Review: Ferma de sub Penteleu – viața la munte

După ce treci de Varlaam din județul Buzău, te deconectezi de tot și iremediabil de la telefon și Internet și intri într-o lume pe care bunicii noștri o numeau normalitate. L-am așteptat anul acesta pe Moș Nicolae la fermă, dar nu orice fermă ci una făcută cu cap și pasiune, atât pentru producția de hrană curată dar și pentru cei cărora le este dor de copilărie și de o viață liniștită. De copii nici nu mai zic, e o adevărată plăcere pentru ei să vadă și să interacționeze cu caprele, păsările, măgarul Mișu, văcuța Jojo, curcanul, iepurii și întreaga gospodărie. E vorba despre Ferma de sub Penteleu unde telefonia mobilă, televizorul și internetul nu ajung, lucru ce-i face pe vizitatori să se deconecteze de la tehnologie și să reconecteze iarăși la ei înșiși, la mâncarea făcută din ingrediente produse în gospodărie, la sunetul râului.

Dor de bunici

Din fericire fac parte dintre cei care au avut bunici la ţară, două rânduri chiar. Nu-mi sunt străine deci animalele din gospodărie, grădina de legume, ritualurile zilnic ce încep în zori și se încheie o dată cu apusul soarelui. A trecut multă vreme de la ultima vacanţă la ţară, aproape două zeci de ani, bunicii s-au stins, a rămas doar nostalgia. Oricât de orășeni și dependenţi de tehnologie am fi, tind să cred că viaţa la ţară e ca un magnet, îi atrage într-un mod misterios chiar și pe cei care nu o cunosc.

ferma de sub penteleu (10)Pe malul Bâscăi Mari, în munţii Buzăului, Ferma de sub Penteleu e acel vis din copilărie. Primul weekend din decembrie, când am traversat pentru prima dată râul pe puntea elastică și înaltă ce leagă drumul de muntele pe care se află gospodăria, a fost ca o reîntoarcere la ţară. Cu diferenţe notabile, bineînţeles, dar atmosfera a fost la fel de primitoare și caldă.

ferma de sub penteleu (43)

Ce este Ferma de sub Penteleu

În primul rând e o fermă bio ce produce brânzeturi, dulceţuri și produse din carne. Pentru ca oaspeţii să vadă cu ochii lor cum funcţionează o fermă, există și camere pentru cazare, o sală de mese amenajată ca o sufragerie mare și primitoare și activităţi pentru copii. Totul a pornit de la un vis. Alexandru, proprietarul, e buzoian și stă de multă vreme în București. Fiind crescut la ţară, în judeţul Buzău, și-a dorit dintotdeauna să se întoarcă la acel stil de viaţă așezat, cu hrană curată, în sânul naturii. În urmă cu câţiva ani a făcut o casă de vacanţă pentru familia sa pe malul Bâscăi Mari. Mai apoi, împreună cu câţiva prieteni, minţi luminate: un arhitect, designer, tâmplari, copywriter, grafician, a pus la cale proiectul pentru o fermă bio și camerele de oaspeţi de la etaj. Au intrat mulţi bani în acest proiect dar și mai mult suflet iar asta se vede în grija cu care e așezat fiecare obiect în parte, în camere, în sala de mese, în grădină. Totul a fost gata abia în iulie 2015 când au și deschis porţile primilor oaspeţi. Munca nu e gata căci întreaga echipă e mereu atentă la impresiile musafirilor și pun în practică îmbunătăţiri și chiar deschid camere noi.

ferma de sub penteleu (7)

Totul din Ferma de sub Penteleu e gândit pentru familii cu copii. De la accesul ușor în ţarcurile animalelor până la mobilier pe măsura piticilor, mâncarea făcută din ingrediente naturale și podelele încălzite. Pentru o familie fără bunici la ţară, ferma e un paradis. Cei mici pot să-l hrănească cu mere pe măgărușul Mișu, o pot mângâia pe văcuţa Jojo, îi pot trage de urechi pe iepurași și se pot uita la căpriţe în fiecare dimineaţă și seară. În timpul zilei acestea sunt mânate de cioban pe munte. Găinile moţate și curcile însoţite de mândrul curcan sar mereu gardul în căutare de iarbă proaspătă iar raţele se bălăcesc în băltoaca lor cât e ziua de lungă. Noi nu avem copii dar plăcerea nu a fost câtuși de puţin mai mică să ne petrecem ziua printre animăluţe relaxate și sănătoase.

ferma de sub penteleu (55)

No signal

Dependenţii de tehnologie nu sunt bineveniţi la fermă decât pentru detoxifiere căci semnalul pentru telefonul mobil și internetul nu ajung aici. Poţi să o consideri ca o lipsă, pentru mine e un mare avantaj. Două-trei zile fără tehnologie sunt ca o terapie după o săptămână plină de alarme, emailuri, ecrane și deadline-uri. La Ferma de sub Penteleu exista doar un televizor în sufrageria de iarnă, mascat frumos într-un dulap de lemn. Pentru urgenţe, gazda are un telefon fix așa că nu e rost de panică.

Iarna zilele sunt scurte și după ce se lasă întunericul e rost de stat la căldură în interior. Există cărţi în fiecare cameră și în zonele comune. Eu mi-am adus ca de obicei Kindle-ul și am avut un spor fantastic să termin o carte foarte bună: Acordorul de piane.

ferma de sub penteleu (38)

Cum sunt camerele

Mă bucur de fiecare dată când gasesc ceva mai mult decât o cameră simplă mobilată cu pal, cu lenjerii creponate cu flori și termopane. La Ferma de sub Penteleu sunt în acest moment șase suite (apartamente) pentru familii și o cameră dublă. Noi am luat camera dublă dar pentru că am ajuns acolo vineri înaintea tuturor celorlalţi oaspeţi, am rugat-o pe Luiza – gazda – să ni le arate și pe celelalte camere. Toate încăperile au paturi joase din lemn făcute în atelierul propriu, cu lenjerii din bumbac alb brodat de foarte bună calitate. Mobilierul diferă de la o cameră la alta, nu ai nicio șansă să găsești două obiecte identice pentru cele mai multe dintre ele au zeci, poate chiar peste o sută de ani, au fost colecţionate de la bătrânii din satele din apropiere, de la bunici ori prieteni și au fost recondiţionate în așa fel încât să fie complet funcţionale. Vei găsi deci șifoniere, cufere, vitrine, scaune sculptate din lemn masiv peste care timpul și-a lăsat amprenta și ale căror riduri spun povestea familiilor din care provin. Câteva din noptiere sunt jumătăţi de buturugi luminate cu lămpi vechi cu gaz recondiţionate (adică funcţionează cu becuri). De asemenea, aproape toate decoraţiunile au fost colecţionate, doar câteva din ele sunt noi, din magazine dar sunt alese pe sprânceană așa că se integrează perfect. Îţi recomand să o întrebi pe Luiza despre povestea fiecărui obiect în parte, îi face plăcere să povestească pentru că s-a ocupat personal de multe dintre ele.

ferma de sub penteleu (48)

Deși și-au dorit să amenajeze camerele într-un mod cât mai apropiat de stilul fermei (fără tehnologii, plastic și obiecte moderne), au fost nevoiţi să facă un compromis cu băile ca să asigure tot confortul și standardele impuse de igienă. „Trăim ca la fermă dar asta nu înseamnă că nu ne spălăm cu apă caldă!”. Prin urmate, deși băile au cabine de duș și baterii de bună calitate, predomină stilul tradiţional-chic: vas de chiuvetă din lemn sculptat, cuier din scoarţă de copac, perdeluţe brodate la geam. Baia din camera dublă cred că e și cea mai mare dintre toate.

Nu sunt sigură dacă vei găsi asta în toate camerele dar cu siguranţă camera dublă în care am stat noi are încălzirea în pardoseală. Ceea ce este MI-NU-NAT! E o adevărată plăcere să vii înfrigurată de afară, să-ţi lași ghetele la intrare și să calci pe podeaua caldă – crește simţitor confortul camerei.

ferma de sub penteleu (47)

O baie cu priveliște

Îmi plac la nebunie camerele cu personalitate și cu o priveliște frumoasă. De data aceasta, baia a avut parte de o vedere impresionantă spre casa vecinului din spatele fermei. În una din zile l-am și cunoscut pe proprietarul casei respective care ne-a invitat înăuntru și ne-a povestit despre casa lui care are peste o sută de ani și a fost pe vremuri școală. Acum stă să cadă, proprietarul vine doar din când în când din București să culeagă fructele, să facă ţuică (foarte bună și aromată!) și să se bucure de aerul curat.

ferma de sub penteleu (8)

Hrană curată

Cazarea la fermă vine la pachet cu trei mese pe zi. Toată mâncarea este gătită de un bucătar priceput ajutat de câteva alte angajate, doar cu ingrediente din gospodărie ori din satele din apropiere. Carnea, brânza, laptele, ouăle, legumele, fructele, siropurile și dulceţurile sunt făcute chiar acolo iar asta se simte de la prima îmbucătură, mâncarea are un gust natural, așa cum mi-l amintesc din copilărie. „Hrană curată” nu e doar o expresie aruncată ci e un stil de viaţă pe care ferma îl aplică zi de zi. În principiu, felurile gătite sunt tradiţional-românești dar gazdele și-au pus amprenta prin câteva reţete noi: piure de ţelină, salată de ciuperci, cartofi la cuptor cu brânză de capră și prăjituri ce mi-au adus aminte de Provence. Mesele sunt de tip bufet, unul foarte încărcat și bogat, iar orele de servire se stabilesc din timp de comun acord cu oaspeţii.

Mi-a plăcut și meniul de băuturi: sirop de mentă, de muguri de brad, de fructe de pădure, vinul casei, apă de izvor și diverse ceaiuri. Sucurile din comerţ lipsesc cu desăvârșire ceea ce mi se pare un lucru bun, completează perfect tabloul de „vacanţă la fermă”. Poţi să te servești cu orice băutură dorești, oricând dorești, trebuie doar să notezi apoi pe listuţă, în dreptul numărului camerei tale, ce ai consumat, iar la sfârșitul șederii faci socoteala.

Deși există și un espressor de cafea în Birt (foișorul de vară), am preferat cafeaua proaspătă făcută de Luiza la presă.

ferma de sub penteleu (54)

Personalul

Fiind vorba de o fermă în adevăratul sens al cuvântului, sunt multe persoane angajate să aibă grijă de animale, de prelucrarea produselor, de bucătarie și de oaspeţi. Toţi sunt la fel de simpatici și politicoși. Dacă mama ar cunoaște-o pe Luiza, ar spune că „e ca argintul viu”, ea e cea care se ocupă de cei cazaţi la fermă și are grijă să facă ultimele retușuri în camere, se asigură că mesele decurg perfect, că cei mici sunt fericiţi și toată lumea se simte bine. Din primul moment în care ajungi în zonă și până pleci, Luiza are grija de tot.

Micile detalii

„Fericirea stă în lucruri mici” nu e doar un clișeu ci un principiu în care eu cred și după care mă ghidez și atunci când călătoresc. Pe lângă un concept interesant, un design autentic și o atmosferă foarte caldă, la Ferma de sub Penteleu am observat și câteva detalii care fac diferenţa între „o cazare interesantă” și „o cazare foarte interesantă”. Primul detaliu e legat de muzică. Cum nu există Internet iar gălăgia nu își are locul, gazdele folosesc cu pickup cu discuri cu muzică veche ce se aude în surdină în curte. E incredibil să stai la soare pe terasă cu munţii în faţă și să auzi o muzică bună. Până și animalele din fermă par să aprecieze!

Al doilea lucru care m-a impresionat a fost și o surpriză: în seara în care ar fi trebuit să vină Moș Nicolae, gazda a adus sus cel mai simpatic iepuraș într-un coș cu paie și le-a oferit copiilor baghete de morcov să îl hrănească. Cum ei erau prea mici, am preluat noi, adulţii, responsabilitatea și ne-am distrat copios pe seama urechiatului mâncăcios. În plus, Moș Nicolae a adus și vin fiert aromat, câte un borcan de dulceaţa casei pentru cei mari și dulciuri pentru cei mici.

ferma de sub penteleu (63)

Ce poți să faci în împrejurimi

În funcție de cât timp ai la dispoziție, opțiunile sunt nelimitate. Pentru un weekend, poți să explorezi munțișorii din jur. Eu așa am făcut, simțeam nevoia de mișcare după mesele copioase. În plus, îți rcomand o plimbare pe malul râului. Cum ieși din fermă, mergi spre dreapta până la cascadă sau chiar mai departe. Poți să cânți un cântecel ori să mai bați din palme din când în când ca nu cumva să te întâlnești cu ursul. Localnicii spun că nu mai coboară urșii acolo dar eu am văzut urme proaspete la un minut distanță de case. În stânga fermei, pe malul râului, e și o plajă de nisip unde te poți relaxa. Vezi și clipul de mai jos ca să-ți faci o idee despre cum arată zona.

De asemenea, ferma e pe traseul spre vârful Penteleu dar ai nevoie de o zi lungă de vară ca să poți face această excursie pe jos. Pentru cei care au mai mult timp la dispoziție, mai mult de 3 zile de exemplu, județul Buzău e foarte ofertant. Vezi mai jos recomandările mele:

ferma de sub penteleu (69)

Cum ajungi la Ferma de sub Penteleu

Pe site-ul fermei există harta exactă. Mai exact, fie că vii dinspre Brașov ori Buzău, trebuie să intri pe drumul spre Gura Teghii, treci de Gura Teghii, continui până în Varlaam iar în Varlaam faci stânga pe podul de piatră ce te conduce prin stânga Bâscăi Mari. În aproximativ 10-15 minute de mers cu mașina vei găsi o mică parcare improvizată pe malul apei unde poți lăsa mașina. Exact lângă parcare se află puntea spre fermă.

Distanțe: București – Ferma de sub Pentelu: 180 de kilometri

ferma de sub penteleu (35)

Cum faci rezervare: Îți recomand să faci rezervarea pe email pentru că e posibil ca gazdele să nu aibă mereu acces la telefon, având în vedere lipsa semnalului din zonă. Nu te panica nici dacă nu primești răspuns la email în doi timp și trei mișcări.

ferma de sub penteleu (65)

  • Aș mai merge? Cu siguranță!
  • Aș recomanda celui mai bun prieten? Da, cu toată inima!

 

® Fotografii și video by TravelGirls.ro cu Sony a5100 & GoPro Hero 4 Silver

Notă: Am fost oaspeți la Ferma de sub Penteleu în perioada 4-6 decembrie 2015. Pentru rezervări, intră pe fermapenteleu.ro, scrie pe contact@fermapenteleu.ro sau sună la 0374090488 sau 0756018250.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.