Pe lângă bucuria de a pleca într-o nouă plimbare, călătoria cu avionul poate deveni o neplăcere. Frica de zbor este una dintre piedicile ce stau în calea celor care-și doresc să descopere lumea. Există câteva soluții pentru a trece peste această teamă de avion dar inconvenientele nu se încheie aici. De multe ori, avem de-a face în timpul zborurilor noastre cu pasageri care ne cam calcă pe bătături. Găsești mai jos câteva sfaturi pentru un zbor lin:
Nu te înghesui
Fie că e vorba despre check-in, vamă, îmbarcare sau holul avionului, nu te înghesui. Cu toții ajungem în același loc și cu toții avem nevoie de aer. Încearcă deci să menții o distanță decentă față de partenerii de drum dar fără să blochezi însă vreo cale de acces. Vremurile cozilor au apus demult iar biletul de avion conține numărul locului pe care trebuie să-l ocupi așa că nu e cazul să te grăbești nicăieri.
Stai jos
Stai jos cât timp semnalul privind centurile de siguranță este aprins. Asta înseamnă că nu trebuie să te ridici în momentul în care avionul aterizează și nici după ce acesta se deplasează pe pistă. Durează câteva minute (bune) până când avionul e pregătit ca personalul să deschidă ușile așa că nu e rost să stai în picioare, înghesuit, cu bagajul de mână în brațe (sau în capul cuiva).

Vorbește încet
În timpul zborului, unii citesc, alții dorm, iar cei mai mulți stau la povești cu partenerii de drum. Dacă cei cu care călătorești nu au loc lângă tine, nu purta conversații de la câteva rânduri distanță și sub nicio formă nu striga. Încearcă să păstrezi un ton al vocii cât mai liniștit, fără să-i deranjezi pe cei de lângă time. Cei care dorm vor aprecia asta.
Folosește căștile
Căștile sunt o invenție minunată pentru a asculta muzică sau orice altceva oriunde ai fi. Folosește-le. Nimeni nu vrea să asculte melodiile tale preferate și nici lista ta de ringtone-uri nu e de mare interes pentru ceilalți. De asemenea, folosește căștile și dacă te joci sau urmărești un film pe laptop. Dacă cel de lângă tine pare interesat de filmul tău, nu strică să oferi o cască. Sharing is caring.
Stăpânește-ți copiii
Îmi plac copiii și nu de puține ori m-am jucat cu ei în avion. Ca să-l liniștesc pe un băiețel, i-am oferit brelocul meu cu Mickey Mouse. Asta pentru că părinții nu arătau nicio intenție de a-l calma atunci când sărea și lovea cu picioarele în scaun. Copiii se plictisesc repede iar un mediu aglomerat precum cel din avion nu e pe placul lor cu siguranță. Dacă ești părinte, încearcă să-ți liniștești copilul și să-i oferi o ocupație până la aterizare.

Nu aplauda
Doar pe aeroportul Heathrow din Londra sunt în jur de 500 000 de decolări și aterizări pe an. Imaginează-ți câte avioane își iau zborul și se întorc pe pământ pe oră în întreaga lume. Mai mult de atât, avionul este cel mai sigur mijloc de transport din lume. Nu este niciun miracol aterizarea sa, deci acesta nu e un motiv pentru care să aplauzi sau să țipi. Un motiv de bucurie este atunci când găsești cel mai ieftin bilet de avion ca să pleci în următoarea călătorie.
Respectă-i pe ceilalți
De fapt, toate de mai sus se referă la simplul fapt de a-l respecta pe cel de lângă tine. Principiul acesta se aplică nu doar în avion ci în orice mijloc de transport. Ideea de a fi pentru câteva ore într-un spațiu restrâns nu e neapărat o plăcere așa că trebuie să încercăm să ne facem călătoria cât mai plăcută.
Și un ultim sfat. Ascultă instrucțiunile de siguranță cu atenție:
_____________
Acest articol face parte dintr-o campanie pe blogurile de călătorii cu scopul de a promova câteva reguli de bună purtare atunci când călătorim cu mijloacele preferate de transport în comun. Un număr mare de bloguri de călătorii au publicat astăzi articole pe această temă și vă recomand să le citiți:
Imperator Travel: Amintiri feroviare
Viajoa: Două roți și o aventură
Ioana Budeanu: Mijloace de transport – o istorie completă a călătoriilor mele!
Plăcerea de a călători: Cu renul
Printre rânduri: Numai gânduri
1001 Călătorii: Planificarea călătoriei cu avionul
Ciprian Carabă: Călătoria scuză mijloacele
Cristian Francu: Despre teleportare (Suntem o specie migratoare!)
Airlines Travel: Cum să ne îmbunătăţim şansele de supravieţuire în cazul unui accident cu avionul (video)
Turism Market: Ce fel de transport recomandam turistilor nostri?
Travel With a Smile: Tu cu ce mergi in vacanta?
Bialog: Cea mai bună călătorie începe cu o răsucire a cheii de contact
Dia: Aventuri și amintiri din trenuri
Totul despre Hostel: Cum m-au fermecat trenurile
Slow Ride: How do I bike
Alice Traveler: Top 5 orașe indragite pentru mijloacele de transport
_____________________________________________________________________________
Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
- Secretul nostru pentru vacanțe cu adevărat relaxante - 18 iulie 2019
- Cu bebel și cățel în Deltă: review Green Village Resort Sfântu Gheorghe - 1 noiembrie 2018
- Cât de mult ne ajută telefonul în vacanță în străinătate - 19 iunie 2018
[…] citiți: Imperator Travel, Imperator Travel (limba engleza), Placerea de a calatori, Viajoa, Travel Girls, Ioana Budeanu, 1001 Calatorii, Ciprian Caraba, Printre randuri, Cristian Francu, Airlines […]
[…] recomand sa le cititi: Turism Market, Imperator Travel, Imperator Travel- limba engleza, Viajoa, Travel Girls, Ioana Budeanu, Placerea de a calatori, Printre randuri, 1001 Calatorii, Ciprian Caraba, Cristian […]
[…] sa le cititi: Travel with a Smile, Imperator Travel, Imperator Travel- limba engleza, Viajoa, Travel Girls, Ioana Budeanu, Placerea de a calatori, Printre randuri, 1001 Calatorii, Ciprian Caraba, […]
[…] sa le cititi: Travel with a Smile, Imperator Travel, Imperator Travel- limba engleza, Viajoa, Travel Girls, Ioana Budeanu, Placerea de a calatori, Printre randuri, 1001 Calatorii, […]
[…] de bloguri de calatorii au publicat astazi articole pe aceasta tema si va recomand sa le cititi: Travel Girls, Viajoa, Ioana Budeanu, Placerea de a calatori, Printre randuri, 1001 calatorii, Ciprian Caraba, […]
Buna, Narcisa:) Mi-a placut mult articolul tau! Exact asa l-as fi scris si eu… Ai putea, te rog mult, sa modifici titlul la mine? Articolul se numeste: Mijloace de transport – o istorie completă a călătoriilor mele! Sar’mana mult.
mulțumesc! rezolvat! 😉
[…] => Narcisa de la TrevelGirls a scris un Ghid de Buna Purtare in Avion […]
[…] au publicat astăzi articole pe această temă pe care vă invit să le citiţi: ImperatorTravel, TravelGirls, Viajoa, Ioana Budeanu, Plăcerea de a călători, Printre rânduri, Ciprian Caraba, Cristian […]
Poti sa pui si site-ul meu:)? Multumesc.;)
[…] româneşti şi are scopul de a prezenta mijloacele de transport. Au mai scris: Imperatortravel, Travelgirls, Viajoa, Ioana Budeanu, Liliana Oprişan, Printreranduri, Anca Serban, Ciprian Caraba, Cristian […]
[…] http://www.travelgirls.ro/ghid-de-calatorie/ghid-buna-purtare-avion.html […]
Asta cu „nu te inghesui” trebuie pusa banner in aeroport, cu litere astronomice. Cand se deschid portile la avioanele low cost care nu dau locuri in avion , parca este navala la tigai la promotie
[…] => Narcisa de la TrevelGirls a scris un Ghid de Buna Purtare in Avion […]
[…] => Narcisa de la TrevelGirls a scris un Ghid de Buna Purtare in Avion […]
[…] TravelGirls – ghid de bună purtare în avion […]
[…] Narcisa de la TrevelGirls a scris un Ghid de Buna Purtare in Avion […]
Daca ne-am respecta reciproc, ne-am face viata mai usoara atunci cand calatorim!
Super tare ideea.
Mie imi place tare punctul „nu aplauda”. Asta am pomenit-o numai la low cost, si cred ca numai pe rutele Romania – strainatate si retur.
Prima oara mi s-a parut hilar, acum a inceput deja sa ma calce pe nervi. Gen „ok, get used to it already!”
Si, evident, sa nu ne inghesuim si sa ne respectam reciproc!
Eu as mai fi adaugat poate si „respectati personalul de zbor si instructiunile pe care le primiti”.
Am vazut mult prea multi indivizi si individe care incercau sa faca pe desteptii si ignorau instructiunile, sau tratau personalul de zbor de parca era stafful de servictori personal.
Personalul de zbor chiar are o pregatire destul de riguroasa, nu sunt chelneri la un bar totusi, iar cei de pe cursele de linie sunt chiar oameni in varsta.
haha, mi-a placut partea cu aplaudatul sau tipatul:)) Tare de tot, oare mai exista si pasageri cu astfel de tendinte?:))
Bine punctat, numai că … apaludatul, ţipatul şi scandalul în avion nu-s specifice românilor, din contră …
Ultima dată când s-a aplaudat în avionul în care erau eu … aterizam la Beijing, venind de la Viena, iar noi eram, probabil, singurii români. Sigur nu am aplaudat 😀
Ţipatul în avion … singura dată când am simţit dorinţa să snopesc în bătaie o femeie a fost la decolarea din Cairo spre Roma, în urmă cu vreo 2 ani. Din momentul în care avionul a început să accelereze pe pistă la decolare şi până când a frânat complet după aterizare, vreo 3 ore şi jumătate mai târziu, o cucoană a ţipat aproape continuu. Dacă ştia că o apucă panica în avion … de ce nu o fi stat acasă? Era nemţoaică şi dacă stau să mă gândesc mai bine … cred că, de fapt, ţipa de nervi că se întoarce în lumea ei civilizată şi plină de reguli :))
Cu mai mulţi ani în urmă, mă întorceam acasă de la Cape Town, via Frankfurt, şi am avut parte de alte minunăţii ale civilizaţilor care ne dau nouă lecţii. Un grup de 4 nemţi s-au îmbătat pulbere la mai puţin de 3 ore de la decolare şi nu s-au linişit decât după ce comandantul a venit şi le-a comunicat că are aprobarea să aterizeze la Lagos, să-i debarce. Nu le-am mai auzit glăsciorul până la aterizare! Tot atunci, un grup de macaronari mai gălăgioşi decât o şatră, s-au hotărât să-şi schimbe şosetele aşa că şi-au suit picioarele pe spătarele scaunelor din faţă şi s-au şters tacticos cu şosetele murdare între degete după care le-au lăsat aşa câteva minute … să se aerisească. Ceilalţi 400+ pasageri din avion … ”savurau” masa de dimineaţă 🙁
[…] reguli de bună purtare atunci când călătorim cu mijloacele preferate de transport în comun. http://www.travelgirls.ro cateva secunde 0 […]
Am avut vreo 2 aterizari dupa care pasagerii au aplaudat si chiar i-am inteles, in special Zurich pe vant transversal puternic in rafale: a fost o aterizare extrem de dificila, aproape de ratare, iar pilotii nu cred ca sunt vreodata deranjati cand cineva le apreciaza maiestria. Aplaudatul e o exprimare a unor sentimente pozitive si o apreciere pentru piloti, nu trebuie banalizat dar nici interzis.
fiecare e liber să facă ce vrea atât timp cât nu deranjează pe ceilalți iar mie personal mi se pare această manifestare ca fiind deranjantă. but that’s just me 🙂
…cat speram sa nu uiti sa mentionezi chestia cu aplaudatul. MULTUMIM.
ăla e lucrul care îmi „place” cel mai mult :))
Am putea imparti niste tricouri sau sepci prin OTP. Poate asa inteleg si ei ca a fost un simplu zbor cu un low cost si nu un documentar de pe NG.
[…] după cum îi place: per pedes, per două roți. Citiți și articolele colegilor mei: Imperator, TravelGirls, Viajoa, Ioana Budeanu, 1001Călătorii, Printe rânduri, CiprianCaraba, Cristian Frâncu, […]
[…] Pingback: Ghid de bună purtare în avion […]
[…] Nu te înghesui în avion. […]
[…] Ghid de bună purtare în avion […]
[…] sursa foto […]