Călătoria dincolo de obiectivele turistice

A călători dincolo de obiectivele turistice
A călători dincolo de obiectivele turistice

Călătoria ca formă de terapie

De câte ori nu aţi zis sau aţi auzit “Plec în lume!” sau “Am nevoie de o vacanţă!”? Ceea ce de fapt ne transmite subconştientul este că suntem obosiţi sau vrem un pic de timp departe de viaţa de zi cu zi cu problemele şi provocările sale, sau pur şi simplu nu mai deţinem controlul şi avem nevoie de o schimbare. Acest articol nu este despre o vacanţă all-inclusive la un hotel cu multe stele şi nici de un program de relaxare sau de retragerea într-un ashram sau tabără  de meditatie, nu este depre cum să-ţi schimbi viaţa şi nici despre cum să-ţi rezolvi problemele doar cu un paşaport. Indiferent dacă vei alege un city break sau un tur al unei ţări, vei pleca singură sau cu grupul de prieteni, vei alege să te pierzi prin culoarele unui muzeu sau să escaladezi munţi poţi profită de ocazie şi să transformi călătoria într-un process de cunoaştere a sinelui şi, de ce nu, de dezvoltare.

A călători = a ieşi din zona de confort, a-ţi depăşi limitele

Eşti pentru prima dată intr-un hostel împreună cu alţi 6 oameni care vorbesc limbi străine şi au obiceiuri, tabieturi diferite, simţi pentru prima oară greutatea unui rucsac în spate sau te chinui să găseşti pe hartă gară de tren într-un oraş unde nimeni nu pare a vorbi engleză sau vreo limba cunoscută. M-am găsit de multe ori în situaţii similare şi de fiecare dată le-am întâmpinat că pe o oportunitate de a învăţa ceva nou despre mine, de a mă forţă să ies din zona de confort, de a depăşi panica iniţială.

În această vară Loredana şi-a învins teamă de înălţime urcând pe Vârful Peleaga (2509m) din masivul Retezat şi acum, după 3 luni de la păţanie, nu-şi aminteşte frică, frigul, durerea din picioare sau de câte ori a închis ochii şi a decis să se întoarcă. Păstrează cu mândrie fotografia din vârf şi (cred eu) o priveşte de câte ori simte nevoia să-şi aducă aminte că poate face orice.

Călătorind, am învăţat că pot face mai multe decât credeam, că pot căra un rucsac mai mare decât mine, că pot escalada o stâncă şi că pot fi tolerantă şi înţelegătoare cu cei din jur. Am mai învăţat că e ok să te rătăceşti pe străduţe înguste fără hartă, că pot face faţa unui traseu de 12 ore pe munte, că nu există întotdeauna cineva responsabil pentru micile incidente, că dormitul la cort e o experienţă ce nu poate fi ratată şi că teamă de locurile aglomerate trebuie depăşită.

A călători = a învăţa, a te (re)descoperi

Dincolo de hotel şi resort-ul all inclusive e o întreagă lume diferită de a ta. Religii noi, limbi, culturi, mâncăruri, istorie şi arhitectură, un amestec variat şi colorat care aşteaptă să fie asimilat chiar acolo şi nu din cărţi sau emisiuni. Profită de vacanţă pentru a afla mai multe despre oameni, cultură, obiceiuri şi ia cu tine acasă o părticică ce te-a atras. E momentul favorabil să te redescoperi, să îţi descoperi talente şi afinităţi.

Nu aş fi crezut că mă voi îndrăgosti iremediabil de picturile lui Rafael până am ajuns în Roma şi nici că îmi voi face o pasiune din a merge pe munte până să accept provocarea unui prieten de a urca pe Vf. Negoiu. Acum câţiva ani nu m-aş fi imaginat făcând rapel de pe un pod de 35 de metri sau organizând un tur al ţării doar cu o hartă şi un rucsac.

A călători = a evada dar şi a-ţi redefini problemele

Mulţi dintre noi spun că atunci când pleacă în vacanţă îşi lasă problemele acasă. Eu prefer să nu mă aştepte nimic de genul ăsta când mă întorc şi le împachetez cu mine. De cele mai multe ori un pic de relaxare şi ieşire din context sunt singurele lucruri de care ai nevoie să vezi lucrurile într-o nouă lumină. Cu siguranţă problemele tale cu banii nu vor mai părea atât de importante după ce vei vizita India sau o altă ţară în care oamenii trăiesc la limita sărăciei sau vei cunoaşte oameni noi care te vor uimi cu modul lor de a aborda viaţa. Ieşirea din cotidian, aglomeraţie, ritmul rapid în care se desfăşoară toate, lipsa presiunilor din jur m-au adus de multe ori la concluzia că amplificăm fără rost probleme minore şi ratăm calea simplă de a le rezolva. De ce mi-ar mai fi fost frică să înfrunt o problemă cotidiană după ce am cucerit un munte?

A călători = a avea încredere în tine şi în ceilalţi

Indiferent dacă alegi să pleci singură sau în grup, decizia va ridica anumite dificultăţi cu care va trebui să te confrunţi. Dar asta e un lucru bun. Ambele variante se bazează pe încredere: în tine şi în propriile decizii sau în cei cu care călătoreşti. Este foarte frumos şi empowering să poţi avea satisfacţia depăşirii unor momente tensionate şi să vizitezi locuri interesante în acelaşi timp.

Oricare ar fi scopul declarat al unei călătorii, ar trebui să profităm de ocazie pentru a ne întoarce cu ceva mai mult decât fotografii, magneţi şi suveniruri. Daca e să apelăm la clişee, aş spune că nu contează destinaţia ci drumul.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Maria
Ultimele postari ale lui Maria (vezi toate)
bestvalue.eu

16 COMENTARII

  1. de acord! Imi place articolasul asta! Poti calatori si in propriul cartier, doar priveste altceva! Eu inca descopar strazi noi si unghiuri noi in cartierul meu desi locuiesc in el de peste 7 ani de zile. E nevoie doar sa-mi iau aparatul foto si sa-mi dau seama cat din jurul meu trec cu vedere in fiecare zi 🙂

  2. Kadia ai perfecta dreptate. De multe ori am zis cu celelalte fete ca vom alege un weekend sa o facem pe turistii in Bucuresti. Cu ocazia unui festival am redescoperit zona veche in aceasta toamna si nu-mi venea a crede ca sunt de atatia ani in orasul asta si ratasem atatea cladiri frumoase si stradute.

  3. Eu sunt de aceeasi parere, ca de cele mai multe ori drumul face totul, si nu destinatia in sine. Adica am simtit momente de fericire mult mai mari pe traseu, decat atunci cand am ajuns in varf.

  4. […] nu ai unde să arunci un ac, în ianuarie şi februarie te poţi plimba în voie pe străzi, fără să fii nevoită să te calci în picioare cu alte sute de mii de turişti care se îndreaptă spre aceleaşi locuri ca şi tine. Mai mult decât atât, cozile se […]

  5. […] un călător cu adevărat fericit e de neprețuit. Fie că pleacă la drum pe cont propriu și încearcă să-și descoperea calea prin lume ori se alătură unui grup printr-o agenție de turism, oamenii care povestesc cu drag despre […]

  6. […] Dacă plecarea ta este organizată de către o agenție cu experiență, întreabă-ți agentul de turism. Unii dintre ei au fost în infotrip-uri și au multe de împărtășit. Dacă mergi într-un circuit cu grupul, nu ezita să-ți întrebi ghidul însoțitor. Cei mai mulți dintre ei cunosc în detaliu destinațiile pe care le prezintă și, de-a lungul timpului, au acumulat o mulțime de informații de la localnici. De asemenea, folosește-ți timpul liber dintr-o călătorie pentru a explora și locurile din afara circuitului turistic. […]

  7. […] le uit prea ușor. Și nici n-aș vrea să se întâmple asta vreodată. Cele mai frumoase amintiri nu le am din fața obiectivelor turistice cele mai importante pe care le-am văzut ci din micile surprize pe care le-am descoperit din întâmplare. Acesta este […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.