Idei de weekend: unde să fugim de caniculă vara asta, cu rulota și cortul

Vara asta ne dă bătăi de cap cu valurile de căldură, cu temperaturi frecvent peste 35 de grade Celsius la umbră, care în oraș – și în București în special – devin aproape insuportabile. În ultimele săptămâni am tot fugit de toropeala din oraș, relativ aproape de București, în două locuri cunoscute mai mult localnicilor și iubitorilor de munte. Două locuri unde se ajunge în 2-3 ore cu mașina, unde temperatura este de 20-25 de grade în timpul zilei când în capitală sunt 40+, două locuri care sunt și puncte de plecare pe trasee spre creasta munților, două locuri care au devenit rapid preferatele noastre pentru campat.

Valea Strâmbu – Vama Buzăului

Unde este? La mai puțin de o oră de Brașov (aproximativ 50 de km), pe DN 10 (în direcția Întorsura Buzăului) până în localitatea Brădet, apoi pe DJ49A spre Acriș – Vama Buzăului și, la ieșirea din Vama Buzăului urmați indicatoarele turistice spre Cascada Urlătoarea. Aici, pe malul pârâului Strâmba sunt o mulțime de locuri grozave pentru campat.

Sunt o mulțime de locuri de campare pe malul pârâului, iar satul este la doar vreo 20 de minute de mers pe jos. Dacă aveți nevoie să vă aprovizionați cu alimente sau cu cărbuni pentru foc (noi, de exemplu, am uitat acasă bagajul cu toate vasele de camping și a trebuit să cumpărăm repede altele), sunt două magazine foarte bine dotate în centrul satului. Pentru a ajunge însă la ele vă recomand să mergeți cu mașina (sau cu bicicleta, dacă o aduceți), pentru că satul este foarte mare iar magazinele sunt în centru. La cel cu produse alimentare se poate plăti și cu cardul

Experienta cu rulota. De când călătoresc cu doi copii mici – unul sugar – mă preocupă foarte tare siguranța în locurile în care merg și analizez foarte bine orice plecare. De cele mai multe ori călătorim singuri – doar noi 4 – rareori ni se alătură și alți prieteni (unii nu sunt atât de aventuroși, cu alții nu reușim să ne sincronizăm nicicum) și după ce am experimentat camparea la cort într-o zonă în care eram doar noi mi-am zis că ne-ar trebui ceva în plus, ca să putem pune liniștiți capul pe pernă noaptea.

Așa că am închiriat pentru 4 zile o rulotă de 2-4 persoane și am plecat cu ea în munți. Foarte convenabil pentru noi și pentru locația pe care o alesesem pentru această escapadă de la căldură a fost că rulota de la HAFF.RO am preluat-o din Brașov și apoi am mai mers doar o oră dus și una întors cu ea – suficient cât să ne acomodăm cu condusul ei și să ne dorim una a noastră.

Citește aici ghidul complet al unei vacanțe cu autorulota, experiența povestită de Narcisa.

Deși mi-e clar că e nevoie de skills pentru a putea conduce mașina cu o remorcă – în cazul nostru cu rulota – soțul meu s-a descurcat remarcabil din prima clipă, practic nu am avut nicio emoție, nici măcar la parcarea ei într-un spațiu restrâns, între doi copaci, nici întoarcerea despre care el citise că e o manevră care poate pune probleme.

Poți conduce cu permis categoria B  un ansamblu format din autovehicul și remorcă având împreună maximum 4250 de kg, iar rulota nu trebuie să fie mai grea decât scrie în talon că poți tracta cu dispozitiv de frânare – litera F1 (poți cere mai multe detalii de la firma de închirieri – haff.ro)

Nu găsisem nicio informație despre camparea în Vama Buzăului înainte să plec acolo, localnicii pe care i-am întrebat la birtul din sat unde putem sta cu rulota acolo ne-au zis să mergem la Cheia (?!) și mi-era aproape clar de la început că vom fi, probabil, singuri acolo – mai ales pe timp de noapte. Iar ideea asta nu e foarte confortabilă, mai ales când ai doi copii mici după tine – ca idee, acum știu sigur că nu aș vrea să merg cu cortul acolo decât într-un grup mai mare.

În rulotă ne-am simțit super safe, în ultima seară aveam sentimentul că poiana toată ne aparține, că toți oamenii care fuseseră acolo în timpul zilei erau doar niște musafiri care acum plecaseră la casele lor iar noi, gazdele, rămânem în căsuța noastră. Căsuță în care am reușit performanța să ne culcăm, în fiecare noapte, mai devreme de ora 10.00.

=>> Toate detaliile tehnice despre rulotă și experiența din perspectiva soțului o găsiți pe blogul lui Augustin Radu 

Ce mi-a plăcut la camparea cu rulota?

Este complet greșit să compari o vacanță cu rulota cu una cu cortul, așa cum este greșit să compari rulota cu o cameră de hotel/pensiune. Sunt experiențe diferite, fiecare cu plusurile și minusurile lor așa că noi nu ne-am raportat niciun minut la celelalte, ne-am bucurat pur și simplu de moment. Bine, ca să fiu sinceră până la capăt, a fost un moment în care m-am bucurat foarte tare că nu suntem cu cortul – în prima noapte a plouat torențial, cu tunete și fulgere, a fost și foarte frig – în rulotă a fost suficient să pornim centrala termică (are o sobiță în interior), s-a făcut cald și zgomotul ploii era chiar plăcut.

Rulota pe care am avut-o noi estede 2-4 persoane, adică are un pat mare, dublu (de 1,40 cm lățime) în care am dormit perfect toți 4 în prima noapte. Zona în care sunt masa și canapeaua de colț se transformă în doi timpi și 3 mișcări în al doilea pat – la fel de confortabil, poate chiar mai lat decât patul principal – pat pe care l-a testat cu succes soțul meu două nopți la rând, ca să aibă copiii mai mult spațiu să se întoarcă pe toate părțile toată noaptea.

Dacă tot am adus vorba despre paturi, pentru noi a fost perfect să ajungem la destinație, să parcăm mașina și copiii să se poată culca imediat – n-a fost nevoie decât să întind cearșaful pe pat și gata, zona de dormit era pregătită. Ușa de la rulotă se poate fragmenta, astfel încât să se închidă doar un fel de paravan în partea de jos – pe care am găsit-o foarte utilă când lăsam copiii să doarmă și noi stăteam afară, astfel încât să nu iasă din rulotă fără știrea noastră.

În rulota închiriată nu veți găsi perne sau pături, trebuie să aduceți de acasă tot ce e necesar în acest sens. Noi am avut cearșafuri și câteva perne de voiaj iar sacii de dormit i-am folosit pentru învelit.

Rulota este echipată cu aragaz, pe care noi l-am folosit doar pentru ceai și cafea – pentru gătit am preferat focul de lemne sau mini-aragazul nostru portabil, însă cireașa de pe tort este frigiderul care răcește excelent și funcționează la 230V, 12V și la butelia cu gaz a rulotei, atunci când sunteți în sălbăticie, cum am fost noi. Nu am crezut foarte tare la început în puterea de răcire a frigiderului, așa că am pus în congelator câteva alimente care au înghețat bocnă. Ca idee, dacă folosiți butelia doar pentru a ține în funcțiune frigiderul, are o autonomie de 100 de zile.

Dulăpioarele din zona aragazului și a chiuvetei de la bucătărie mi-au fost foarte utile să depozitez toate ustensilele de gătit și pentru masă și să nu le ținem în sacoșe, în portbagajul mașinii. Și pentru copil a fost util, pentru că a reținut imediat unde se găsesc și își făcuse o rutină din a mă ajuta la pregătitul mesei, aducându-mi diverse lucruri pe care i le ceream.

=> Noi am închiriat rulota de 2-4 persoane de la HAFF.ro – rulotele și autorulotele se pot vedea/ridica din București-Otopeni și Brașov.

După ce m-am chinuit două zile și două seri la rând să mă uit într-o oglindă mică pentru ritualul de demachiere, mi-am dat seama că rulota are nu una, ci două oglinzi mari, în zona chiuvetei de toaletă, chiar lângă pat.


Ce poți face în zonă?

Vama Buzăului este extrem de ofertantă din punct de vedere turistic, mi-e neclar de ce nu am ajuns aici mai devreme. Pe mine m-a dus imediat cu gândul la Apuseni – culmile alea domoale ale munților, verdele ireal de crud și, mai ales, oamenii. Oamenii din zona asta sunt autentici, foarte prietenoși și săritori, am avut tot timpul impresia că suntem mult mai departe de casă.

Toate punctele de interes și direcția spre ele sunt foarte bine marcate, începând de la Valea Zimbrilor până la traseele care duc spre Masivul Ciucaș. E adevărat că toată lumea care ajunge aici vrea să vadă Cascada Urlătoarea – care e minunată, noi am avut rulota la 2 minute de mers pe jos de ea și ne-am bucurat să o vedem în toate momentele zilei, cu și fără picior de turist.

Un articol pe larg despre Vama Buzăului poți citi aici.

  • Înainte să pleci pe munte, CITEȘTE ȘI:

10 mituri despre mersul pe munte

Parcurile și rezervațiile protejate din România

Nu pleca pe munte fără…

Cazare la un milion de stele

Valea Cuca – Iezer Păpușa

Unde este? La mai puțin de 20 de minute (aproximativ 14 kilometri) de Câmpulung Muscel, pe un drum asfaltat în stare perfectă – până la Cabana Voina. Aici se termină asfaltul și începe un drum forestier care continuă de-a lungul Văii Cuca, până sus, la Cabana Cuca. De o parte și de alta a acestui drum, în special după bifurcația numită „Între Văi” – în stânga este Valea Bătrâna iar în dreapta este Valea Cuca – se poate campa.

 

Experienta cu cortul. Noi am fost de două ori aici, de fiecare dată cu cortul și ne-a plăcut tare mult, mai ales că ultima dată a fost și mai puțină lume – vineri seara eram singurii cu cortul între cele două cabane, Voina și Cuca, adică pe un traseu de câțiva kilometri. Doar duminica se aglomerează destul de mult, locul fiind preferat de cei din zonă pentru grătare.

Nu există semnal la telefon în niciuna dintre rețele decât la Cabana Voina, pentru noi asta e foarte bine, căci altfel nu prea reușim să ne rupem cu totul de tehnologie. Am campat pe Valea Cuca când în București au fost 41 de grade și dimineața și seara trebuia să mai punem un polar pe noi iar noaptea au fost sub 10 grade.

Sunt multe poienițe perfecte în care să pui cortul sau rulota, hamace, scaune și mese de camping, la o distanță rezonabilă de drumul forestier care duminica, așa cum am mai sus, se aglomerează nedorit de mult.

De fiecare dată când mergem să campăm mai mult de o zi, căutăm locuri pe unde să treacă și un pârău, e important pentru mine asta – călătorind cu doi copii mici pregătesc mâncare gătită tot timpul și nu suntem amatori de vase și tacâmuri de unică folosință.

Există un izvor de apă mai aproape de Cabana Cuca, însă pentru cafea și ceai, gătit și spălat vase am folosit direct apa din pârâu.

 

Copilul cel mare a fost super-încântat de acest loc, pentru că a găsit o cantitate impresionantă de frăguțe, a fost în căutare de salamandre și le-a găsit și pe acestea în număr mare iar drumul forestier pe care abia dacă trece vreo mașină în timpul săptămânii a fost perfect pentru el să meargă cu bicicleta fără pedale. În plus, apa pârâului nu este foarte rece și l-am lăsat să se joace ore întregi acolo, aruncând pietre în apă.

Echipament necesar campare cu cortul:

  • cort – noi avem Robens Black Shrimp 3 (de 3 persoane), pe care l-am luat anul trecut de la Proalpin.ro
  • izopren sau saltea autogonflabilă (eu am folosit ambele, dar nu mă mai pot întoarcea la izopren); saltelele noastre sunt acestea, de 3 mm.
  • saci de dormit, de preferat de 2-3 sezoane. Pentru copilul cel mare avem sacul de dormit Robens Trailhead JR, iar pentru bebe am folosit sacul multifuncțional du lână de oaie (care se pune și pe cărucior sau scaunul auto, iarna).
  • masă și scaune pliabile de camping, ca să nu mănânci pe genunchi
  • arzător camping – noi l-am luat de la Dedeman, funcționează cu o butelie de acest tip – foarte ieftină (în 3-4 zile de campare și gătit intensiv consumăm 2 butelii maximum)
  • un hamac
  • vase de camping în care să puteți găti – noi le avem pe acestea, sunt foarte versatile.

=>> Citește și 100 de lucruri pe care le-am învățat de când merg cu cortul.

Ce poți să faci în zonă? Cabanele Voina și Cuca sunt porți principale de plecare în traseele din masivul Iezer-Păpușa și dacă veniți în zonă pentru trekking și hiking, cel mai bine este să campați sau să vă cazați la sau lângă una dintre cele două cabane (detalii Cabana Voina aici/ detalii Cabana Cuca aici). Cei mai mulți care ajung aici preferă să facă traseul ușor dintre cele două cabane – aproximativ o oră și jumătate, mers lejer, lucru pe care l-am făcut și eu anul trecut când am ajuns prima dată aici – însărcinată în luna a 6-a). E o ocazie numai bună dacă vreți să inițiați un copilaș cu traseele de munte, pentru că este foarte ofertant – se mai poate juca în apă, culegeți împreună plante medicinale pentru ceai, nu mai vorbesc de frăguțe și de zmeură – care sunt din plin).

***

Am făcut acum ceva vreme o listă cu Cele mai frumoase locuri unde să campezi în România, dacă mai știți locuri grozave, mai ales la distanță relativ mică de București, dați de veste!

____________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.