Idei de weekend: ce să faci 2 zile lângă Sighișoara

Când spui Transilvania, spui (și) Sighișoara. Când spui Sighișoara, te gândești la Festivalul Medieval care umple în fiecare vară cetatea de oameni frumoși și talentați. Când spui Sighișoara medievală, spui o poveste frumoasă, care a rezistat în timp și care azi e parcă și mai frumoasă ca odinioară. Găsește un loc de cazare care să fie din poveste – eu am stat ultima dată la Fronius Residence, un boutique hotel din 1609, și după ce bați bine la picior toate străduțele cetății și caști gura la casele colorate, îndepărtează-te puțin de Sighișoara. N-o să-ți pară rău!

Conacul Apafi și sucurile Bio din Mălâncrăv ale Prințului Charles – 25 de km

Nu mai e un secret pentru nimeni că dacă în ultimii faima Transilvaniei rurale s-a dus și peste mări și țări dar și în ograda noastră, în România, vinovat de asta e în mare parte Prințul Charles. Sunt câteva sate frumoase în apropiere de Sighișoara, ascunse după dealuri și la care se ajunge pe drumuri secundare, cu asfaltul măcinat de ploi, pe care Prințul de Walles prin Fundația sa – Mihai Eminescu Trust – le-a descoperit și le-a luat sub aripa sa protectoare. Mălâncrăv e unul dintre ele.

Un drum îngust se unduiește printre dealuri molcome, pline de fânețe, păduri seculare de stejar și culturi de hamei. La capătul celor 8 kilometri e Mălâncrăv și de aici nu mai există șosea asfaltată. În sat nu am avut nici măcar semnat la telefon și ăsta e semn bun că e un loc perfect să te regăsești și să te relaxezi.

Mălâncrăv e un sat cu vechime, prima atestare documentară datează de mai bine de 700 de ani și azi e satul din Transilvania cu cei mai mulți sași rămași după revoluție. Dacă înainte de 1990 erau în jur de 900 de sași aici, astăzi sunt aproape 170, mulți dintre ei tineri și copii. De altfel, față de alte sate saxone prin care am trecut și care păreau abandonate, Mălâncrăv e viu și e plin de oameni pe stradă chiar și la orele prânzului, când căldura nu-ți dă pace.

Primul lucru pe care îl observi când intri în sat sunt casele recondiționate, cu fațadele colorate care și-au recăpătat strălucirea de altădată. Se vede treaba că Fundația MET a făcut treabă bună și aici ca și în Viscri. La câțiva metri de casele fortificate ale sașilor e Biserica Evanghelică, cocoțată pe un deal, cum sunt mai toate bisericile fortificate din Transilvania. La ora la care am ajuns noi am găsit-o închisă, la fel cum era și poarta casei parohiale, unde se află cheia bisericii.

A côté, cum ar spune francezul, după ce traversezi o pajiște verde, e Conacul Apafi, restaurat de către fundație după câțiva ani de muncă serioasă. Înainte totul era o ruină, căci casa parohială a Bisericii Evanghelice nu avea bani să refacă stricăciunile cauzate după anii de nepăsare din comunism. Conacul care a aparținut familiei maghiare Apafi a intrat în circuitul turistic și ca să stai o noapte aici te costă 60 de euro de persoană. Nu-mi închipui un loc mai bun să-ți începi o dimineață perfectă de vacanță decât pe terasa conacului, într-un balansoar, cu o carte în mână și un pahar de suc de mere rece. Unul dintre angajații fabricii de suc de mere ne-a povestit că mai deunăzi au fost la Apafi câțiva canadieni care au stat o săptămână la conac, atât de mult le-a plăcut.

La pachet cu Conacul Apafi, fundația Prințului Charles a cumpărat și o livada de pomi fructiferi ce se întinde pe dealurile din apropiere. Toamna se fac aici cele mai bune sucuri de mere și de pere bio din câte am băut. E atât de bun încât nu numai că e nelipsit din meniurile restaurantelor și ale hotelurilor din Transilvania dar se pare că ajunge și pe masa Reginei Marii Britanii. La poarta micuței fabrici, care e chiar în spatele Bisericii fortificate și a Conacului Apafi, prețul pentru o sticlă de suc e 8 lei și eu cred că e un suvenir excelent pentru rudele și prietenii de acasă.

Cum ajungi la Mălâncrăv?

Pe DN 14/ E60 Sighișoara-Mediaș, la aproximativ 8 km de Sighișoara urmează indicatorul spre stânga spre Laslea și apoi iar stânga, pe un drum comunal bun.

Biserica Evanghelică fortificată din Biertan, monument UNESCO – 30 de km

Ca să ajungi la Biertan trebuie să părăsești E60, care leagă Sighișoara de Mediaș și să mergi câțiva kilometri pe un drum secundar care pare rupt dintr-o poveste, una cu sate săsești, case frumos colorate, porți mari care ascund curți îmbelșugate și oameni vrednici. Biserica a fost construită pe la 1500, pe un deal așa că o vezi ușor de la mare distanță și parcă nu mai ai răbdare să ajungi la ea.

În România avem 7 biserici fortificate pe lista UNESCO și dintre toate cea de la Biertan e considerată a fi cea mai valoroasă. De altfel, timp de 300 de ani, din 1572 și până în 1867,  a fost centrul religios al sașilor din Transilvania. E la fel de importantă și astăzi pentru că din 1990 aici se organizează an de an întâlnirea sașilor de pretutindeni (prima sâmbătă după 15 septembrie).

Am găsit Biserica din Biertan în plin proces de restaurare de către o echipă de calfe care meștereau de zor, deși era ora prânzului, când tot omul caută să se odihnească. Turiști prea mulți nu erau așa că am putut să o vizitez pe îndelete. Întâi de toate mi-a atras atenția Turnul cu Ceas care funcționează și astăzi pentru că în fiecare zi cineva care grijă ca mecanismul să nu se oprească. Am trecut apoi pe rând pe la celelalte 6 turnuri ale fortificației bisericii: Turnul Mausoleului, Turnul cu clopot, Turnul Închisoare, Turnul Catolic, Turnul Primăriei, Turnurile Porții și, desigur, Turnul Slăninii – cred că nu există biserică fortificată fără un turn al slăninii.

Am intrat apoi în biserică unde se cânta la orga cu 1290 de tuburi și am văzut ușa cu 19 zăvoare, construită în 1515. În sacristie erau păstrate toate bunurile bisericii așa că în caz de atac trebuia să fie asigurată.

Apoi am aruncat o privire spre satul care se întinde la poalele colinei pe care e înălțată biserica și spre dealurile terasate pe care cândva se întindeau culturi de viță de vie.

Biserica se poate vizita din aprilie până în octombrie de la 10 la 7 seara iar biletul costă 8 lei.

Cum ajungi la Biertan?

Pe DN 14/ E60 Sighișoara-Mediaș, în dreptul localității Șaroș pe Târnave, urmează indicatorul la stânga și continuă pe DJ 141B încă 9 km.

Satele săsești Criț și Meșendorf – 39 de km

Despre Criț nu se știu și nu se scriu (încă) prea multe, poate pentru că Prințul nu are aici nicio proprietate (încă). Asta nu-i știrbește deloc farmecul și nici dorința unor oameni de a cumpăra case săsești pentru ca mai apoi să le readucă la viață.

Ca în orice sat săsesc, și aici Biserica fortificată e atracția principală. Nu e atât de veche precum suratele ei din satele vecine, pentru că a fost construită abia pe la începutul anilor 1800, însă asta nu o face mai puțin interesantă. După ce treci de poarta grea de la intrare, la umbra unui brad pe partea dreaptă e construit din conuri de brad un semn. Ghidul nostru – tanti Sofia- ne spune că așa erau însemnate toate animalele din sat, ca să poată fi recunoscute când se întorceau de la păscut. Ne povestește despre Turnul Slăninii în care localnicii își țineau proviziile și își amintește că în fiecare duminică, după slujbă, fiecare familie urca în turn și își lua câtă slană avea nevoie pentru săptămâna următoare.

Tanti Sofia are 92 de ani și e unul dintre miile de sași care au plecat din Transilvania după ’90. Locuiește de 24 de ani în Munchen și tot de atâția de ani vine în fiecare vară acasă, în satul Criț din județul Brașov. Trei luni pe an deschide de mai multe ori pe zi poarta Bisericii Fortificate din sat și povestește cu mult drag turiștilor curioși despre obiceiurile și istoria sașilor din Transilvania. Pentru că drumul Germania – România e obositor (merge cu autocarul), tanti Sofia crede că e ultima vară când mai vine în Criț să depene amintiri celor ce au timp și răbdare să o asculte. Mergeți în Transilvania, tanti Sofia vă așteaptă!

Meșendorf e la câțiva kilometri distanță de Criț dar parcă ar fi la câțiva ani lumină. E și aici o biserică fortificată, dar pentru că am ajuns pe înserat am găsit-o închisă. Meșendorf, sat cu străzi largi și case săsești care se vede treaba că în urmă cu mulți ani erau locuite de oameni vrednici, pare părăsit: geamuri sparte, fațade coșcovite, niciun om pe stradă. Spre capătul satului, aproape de biserica fortificată, unele case au fost pocite cu termopane și spoială în culori turbate. Sper că vor veni și zile mai bune pentru satul ăsta, până nu e prea târziu.

Cum ajungi la Criț și la Meșendorf?

Pe E60, în direcția Brașov, faci dreapta spre Criț și apoi stânga pentru a ajunge la Meșendorf (drumul este foarte bun).

Viscri, cea mai veche biserica fortificată din România – 44 de km

La Viscri te duci dacă ți-e dor de copilărie, de libertatea pe care ți-o dau ulițele largi ale satului, dacă îți plac tradițiile săsești, casele colorate și bisericile fortificate. Dacă vrei să mănânci dulcețuri făcute ca odinioară, să încalți papuci de pâslă făcuți manual de femeile din sat, să te trezești în cântecul cocoșilor, dacă vrei să asculți poveștile lui tanti Sara de la biserica fortificată, atunci te duci la Viscri. Dacă vrei să vezi unul dintre cele mai frumoase sate săsești din Transilvania, mergi la Viscri, chiar și pentru câteva ore, deși îți garantez că o să-ți dorești să stai cel puțin 2-3 zile aici.

Cum ajungi la Viscri?

Pe E60, în direcția Brașov, în dreptul localității Bunești urmează indicatorul la dreapta spre Viscri.

Pentru un weekend prelungit

Dacă stai mai mult de 2 zile în Sighișoara, îți recomand să mergi la Daneș – 9 km, în Apold – 18 km, să vezi Biserica fortificată din Saschiz pentru că face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO – 22 km sau Biserica Fortificată din Cloașterf.

 

® Fotografii by Augustin Radu & TravelGirls.ro

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

32 COMENTARII

 1. La modul foarte convingator in care a-ti descris si relatat experienta de weekend la Sighisoara bifez in agenda pentru vara lui 2016 Conacul Apafi și sucurile Bio din Mălâncrăv ale Prințului Charles.
  Felicitari !

 2. As vrea sa revizitez Turnul cu Ceas si Scara scolarilor (scara acoperita) ☺.Sunt locurile mele preferate din Sighisoara. Din acest articol, satul Malancrav mi se pare deosebit, as vrea sa il vizitez.

 3. Vizitarea Sighisoarei a reprezentat un vis implinit, dupa mult timp. Am savurat, intr o perioada neaglomerata, pe un timp ploios, periplu prin vechea cetate, impresionata fiind de Turnul cu Ceas, Scara acoperita, Biserica din Deal si cimitirul.

 4. Toata zona dinspre Brasov spre Sighisoara, Sovata, este superba, cu multe locuri de vizitat. In Sighisoara imi place cel mai mult arhitectura si….in piateta orasului vechi se afla un mic bistro al unui ONG, unde am mancat cea mai buna tarta cu mere si am baut cel mai delicios suc de mere. Nu am mai fost de ani buni in zona, dar imi amintesc, cu drag, clipele petrecute acolo.

 5. Pot sa spun ca orasul Sighisoara este de o frumusete incredibila. Nu pot sa aleg un loc preferat de acolo, deoarece majoritatea imi fac placerea de a ma trimite intr-un timp mai indepartat, un timp cand oamenii duceau o cu totul alta viata. Arhitectura cladirilor, a bisericilor (in special Biserica Manastirii) si turnurile sunt cele care ma teleporteaza cu gandul in trecut. Totusi cred ca Turnul Cositotarilor si Turnul Cojocarilor sunt locurile imi plac mai mult. Dateaza de prin secolul XIV si aduc cu ele acel aer medieval pur, pe care eu, cel putin, il ador. Sighisoara ma face sa imi pun o gramada de intrebari despre cum au trait oamenii in secolul XIV, de exemplu si cum aceast mod de trai s-a schimbat pana in zilele noastre; ce s-a pastrat de-a lungul timpului si ce s-a pierdut odata cu perioada moderna si contemporana.

 6. Vai dar ce-mi place Sighisoara.mi-am dorit si l-am revazut toamna asta,mereu cu incantare pentru ca-mi aduce aminte de adolescenta cand am mers la vreo 4-5 editii ale festivalului medieval. Imi place tot in zona,dar anul asta am apreciat foarte tare lichiul de la terasa Concordia (desert sub forma de pizza,cu branza dulce,prune si scortisoara)

 7. Îmi place să merg în locuri în care timpul a rămas parcă suspendat așa ca as alege Conacul Apafi, resedinta principelui Mihaly Apafi, guvernator in Transilvania. Îmi și imaginez o ședință foto la conac unde să iasă în evidență detaliile arhitecturale și elementele decorului natural.

 8. Locul meu preferat din apropiere de Sighisoara este Biserica fortificată Biertan. Biertanul se remarcă prin clădirile impunătoare cu arhitectură urbană ce îi „trădează” importanţa economică de altădată. Turistul sosit la Biertan poate vizita: Atelierul vechi de dogărie, Moara furajeră a domnului Moldova Vasile şi Atelierul de tâmplărie al meşterului Irofim Vedislav.

 9. Sighisoara ocupa un loc aparte in inima mea. In 2014 am avut parte de o excursie minunata la Sighisoara, ocazie cu care am vizitat Cetatea medievala a Sighisoarei dar si Domeniul Dracula Daneș.

 10. Iubesc Sighisoara so fiecare loc de acolo imi aduce amintiri frumoase..m-am plimbat pe stradutele colorate, am fost in Turnul cu ceas..Minunat!

 11. Daca in trecut aici se judecau procesele si se facea comert, astazi Piata Cetatii este un loc foarte bun de pierdut vremea la o limonada sau la o bere rece.

 12. Turnul cu Ceas, inalt de 64 de metri, este asezat in partea sud-estica a fortificatiei, si este unul dintre cele doua turnuri de poarta ale Cetatii, dominand pietele Orasului de Sus si Orasului de Jos.

 13. Când spui Sighişoara, spui oraş de poveste. Un oraş unde timpul s-a oprit în loc în urmă cu mulţi ani, un oraş plin de istorie, cu o arhitectura aparte, unică şi deosebită. Îmi place Sighişoara per total, aşa că îmi este imposibil să fac un clasament al locurilor preferate din acest oraş, dar dacă ajungeţi aici vă recomand să luaţi oraşul la pas, să vă lăsaţi de val pe fiecare stradă în parte, să vedeţi toate cele 9 turnuri, dealul cetăţii, biserica din deal, casa Vlad Dracul. Şi eventual să vă cazaţi într-un loc încărcat de istorie.

 14. Nu am ajuns in Sighisoara pana acum, insa sunt foarte curioasa sa vad cetatea ! Si ma bucur ca am citit articolul vostru, daca o sa ajung in zona, voi sti ce am de vizitat !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.