Cazare în Bran, Șimon – Review Căsuța Bunicii: locul din care doar bunica lipsește

La doar câteva minute de Bran, poate cea mai faimoasă stațiune turistică din România, e un loc rupt din altă lume. E incredibil cum poți avea parte de atâta liniște și de o porție de viață ca la munte atât de aproape de civilizație. Vorbesc de Șimon și de Căsuța Bunicii, locul în care mi-am petrecut cel mai frumos weekend de anul acesta. Așezat fix între Piatra Craiului și Bucegi, cu o priveliște de 360 de grade doar cu munți, cu doar două bătrânici vecine permanente pe tot dealul și o bisericuță, cu trei anotimpuri în 24 de ore, cu zeci de păsărele ce se autoinvită la cafea dimineața, locul ăsta te pune un pic pe gânduri și îți aduce aminte de cât de puține lucruri ai nevoie ca să fii fericit. La sfârșitul lunii februarie, în cele două zile petrecute la Căsuța Bunicii, pentru prima dată mi-a plăcut la munte, fără să urc pe munte.

Ce este Căsuța Bunicii

Căsuța Bunicii este ceea ce ai fi tentat să numești o pensiune dar nu e chiar așa. Este o gospodărie veche de peste 100 de ani cumpărată și reconstruită în urmă cu doar câțiva ani de către o familie de localnici, din Șimon. Ciprian și tatăl său, tâmplari, au refăcut întocmai casa veche, cu vatra transformată azi într-un șemineu perfect funcțional, cu dormitoare confortabile în loc de pod pentru provizii, băi și chiar o saună (pe care nu am folosit-o). Absolut toată lemnăria este făcută de mână de către cei doi și pictată cu grijă de către o fată din sat. Casa are o terasă (bunica mea îi zicea prispă), o sufragerie, bucătărie complet echipată și funcțională, trei băi, două dormitoare și o curte imensă. Nu este o pensiune pentru că ea se închiriază doar integral iar gazdele nu stau acolo. Am fost în doi în casă și nu ne-a vizitat nimeni, poate doar pisicile vecinei care au venit la mângâiat pe terasă, găinile vecinei care s-au strecurat pe sub gard și au venit la ciugulit și ciobănescul lăţos care a adulmecat după oase. Cu toate asta, casa este gândită și perfectă pentru patru persoane: două cupluri sau o familie cu copii și se închiriază doar în întregime așa că nu ai șansa să o împarţi cu persoane străine.

casuta bunicii bran simon travelgirlsro (1)

Primirea

Pe scurt, după ce ai făcut rezervarea, vii în Șimon, te întâlnești cu proprietarii care locuiesc aproape de șosea, aceștia te conduc până la casă în vârful dealului, îţi dau cheile și tu rămâi să îţi vezi de șederea ta. „Închiriere la cheie” cum s-ar zice. Deși era deja întuneric când am ajuns la Căsuţa Bunicii și nimeni în preajmă, am găsit casa caldă, semn că proprietarul fusese deja acolo înainte să venim ca să se asigure că totul e în regulă. Și a fost! În plus, ne-a pregătit și o ţuică bună din partea casei care mi-a mers la suflet în faţa șemineului. După ce am povestit cât în lună și în stele (aveam o mie de întrebări pentru Ciprian), am primit cheile și am rămas de capul nostru în casă. Aproape că uitasem cum e să te cazezi și să nu ai gazda ori alţi oaspeţi mereu în preajmă. Ceea ce nu-i rău deloc, cred că am să mai vreau!

Cum sunt camerele

„Căsuţa Bunicii” nu e un nume întâmplător, casa are un aer rustic și vintage, asta e clar. Mobilierul din lemn, motivele tradiţionale din picturi și ţesături, oalele de lut sunt doar câteva din lucrurile care te duc cu gândul la casa de la ţară. Cu toate astea, nimic nu e învechit, totul e foarte bine funcţional și bine gândit în așa fel încât atunci când am intrat pentru prima dată în casă am știut instinctiv de unde se aprind luminile, unde găsesc fiecare obiect în bucătărie, cum se aprinde focul. Deși stai singur în casă, nu te simţi o clipă pierdut.

Living-ul: prima încăpere în care intri este living-ul, sufrageria, odaia de la drum, salonul sau cum vrei să-i zici. E și locul în care poţi să mănânci, să citești lângă șemineu (acolo am terminat „Bastarda Istanbulului„), să stai la povești sau cine știe, poate chiar să te uiţi la televizor. Indiciu: tv-ul e ascuns în spatele mobilierului din colţul din dreapta sus. Deși sunt „an outdoor girl”, camera asta m-a atras să stau cât mai mult înăuntru. De fapt, toată casa are o energie foarte bună care te face să te simţi confortabil din prima clipă. Aș zice că m-am simţit ca acasă doar că de acasă simt nevoia să plec în fiecare weekend, de la Căsuţa Bunicii nu m-aș fi lăsat dusă prea curând.

casuta bunicii bran simon travelgirlsro (6)

Dormitoarele. Casa are două dormitoare, ambele ușor mansardate la etaj, ambele cu băi. Cele două camere sunt identice, în oglindă, singura diferenţă e culoarea mobilierului: într-o cameră e albastru pal, în cealaltă este verde deschis. După ce m-am învârtit de două ori am ales-o pe cea din drepta, cu verde, priveliștea din vale m-a inspirat mai mult. Dormitoarele sunt spaţioase, chiar mari, ai loc generos de mișcare și foarte luminoase datorită ferestrelor mari. Poate doar tavanul mansardat poate fi o problemă pentru cei înalţi care dorm la perete.

Pentru că am fost acolo doar pentru weekend, nu am avut un bagaj mare, doar un rucsac cu câteva haine pe care le-am așezat pe lada de lemn. Există și un cuier tradiţional cu umerașe pentru cei care vor să-și ţină hainele întinse.

Preferatele mele: lenjeria de pat și salteaua tare. De mult nu am mai văzut lenjerii albe brodate atât de bune într-o unitate de cazare. Ţin foarte mult la aspectul ăsta, să am lenjerii albe imaculate, de bumbac gros. Nu știu dacă sunt brodate manual sau de unde au fost cumpărate dar lenjeriile sunt un detaliu care fac diferenţa între o cazare mediocră și una care își merită banii. Pălăria jos pentru asta, Căsuţa Bunicii!

casuta bunicii bran simon travelgirlsro (57)

Bucătăria în care îmi place să gătesc

Recunosc, nu-mi place să gătesc și nu-mi place să stau în bucătărie. Prefer oricând să merg la o cârciumioară la masă și să mă bucur de o mâncare bine făcută decât să mă chinui eu. Din acest motiv, m-am panicat un pic la gândul că la Căsuţa Bunicii va trebui să mergem cu provizii și să gătim acolo sau să coborâm cu mașina în Bran pentru masă. Am ajuns seara târziu acolo, pe întuneric cu câteva gustări iar dimineaţa m-am trezit pur și simplu la ora 7, am făcut o cafea în ibricul roșu din bucătărie și am lenevit pe terasă cu păsărelele și pisicile până pe la 10. Am știut instant că nu vreau să mai plec de aici nici măcar pentru un restaurant. Bucătăria are ferestre mari pe doi pereţi ce dau spre curtea imensă iar dimineaţa e inundată de lumina soarelui. Proprietarii au echipat-o cu tot ce ai nevoie: vase de gătit, farfurii, pahare, căni, tacâmuri, ba chiar și ulei, oţet și condimente. În timpul zilei am coborât rapid la supermarket în Bran, am mai cumpărat câteva provizii și am pregătit toate mesele în bucătărioara colorată și luminoasă a Bunicii.

casuta bunicii bran simon travelgirlsro (95)

Băi cu priveliște

Îmi plac la nebunie casele, pensiunile ori hotelurile cu priveliște faină, cu o terasă pe care să te poți relaxa lângă o cafea și să-ți odihnești ochii privind crestele munților, o plajă ori vreo vale. Din fericire, am fost în multe astfel de locuri. Toalete cu priveliște faină însă, mai rar! La Casuta Bunicii toate cele trei băi au priveliște spre munți iar cele două ferestre din toaletele dormitoarelor sunt pur și simplu minunate. Deși cele două de sus sunt micuţe, au tot ce le trebuie: prosoape albe de calitate, săpun lichid și gel de duș. Bateriile de alamă mi-au plăcut cel mai mult și felul în care au fost puse în valoare pe peretele de cărămidă (la parter) și pe faianţa vintage (la etaj).

casuta bunicii bran simon travelgirlsro (5)

Șemineul, oh șemineul!

Șemineele îmi cam dau fiori pe spinare, mi-e un pic teamă de ele și de faptul că ar putea arunca scântei sau fumul ar ieși în cameră și ar îmbâcsi totul. Am îndrăznit totuși să dăm foc la câteva lemne în șemineul din Căsuţa Bunicii și după câteva minute deja mi-am tras un balansoar de lemn lângă peretele de cărămidă, cartea și un păhărel de ţuică și așa mi-am petrecut ore bune. Am aflat abia în ultima zi care e secretul acestui șemineu care nu scoate fum și încălzește perfect. Constructorul a respectat întocmai dimensiunile vetrei din casa veche și a făcut șemineul exact la fel. Dacă oamenii care au trăit acolo atâtea ierni la buza focului, s-au încălzit și au gătit fără probleme, înseamnă că știau ei ceva bine.

casuta bunicii bran simon travelgirlsro (8)

Curtea și împrejurimile

Căsuţa Bunicii e așezată într-o zonă cu foarte multe atracţii turistice în apropiere: Castelul Bran, Cetatea Râșnov, Cheile Râșnoavei, Cheile Grădiștei, Fundata, munţii Piatra Craiului și Bucegi. La doar câţiva pași de Căsuţă este mânăstirea Bran. Cu toatea astea, nu mi-am dorit o secundă să ies din curte, am avut acolo tot ce mi-am dorit. Terenul e foarte mare, e loc de lansat zmeie și de lansat aeromodele, ceea ce am și făcut. Cu toate astea, am preferat să lenevesc pe terasă, în leagăn, să mângâi pisicile și să mă bucur de soare.

Citește și:

casuta bunicii bran simon travelgirlsro (106)

Vremea la munte

Înainte să ajung la Șimon, speram la ghiocei și soare dar vremea de la munte nu joacă după reguli iar cei care locuiesc aici știu foarte bine. În prima noapte a nins neîncetat peste Șimon și cu toate astea, în dimineaţa următoare s-au adunat zeci de păsărele în faţa casei care ciripesc atât de frumos încât îţi vine să îţi ţii respiraţia ca să le auzi mai bine. Peste doar două ceasuri, a ieșit soarele, s-a topit stratul de zăpadă iar primăvara și-a reintrat în drepturi. Noaptea e frig, bineînţeles iar când șuieră vântul ai impresia că te ia pe sus. Ia cu tine haine călduroase la munte, indiferent de sezon, nu se știe niciodată cum se schimbă vremea.

casuta bunicii bran simon travelgirlsro (43)

Ce mi-a plăcut cel mai mult

Șederea la Căsuţă mi-a mers la suflet și tare mi-ar fi plăcut ca weekend-ul să nu se mai termine niciodată. Nu e doar o cazare obișnuită, e o experienţă în sine, e o porţie de test despre cum ar fi dacă ai locui la munte. De fiecare dată când îmi reamintesc de Căsuţă, primele lucruri care îmi vin în minte sunt dimineţile pe terasă, căldura din living lângă șemineu, patul confortabil și bucătărioara colorată. De asemenea, deși nu mă așteptam, am fost impresionată de conexiunea la Internet prin WIFI pusă la dispoziţie pentru oaspeţi, viteza este foarte mare, la fel de mare ca acasă unde folosesc cel mai mare abonament de Internet. Pentru cei care au joburi remote, Hei, locul ăsta e perfect pentru muncit!

casuta bunicii bran simon travelgirlsro (117)

Ce lipsește sau ce-aș schimba

M-am chinuit mult să îi caut nod în papură Căsuţei și nu a fost ușor. Locul este chiar foarte frumos și cine îi trece pragul rămâne cu o amintire tare dragă. Am simţit însă lipsa unui uscător de păr, cred că e o investiţie mică dar foarte importantă într-o zonă montană, deci rece. De asemenea, cred că ar fi bine dacă ar exista câteva cârţi în living pentru cei care nu plănuiesc să citească în vacanţă descoperă un loc atât de bun pentru citit cum e Căsuţa Bunicii. Și ca să fiu câcotașă, aș schimba becurile economice de deasupra noptierelor cu unele care să se încadreze mai bine în decor.

casuta bunicii bran simon travelgirlsro (51)

Cât costă și cum faci rezervare

Căsuţa Bunicii are două dormitoare, se închiriază doar integral cu 400 de lei pe noapte pentru patru persoane. Dacă sunteţi doar doi, costă tot atât. Cazarea nu include mesele, dar poţi folosi bucătăria și grătarul din curte ca să gătești sau poţi merge la restaurantele din apropiere în Bran ori Moeciu. Poţi să faci rezervare la Căsuţa Bunicii prin email la adresa office@rusticeden.ro sau prin telefon la numerele 0744-349267 sau 0740-810397 sau pe Booking.com. Găsești mai multe detalii pe website-ul oficial: www.rusticeden.ro

Sfatul TravelGirls.ro

  • Ia cu tine haine călduroase și impermeabile pentru nopțile reci sau ploile neașteptate.
  • Nu uita acasă cafeaua și mâncarea.
  • Nu permite accesul pisicilor în casă.
  • Întinde o pătură în curte pentru un picnic cu o priveliște minunată.
  • Fă focul în șemineu.
  • Ia cu tine cartea preferată.

casuta bunicii bran simon travelgirlsro (109)

Cum ajungi

Din Bran, continuă pe drumul spre Moeciu și urmează indicatorul care arată Stânga spre Șimon. Proprietarii căsuţei locuiesc foarte aproape de această intersecţie și e bine să reţii acest lucru pentru momentul în care îi vei întâlni. Sunt exact 8 kilometri din Bran până la Căsuță. Drumul continuă spre Mânăstirea Bran, mai întâi prin sat, prin pădure apoi iese pe coama dealului. Înainte de mânăstire, pe partea dreaptă vei vedea indicatorul ce îţi arată intrarea în curtea Căsuţei Bunicii. Ai o parcare îngrădită la câţiva metri de casă.

  •  Aș mai merge? Da, și nu m-aș mai întoarce.
  • Aș recomanda celui mai bun prieten? Cu toată căldura, am făcut-o deja.

UPDATE iunie 2016: Am revenit la Căsuța Bunicii la începutul lunii iunie cu familia și m-am bucurat să văd că proprietarii au ținut seama de recomandări. Băile private au acum uscătoare de păr și dacă nu mă înșel, cred că au dispărut și becurile moderne. Șederea a fost însă la fel de plăcută!

#lovetheroad

A photo posted by Narcisa Suruianu (@narcisaiuliana) on

Current situation

A photo posted by Narcisa Suruianu (@narcisaiuliana) on

 

® Fotografii și video by TravelGirls.ro cu Sony a5100

Notă: Am fost oaspeți la Căsuța Bunicii în perioada 26-28 februarie 2016. Pentru rezervări, intră pe rusticeden.ro, scrie pe office@rusticeden.ro sau sună la 0744-349267 sau 0740-810397.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.