Călătoriile dincolo de ziduri

De fiecare dată când mă întorc dintr-o călătorie, primele lucruri pe care mi le amintesc sunt momentele la care am luat parte, mâncărurile pe care le-am gustat, vinurile pe care le-am testat, nebuniile pe care le-am încercat ori oamenii pe care i-am cunoscut. Timpul petrecut în locul de cazare este atât de redus încât de cele mai multe ori aproape că uit aceste detalii. Călătoresc pentru experienţe, gusturi, momente şi prea puţin pentru acele câteva ore petrecute între ziduri.

Cât de importantă e cazarea

Dacă deseori îmi doresc doar un loc curat în care să mă odihnesc, indiferent de numărul de stele, există şi călătorii în care simt nevoia de mai mult confort, privelişte ori o localizare bună. Destinaţia e aleasă însă în funcţie de obiectivele turistice şi de activităţile le care le pot face în zonă şi nu pentru hotel. Fiecare dintre noi are nişte criterii după care îşi alege limita de confort necesară dar cred cu tărie că dacă cheltui cea mai mare parte a bugetului de vacanţă pe cazare, atunci te deplasezi degeaba. Ce sens are să baţi mii de kilometri dacă nu vezi decât pereţii camerei de hotel? Poţi face asta şi acasă ori într-un oraş mai apropiat din România. Cu ocazia asta sprijini şi economia ţării.

Ce poţi face în afara hotelului

Călătoria înseamnă să descoperi lucruri noi, să înveţi, să depăşeşti limite, să demontezi prejudecăţi şi în definitiv să devii un om mai tolerant și mai deschis la minte. Toate acestea se întâmplă în afara resortului, în afara pereţilor. Pe lângă obiectivele turistice pe care le poţi vizita, caută un tur ghidat gratuit, intră în vorbă cu localnicii, caută informaţii despre activităţi, degustă mâncăruri. Ştiai că în apropierea celebrei staţiuni Positano de pe Coasta Amalfi există un traseu montan dumnezeiesc şi accesibil oricui? Oricui are pantofi sport şi chef de mers, bineînţeles. Mai ştiai că în apropiere de Iaşi există Crama GRAMMA unde se fac vinuri de Vişani ori că lângă Râșnov există herghelie şi cursuri de echitaţie? Think outside the box, cum ar zice englezul. Sau Think outside the room, cum am zice noi.

Cum alegi cazarea

În principiu o alegi după buzunar. Apoi o alegi după poziție. Deși e foarte important ca hotelul sau locul de cazare să fie ușor accesibil din punct de vedere al transportului, nu de puține ori am găsit camere foarte bune în locuri liniștite la jumătate de oră de oraș. În Roma am stat la 18 kilometri distanță iar pentru Veneția am făcut naveta de la Mestre și Mira. Atenție însă la costul transportului ca nu cumva el să acopere diferența de preț între cazarea din centrul turistic și localitatea din afară. De asemenea, e păcat să stai la un hotel clasic din beton în Provence și să ratezi pensiunile de piatră amenajate în stil franțuzesc. Plătește pentru experiență și nu neapărat pentru condiții.

Mai demult, cineva îmi spunea că mai jos de Ibis nu se cazează nicăieri, hotelul acesta fiind limita inferioară în criteriile sale. În acest sens, persoana respectivă refuză ferm să meargă într-o călătorie dacă acolo nu există hoteluri peste nivelul Ibis sau dacă nu își permite să achite o cameră acolo. Oare câte lucruri frumoase nu ratează acel cineva din cauza unei astfel de limite? Mai știm pe cineva care a mers în luna de miere în Antalya și a văzut Mediterana doar de la balcon pentru că nu s-a îndurat să părăsească resortul all-inclusive. Merită oare confortul unui hotel să eclipseze plăcerea de a descoperi lucruri noi într-o călătorie? Merită oare să pleci de acasă, dintre patru ziduri, pentru a sta în vacanță între alți pereți?

Cât de importantă e pentru tine cazarea și cât din bugetul pentru o vacanță o aloci cazării?

___________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

13 COMENTARII

  1. […] un necunoscut infinit din care dacă gustăm, nu ne mai putem opri. Şi cum să ne oprim? Cum să mai stăm între patru pereţi când ştim cât de frumoasă e natura, câte locuri minunate sunt în lume sau chiar aici […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.