Cu bebel și cățel în Deltă: review Green Village Resort Sfântu Gheorghe

Ce minunăție de loc am descoperit anul acesta! E la capătul țării, în Sfântu Gheorghe, unde Dunărea se varsă în Marea Neagră, are vile din lemn cu mobilier de bambus, camere spațioase cu paturi confortabile în care m-am odihnit foarte bine, curți pline de verdeață, mâncare gustoasă și o atmosferă ce mi-a adus aminte mai degrabă de eco-resorturile din Thailanda. Plaja de la mare e sălbatică, are un nisip fin și curat iar aerul e sănătate curată! Mă înțelegeți, mi-a plăcut mult la Green Village Resort. Atât de mult încât am fost deja de două ori deja, în iunie și octombrie.

Ce este Green Village Resort Sfântu Gheorghe

Green Village Resort Sfântu Gheorghe este un complex turistic în Delta Dunării, în Sfântu Gheorghe, cu mai multe vile și căsuțe împărțite în câteva zone separate. Piscine, jacuzzi în aer liber, spații de joacă, terase, șezlonguri, baruri, restaurante, cinematograf, hamace – înțelegeți ideea, e un resort cu de toate unde nu te poți plictisi. Deși, fie vorba între noi, eu am mers acolo ca să mă plictisesc, aveam nevoie de odihnă și liniște.

Cum ajungi la Green Village Resort Sfântu Gheorghe

De fiecare dată când am mers la Green Village am venit din județul Buzău, noua mea casă, o dată am trecut cu bacul pe la Brăila (chestiune care m-a întârziat enorm), o dată am mers pe la Giurgeni. În sfârșit, indiferent de unde vii, important e că trebuie să ajungi la Mahmudia sau Murighiol ca să iei barca spre Sfântu Gheorghe. Bineînțeles, poți să iei barca sau vaporul și din Tulcea dar cursa durează (prea) multe ore. Din Mahmudia am mers cu barca de la Water Uber, după ce am lăsat mașina într-o parcare prăfuită și cam mizeră cu plată (15 lei/zi dacă îmi amintesc bine). Cursa Mahmudia-Sfântu Gheorghe durează aproximativ 1 oră și jumătate. A doua oară am mers cu barca celor de la Green Village, ei oferă și acest serviciu, din Murighiol, de la pontonul Star 2000. Mi-a plăcut mai mult în Murighiol, parcarea și pontonul sunt mult mai bine amenajate și civilizate. Totuși, din cauza nivelului scăzut al apei, urcarea și coborârea din barcă se făcea pe o scară verticală cam greu accesibilă, mai ales când ai un bebe de 2 luni în brațe. Nici cu câinele de 40 de kg nu a fost mai ușor, scara e imposibilă pentru el.

La prima cursă Mahmudia – Sfântu Gheorghe am avut emoții, eram însărcinată în 7 luni și îmi era teamă de zdruncinăturile din barcă dar am avut o surpriză plăcută: bărcile sunt foarte confortabile, barcagii niște bomboane iar călătoria lină! Același a fost cazul și pe ruta Murighiol-Sfântu Gheorghe când am călătorit cu bebe mic fără probleme. Totuși recomand o haină în plus și ceva de pus pe cap pentru călătoria cu barca pentru că e posibil ca vântul să fie rece chiar dacă bărcile sunt închise cu plastic.

Primirea și personalul

În ultima vreme a devenit din ce în ce mai complicat pentru afacerile din turism să își găsească angajați, fie ei răi ori buni. E o lipsă majoră de forță de muncă. Cu toate astea, Green Village are o echipă mare foarte prietenoasă. Oriunde ai păși prin resortul imens, angajații te salută ori îți zâmbesc. Mai mult de atât, recepția este foarte profesionistă dar și cu câteva glumițe de bun gust în program. Când am ajuns, am fost anunțați că ni s-a pus pus un pătuț de bebe în cameră, deși nu am solicitat. Am apreciat că s-au gândit, e mare lucru. Și câinele nostru a fost foarte bine primit, Green Village este un resort pet-friendly.

Cum sunt camerele

Cu ambele ocazii am stat în cameră dublă din vilă, prima dată la etaj în zona 3, a doua oară la parter în zona 1. Chiar dacă prețurile diferă, camerele din vilele mai îndepărtate de recepție fiind mai ieftine decât cele din zona 1, camerele sunt identice. Sau cel puțin acesta a fost cazul meu. Camera a fost foarte spațioasă, luminată bine de ferestrele mari, cu pereți din lemn și mobilier masiv din bambus, pat mare cu o saltea moale și lenjerii imaculate. Când am pășit prima dată în cameră, în iunie, mi-a zburat imediat gândul la casa lui Flory din „Zile Birmaneze„. O fi „de vină” designul, patul, aerul, nu știu, dar de fiecare dată m-am odihnit foarte bine la Green Village. Și aveam toate motivele să nu o fac, cu un bebe la purtător.

Baia este și ea spațioasă, cu cadă și o cameră separată pentru toaletă. Toate accesoriile sunt la locul lor, așa cum se face la o unitate de cazare de 4 stele.

Terasa este un vis! E din lemn, spațioasă și poți lenevi mult și bine acolo pe șezlonguri. Mi-a plăcut mai mult cea de la etaj pentru că oferă o priveliște mai amplă asupra Dunării ori resortului. Totuși, dacă ai copii mici ori câine, trebuie să fii cu ochii pe ei pentru că pot evada ușor de pe terasa camerei, printre bârne.

Minibarul e mica mea plăcere costisitoare ori de câte ori călătoresc așa că de fiecare dată l-am devastat și la Green Village. Prețurile nu sunt foarte mari ci similare cu ale unui oarecare bar.

Camerele au aer condiționat atât pentru răcire cât și pentru încălzire dar eu nu am folosit, nu a fost nevoie nici în iunie nici în octombrie.

Mâncarea la Green Village Resort Sfântu Gheorghe

Eu când merg în Delta Dunării vreau să mănănc pește proaspăt gătit după rețetele locului, e cea mai importantă atracție pentru mine, urmată de peisaje, liniște și plimbările cu barca. La Green Village am găsit de toate, atât mâncăruri diverse „de la oraș”, cât și storceag (borș de sturion), saramuri, icre și alte feluri din pește. Nu îți vei băga mâinile până la coate în vreun rasol de pește cu mujdei, așa cum s-ar întâmpla dacă ai mânca la o familie de lipoveni din sat dar nici nu vei fi dezamăgit. Oricum nu poți compara mere cu pere. La Green Village, mâncarea e corectă, meniul e foarte variat la prânz și cină iar micul dejun e foarte bogat, ai de unde alege indiferent de preferințe.

40% dintre angajații resortului sunt localnici din Sfântu Gheorghe iar vreo 12 bucătari localnici se ocupă în bucătărie doar de gătit rețete tradiționale, ceilalți fiind responsabili de celelalte mâncăruri.

Cu bebe la Green Village Resort

„Vai cu bebe de 2 luni în Delta Dunării? Dar nu vă e frică?” Habar nu am cum va fi mai târziu dar la vârsta asta mi se pare tare ușor să călătorești cu un bebeluș alăptat. Practic, la 2 luni, el nu are nevoi speciale și nici nu prea îi pasă unde merge atât timp cât e aproape de mama. Și dacă mama e fericită, bebe e fericit. Așadar, cu ajutorul sistemului de purtare, am bătut resortul și satul în lung și în lat iar spre sfârșitul zilei amândoi părinții exclamam că nu prea s-a simțit că avem copil, a dormit toată ziua în Marsupi.

Deși încă nu ne sunt necesare facilitățile pentru copii, e bine de știut că Green Village are pătuțuri de copii, spații de joacă în interior (foarte bine dotate) și exterior și scaune de copii în restaurant.

Cu câinele la Green Village Resort

De 1 an și jumătate călătorim cu câinele nostru, un brac german pe nume Costel. El a fost deja cu noi de trei ori în Delta Dunării dintre care de două ori la Green Village și, ca orice câine de vânătoare, îi place la nebunie să alerge în natură și să ia mirosul păsărilor și altor animale din zonă. Ne-am bucurat că Green Village acceptă animale de companie deși acest lucru este contra cost: 15 Euro/noapte. Din câte înțeleg, taxa este necesară deoarece este nevoie de un serviciu special de curățenie pentru camerele care au găzduit animale. Cu sau fără taxă, noi suntem bucuroși că patrupedul nostru ne poate însoți și că a fost foarte bine primit de fiecare dată. Cu toate astea, am preferat să folosim lesa de cele mai multe ori în resort ca să nu deranjăm alți oaspeți și să avem mereu la îndemână pungi de gunoi. Ceea ce vă recomand și vouă.

Cu pescarul la Green Village Resort

Pasionații de pescuit, așa cum e și soțul meu, se simt în largul lor în Delta Dunării. Chiar dacă a devenit o loterie prinsul unui pește din cauza braconajului și a proastei administrari a Deltei, pescarii au multă răbdare și se bucură chiar și la cel mai mic peștișor prins în cârlig. Dacă îți aduci de acasă ustensilele și permisul de pescuit, poți pescui chiar în fața resortului, de pe pontoane sau de pe mal. Dacă vrei să faci o plimbare mai lungă, până hăt departe în afara satului, mergi la canalul Tătaru. În octombrie, în timp ce făceam galerie (în șoaptă!) pescarului în fața resortului, am văzut o vidră traversând un canal și am auzit niște câini enoți urlând la apus – chestiuni mai greu de surprins în plin sezon turistic când bărcile trec una după alta în viteză pe canale.

Green Village 4* Resort nu este doar parte din natură, ci natura însăși – arhitectura păstrează caracterul local, materialele sunt durabile și 100% ecologice.

Ce faci într-o vacanță în Sfântu Gheorghe

Îți recomand să nu mergi în Sfântu Gheorghe pentru mai puțin de trei zile, ar fi și păcat să bați atâta drum și să nu ai vreme să te bucuri de zonă sau să lenevești pur și simplu. Mie îmi place foarte mult acest loc tocmai pentru relaxare. Totuși, nu poți rata cel puțin o plimbare la mare, la plaja din Sfântu Gheorghe, una dintre cele mai frumoase plaje sălbatice de la noi. Nisipul e foarte fin, plaja e lungă cât vezi cu ochii și foarte lată, intrarea în apă e lină și foarte apreciată de familiile cu copii. Ca să ajungi pe plajă, poți merge de la resort pe drumeagul de nisip pe jos timp de vreo 15 minute sau în timpul verii poți lua unul dintre tractorașe contra cost. La intrarea pe plajă, în iunie, era și un magazin ambulant cu băuturi răcoritoare cu un vânzător foarte prietenos care ne-a oferit apă pentru câine.

Altfel, e musai și o plimbare prin sat, pe străzile de nisip. Vei vedea atât case vechi tradiționale dar și unele noi care au respectat totuși arhitectura specifică.

Bineînțeles, nu se poate să mergi în Delta Dunării și să nu faci niște excursii cu barca pe canale, pe lacuri, la punctul de vărsare a Dunării în Marea Neagră sau la Letea. Cei de la Green Village oferă contra-cost tot felul de excursii, e un panou cu întreaga listă din care poți alege. Dacă prinzi vreme bună, fără vânt și valuri pe mare, îți recomand excursia la Vărsare. Altfel, cred eu că oriunde ai merge în Deltă e frumos, mai ales la răsărit ori apus și cu vreun barcagiu localnic care are și povești.

Ce mi-a plăcut cel mai mult

O vacanță la Green Village este o experiență în sine pentru că e un loc unic la noi în țară și, fiind gândit ca un sat de vacanță, îți oferă de toate. Atmosfera creată de arhitectura clădirilor, de design, de liniște și de plante mi-a adus aminte de resorturile eco din Thailanda iar acesta e un lucru minunat. Camerele sunt pe placul meu, spațioase, relaxante și cu paturi de calitate. Mi-au plăcut și majoritatea angajaților, managerul care e mereu printre oaspeți, la recepție ori în restaurant, atent la ce se întâmplă. Deși nu are neapărat o influență asupra experienței turiștilor în vacanță la Green Village, mi se pare de apreciat comunicarea online a resortului, cu fotografii foarte faine pe Facebook și Instagram, mereu pe fază la tot ce se publică despre Green Village.

Cu o singură excepție despre care voi scrie mai jos, mi-a plăcut tot la acest loc și rar zic asta despre o unitate de cazare din România. Green Village e un resort complet care oferă oaspeților o experiență completă la un nivel ridicat de calitate, la nivelul celor 4 stele pe care le are.

Ce îi lipsește

Singura problemă pe care am identificat-o eu este și una care nu prea are rezolvare, cred eu. E vorba despre izolarea fonică a camerelor. Construcțiile sunt din lemn și deși izolarea către exterior este excelentă (nu auzi nimic de afară, nici când sunt petreceri cu muzica la maxim, am testat eu), izolarea între camere și etaje lasă de dorit, se aud pașii, voci ori copii tropăind în camerele vecine. Cel mai probabil că și plânsul belușului nostru a deranjat alți oaspeți. Partea bună este că atât noi cât și vecinii am dat Stingerea devreme așa că somnul de noapte nu a avut de suferit. Oricum ar fi, se doarme excelent la Green Village!

Când să mergi

Subiectul „Când să mergi în Deltă?” cred că ține atât de gusturi cât și de disponibilitatea fiecăruia. De-a lungul timpul am fost în Delta Dunării începând cu luna martie până în octombrie și un lucru îl pot spune categoric: cel mai puțin îmi place vara în Deltă, din cauza țânțarilor, a căldurii și a aglomerației. În ultimii doi ani am fost toamna și mi-a plăcut cel mai mult, dupa 15 septembrie turiștii dispar, scade numărul bărcilor care gonesc pe canale și poți să te bucuri de Deltă la temperaturi mai suportabile, fără țânțari(!), la prețuri un pic mai mici. Așadar, dacă mă întrebi pe mine când să mergi la Green Village, îți recomand în afara sezonului estival.

Am rămas însă și cu dorința de a merge în Deltă iarna, când e zăpadă, am văzut fotografii din sezonul alb și arată magic. Cei de la Green Village organizează anul acesta și sejur de 1 Decembrie, sejur de Crăciun și sejur de Revelion. Sărbători de iarnă în Deltă – asta ar fi ceva interesant de încercat măcar o dată în viață, sigur le ții minte pentru totdeauna.

Cât costă: vezi aici tarife și informații despre cazarea la Green Village Resort Sfântu Gheorghe

Citește mai multe despre Delta Dunării

Narcisa

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.