm calmul, să încercăm să rezolvăm problema frumos, iar dacă nu se poate, facem o reclamaţie la întoarcere. Nu are niciun rost să te cerţi la infinit cu recepţionerii dacă nu îţi place mâncarea de la micul dejun. Tot ce vei obţine va fi o vacanţă stricată, mulţi nervi şi o atmosferă neplăcută în locul în care ar trebui să te odihneşti. Un email către conducere rezolvă mult mai multe şi într-un timp mult mai scurt.

Politeţuri all inclusive

Serviciile all inclusive la un hotel înseamnă că ai mesele, gustările și băuturile locale la discreție atât timp cât te servești singură. Uită deci de comenzile ferme pentru chelnerii care doar debarasează mesele dar reține că bunele maniere se aplică indiferent de tipul de masă. De asemenea, chiar dacă poți mânca orice și oricât, asta nu înseamnă că are rost să-ți încarci platourile cu mormane de mâncăruri pe care oricum nu le poți consuma. Kilogramele se depun chiar și în vacanță iar indigestiile nu țin cont dacă ți-ai făcut asigurare medicală ori ba.

Nu mai arunca gunoaie pe jos!

Nu ştiu cum să-ţi spun asta mai frumos dar chiar nu există niciun motiv pe lumea asta pentru care să-ţi arunci gunoaiele pe jos. Foloseşte coşurile şi tomberoanele special amenajate iar în lipsa lor păstrează-ţi resturile în geantă până la următoarea ocazie. Nu există oraşe murdare (în afară de Napoli) ci oameni care fac mizerie. Să nu fii surprinsă dacă primești o amendă pentru faptul că ți-ai aruncat ambalajele pe jos sau dacă te bate vreun localnic pe umăr să-ți atragă atenția că ai stins țigara cu piciorul pe trotuar.

România e în primul rând

Dacă nu știi la ce ghișeu de check-in sau poartă de îmbarcare trebuie să ajungi ca să iei avionul spre România, uită-te după cozi. Trebuie să mergi acolo unde vezi rândul cel mai mare chiar și cu o oră înainte de deschidere pentru că românilor le place să fie primii, chiar dacă au locul asigurat, chiar dacă au biletul în mână. Nu te îngrămădi, nu are sens să te grăbești. Dar mai multe despre regulile de bună purtare în avion am mai scris.

Continuăm lista? Scrie-ne comentarii despre ce alte comportamente ciudate ai observat în călătoriile tale.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne peFacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.