7 oameni pe care să-i iei la întrebări

Unu dintre motivele pentru care călătorim este pentru că vrem să vedem Altceva. Alt mod de viață, alt tip de case, altă limbă, alte obieceiuri. Cum multe dintre centrele turistice ale destinațiilor în care ajungem s-au adaptat cerințelor turiștilor, ele au devenit cât mai accesibile străinilor, cât mai pe înțelesul lor iar specificul locului s-a mai știrbit.

Pe lângă obiectivele turistice cunoscute pe care mi le propun să le văd într-un citybreak, îmi place să-mi beau cafeaua acolo unde ies localnicii dimineața și se întind la povești asupra unui ziar, îmi place să-mi cumpăr fructe din piața unde bunicile se târguiesc, îmi place să văd curtea unei școli sau să iau parte la vreo sărbătoare locală. Îmi place să ascund harta, aparatul foto și atitudinea de turist și să mă amestec printre ei, personajele poveștii pentru care am bătut atâta drum.

Cum afli însă de locurile acestea? Ghidurile clasice recomandă de cele mai multe ori cele mai tourist-friendly restaurante, trasee și activități pentru a se asigura că cititorul are parte de o experiență plăcută și, mai ales, sigură.

Ghidul turistic

Dacă plecarea ta este organizată de către o agenție cu experiență, întreabă-ți agentul de turism. Unii dintre ei au fost în infotrip-uri și au multe de împărtășit. Dacă mergi într-un circuit cu grupul, nu ezita să-ți întrebi ghidul însoțitor. Cei mai mulți dintre ei cunosc în detaliu destinațiile pe care le prezintă și, de-a lungul timpului, au acumulat o mulțime de informații de la localnici. De asemenea, folosește-ți timpul liber dintr-o călătorie pentru a explora și locurile din afara circuitului turistic.

Ghidul din tururile gratuite

În majoritatea marilor orașe din lume există tururi gratuite organizate de către asociații de tineri sau chiar de ministerul turismului. Înainte să pleci la drum, caută pe Internet “free walking tour Amsterdam” de exemplu, și vezi care sunt orele și punctele de întâlnire. Ghizii sunt de cele mai multe ori tineri care vorbesc cel puțin 2-3 limbi străine și îți oferă un tur mai altfel al orașului. Nu rata nicio ocazie să-i iei la întrebări și nu uita să lași un mic bacșiș la final.

Șoferul

Șoferii de taxi sau de autobuz sunt vorbăreți peste tot în lume, nu doar în România. Dacă ai norocul să găsești unul cu care vorbești aceeași limbă, profită de el. Oamenii ăștia știu toate cotloanele orașului și te pot ajuta cu indicații și sfaturi. Nu ezita să întrebi nici de un loc bun în care să mănânci sau orice altceva îți mai trece prin cap. Șoferii sunt o mină de aur pentru călători. Ai grijă ca nu cumva taximetristul să te plimbe în cerc în timp ce-ți povestește.

Recepționerul

Primul lucru pe care îl fac atunci când mă cazez undeva este să cer o hartă a orașului la recepția hotelului. De cele mai multe ori, astfel de hărți sunt gratuite (și pline de reclame). Dacă tot ai pus mâna pe o hartă, roagă recepționerul să-ți însemneze pe hartă adresa hotelului și cere-s să-ți recomande cel mai bun traseu prin oraș, pornind de la hotel.

Vânzătorul

Orice vânzător cu care vorbești aceeași limbă este o sursă bună de informații. Întreabă-i despre un loc în care poți mânca bine și la un preț corect, despre sărbătorile locale, despre cel mai bun mijloc de transport pentru a te deplasa și, mai ales, întreabă-i despre viața lor. Mulți abia așteaptă să se plângă despre salariile mici sau alte probleme administrative locale sau să-și manifeste patriotismul.

Chelnerul

Înainte să intri în discuție cu chelnerii, reține că scopul lor este să obțină bacșiș și să te convingă să comanzi cât mai multe. Profită însă de amabilitatea lor și cere-le să-ți recomande feluri de mâncare specifică locului și întreabă-i despre rețetă. Află care e diferența între specialitatea servită în restaurant și felul în care este ea gătită acasă. Ia-ți notițe dacă vrei să faci experimente culinare acasă.

Bloggerul

Doar nu credeai că o să uit de bloggeri. Cei mai mulți dintre noi, cei care scriem despre călătorii, încercăm să-ți aratăm atât must-see-urile cât și cărările mai puțin bătute ale unei destinații. Profită de experiența noastră și scrie-ne ori de câte ori ai nevoie. Chiar și atunci când ești la fața locului și prinzi o conexiune la Internet, scrie-ne pe Facebook, Twitter sau dă-ne un email. De cele mai multe ori, suntem acolo și încercăm să-ți răspundem iar dacă nu știm s-o facem, cu siguranță vom da un Share întrebării tale. Sharing is caring.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

12 COMENTARII

  1. Mare dreptate aveti fetelor… cel mai frumos este cand stii limba acelei tari. Mie imi place limba franceza foarte mult …de aceea ma intorc cu drag in Franta si incerc sa ma comport ca un localnic si sa aflu locuri nestiute si expresii noi vorbind cu vanzatorul de la boulangerie sau cu persoana care lucreaza la un muzeu… Foarte interesant!

  2. […] visăm de câţiva ani? De ce nu ne sperie nicio aventură, de ce testăm orice mâncare ciudată, de ce intrăm în vorbă cu toţi străinii, de ce suntem dispuse să dormim în orice condiţii? Nu m-am gândit la asta atunci când am visat […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.