Călătorie individuală sau prin agenție?

De-a lungul timpului am călătorit atât de capul meu (sau al altora) cât şi prin agenţie. E drept, de cele mai multe ori am preferat să-mi planific singură trip-urile sau să mă las pe mâna vreunui prieten decât să apelez la serviciile unei companii din turism. Sunt avantaje şi dezavantaje de ambele părţi şi de cele mai multe ori balanța înclină de o parte sau de alta în funcție de călător.

Călătoria individuală

Când spun călătorie individuală, mă refer la acea excursie pentru care îţi cumperi singură biletele de avion, de tren, de vapor etc. şi apoi îţi cauţi cazarea pe Internet, îţi planifici traseul, îţi iei asigurarea medicală separat, îţi faci rezervare la muzee sau cine ştie ce alte activităţi extra. Pe scurt, îţi faci dosarul de TravelGirl şi pleci la drum cu harta în mână, ochii în patru şi banii în buzunar.

Avantaje

 • libertatea de a schimba oricând planul. Nefiind limitată de un program fix într-un tur şi nedepinzând de un ghid, poţi să faci ce vrei tu, când vrei tu, cu cine vrei tu în vacanţa ta. Singura problemă care mai rămâne e să-i convingi de lucrul ăsta şi pe ceilalţi parteneri de drum.
 • plăcerea planificării. E adevărat că sunt mulţi cei care adoră să petreacă săptămâni întregi înainte de plecare pe site-uri, bloguri de călătorie, ghiduri turistice ori hărţi şi să-şi facă un plan atât de bun că ar putea face de ruşine orice raportare de sfârşit de lună a unui manager de departament. Eu am renunţat la plăcerea asta în ultimul timp, prefer să mă las (cam mult) suprinsă la faţa locului.
 • preţuri mai mici. Pentru cine se pricepe şi are răbdare să caute, să compare şi să cumpere din timp cele mai bune oferte, o călătorie pe cont propriu poate fi cu mult mai ieftină decât una rezervată prin agenţie. Bineînţeles, depinde şi de destinaţie, perioadă şi de disponibilitate. Ştiu o mulţime de oameni, cei mai mulţi mai în vârstă ca mine, care preferă să lase asta în grija altcuiva.

Dezavantaje

 • lipsa suportului în caz de urgență. Dacă ţi se anulează zborul cumpărat direct de la companie ori de pe o platformă de online booking, sper că ştii cum să dormi în aeroport pentru că va trebui să te plimbi pe la ghişee, să stai la cozi ca să afli ce se întâmplă şi să aştepţi mult şi bine o soluţie. De asemenea, dacă faci rezervare pentru cazare online, ajungi la destinaţie şi afli că hotelul nu există ori camera ta arată cu mult diferit faţă de ce ai văzut în poze, se numeşte că ai ghinion, că ai pierdut banii şi că trebuie să găseşti o alternativă „on the spot”.
 • timpul pierdut pentru planificare. Îmi amintesc cu groază perioada în care aveam un job foarte solicitant şi stresant şi visam mult la o vacanţă dar nu aveam deloc vreme ori energie să o planific. Am ajuns astfel într-un citybreak prelungit în Europa fără să ştiu nimic despre oraşul respectiv, de unde să iau transferul aeroport-hotel, unde e hotelul, ce e de văzut. Oamenii cu un astfel de ritm de viaţă apreciază mult serviciile unui specialist care să le pregătească o mapă cu toate biletele, informaţiile şi un mic ghid turistic.
 • nesiguranţa. Există locuri în lume în care nu prea poţi ajunge de capul tău şi unde poţi avea probleme din cauza diferenţelor culturale dacă încerci să tratezi direct cu hotelierii şi transportatorii. Fiind pe cont propriu, un refuz primit la recepție se rezolvă doar cu skill-uri de negociator. Dacă nu le ai… Houston, we have a problem.

 

 

Călătoria prin agenție de turism

O excursie printr-o agenţie de turism poate însemna simpla rezervare a cazării pentru o destinaţie în care ajungi cu maşina sau poate însemna un adevărat tur prin Europa, traseu în jurul lumii sau cine ştie ce alt tip de aventură în care toate serviciile sunt rezervate şi plătite printr-un singur intermediar.

Avantaje

 • intermediere. În caz de urgență, o agenție de turism bună îți va oferi sprijinul prin telefon sau email în timp real. Adică atunci când ți se anulează zborul, îți anunți agenția (dacă nu cumva ea știe asta deja), iei loc în sala de așteptare iar agentul tău de turism îți aranjează plecarea. Nu-ți place hotelul în carea ai ajuns și ai și motive decente pentru asta? Agentul de turism se ocupă de o relocare. Ai ajuns la destinație și ai vrea să pleci într-o excursie opțională? Uită de ghiduri turistice, Internet. Bea-ți cafeaua liniștită pentru că are cine să se ocupe de rezervări. Acestea sunt însă servicii care se plătesc.
 • poate fi mai ieftin. Sunt câteva situaţii concrete în care poţi găsi preţuri mai bune în agenţie: citybreak-urile în Europa, all-inclusive-urile greceşti şi turceşti, tururile cu autocarul (mai merge cineva în astfel de maratoane?) şi sejururile în locaţii exotice. De ce e mai ieftin prin agenţie? Pentru că ele au deal-uri încheiate cu companiile aeriene, hotelurile şi alţi parteneri locali pentru un anumit număr (mare) de locuri şi au preţuri negociate cu mult sub ceea ce ai putea tu găsi în aceleaşi condiţii „la liber”.
 • poți obține mai multe informații despre destinație – valabil pentru locurile mai puţin accesibile pentru europeni şi în care nu se vorbesc limbi de circulaţie internaţională. Ştiu agenţii de turism mari care îsi trimit oamenii în infotrip-uri în destinaţiile pe care le vând tocmai pentru ca apoi aceştia să fie în stare să ofere informaţii de valoare turiştilor.

Dezavantaje

 • comisioanele. Un călător înrăit cu rucsacul în spate va spune mereu că e prea scump să pleci prin agenție. De cele mai multe ori așa este. Depinde însă și ce tip de călător ești. Unii au timp să-și planifice singuri totul și sunt dispuși să se supună la riscuri (de fapt, unii pentru asta călătoresc), alții își doresc o călătorie fără griji, fără liste, fără hărți. Vor doar odihnă și atât. Ei bine, serviciile unei agenții se plătesc și asta se vede foarte bine în prețul total al unei excursii.
 • servicii proaste. Ni s-a întâmplat nouă și li s-a întâmplat și prietenilor noștri să dăm un email la o agenție prin care să cerem o recomandare de pachet conform unor criterii și să primim după câteva zile bune un document Word cu 20 de oferte, adică exact cele publicate pe site-ul agenției. Păi m-am uitat deja pe site, vreau o recomandare de la un specialist. Dacă voiam să răsfoiesc zeci de oferte, intram pe booking.com. Din păcate, cele mai multe agenții de turism din România stau prost la vânzări și relațiile cu clienții și dacă nu vor face ceva în sensul, vor avea de pierdut în favoarea online-ului.
 • oferte neinteresante. De ce aș merge la o agenție de turism dacă îmi oferă doar cazare și transport? Asta pot să-mi rezerv (mai repede!) de pe Internet. Mi-ar plăcea să găsesc la o agenție ceva ce mie îmi e greu să planific, adică pachete complexe cu excursii opționale, cu degustări, cu experiențe de neuitat. Mi-ar plăcea ca sejururile în Grecia și Turcia să includă lecții de diving, lecții de gătit sau de dans, drumeții, zboruri cu parapanta, pescuit și multe altele. Mi-ar plăcea să avem mai multe de povestit când ne întoarcem din concediu, mai mult decât „mâncarea de la all-inclusive era multă și bună”.

 

De când Internetul este atât de accesibil oricui și sursele de inspirație sunt cu nemiluita, turismul e într-o continuă creștere. Românii au început să călătorească din ce în ce mai mult, să povestească despre asta pe Facebook și să vrea și mai mult. Oricum, românul e fidel celui mai mic preț așa că dacă va vedea un citybreak de 250 Euro într-o agenție de turism, va spune din start că îl poate scoate mai ieftin pe cont propriu. Și-l va scoate pentru că există hoteluri de 2 stele și în afara orașului. Prin urmare, agențiile trebuie să se facă mai competitive. să ofere ceva în plus ca să merite efortul de a ne deplasa la sediul lor. În curând, pensionarii care merg în tururi cu autocarul nu vor mai fi și iar părinții noștri s-au învățat să intre pe Internet sau să ne roage pe noi să le rezervăm vacanțele online. Ne bucură ceea ce vedem pe platformele de rezervări online din România, lucrurile evoluează frumos și sperăm să vedem o aliniere la vremuri și de partea agențiilor clasice.

Tu cum călătorești? Prin agenție de turism sau pe cont propriu?

 

Narcisa
bestvalue.eu

20 COMENTARII

 1. In general, noi calatorim pe cont propriu. Ne place libertatea de a dispune de timpul si traseul nostru, placerea de a descopri vreun coltitor nepomenit (inca) de ghidurile turistice si bucuria de a vedea ce vacante reusite ne facem de unii singuri 🙂

 2. Ma gandesc ca trebuie sa studiezi inainte mai multe aspecte legate de transport, cazare, obiective turistice, etc. Daca esti o persoana care vrei sa profiti de toate facilitatile unei calatorii, fara sa pierzi nimic,acest lucru este mai greu de realizat pe cont propriu. Probabil, nu am eu experienta necesara, dar asa consider in acest moment.

 3. Eu cred ca depinde de prioritati, ai prezentat foarte bine plusurile si minusurile de fiecare parte, ele exista.
  Sunt oameni (eu ma inscriu aici) care au timp si placere de a descoperi, cauta, gasi rute, descalcit birocratii, etc pentru destinatii, mie imi place maxim sa descopar, sa descopar o destinatie pe cont propriu, mi se pare usor. Dupa ce am descoperit calatoritul pe cont propriu nu prea mai este cale de intors, cu minusurile care sunt, dar nu suntem toti la fel.
  Dar altii au altceva de facut cu timpul lor, mai important pentru ei :)sau nun au timp pur si simplu si prefera agentiile, sau excursiile organizate, pentru a ajunge totusi in unele locatii, de aceea cred ca si agentiile au rostul lor, dar mi-ar place sa vad mai multe programe complete, care nu ofera numai cazare si avion, plus transferuri, ofera o experienta completa.

 4. Buna Travelgirls,

  Eu lucrez la o agentie de turism si sunt de acord cu avantajele si dezavantajele enumerate de voi.

  Sfaturile pentru agentiile de turism sunt binevenite pentru ca noi dorim sa ne perfectionam de fiecare data. 🙂

  Calatorii placute si la cat mai multe postari 🙂

 5. Clar inbdependent.Anul asta am fost in Thailanda, Malayesia si cambodgia(toata coasta inclusiv Sihanukville) o luna intreaga si abia daca am cheltuit 1500 eur.cand spun thailanda ma refer la un periplu de la nordul indepartat Ciang Mai pana in arhipelagul din sud, Parcurile marine tarutao, Ao nang,Krabi si multe insule..o nebunie.
  La agentii de ex thailanda inseamna pataya si bangkok=ZERO barat.(Pataya e un fel de mamaia ,cu plaja mizerabila si plina de rusi).
  In plus acele poze cu stancile din marea Andaman sunt doar reclama inselatoare.Nim,eni nu ajunge acolo in cele 10 zile daca getting stuck in bkk si pattaya de cacao.Trebuie sa iti iei rucsacul in spate si sa bati autogarile, microbusele, autocarele ca sa vezi ceva inedit si necomercial..

 6. Eu am calatorit si independent si prin agentie. Sau am cumparat cazare si transport prin agentie, atunci cand am gasit un pret bun, iar odata ajunsa la destinatie mi-am facut propriul program. Articolul este plin de adevar: fiecare varianta are avantaje si dezavantaje.

 7. Ambele variante sint bune, atit timp cit stii sa iti planifici prioritatile.Am fost pe cont propriu si singura in Viena si toti turistii unei agentii cu care am interactionat au fost incintati de cum mi-am planificat singura excursia.Am fost prin agentie la 4 stele, in centrul Budapestei si am fost foarte multumita de pretul agentiei.Daca vrei sa experimentezi luxul,agentia ofera preturi mai bune decit Booking.com, daca vrei aventura, sint agentii care au programe bine gindite.Putem fi bucurosi ca si agentiile s-au impartit pe nise, sint agentii pentru mincai, agentii pentru pasionati de fotografie, mai nou au aparut mlm-uri gen club de vacante unde platesti un membership lunar si pleci in vacante.Motivele pentru care calatorim sint mii si o scurta documentare ne ajuta sa hotarim daca vrem pe cont propriu,agentie sau, adaug acum, club de vacante.

 8. Eu caut mereu hoteluri pe booking si o rog pe o doamna de la o agentie de turism sa imi caute camera in perioada in care imi doresc sa merg si imi gaseste mereu la preturi mai mici.
  Este foarte draguta,puteti sa o contactati si pe facebook.

 9. Chiar am avut o conversatie pe tema asta azi dimineata cand am vazut un share la o oferta de o saptamana. mi s-a parut scumpa pentru ca in tara aia am fost de multe ori si nu mi s-a parut asa scumpa. Buba erau biletele de avion care oricum erau scumpe. Dar oricum sa ajung sa dau 1000 de euro pe o calatorie de o saptamana intr-un hotel clasificat pe booking cu 6.6 mi se exagerat.
  Dar cum ai zic si tu, zic si eu. Suntem diferiti. cine cauta all inclusive, mie imi place sa incerc localuri diferite din locurile unde merg, nu imi place sa stau in hoteluri cu 600 de camere doar ca au piscine si mancare. eu una nici nu as avea timp sa folosesc piscina de la hotel in vacanta ca ajung mereu tarziu in camera si ies devreme dimineata. Pentru mine vacanta e descoperire in toate sensurile, pentru altii piscina si mancare … suntem diversi. Eu prefer calatoria indivisuala, Nu imi este teama si am un grad inalt de a ma adapta la tot 🙂 (chiar daca pana acum singura problema intalnita de cateva ori a fost cazarea gasit in loco sub nivelul prezentarii online, dar altii au gasit si hoteluri inchise rezervate cu agentia si tranferati in locuri mai naspa decat unde vroiau, asa ca … )

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.