[FOTO] Ce faci când nu știi engleză în Thailanda

Ea este Dim, are 12 ani și locuiește în Ban Pawai, un sat din Nong Hin, nordul Thailandei. De fapt, numele ei e mai lung si mai complicat de atât dar toată lumea îi spune Dim și așa mi s-a prezentat și mie. Eu sunt Narcisa, una dintre foarte puținii europeni pe care Dim i-a văzut vreodată. Ea nu vorbește engleză pentru că nu a învățat-o nimeni cum să o facă. La școala din sat, unde ea și ceilalți 107 elevi merg zi de zi, engleza e predată doar în scris. Adică elevii citesc din manuale după ureche și fac excerciții așijderea. Dim nu are curajul să pronunțe vreun cuvânt în engleză pentru că niciunul dintre profesori nu știe să o învețe cum să o facă.

Dim e sfioasă și îi este greu să comunice cu mine dar zâmbește frumos și inocent. Nici semnaleza nu mă ajută căci gesturile diferă de la o cultură la alta și nu înțelege mai nimic din ce-aș vrea să-i transmit. Mă cobor la nivelul ei, îi fac o poză, i-o arăt pe ecran și îi smulg un zâmbet și mai mare. Mai trag o poză și colegelor ei, se îngrămădesc și ele să vadă și încep să chicotească înfundat. Ar zice ele mai multe dar nu îndrăznesc. Îmi scot aparatul foto de după gât. i-l dau lui Dim, îi așez o mână pe mâner și una pe obiectiv și apăs o dată cu ea pe declanșator. Preeess, clanț! Preeess, clanț! Deși nu a mai folosit niciodată un aparat foto, Dim înțelege imediat că trebuie să apese până la jumătate ca să focuseze și până la capăt pentru poză. Îl setez pe Auto, îi arăt care-i treaba cu Zoom-ul, îmi face prima poză mie, a doua tot mie și apoi o ia la picior și-și pozează prietenii.

Ce-a ieșit, vezi mai jos. Voi printa fotografiile făcute de ea și le voi trimite pe adresa școlii imediat după ce revin în țară.

Și eu și Dim am folosit în Thailanda un Sony α5000 cu obiectiv 16-55 mm.

copii Nong Hin, Thailanda (40)

CITEȘTE ȘI: Traseu recomandat în partea mai puțin văzută a Thailandei

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.