Cum să vizitezi Amsterdamul aproape gratis

Am fost în Amsterdam în decembrie şi am reușit să vizitez orașul și să intru în atmosfera olandeză cu un buget foarte mic căci sunt o mulțime de locuri pe care le poți vedea fără să plătești nimic. Mai mult de atât, poți descoperi locuri și povești ascunse pe care nu le găsești în toate ghidurile turistice. Îţi voi arăta cum să te deplasezi gratuit sau cu cel mai mic preţ, cum şi când să vizitezi muzeele fără să plăteşti, care sunt cele mai interesante locuri neincluse în tururile turistice clasice şi totuşi să ai o experienţă olandeză de neuitat.

Cum ajungi în Amsterdam

Urmăream de mult timp ofertele de bilete de avion de la companiile low cost și cea mai ieftină variantă a fost o combinație între Blue Air de la Băneasa la Bruxelles și Wizz Air de la Bruxelles – Charleroi la Băneasa, totul la aproximativ 150 lei dus-întors. Atenție, am aterizat Aeroportul Bruxelles National și am plecat de pe Charleroi. Mi-ar fi plăcut să ne zică și nouă cineva lucrul ăsta mai din timp. Din Aeroportul Bruxelles National am luat un autobuz mult așteptat în frig până în Gare du Midi, de unde am luat trenul cu care timp de aproape 3 ore am călătorit spre Amsterdam. Trenurile sunt comode, stațiile sunt anunțate și în engleză iar vocea care îți urează „Welcome to Holland!” îți rămâne în memorie.

Citește și: Cum să găsești cele mai ieftine bilete de avion

Dedesubturile vacanțelor low-cost

Unde stai în Amsterdam

Ajunşi în gara centrală din Amsterdam, am luat-o la picior spre Muzeul Rembrandt pe lângă care se afla hostelul Inner Amsterdam la care am făcut rezervare. Pe o straduță cu case ce păreau din turtă dulce, la doar câțiva pași de tramvai și 5 minute de mers pe jos până la zona centrală, hostelul nostru a fost printre cele mai faine dintre toate în care am stat în Europa. Noi am fost 4 persoane și am avut o cameră de 6 cu baie și foarte multă căldură. Da, am apreciat căldura pentru că în weekendul în care am ajuns noi, Amsterdamul a fost sub zăpadă viscolită. Ca în povești!

Citește și: Cum e să stai la hostel

Călătoriile dincolo de ziduriBooking.com

Cu ce te deplasezi în Amsterdam

Amsterdamul turistic e un oraș pe care să-l bați la picior sau pe bicicletă. Nu arunca banii pe biletul de tramvai, nu vei câștiga prea mult timp iar distanțele sunt chiar mici. Noi am mers pe jos dar dacă vrei să intri în ritmul oraşului, o bicicletă costă cam 10 Euro pe zi şi o poţi închiria cam de la orice colţ de stradă. Pe lângă o hartă sau un ghid gratuit, vei primi şi indicaţii folositoare de la angajaţi. Ai grijă însă, chiar dacă Amsterdamul este un oraş prietenos pentru biciclişti, trebuie să ştii că se merge destul de alert şi haotic. Umblă o vorbă în oraş care zice că bicicliştii strâng puncte dacă zburătăcesc pietonii gură-cască.

Ce e de văzut în Amsterdam

Noi am găsit la recepția hostelului un pliant despre turul gratuit al orașului și pentru că nu aveam prea mult timp la dispoziție și nici bugetul nu era de partea noastră, am hotărât să încercăm pentru prima dată genul ăsta de tur. Pe un viscol puternic, am ajuns în centrul orașului, lângă Monumentul Naţional unde ne-am întâlnit cu grupul cu care urma să facem turul gratuit, condus de o ghidă simpatică, studentă din Noua Zeelandă care-și făcea stagiul de practică aici. Haioasă și foarte bine documentată, Jo ne-a condus timp de 4 ore pe străduțele și canalele Amsterdamului, povestindu-ne atât despre istoria locurilor cât și mici secrete pe care nu le-aş fi descoperit niciodată de una singură. Turul este gratuit dar se bazează în principiu pe bacşişuri aşa că dacă ţi-a plăcut de ghidul tău, la sfârşit mergi şi-i strângi mâna şi-i laşi cât poţi. Eu i-am dat 5 Euro după care mi-a dat indicaţii foarte utile şi chiar mi-a desenat pe hartă traseul pe care urma să-l fac în continuare. Atenţie! Nu da banii pe o hartă sau pe un ghid turistic pentru ca le vei găsi gratuite la recepţia oricărui hostel, hotel sau la orice obiectiv turistic.

Citește și: Totul despre tururile gratuite

Să vedem deci ce se poate vizita în Amsterdam fără să plăteşti sau cu cel mai mic preţ.

Galeria Gărzii Civile e un pasaj pietonal între Kalverstraat şi Begijnhof, acoperit cu sticlă, în care sunt expuse diverse tablouri ce pot fi admirate fără nicio taxă. Galeria face parte din Muzeul de Istorie al Olandei.

Begijnhof este locul perfect în care poţi să scapi de aglomeraţia şi agitaţia oraşului. Atunci când intri în curtea aceasta ascunsă, te simţi transferată în altă lume. Grădina este bine în grijită, casele sunt foarte vechi iar biserica medievală te face să păstrezi liniştea. Femeile care au înfiinţat comunitatea Begijnhof în scop caritabil în secolul XIV şi-au pus amprenta asupra acestui loc iar în prezent până şi cea mai veche casă a Amsterdamului este locuită.

Concertele de prânz de la Operă şi de la Teatrul muzical sunt gratuite şi în fiecare zi de joi, la ora 12:30, poţi urmări timp de 30 minute repetiţii ale marelor piese ce se joacă la Concertgebouw sau marţea la Muziektheater.

Grădina Muzeului Rijks este deseori trecută cu vederea de către turiştii ce vin la Rijksmuseum. Ce-i drept, nici eu n-am observat-o prea bine pentru că era acoperită de zăpadă. Aici poţi intra fără să plăteşti şi poţi admira grădina renascentistă şi pe cea barocă dacă iei unul dintre ghidurile printate gratuite de la intrarea in muzeu unde găseşti informaţii despre statuile, fântânile şi alte elemente ale arhitecturii olandeze din ultimele secole.

Manejul Hollandsche este cea mai veche şcoală de călărie din Olanda şi una dintre cele mai vechi din Europa. Aflat pe o stradă de lângă Vondelpark (Vondelstraat 140), poate fi vizitat şi din balcoanele suspendate de-a lungul manejului se pot urmări călăreţi exersând.

Vondelpark este cel mai mare parc din Amsterdam şi cel mai cunoscut din Olanda iar pe poarta sa intră cam 10 milioane de vizitatori pe an. Este foarte aproape de Rijksmuseum, Muzeul Stedelijk şi Muzeul Van Gogh iar pe timpul verii se ţin concerte şi piese de teatru gratuite în aer liber. În parc vei vedea statuia poetului Vondel şi Muzeul Filmului cu faimoasa sa terasă care, între 15 mai şi 15 septembrie, difuzează filme pentru copii în fiecare marţi şi duminică după amiază.

Piaţa de sâmbătă dimineaţă din nordul oraşului este locul potrivit să-ţi faci cumpărăturile dacă nu vrei să cheltui prea mult în restaurante. Aici găseşti produse alimentare naturale de la fermieri: brânză, ouă, peşte proaspăt, pâine, miere, verdeţuri, condimente, alune şi prăjituri de casă. Yummy! De asemenea, mai poţi vizita şi piaţa de vechituri Waterlooplein sau marea piaţă Albert Cuyp de unde localnicii îşi fac cumpărăturile.

Piaţa de flori pentru care este faimoasă Olanda trebuie să intre în itinerariul oricărui turist care ajunge în Amsterdam. Florile se vând aici încă din 1862 şi poţi vedea tipuri de lalele despre care nici nu ştiai că există. Dacă te trezeşti devreme, poţi vizita şi una dintre cele mai mari clădiri comerciale din lume în care se ţine celebra licitaţie de flori.

Berăria IJ poate fi vizitată cu ghid, fără taxă, în fiecare vineri şi sâmbătă la ora 16. Vei putea vedea întregul proces de producţie al berii şi vei avea ca ghid un adevărat berar. De asemenea poţi face o degustare a tuturor tipurilor de bere care se fac aici încă din 1983 contra sumei de 5 Euro.

Ferryboat-urile gratuite se pot lua din spatele Gării Centrale şi traversează râul IJ de câteva ori pe zi. Sunt trei ferryboat-uri care merg în trei direcţii diferite. Găseşti harta şi programul aici.

Cartierul Roşu sau Red Light District nu mai are nevoie de prea multă prezentare. Este un loc bun pentru o plimbare la finalul unei zile căci luminile şi freamătul din zonă te vor face să înţelegi şi mai bine ce înseamnă  viaţă de noapte a Amsterdamului. Ghida noastră ne-a dus pe o alee mai puţin cunoscută de turişi, cea cu big mommas. Nu uita că nu ai voie să filmezi sau să faci fotografii.

Podul celor 15 poduri este acel loc în Amsterdam de unde poţi vedea 15 poduri peste canale! Podul pe care trebuie să stai este cel care face legătura între  Reguliersgracht şi Herengracht, pe partea cu numerele impare. Dacă stai cu spatele la Thorbeckeplein, vei vedea şase poduri la rând. Pe partea stângă vei mai vedea şase peste Herengracht iar pe dreapta încă două. Da, ştiu, sunt doar 14. Al 15-lea este cel pe care stai.

Punctul NAP al nivelului mării se află în pasajul dintre Stadhui şi Operă, pe Waterlooplein şi este un buton de bronz care indică nivelul NAP exact al nivelului mării. Acest punct este standardul după care se măsoară nivelul de deasupra mării în aproape toate ţările din Europa.

Europa într-un minut. Pe Roemer Visscherstraat se poate face un tur al Europei într-un minut căci încă din 1894 s-au construit aici case în stiluri arhitecturale din Germania, Franţa, Spania, Italia, Rusia, Olanda şi Anglia.

Podul Magere sau Skinny Bridge este probabil cel mai cunoscut pod din Amsterdam. Construit în 1672, Podul Magere era lat cât să treacă cel mult două persoane în acelaşi timp. Acum, acesta este mai lat, luminat şi e una dinter atracţiile principale ale îndrăgostiţilor şi fotografilor.

Cea mai îngustă casă din lume se află în Amsterdam şi are cam 1 metru lăţime, cu puţin mai mare decât uşa de intrare. Mai mult de atât, a doua cea mai îngustă casă din lume este tot în Amsterdam, pe Oude Hoogstraat 22, şi are 2,02 metri lăţime şi 6 metri lungime. Un alt exemplu este ‘The Small Trippenhouse’, casa de doar 2,44 metri lăţime ce se află faţă în faţă cu cea mai lată casă din Amsterdam, de 22 metri.

Dacă vei face turul cu Jo, vei mai afla câteva din secretele Amsterdamului: despre vizitele şi cotizaţiile marinarilor la bisericile de lângă Cartierul Roşu ori despre utilitatea tabliilor din colţurile clădirilor.

Ce mănânci în Amsterdam

Fiind o excursie cu un buget limitat, mesele au fost simple şi în general de tip fast-food. Micul dejun de la hostel a fost copios şi foarte bun iar pe timpul zilei am mâncat pe fugă sandvişuri sau pizza, pe stradă. Seara mai rămâneam în zona centrală unde erau instalate tarabe cu vin fiert, cârnaţi şi dulciuri.  Nu uita că în pub-uri sau restaurante nu se fumează.

Citește și: Recunoaștem: mâncăm de pe stradă

5 mâncăruri pe care le-am ratat în Olanda

Ce mi-a plăcut cel mai mult în Amsterdam

Ei bine, turul oraşului pe jos a fost o experienţă interesantă iar curtea de la Begijnhof rămâne printre locurile preferate din Amsterdam. La polul opus, Cartierul Roşu rămâne un simbol al oraşului iar atmosfera de pe aleile sale e cu siguranţă definitorie pentru viaţa de noapte din Amsterdam. Deşi vremea a fost demnă de un Crăciun ca în poveşti, o vizită în Amsterdam fără plimbările de-a lungul canalelor ar fi fost incompletă. Nu degeaba i se mai zice şi „Veneţia Nordului” căci o astfel de plimbare este fascinantă şi relaxantă în cursul zilei dar încântătoare şi romantică noaptea când cele mai multe case şi podeţe sunt luminate în culori diferite.

Citește și: Câteva idei pentru un citybreak cu fetele

13 secrete pentru un city break norocos

Amsterdamul e un şoc cultural: agitaţia cotidiană pe de o parte şi relaxarea oamenilor pe de altă parte, lipsa maşinilor, numărul mare de biciclete, libertatea de a alege, dulciuri, papuci olandezi, muzee, palate, cafenele, vapoare, biserici şi, cel mai important, un aer de Occident pur şi nepoluat. O vizită în Amsterdam nu trebuie să te coste o avere, astfel că la sfârşitul unui city-break cu un buget redus vei putea totuşi să spui că ai reuşit să intri întru totul în atmosfera oraşului canalelor. Mai mult de atât, oraşul aşteaptă să-i descoperi faţa nevăzută iar pentru asta nu trebuie să plăteşti bilet de intrare.

Citește și: Cum să te încălzeşti iarna în Amsterdam: Muzeul Sexului

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
http://www.money.ro/cat-de-costa-cafeaua–berea–cazarea-si-turul-de-oras-in-10-capitale-europene_952591_slide10.html

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

35 COMENTARII

 1. Citesc pe nerasuflate tot ce publicati si datorita voua, acum, escapadele mele prin lume deja nu mai par atat de idepartate si conditionate de atatea variabile cum ar fi economia, zile de concediu, sa se faca frumos afara, etc. Reusiti sa ma inundati cu extazul facutului bagajelor adhoc spre o destinatie ORIUNDE si cu entuziasmul de a calatori prin lume JUST BECAUSE IT’S WEDNESDAY and it’s ALMOST FOR FREE!! Multumesc pt asta si pt faptul ca imi permiteti sa fiu partasa in spirit la toate experientele voastre!! You go girls!

  • Elena, mă bucur s-aud că ne urmăreşti!
   asta a fost şi intenţia mea, să povestim aici cum poţi vedea lumea şi „cum te poţi bucura de bogăţiile pământului” (vorba Loredanei), fără să cheltuieşti o avere. cred că ne punem singuri limite atunci când refuzăm experienţe de viaţă pe motiv de bani. aşa cum îi spun şi Mariei de fiecare dată, oricum nu sunt niciodată bani, măcar să ne bucurăm! 😀

 2. ah, bine de stiut, merg weekendul asta fara prea multi bani de cheltuit pe acolo. noroc ca am castigat biletul de avion la un concurs si n-am mai dat bani si pe el 🙂

 3. Beraria IJ poate fi vizitata vinerea si duminica. Cel putin vara. M-am cam ofticat, ca am ajuns la ea sambata, si duminica am plecat 🙁 Si intrarea la Heineken e 16 euro..

 4. […] chiar dacă eu nici n-am scos bocancii de iarnă. Ciudat lucru. Anul trecut pe vremea asta vizitam Amsterdamul cu cel mai mic buget posibil și iarna îmi intrase în oase și în suflet. Încerc să retrăiesc momentul […]

 5. […] Festivalul Internaţional de Film Documentar din Amsterdam, Olanda are loc între 14 şi 25 noiembrie şi transformă oraşul într-un mare cinematograf. Anul acesta va fi a 25-a ediţie şi va trata teme sociale din lumea întreagă aşa că va fi foarte interesant. Poţi cumpăra biletele începând cu 7 noiembrie iar pentru transport, cazare şi plimbare nu trebuie să-ţi faci griji pentru că poţi vizita Amsterdamul aproape gratis. […]

 6. Nu prea inteleg cine ar fi trebuit sa va anunte ca biletele cumparate de voi inseti sunt de la Bucuresti Baneasa catre Bruxelles Zaventem si invers de la Charleroi catre Bucuresti Baneasa? Cred ca scria asta peste tot.

 7. Am fost si eu in turul gratuit (tips) si a fost super. Atentie: intalnirea cu ghidul a fost in cazul meu vis-a-vis de meeting point din gara centrala din Amsterdam, la o agentie de turism.
  Exista pliante cu acest tur in gara.

 8. Ador sa citesc acest blog, imi umple inima de fericire de parca exact in momentul asta ma aflu in toate locurile minunate despre care scrieti. A calatori e un lucru minunat. Am vizitat si eu Amsterdam si sa stiti ca mancarea lor traditionala nu e chiar extraordinara , deci nu aveti de ce sa regretati ca nu ati incercat. Un lucru despre care zic eu ca nu ar trebui omis in Amsterdam e unul dintre cele mai mari muzee de figurine din ceara, Madame Tussaud. Chiar cred ca merita incercat. De asemenea , casa Anei Frank merita vizitata, memoriile sale se afla printre cele mai citite carti ale secolului trecut , iar daca exista ceva mai zguduitor decat asta , aceea e casa unde a trait. Ea este una dintre supravietuitoarele lagarului din Drenthe, Olanda. Si acest orasel ,Drenthe, e foarte dragut si se afla la 2 ore de mers cu trenul din Amsterdam.
  Abia astept noile articole. Si iti spun, sincer, ca tot ceea ce scrii ,ma inspira enorm de tare pt vacantele viitoare!

 9. […] Amsterdam e o destinație minunată pentru cupluri, deși nu se promovează prea mult în sensul ăsta. Plimbările cu vaporașul pe canale nu e cu nimic mai prejos ca o tură cu gondola pe canalele din Veneția și dacă frigul îți dă bătăi de cap, avem soluția: cum să te încălzești iarna în Amsterdam – Muzeul Sexului. *Citește și Cum să vizitezi Amsterdam aproape gratis. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.