10 aplicaţii gratuite utile în România

Nu știu cum sunt alții, dar eu când plec în vacanță nu pot să stau foarte departe de tehnologie. Ce-i drept, nu stau prea mult timp cu nasul în laptop sau în telefon, însă mă folosesc de gadgeturile din dotare ca să fac din orice călătorie una reușită, fără bătăi de cap. Și-mi iese.

Dacă ai un smartphone, probabil că ai descărcat și folosit cel puțin o aplicație de travel atunci când ai plecat la drum. Adevărul e că sunt multe așa că cel mai bine e să-ți faci lecțiile de acasă și să încerci să testezi puțin înainte de a te baza pe aplicație la fața locului. Unele promit marea cu sarea, dar e posibil să-ți facă mai mult rău decât bine. Am pățit-o, știu despre ce vorbesc.

Și pentru că nu ne place să vorbim din auzite, am pregătit o listă cu 10 de aplicații pentru Android, pe care le-am descărcat și le-am testat cât am colindat România.

1. Salvamont

Mergem pe munte destul de des așa că aplicația asta e mană cerească pentru noi. Pe scurt, e aplicația oficială a Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, în parteneriat cu Vodafone.

Ce știe să facă? Ai informații la zi despre starea vremii, traseele montane și despre starea tuturor pârtiilor din țară dar și contactele și locațiile cabanelor montane. Mai mult decât atât, dacă ești pe un traseu de munte și se înserează, poți folosi aplicația pentru a localiza cabanele montane aflate pe o rază de 10 km în jurul tău.

Cel mai mult îmi place secțiunea SOS unde există un serviciu de localizare a poziției telefonului, prin care se poate notifica în timp real dispeceratul Salvamont despre traseul și coordonatele  mele, altitudinea și chiar nivelul bateriei telefonului.

Descarcă aplicația de aici.

2. Muzee și colecții din România

Poate nu știai dar în România sunt fix 943 colecții muzeale și Asociația Prietenii Muzeului Național de Istorie a României a pus cap la cap toate informațiile și peste 5000 de fotografii și-a ieșit o aplicație utilă dacă îți place să vizitezi muzee atunci când ești în vacanță.

Ce știe să facă? Îți arată toate muzeele pe o distanță de până la 50 de km și e foarte utilă dacă ai plecat de acasă fără să te fi documentat. Mai întâi setezi distanța de căutare față de poziția curență sau alegi o regiune istorică ori o anumită localitate sau județ și apoi selectezi de pe hartă sau din lista de muzee locația care te interesează. Vei primi câteva informații și o serie de fotografii care să te ajute să te hotărăști dacă vrei sau nu să mergi acolo. Dacă vrei să vizitezi dar nu știi cum să ajungi acolo, ai posibilitatea să ceri asistență GPS.

Muzeele sunt grupate în funcție de specificul lor – arheologie și istorie, artă, artă religioasă, etnografie, știință și tehnică, memoriale, științele naturii – și poți să aplici mai multe filtre de căutare

Cel mai mult îmi place că pentru fiecare muzeu există o casetă cu informații utile, adică adresa muzeului, site-ul (acolo unde există), un număr de telefon de contact și, cel mai important, programul muzeului sau al galeriei respective.

Descarcă aplicația de aici.

3. Map of Romania

O aplicație simpatică care te ajută să nu hoinărești fără scop într-un loc nou și care te informează ca un ghid turistic de buzunar.

Ce știe să facă? 

Ține loc de GPS iar în oraș se descurcă foarte bine. Ține-o aproape deci atunci când mergi într-un city break și cauți o adresă anume. Pe distanțe lungi (în afara localității) se cam pierde cu firea așa că nu o recomand. În plus, îți arată obiectivele turistice, restaurantele, mănăstirile, muzeele, parcurile șamd din apropierea locului în care te afli.

Cel mai mult îmi place că poți să descarci mai multe hărți ale României (în jur de 140 de Mb) și apoi să te folosești de ele offline.

Descarcă aplicația de aici.

4. Smart Compass

După accidentul din Munții Apuseni, cred că mulți și-au instalat pe telefoane busole ori chiar și-au cumpărat unele. Am făcut și eu asta deși sper să nu am vreodată nevoie în astfel de situații.

O busolă însă e utilă atunci când mergi pe munte pentru că nu se știe când te poți rătăci (din cauza ceții sau pentru că te-a prins noaptea, de exemplu). Dacă nu mai știi încotro să o iei și vrei să ceri ajutorul, aplicația asta îți poate salva pielea.

Ce știe să facă?

Detectează poziția și face o fotografie ecranului telefonului, pe care o găsești în galerie și o poți trimite prin SMS sau pe mail. Simplu ca „noroc bun„.

Descarcă aplicația de aici.

5. Redescoperă România

O aplicație care poate fi utilă la drum lung, când mai vrei să vezi câte ceva între punctele A și B.

Ce știe să facă?

Poți să-ți stabilești un traseu, să afli informații succinte despre diverse obiective turistice pe care le găsești într-o listă  și să vezi cum ajungi la ele. Din păcate nu are detalii legate de programul muzeelor și prețul biletului de intrare, de exemplu, numere de telefon de contact șamd.

Deși grafica e ok, funcționalitățile sunt puține și o recomand doar dacă vrei să afli dacă e ceva interesant de văzut în apropierea locului în care te afli sau pe traseul tău.

Descarcă aplicația de aici.

Descopera Romania

6. Restaurant finder

Ești într-un oraș nou sau, și mai rău, ești pe drum și ți-e o foame de lup. N-ai vrea totuși să mănânci un sendviș de la benzinărie și nici nu te încântă ideea să intri într-un restaurant-fantomă de pe marginea drumului. Ce faci? Scoți telefonul și folosești aplicația Restaurant finder și faci o căutare (trebuie să ai GPS-ul pornit).

Ce știe să facă?

Afișează o listă generoasă de restaurante din apropierea ta (apropiere e puțin spus, eu am căutat și pe o rază de câteva zeci de kilometri), pe care le poți sorta în funcție de specificul bucătăriei, de rating, distanța, prețurile practicate ori tipul de restaurant (take away, livrare la domiciliu, pub șamd).

Fiecare restaurant are numărul de telefon, coordonatele GPS, site-ul (acolo unde există), posibilitatea consultării meniului (acolo unde există) și review-urile celor care au fost acolo.

Cel mai mult îmi place că poți să salvezi restaurantele care ți-au plăcut ori să le share-uiești cu prietenii.

Descarcă aplicația de aici.

7. InfoAutogări

E aplicația binecunoscutului site autogări.ro

Ce știe să facă? Are doar funcție de căutare a unei rute și îți afișează orele de plecare, locul de îmbarcare, compania care operează cursa și prețul biletului.

Mi-ar plăcea să poți face rezervare de bilet(e) direct din aplicație.

Descarcă aplicația de aici.

8. Mersul trenurilor

O aplicație utilă de la Vodafone, cu care poți să cauți trenurile dintr-o anumită zi, pe ruta aleasă de tine.

Ce știe să facă?

Afișează tipul de tren (IC, R, IR), numărul trenului, durata călătoriei și distanța dar și orele de plecare și de sosire. După ce selectezi trenul dorit vezi ce facilități are (vagon restaurant, cușetă, vagon de dormit) și în ce gări oprește trenul și la ce ore, plus cât staționează în fiecare.

Mi-ar fi plăcut să poți afla și prețul unui bilet. Deși aplicația are aparent această funcție, eu am primit de fiecare dată o eroare.

Descarcă aplicația de aici.

 9. Caut ATM

Pentru că sunt cu capul în nori și din considerente practice, atunci când călătoresc prefer să nu am prea mulți bani cash în portofel. Mă descurc bine mersi cu cardul, mai ales în străinătate unde mai toate magazinele au POS. În țară însă, se schimbă datele problemei și nu de puține ori m-am trezit fără nicio para chioară cu care să-mi cumpăr o sticlă de apă. Cardul nu mi-a fost de folos în momentele acelea. Prin urmare, aplicația asta mi-e de folos într-un tur mai lung, cum e Turul României, atunci când am nevoie urgentă de cash și nu vreau să pierd vremea căutând un ATM.

Aplicația o poți descărca de aici.

10. My tracks

Pentru mine o astfel de unealtă este mană cerească atunci când mă întorc dintr-o călătorie și vreau să scriu despre ce am văzut și ce am făcut acolo. Fie că e vorba despre un oraș ca Brugge, unde am hoinărit pe străduțele cu nume imposibil de pronunțat, fie că scriu despre un traseu pe munte sau vreau să îți indic pe hartă cum ajungi acolo, My tracks îmi ușurează munca. Muuult!

Ce știe să facă?

Îți înregistrează fiecare pas pe care îl faci, pe baza poziției GPS, astfel încât atunci când ai terminat traseul să ai conturat pe hartă pe unde ai umblat. Poate vrei să le povestești și prietenilor sau familiei despre locurile pe care le-ai văzut în vacanță și să îi îndrumi și pe ei într-acolo.

Cel mai mult îmi place că pot să sharuiesc traseul pe care l-am făcut pe Google+, Google Drive, Facebook sau Twitter.

Descarcă aplicația de aici.

__________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

7 COMENTARII

  1. Loredana, când ai testat ultima dată aplicația Mersul Trenurilor? Te întreb pentru că în primăvară niciuna din aplicațiile/situri web care trăgeau informații de pe situl CFR Călători nu mai era funcțională. Asta pentru că CFR Călători blocase accesul la datele de pe sit, în ideea de a scoate în față propriul planificator de trasee, accesibil și la m.cfrcalatori.ro.

  2. Pentru a afla mersul trenurilor în România vă recomand aplicația DB Navigator, care este de folos de altfel în toată Europa (link https://play.google.com/store/apps/details?id=de.hafas.android.db). CFR Călători nu are aplicație oficială în acest moment, dar cum a spus și Petrus, are site pentru mobil, m.cfrcalatori.ro, unde se afișează și prețul călătoriei.

    Pentru transportul public recomand aplicația Transport Urban, care acoperă orașele București, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Iași, Ploiești și Timișoara (link https://play.google.com/store/apps/details?id=com.indyvision.transport.transporturban)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.