De ce să mergi în Uzbekistan

Înconjurat de Stanuri și ascuns undeva în istorie, Uzbekistan nu e pe lista scurtă (aproape) a nimănui cu destinaţii de vacanţă. Asta nu pentru că ar avea vreo boală contagioasă ci pur și simplu pentru că… de ce ai merge în vacanţă în Uzbekistan? Nu e periculos? Ce e de văzut acolo? Prejudecăţi despre Uzbekistan sunt multe și din fericire aproape toate pot fi desfiinţate cu un pic de documentare sau pur și simplu cu o vizită la faţa locului. Motive să mergi totuși acolo sunt și mai multe: imensa încărcătură istorică, importanţa mondială, mâncarea, oamenii, arhitectura sau pe scurt – curiozitatea. Pentru mine, acesta a fost cel mai important motiv pentru care am plecat la drum spre Asia Centrală – curiozitatea.

Oamenii

O mămăiţă uzbecă cu un zâmbet cald cum numai bunica mea avea îmi leagă rapid pe cap un batic în culori pastel. După o noapte obositoare în Tashkent, un zbor intern și încă un transfer cu un microbuz până în Khiva, acesta e primul meu contact cu uzbecii. Pe lângă fascinația ei pentru pielea mea albă și părul meu blond, pe lângă dorința de a-mi vinde până la urmă baticul cu 6000 Sum (aproximativ 2 dolari), blândețea și bunătatea i se văd în ochi iar asta nu poate mima nimeni. În următoarele zile, pe tot parcursul călătoriei mele, am avut parte numai de astfel de întâlniri, priviri ori zâmbete furate. Mai mult de atât, nu am putut să nu remarc o oarecare asemănare cu acei români care te primesc în casa lor, te pun la masă, îți toarnă un păhărel de țuică și îți zâmbesc cu toată gura și obrajii îmbujorați. Regimul ce limitează libertatea de exprimare și controlează aproximativ orice informație (așa cum se întâmplă în Uzbekistan și cum se întâmpla pe vremuri în România) aduce oamenii aproape, iar asta se simte oriunde ai merge. „Omul sfinţește locul” nu e doar o zicală răsuflată.

calatorie uzbekistan (4)

Drumul Mătăsii

Drumul Mătăsii e probabil primul motiv pentru care călători din lumea întreagă aleg să viziteze Asia Centrală. Pentru că și eu citeam în perioada respectivă Jack Weatherford – Genghis Khan and the Making of the Modern World, eram foarte curioasă să aflu mai multe despre drumul de peste 6500 de kilometri ce a unit două lumi: China de Veneția, Asia de Europa și despre punctele de oprire și de troc ce se aflau de-a lungul său. Timp de milenii a fost cea mai importantă axă comercială a lumii,  iar comerţul efectuat pe acest drum a dus la dezvoltarea multor civilizații și nații. Bukhara, Khiva, Samarkand și Tashkent din Uzbekistan erau piețe importante de-a lungul Drumului Mătăsii și chiar și astăzi poți si parte de atmosfera de pe vremuri între zidurile Khivei și în piețele din Bukhara. Deși caravanele cu cămile și negustori nu mai străbat deșertul Asiei Centrale, mirodeniile, mătăsurile, ceaiurile, alămuri, ceramica și lâna încă se comercializează în aceste orașe și sunt locuri minunate din care să cumperi suveniruri pentru cei dragi de acasă.

Cărți despre Drumul Mătăsii:

calatorie uzbekistan (20)

Genghis Khan

Povestea vieții lui Genghis Khan e fascinantă și extrem de importantă în istoria omenirii, iar acest personaj care a creat imperiul mongol – cel mai mare imperiu din lume – m-a fascinat dintotdeauna. Teritoriul pe care se află acum Uzbekistan a fost cucerit în secolul 13 de unul dintre nepoții lui Genghis Khan, care a și format Khanatul Bukhara. Dacă ești interesată de istorie sau în mod special de marele Genghis Khan, o călătorie în Asia Centrală este un „must have” pentru că moștenirea mongolă încă se simte în cultură, în arhitectură, în mâncare și în atitudinea localnicilor vis-à-vis de viață.

calatorie uzbekistan (24)

Mâncarea

Dacă te aștepți să găsești doar lapte de capră și pâine uscată în Uzbekistan, fă bine și pregătește-ți stomacul pentru că vei avea o surpriză tare plăcută. Bucătăria uzbecă e extrem de bogată și aromată. Fiind o țară ce produce masiv cereale, orezul (atent condimentat) și pâinea (mereu modelată) sunt pe loc fruntaș în meniurile uzbece. Carnea de miel e prezentă în aproape toate felurile de mâncare, la un loc cu shorva (ciorbă), kebab-uri și ceaiuri verzi ori negre. Ceainăriile se numesc chaikhanas! Felul de mâncare specific uzbecilor este palov orosh – un soi de pilaf, cel mai bun pilaf pe care l-am mâncat vreodată, cu orez, carne, morcov, ceapă, stafide, năut, agrișe – toate condimentate și gătite într-un cazan (kazan). Delicios! Nici salatele din rădăcinoase și alune ori nuci nu sunt mai prejos iar deserturile, plăcinte gustoase cu brânză și stafide, te vor face să iei o pauză lungă după masă.

calatorie uzbekistan (25)

Samarkand

Samarkand este, din punctul meu de vedere, cel mai spectaculos oraș din Uzbekistan. Cupolele azurii ale madraselor, mozaicul colorat și măreția moscheilor te vor lăsa cu gura căscată, pe cuvânt de TravelGirl! Celebra Registan este una dintre cele mai impresionante piețe cu arhitectură islamică din lume – o piață pătrată înconjurată de trei madrase (școli islamice) ce arată perfect: Ulugbek, Shirdor şi Tilla Kari. Nicio bucățică din mozaicuri nu este ciobită, totul a fost restaurat. Nu rata nici fabrica de hârtie de mătase și mausoleul Guri Emir la apus. Pentru cumpărături, încearcă bazarul Siab.

Samarkand a fost cucerit de Genghis Khan in 1220 iar sub domnia mongolului Timur Lenk, orașul a devenit capitala imperiului Timurid. În 1925, Samarkand a devenit capitala Uzbekistanului până în 1930 când aceasta a fost mutată la Tashkent.

Cărți despre Samarkand:

Samarkand (eBook), de Amin Maalouf

calatorie uzbekistan (31)

Viața de noapte din Bukhara

Spre deosebire de Samarkand care e un muzeu în aer liber, un oraș plin de încărcătură istorică, centrul vechi al orașului Bukhara este viu. La apus, când soarele se mai potolește, copiii bat mingea în fața madraselor iar după ce se lasă întunericul și se poate respira în voie, localnicii ies la terase și se bucură de răcoare. Mi-a plăcut la nebunie atmosfera și viața de noapte în Bukhara chiar dacă era presărată cu haine kitsch-oase. Tadjicii, majoritari în această zonă, chiar știu să se distreze, cu mâncare multă, cu vodkă, bere rece, narghilele, muzică veselă și dansuri într-o seară obișnuită din timpul săptămânii.

Vodka cu castraveți murați. Și că tot veni vorba de viața de noapte, moștenirea soviectică în ceea ce privește combinația între vodkă și castraveți murați nu trebuie ignorată, ba chiar îți recomand să ți-o asumi ori de câte ori e cazul. Deși teoretic Uzbekistan e o țară musulmană, practic lucrurile sunt mult mai lejere iar alcoolul este consumat la terase și restaurante la fel ca în orice altă țară.

calatorie uzbekistan (43)

calatorie uzbekistan (48)

Pentru că Khiva e încă locuit

Probabil că nu va trece mult timp până când lucrurile se vor schimba dar Khiva, orașul pe care eu l-am văzut în 2014, este Uzbekistanul pe care mi l-am imaginat acasă, citind despre Asia Centrală. Khiva este neschimbat de sute de ani, oamenii trăiesc în micul oraș-cetate la fel cum o fac de atâta amar de vreme. E minunată senzația să te plimbi pe alei printre zidurile înalte ale orășelului, să te ferești de copiii ce se joacă, să faci cumpărături din magazinele vechi de secole și să mănânci în curtea vreunei case, alături de localnici.

calatorie uzbekistan (45)

Știai că părintele algebrei, Al-Horezmi (de la care și numele „algoritm”), este din Uzbekistan? Numele lui complet este Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi.

calatorie uzbekistan (9)
Statuia lui Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi, Khiva

Un reminder al vremurilor de dinainte de ’89

Nu știu dacă vremurile de dinainte de 1989 din România reprezintă ceva dezirabil, la care ai vrea să te întorci, dar pentru mine, care nu-mi amintesc deloc acele timpuri, a fost interesant să văd în Uzbekistan străzi pustii cu doar câteva magazine locale, fără mari branduri internaţionale, cu restaurante cu mușama, tapet foto și bibelouri, camioane rusești, miliţieni peste tot și controale riguroase. Bulevardele late și goale din Tashkent m-au dus cu gândul la un București de odinioară, un București pe care îl știu doar din poze ori filmări vechi. Nici hainele localnicilor nu sunt departe de ceea ce purtam noi prin anii ’90: culori ţipătoare, sclipici și calitate redusă.calatorie uzbekistan (37)

O zi în deșert

Nicicând nu mai pășisem în vreun deșert, nicicând nu mai simţisem o căldură atât de puternică (temperaturile depășesc 50 de grade Celsius în timpul verii) și cu siguranţă niciodată nu am mers atât de mult pe un drum atât de prost – cel care străbate deșertul de la vest la est. Am aflat că între timp drumul a fost refăcut. Oricum, experienţa de a merge cu mașina nouă ore prin deșert e memorabilă, sunt 450 de kilometri de pustietate aridă și infinită. Pe drum vezi doar câte o turmă de capre cu un cioban ori cămile. Kyzul Kum înseamnă „nisip roșu” iar deșertul este imens, are trei sute de mii de kilometri pătraţi și se află între râurile Amu Darya și Syr Darya, pe teritoriile a trei Stan-uri: Uzbekistan, Kazakhstan și Turkmenistan. Popasul la care am oprit e loc de odihnă și de masă pentru tiriștii și camionagii ce străbat Asia Centrală – o curte interioară cu câteva mese acoperite cu mușama, carne de miel friptă în fața noastră, salate simple, un pepene delicios și căldura care m-a moleșit până la somn. Singura scăpare: aerul condiționat din mașină.

M-aș întoarce aici primăvara când deșertul e acoperit de maci și alte flori și aș rămâne și peste noapte cu cortul (dacă asta ar fi posibil) ca să văd cerul înstelat. În zonele pustii atât de mari, fără poluare, cerul se vede perfect.

desert uzbekistan
Intrarea în deșert se face pe o autostradă.

Mătăsuri, poșete, condimente și ceaiuri, hârtie de mătase

Celebrele pieţe ale Uzbekistanului sunt locurile perfecte pentru shopping. Nu găsești doar condimente, ceaiuri și fructe uscate cu vânzători vorbăreţi, o atmosferă prietenoasă și șansa de a negocia pentru mătăsuri, cuverturi, haine cusute manual, poșete ori produse din lână de cămilă și mozaicuri, faianţe. Preţurile sunt mici pentru europeni, am plătit între 1 și 5 dolari pentru câte o poșetă, ciorapi de lână, un tricou, eșarfe ori șaluri. Condimentele și fructele sunt și ele foarte ieftine, am plătit în jur de un dolar pentru câte un mix de condimente ori o pungă sănătoasă de caise uscate.

calatorie uzbekistan (28)

Cazări și restaurante autentice

Îmi plac la nebunie cazările autentice, cu un specific anume, care spun o poveste – a clădirii, a regiunii sau măcar a proprietarilor. În Uzbekistan am găsit astfel de cazări interesante, case de oaspeţi „bed & breakfast” pregătite să primească clienţi chiar în locuinţele localnicilor, mici hoteluri în cadrul madraselor – poţi dormi chiar în camerele în care pe vremuri locuiau elevii și studenţii musulmani, pensiuni în interiorul vechilor cetăţi, cu grădini interioare pline de verdeaţă și liniște și chiar mari hoteluri ce fac parte din marile lanţuri locale. Vezi mai jos câteva exemple de cazări interesante în Uzbekistan:

calatorie uzbekistan (29)

Cărți despre Uzbekistan:

***

Călătoria în Uzbekistan mi-a deschis o poartă către cunoașterea unei zone și a unei istorii neexplorate de mine până atunci. Pe lângă oameni, pe lângă mâncare, orașele sale de pe Drumul Mătăsii, deșertul și cazările, m-aș întoarce în Uzbekistan să aflu mai multe, să o iau mai încet, să vorbesc mai mult cu localnicii, să se aflu părerea despre ţara lor și despre lumea din jurul lor, despre obiceiurile lor, să vizitez mai multe moschei dar și să ies în câteva baruri din Tashkent ca să observ tinerii. Uzbekistan mi-a deschis apetitul pentru Asia Centrala și pentru cultura lor așa că, de când m-am întors de acolo, am început să mă documentez mai mult, am găsit câteva cărţi, filme, ba chiar un serial pe care ţi le recomand și ţie.

Spune-mi tu de ce ai merge în Uzbekistan?

Citește mai multe despre Uzbekistan:

Traseu recomandat în Uzbekistan

Prejudecăți despre Uzbekistan

24 de lucruri despre Uzbekistan

  • Photo by TravelGirls.ro, Adriana, Mădălina și Lucian.

Partenerii pentru această călătorie au fost Explore Travel, Oficiul de Turism Uzbec și Dolores Travel.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

 

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

4 COMENTARII

  1. […] În aproape toate călătoriile plec la drum cu echivalentul a maxim 50 de Euro în numerar iar restul în contul bancar. În loc să fac două-trei schimburi valutare, prefer să folosesc cardul și bancomatele la destinaţie. Dacă tragi linie, comisioanele sunt aceleași. Excepţie fac destinaţiile fără bancomate (mi-ar fi plăcut să știu asta înainte să rămân fără un chior în buzunar în Uzbekistan). […]

Lasă un răspuns la Narcisa Renunțați la răspuns

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.