Cum ne schimbă călătoriile: empatia

Atunci când programul tău este același zi de zi, săptămână de săptămână, de acasă la birou, de la birou la cumpărături, de la cumpărături la masă, de la televizor la somn, confruntarea cu situații și oameni noi devine un pic dificilă. În fiecare zi vezi aceeași oameni: pe cei de acasă, pe cei din trafic și pe cei de la birou. În principiu le cam știi fiecăruia hachițele și așteptările și de cele mai multe ori știi cum să-i abordezi sau cum să reacționezi. Ce faci însă atunci când un sud-american te ia în brațe, când un italian țipă la tine ori când un chelner turc refuză să te servească la masă?

Articolul de pe vagabondish.com despre felul în care călătoriile îți dezvoltă empatia mi-a dat de gândit. Oare cât de mult ne-am schimbat noi, fetele plimbărețe de pe TravelGirls.ro, de când călătorim? Și cum am putea face diferența? Batem drumurile țării cam de când eram de-o șchioapă, chiar dacă era vorba de cele mai multe ori de tabere ori de concedii cu părinții. Din țară am ieșit pentru prima dată mai târziu, cam după ce ne-am angajat și ne-am permis să cumpărăm primul bilet de avion. Am început să intrăm atunci în contact cu oameni crescuți în alte culturi, religii, să ne adaptăm la alte ritmuri și să fim mai deschise la eventualele conversații cu străinii.

Poveștile localnicilor

Deși multă lume are tendința să alerge într-o destinație nouă cu harta în mână și să bifeze niște obiective turistice, cele mai valoroase amintiri rămân din momentele în care alegi să te oprești. Oprește-te mai des și nu ezita să intri în vorbă cu localnicii întâlniți. Vânzătorul de gelato din Italia îți zâmbește frumos? Ieși din pantofii de turist și schimbă câteva vorbe cu el. Sunt sigură că o să afli mai multe decât din orice alt ghid turistic. Nu ezita să faci asta nici când urci pe munte și-ți iese în cale vreun cioban ori o băbuță ce-și păzește caprele. Dacă îi asculți măcar câteva minute, vei fi surprinsă să auzi cum se vede lumea prin ochii lor.

cioban Turul Romaniei Rimetea

Reguli noi

Există țări în care totul îți poate pare că ar fi cu susul în jos. Există zone în care e de preferat să-ți pui și tu o broboadă pe cap, în care oamenii se roagă pe stradă la ore fixe în timpul zilei și locuri unde lumea vorbește atât de tare încât ai impresia că se ceartă tot timpul. Nu te îmbrăca pentru plajă atunci când mergi într-o țară musulmană chiar dacă sunt 40 de grade în aer, bărbații se vor uita la tine ca la urs. E totuși o lipsă totală de respect față de cultura și religia lor să te afișezi așa în Turcia, Maroc, Tunisia etc. În țările mediteraneene, unde la prânz este foarte cald vara, totul se închide pentru câteva ore. Nu te mai plânge de asta, amintește-ți că tu ești musafir, că acestea sunt regulile gazdei și că este obligația ta morală să le respecți.

E bine să te documentezi dinainte ca să știi ce te așteaptă. Asta nu înseamnă că nu vei avea surprize la orice pas. Încearcă să înțelegi ceea ce se întâmplă în jurul tău, adică să empatizezi. Nu te holba și nu deranja. Atât timp cât nu atragi atenția localnicilor asupra ta, vei avea și mai multe șanse să-i observi în ritmul lor de zi cu zi.

haine turcia

Comportamente noi

Un latino american se uită insistent la tine, te ia în brațe și îți vorbește de foarte aproape? Asta nu înseamnă că îți face avansuri, aceasta e normalitatea lui. Un musulman se holbează la tine și chiar face câțiva pași în urma ta? Nu te speria, e doar curios, el nu vede prea des europence îmbrăcate lejer. Altul refuză să te servească într-o cârciumă de localnici? Nu are nimic personal cu tine, doar este rușinat că nu știe să-ți vorbească pe înțelesul tău. Din momentul în care vei învăța să accepți asta, vei deveni mult mai înțelegătoare și mai tolerantă cu oamenii diferiți. Indiferent de religie, culoare, continent, curent politic și masca pe care o poartă, oamenii sunt oameni. Iar cei empatici văd dincolo de măști cu ușurință.

manosque franta provence

Empatia apare în urma cunoașterii. Nu poți fi înțelegător cu un om sau cu o anumită situație dacă nu te-ai mai întâlnit vreodată cu așa ceva. Și când altcândva mai experimentezi atât de multe într-un timp atât de scurt dacă nu în călătorii? Înveți ceva nou la fiecare pas, te adaptezi, guști, încerci, asculți, practic te comporți ca un burete pregătit să absoarbă tot ce întâlnește în cale. Astfel, după fiecare călătorie te întorci acasă mai bogat și mai pregătit pentru viață. Pentru că problemele vieții nu te mai surprind la fel de mult după ce i-ai văzut atât de multe forme la drumul mare. În loc să îți faci tot felul de scenarii ca să înțelegi de ce te-a călcat cineva în grabă în autobuz, îți va rămâne un pic mai mult timp pentru tine.

Pe tine cum te-au schimbat călătoriile?

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.