Dosarele TravelGirls – Ghid turistic homemade

Dosarele TravelGirls - Ghid turistic homemade
Dosarele TravelGirls - Ghid turistic homemade

TravelGirls călătoresc, de cele mai multe ori, low-budget. Şi pentru că avem banii număraţi aproape de fiecare dată când plecăm pe ici pe colo, ne organizăm cât se poate de bine, cu multe luni în avans. Sigur că înainte de ne face planul de călătorie, plecăm de la câteva informaţii de bază pe care le avem şi după câteva săptămâni bune de muncă, printăm ceea ce numim Dosarele TravelGirls.

__________________________________________________________________

Azi ne dezbrăcăm de secrete şi te învăţăm cum să-ţi faci propriul ghid de voiaj, adaptat exigenţelor tale de TravelGirl în lumea largă.

Pasul 1

De cele mai multe ori, înainte de a-mi face bagajele pentru o destinaţie, am în minte câteva obiective turistice majore din oraşul sau din zona cu pricina. Uite, în Istanbul vroiam musai să văd Sfânta Sofia iar în Budapesta, bineînțeles Parlamentul. Sigur că de fiecare dată descopăr o mulțime de alte locuri interesante și fascinante aşa că prima dată fac o listă cu obiective turistice majore pe care merită să le văd.

Pentru asta e suficient să consult un ghid turistic clasic ori sa fac o căutare pe Google. Scopul acestei etape este să îmi fac o idee de cât de mult „voi avea de lucru” odată ajunsă la faţa locului, ce costuri presupun vizitele şi, desigur, să-mi notez orarele – dacă e vorba de muzee, expoziţii etc. Mai mult decât atât, dacă tot am informaţiile în faţa ochilor, încerc să îmi salvez într-un fişier Word câte ceva despre fiecare obiectiv – istorie, poveşti. Așa pot și să economisesc ceva bani la fața locului – nu mai trebuie să plătesc pentru ghiduri audio ori să-mi cumpăr vreo carte cu explicații, așa cum am făcut la Efes.

Pasul 2

Dincolo de a bifa cumva cele mai importante locuri dintr-o ţară ori dintr-un oraş/regiune, îmi place să-mi bag nasul prin locuri mai puţin umblate, locurile alea pe care doar localnicii le ştiu şi după care trebuie să faci multe săpături dacă vrei să le descoperi. Pentru asta, tot domnul Google mă ajută. Folosesc câteva cuvinte cheie şi caut informaţii în toate limbile străine pe care le cunosc (cât de cât).

De ce e important să cauţi informaţii în franceză dacă mergi într-o ţară francofonă ori în spaniolă dacă mergi in America de Sud sau germană pentru Europa Centrală? E simplu: pentru că doar aşa descoperi informaţiile alea preţioase, direct de la localnici. Pe forumuri, bloguri sau în presă nu se foloseşte engleza. Dacă limbile străine nu sunt punctul tău forte, nu-i nimic. Încearcă să foloseşti Google Translate şi Website Translator pentru a-ţi uşura munca.

Pasul 3

Nu, nu am terminat de meșterit ghidul. Acum e timpul să caut hărți, adrese, numere de telefon și cam tot ce mă poate ajuta să mă orientez mai bine. Mai întâi încerc să găsesc un plan al orașului pe care să fie indicate obiectivele turistice pe care le-am găsit anterior. E drept că de cele mai multe ori acestea sunt concentrate în centrul orașului dar asta nu e o regulă. În Istanbul, de exemplu, ai de mers kilometri buni de la Moscheea lui Eyup la Palatul Dolmabahce.

Printez apoi harta metroului (dacă e cazul), a autobuzelor, tramvaielor și, eventual, îmi salvez informațiile despre oareșce reduceri sau carduri de transport pe care le pot lua la fața locului. Sunt și site-uri care îți permit să comanzi cardurile astea de călătorie și în avans, urmând să le ridici la fața locului. Pentru asta e suficient să te prezinți cu confirmarea comenzii printată.

Am așadar în față o hartă (sau mai multe) cu principalele obiective și hărțile transportului în comun. În principiu, în momentul de față, am o idee despre cum va trebui să îmi organizez „alergătura” în vacanță. Urmează partea care îmi place cel mai mult.

Pasul 4

Am până la acest pas următoarele informații: principalele atracții turistice – prețuri, orare, adrese (sau cum să ajung acolo), locuri mai puțin cunoscute de către turiști (de obicei nu se află în centrul orașelor), cunosc mersul autobuzelor, metroului și am în față tot soiul de hărți. Cum mă organizez astfel încât să acopăr cât mai bine tot ce vreau să văd?

Arunc o privire și văd unde sunt concentrate cele mai multe locuri unde vreau să ajung. De obicei, dacă vorbim de un city-break, sunt două-trei astfel de zone și, în plus, câteva obiective dispersate ici-colo, în toate părțile orașului, pentru că așa vrea Murphy. Mă ocup mai întâi de concentrările de atracții. Pentru asta am nevoie de o hartă a cartierului/zonei respective, pe care o imprim de pe Google Maps sau de pe mappery.com.

După ce imprim harta, care e la o scară mai mare, mă apuc de pictat. Bifez pe foaie tot ce e de văzut și fac tot soiul de adnotări și legende. Dacă e cazul – muzee, expoziții – îmi notez programul. Astfel nu risc să îmi planific întreaga zi în funcție de un obiectiv care poate că este închis. Mai mult decât atât, e bine să aplici regula de bază din jurnalism: verifică informația din cel puțin 3 surse (de încredere).

Experienţa însă m-a făcut să îmi dau seama că e întotdeauna nevoie de un plan B sau chiar C. Noi numim asta reconfigurare traseu şi apelăm cu încredere de fiecare dată. Orice plan, oricât ar fi de bine pus la punct, pur şi simplu nu se potriveşte în totalitate în vacanţă. E posibil ca vremea să nu îţi permită să mergi foarte mult pe jos ori cu bicicleta, aşa cum îţi propui de acasă ori transportatorii să intre în grevă exact când ai ajuns tu pe pământ străin. Amintește-ți că te-ai documentat bine și că poți să găsești o alternativă.

Pasul 5

Dosarul conţine obligatoriu şi păstrate cu mare atenţie, toate biletele de avion sau tren pentru dus şi retur dar şi pentru autocarele sau trenuril de pe rutele intern. E mai bine să faci rezervările din timp, pentru că astfel beneficiezi de reduceri şi poţi să-ţi planifici mai bine timpul.

Dacă îţi faci temeinic documentarea, vei vedea că de cele mai multe ori e nevoie să faci diverse rezervări în avans, fie pentru a scăpa de cozi fie pentru a avea parte de reduceri sau chiar gratuităţi. Imprimi voucherul pe care îl primeşti pe mail sau confirmarea rezervării şi te prezinţi cu el la destinaţie.

Eu îmi fac de fiecare dată când plec din ţară şi o asigurare de călătorie, pe care de asemenea o iau cu mine. Mai fac o copie după buletin şi una după paşaport, să fie. Nu am pierdut niciodată actele peste hotare (mi s-a întâmplat o dată, în Sinaia, dar a fost mai uşor să mă întorc acasă).

Cu toate documentația în mână și cu rezervările puse la punct, tot ce-ți rămâne de făcut este să profiți din plin de timpul petrecut în vacanță. Nu uita că ai de partea ta ore prețioase pe care le-ai fi pierdut la fața locului încercând să deslușești o hartă ori întrebând trecătorii încotro trebuie s-o apuci. Ia cu tine dosarele TravelGirls meșterite de tine și sigur vei avea o călătorie de neuitat.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

19 COMENTARII

  1. iti faci cont pe geocaching.com .. descarci coordonate pe GPS sau telefon daca ai android sau iOS .. si ajungi in locuri zone pe de care nici un ghid nu stie .. (doar cutiile sunt ascunse de localnici 😉 )

    • bun şi aşa pentru cine foloseşte tehnologiile de ultimă oră. 🙂 dar trebuie să te pregăteşti un pic de dinainte ca să ştii ce să cauţi pe hartă şi în ce ordine şi la ce oră şi cât costă şi când sunt reducerile şi şi şi… 🙂

  2. Cam tot asa ma pregatesc si eu, am norocul ca stiu mai multe limbi straine si imi sunt accesibile mai multe dintre „secretele” pe care si eu tin musai sa le descopar peste tot pe unde calatoresc. Plus ca de multe ori un ghid local face toti banii, am aflat o groaza de chestii interesante din gura unor astfel de ghizi! 🙂

    • da, da partea cu scotocitul informaţiilor pe care le dau localnicii e foarte importantă. şi dacă ai ratat acasă pasul ăsta, cel mai bine este să „înhaţi” un ghid local şi să-l bombardezi cu întrebări 🙂

  3. […] Un sms salvator cu două numere de telefon de la două hosteluri mi-a dat ceva curaj dar a fost o întreagă aventură să găsesc Hostelul California, adică locul unde am avut parte de prima mea experienţă la hostel.  Totul a fost un fel de tragicomedie din care am învăţat să nu mai plec niciodată de acasă fără lecţiile făcute. […]

  4. […] Să zicem că ți-ai rezervat bilelte de avion pentru un city-break. Ba chiar ai fost atât de rapidă încât ai găsit și un hotel sau un hostel cochet unde să îți petreci cele câteva nopți în orașul care te va adopta în curând. Care e următorul pas? De pildă eu, până mai deunăzi, pregăteam fiecare călătorie cu multe săptămâni înainte și nu lăsam să-mi scape niciun detaliu. Planificarea începea leneș, cu o plimbare virtuală pe harta a orașului și continua frenetic cu cititul tuturor site-urilor și forumurilor de călătorie, scrise în cel puțin 4-5 limbi străine. De la informații prețioase, tips & tricks, do’s & don’t's și printarea a zeci de hărți până la verificarea prognozei meteo, totul trebuia bine structurat și pus la păstrare, în Dosarele TravelGirls. […]

  5. Si ca sa reduci si mai mult bugetul, atunci cand calatoresti in tarile din UE poti sa iti faci cardul european de sanatate in locul asigurarii de sanatate; este gratuit si este valabil 6 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.