Ce e de văzut în județul Buzău (II)

Dacă ieși de pe drumurile principale din județul Buzău și te aventurezi pe așa-zisele șosele județene de prin sate, ai face bine să nu te grăbești căci gropile, căruțele și copiii sunt la tot pasul. Iar asta nu-i deloc un lucru rău. De fapt, pentru asta călătorim, pentru acele locuri în care încă nu au acces autocarele cu turiști, acele locuri în care viața la țară a rămas ferită de vopselurile stridente și care încă mai miros a fân, a fum de sobă și a flori. Locurile care te obligă să încetinești rămân parcă mai bine întipărite în memorie.

După ce am început lista cu 13 locuri ce merită văzute în județul Buzău, am început să-mi doresc să descopăr mai mult în această zonă, în fiecare weekend în care am avut ocazia. Cum am dat de ele? Despre unele am citit pe mici bloguri ori în presă, despre altele am aflat de la cititorii TravelGirls.ro, câteva dintre ele mi-au fost recomandate de către localnici iar pe vreo două le-am găsit din întâmplare sau mergând pe mâna indicatoarelor turistice bătute de vreme pe la vreo răscruce de drumuri. Ce au toate aceste locuri în comun e faptul că toate merită văzute. Nu neapărat pentru ele în sine ci pentru zona în care se află ori pentru oamenii de acolo.

Termele Romane

Ruinele termelor romane din județul Buzău se află în Pietroasele, pe Drumul Vinului, sau mai bine zis sub Drumul Vinului. După ce au fost descoperite ruinele termelor și ale castrului roman, șoseaua a fost ridicată pe un pod care protejează acum fosta construcție de pe vremea împăratului Constantin cel Mare. Aici, în urmă cu peste 1600 de ani, își înmuiau oasele căpeteniilor unei legiuni romane, trimisă de Constantin cel Mare la nord de Dunăre să oprească atacurile barbarilor.

Cum ajungi: Dacă urmezi indicațiile GPS-ului, cel probabil e că acesta te va conduce pe drumul Buzău-Mizil. Eu îți recomand însă să mergi pe drumul județean 205, adică Buzău-Vernești-Merei-Dealul Viei-Clondiru de Sus-Pietroasele pentru că pe aici șoseaua te conduce prin sate, printre țărani, căruțe și… viața la țară. Cum vii dinspre Buzău, termele romane sunt pe partea stângă, sub pod. Pe partea dreapta poți vedea castrul roman.

Localizare pe hartă: link

terme romane buzau terme romane buzau 1

Locul în care s-au descoperit Cloșca cu puii de aur

Se spune că în 1837, doi țărani au descoperit „Cloșca cu puii de aur” la maginea localității Pietroasele, eveniment ce a declanșat la vremea respectivă o adevărată isterie a căutătorilor de comori. Fiind locul în care s-a descoperit cel mai mare tezaur de aur din lume de la vremea aceea, Pietroasele a devenit atunci cel mai vizitat loc din România. Atât străinii cât și localnicii au început să scormonească fiecare pietricică din zonă sperând să mai găsească aur. Aveau și de ce, Pietroasele este localitatea din România, dar și din Europa cu una dintre cele mai mari densități de vestigii istorice pe metru pătrat. În prezent, locul în care se spune că s-a descoperit celebrul tezaur este marcat cu un monument de piatră și o placă pe care scrie clar: „Aici s-a descoperit…”. Nu neapărat pentru acest mic monument îți recomand să urci dealul ci mai degrabă pentru priveliștea pe care o ai de acolo: câmpia Buzăului, satele din vale și pădurile din spate.

Cum ajungi: Urmând indicațiile de mai sus, după ce ai trecut de Termenele Romane, fă dreapta pe lângă primărie și urmează drumul de țară ce duce în sus. La marginea satului lasă mașina și urcă puțin pe jos până găsești monumentul. Nu va dura mai mult de câteva minute. Dacă ai dubii, întreabă localnicii, e posibil să-ți iasă în cale chiar Ion Moacă despre care am scris mai jos.

closca si puii de aur, buzau 1

Acasă la Ion Moacă, pietrarul

Pe ulița ce duce spre locul în care s-au descoperit Cloșca cu puii de aur, pe partea dreaptă, stă Ion Moacă, meșterul pietrar din Pietroasele. Nu știam de el când am ajuns acolo dar mi-au atras atenția sculpturile de la drum, din fața curții sale, și când am coborât de pe motocicletă ca să mă uit mai bine, Ion Moacă a ieșit și m-a invitat înauntru. Buzoianul de peste 60 de ani e artist mândru doritor să-și arate operele oricui îi trece pragul. El sculptează, cântă, scrie versuri și manufacturează instrumente muzicale inventate de el. Moacă e mândru și de toți cei care i-au călcat pragul de-a lungul timpului: turiști asiatici, jurnaliști, ba chiar și politicieni celebri iar ca dovadă stau pozele și tăieturile din ziare pe care le-a pus la loc de cinste în micul atelier din curte. Meșterul pietrar ne invită și în casă să ne arate instrumentele sale muzicale și chiar face rapid o demonstrație la fluier și toba inventată de el. Toată experiența e întreruptă brusc de soția pietrarului care intră pe poartă cu caprele și îl trimite ferm pe Ion la treabă, nu la povești.

Cum ajungi: vezi mai sus

muzeu ion moaca, buzau 9

Cetatea de la Gruiul Dării

Data viitoare când voi merge la cetatea de la Gruiul Dării, voi lua cu mine o păturică și ceva de-ale gurii și voi poposi mai mult pe platoul pe care se află cetatea. Priveliștea peste valea Buzăului este incredibilă. Ruinele sunt rămășițele singurei cetăți dacice cu zid de piatră de la Curbura Carpaților. Se spune că după ce au folosit-o un timp ca așezare, dacii au transformat cetatea într-un centru de cult.

Cum ajungi: Când cobori de la Ion Moacă, fă stânga și urcă pe drumul de țară ce iese din sat spre pădure. În dreptul fântânii din imaginea de mai jos, ieși de pe drum și fă dreapta pe deal. În vârful dealului, pe platou sunt ruinele cetății.

cetatea de la gruiul darii, buzau

Biserica dintr-o piatră din Năeni

Unul dintre cele mai proaste drumuri pe care am fost vreodată în România e cel care duce spre Biserica dintr-o piatră din Năeni. Dacă ai o mașină cu garda joasă, nu o conduce pe acolo. Mai degrabă mergi cu bicicleta. Revenind la biserică, ea nu e motivul pentru care îți recomand să urci pe dealul Istrița. E o biserică relativ nouă, construită după Revoluție cu piatră de Năeni, ce pare încă neterminată. Cel mai bun motiv să mergi este însă priveliștea din curtea bisericii și de pe drumul șerpuit ce urcă până acolo. De altfel, îți recomand să continui pe drumul de pământ până pe creasta dealului ca să vezi și valea împădurită de pe partea opusă bisericii.

Abia mai târziu am aflat că în apropiere se mai pot vizita Peștera Pustnicului Ambrosie, Tabăra de Sculptura Năieni și Situl Arheologic Zănoaga.

Cum ajungi: Continuă drumul din Pietroasele până la Greceancă apoi fă dreapta pe drumul Breaza-Vispești-Văleanca Vilănești-Năeni-Fântânele-Vârf. După ce treci de indicatorul Fântânele din imaginea de mai jos, biserica se vede deja pe dealul din față.

Localizare pe hartă: link

biserica dintr-o piatra buzau 1

Trovanții de la Bozioru

Dacă a plouat de curând, nu merge în căutarea trovanților căci zona e foarte noroioasă și greu accesibilă. Ăsta e și motivul pentru care eu n-am reușit să văd decât un trovant pe care m-am și refugiat ca să nu mă scufund până la genunchi în noroi. Se spune despre acești trovanți că sunt pietre magice pentru că în timp își modifică forma și se mișcă. Explicația e dată de consistența lor care evoluează și face ca pietrele să se schimbe în timp. Drumul până la trovanți sau Babe este foarte pitoresc: un drum de țară îngust cât o căruță și mărginit de garduri de lemn urcă printre casele mici care au la poartă câte un mic trovant. Se spune că aduc noroc și belșug.

Cum ajungi: mergi pe drumul Buzău-Vernești-Cândești-Măgura și fă dreapta spre Lunca Frumoasă-Cozieni-Bălănești-Cocărceni după care fă stângă spre Ulmet. Poți lăsa mașina în ulmet și apoi să urmezi indicatoarele spre Babe pe ulița ce urcă prin sat.

Localizare pe hartă: link

trovanti bozioru, buzau

Fosta mânăstire Berca

De fiecare dată când am trecut pe lângă Berca în drumul dintre Buzău și Brașov, am văzut pe partea dreaptă o mănăstire cocoțată pe vârful unui deal și mi-am imaginat că de acolo trebuie să fie o priveliște tare faină deasupra văii Buzăului la apus. În una din serile toamnei trecute am urcat acolo. Mănăstirea este de fapt biserica Sfinții Mihail și Gavriil construită pe locul fostei mănăstiri Berca din 1694 ale cărei ruini se pot vedea în curte. Lăcașul sfânt este administrat de două măicuțe în vârstă bucuroase de musafiri oricând. Cere-le cheia și poți intra în interiorul bisericii dacă dorești.

Cum ajungi: Între Buzău și Brașov, pe drumul DN10 este localitatea Berca. Biserica Sfinții Mihail și Gavriil este foarte vizibilă, pe deal, și poți urca acolo chiar și cu mașina.

Localizare pe hartă: link

fosta manastire berca, buzau (5)

(Dealul de lângă) Mănăstirea Rătești

Mănăstirea Rătești arată ca un hotel așa că nici nu am oprit s-o vizitez. Îți recomand să continui pe drumul ce trece pe lângă mănăstire până în vârful dealului și să oprești acolo pentru un picnic. În vale poți să vezi o scenă și câteva bânci amenajate ca într-un amfiteatru natural, pe deal. De aici se vede foarte bine Berca și Valea Buzăului.

Cum ajungi: Din centrul localității Berca, fă stânga și continuă pe singurul drum până la capăt, spre mănăstirea Rătești.

Localizare pe hartă: link

deal manastire ratesti, buzau (2) deal manastire ratesti, buzau

Apus pe malul Buzăului

Sătuc și Berca sunt despărțite de râul Buzău dar legate de un pod ce face legătura între cele două așezări. Dacă ești în zonă la sfârșitul zilei, când apune soarele, îți recomand să mergi pe digul de pe malul Buzăului, spre Brașov, ca să vezi asfințitul.

Localizare pe hartă: link

Citește și: 8 locuri în care sa vezi apusul perfect 

apus buzau

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.