Vacanță în Madeira: Balcões și Miradouros – cele mai frumoase locuri de pe insulă sunt gratuite

Madeira e o insulă oarecum mică, doar de două mai mică decât județul Ilfov ca suprafață, așa că oriunde ai merge vezi oceanul. Aproape toate casele, toate hotelurile, toate traseele au „ocean view”, insula îți oferă priveliști după priveliști, una mai frumoasă ca alta. Și pentru că localnicii știu că au o insulă ochioasă, au amenajat o mulțime de locuri de belvedere ce se numesc balcões (stânci înalte ieșite din peisaj) sau miraduoros (popasuri panoramice). Ele sunt marcate cu indicatoare turistice și le poți găsi la tot pasul, unde nici nu te aștepți. Dacă vrei să te bucuri de cele mai frumoase astfel de locuri cu priveliște din Madeira, poți să folosești lista mea ca să mergi la fix sau poți să explorezi insula în voie și să urmezi indicatoarele ori de câte ori le vezi.

Eu am avut câteva salvate pe harta Google Maps din telefon sau însemnate cu pixul pe harta fizică dar pe cele mai multe dintre ele le-am descoperit întâmplător, mergând cu mașina pe principiul „Uite un Miradioro, hai acolo!”.

Balcões Ribeiro Frio

Pe o stâncă cu super priveliște, Balcões Ribeiro Frio pe numele ei, e un copăcel unde ciripeau multe păsărele colorate ce seamănă cu vrăbiuțele. Cu o seară înainte să ajungem acolo am căutat pe Instagram poze din zonă și am văzut că păsărelele, deși sunt sălbatice și în mediul lor natural, sunt foarte prietenoase cu turiștii care urcă până la Balcões. Le mâncau din palmă literalmente. Când am ajuns și eu acolo sus, mi-am încercat norocul și m-am trezit înconjurată de ciripitoare iar una din ele chiar mi s-a cocoțat în palmă și m-a ciupit. E spectaculos locul, priveliștea spre Ribeira da Metade este foarte fotogenică, e musai să ajungeți acolo dar nu înainte de a mânca un păstrăv proaspăt în vale, la restaurantul Ribeiro Frio. Puneți pe GPS „Ribeiro Frio” și o să înțelegeți ce zic.

Achadas da Cruz

Locul mi-a fost recomandat de o localnică încă din prima zi. Mi l-a înconjurat pe hartă și mi-a zis că e o stâncă foarte abruptă și că pot coborî până la nivelul mării cu un soi de telecabină și că jos acolo voi găsi nu știu ce grădini. Zis și făcut, am ajuns la Achadas da Cruz în vestul insulei pe un drum asfaltat foarte abrupt, am găsit telecabina și doar vreo doi turiști și un băruleț-restaurant lângă. Când ne-am aplecat spre balustradă ca să vedem priveliștea, unora dintre noi, nu dau nume, li s-au înmuiat picioarele și am hotărât că nu vom lua telecabina până jos, e mult prea abrupt. Bărulețul de lângă are o terasă de lemn care mi-a adus aminte de cabanele din Alpi – e un loc minunat să bei o cafea cu priveliște. Noi am fi și mâncat ceva, eram lihniți dar interiorul mirosea dubios așa că ne-am pus pofta în cui și ne-am făcut curaj să coborâm totuși cu ultima telecabină până la ocean. Biletul costă 2 sau 3 Euro/persoană/dus-întors. Coborârea cu telecabina e foarte ciudată dacă ai rău de înălțime dar ai alternativă – poți face traseul la picior. În telecabină nu te însoțește niciun angajat, niciun responsabil așa că trebuie să ții cont de instrucțiuni și să apeși pe niște butoane ca să urci și să cobori. Eu nu prea am înțeles instrucțiunile, noroc cu inginerul casei. Jos, la destinație, sunt diverse grădini și o faleză pe care poți să te plimbi în voie. Priveliștea este WOW!

Cabo Girão

Cabo Girão este probabil cel mai faimos punct de belvedere de pe insulă, un must see în Madeira. Noi am ajuns acolo întâmplător, seara, chiar la închidere și am avut noroc de un apus superb, fără prea mulți turiști. Cabo Girão este cel mai înalt cap din Europa, are 580 metri și este faimos pentru platforma sa de sticlă – skywalk.

Cristo Rei, Garajau

Locul acesta este extrem de fotogenic, mai ales pentru marii împătimiți ai Instagram-ului. În vreo oră, cât am zăbovit pe aici, noi am prins vreo trei anotimpuri. Mai întâi am așteptat un pic în mașină să treacă ploaia (ploile sunt foarte scurte), apoi nu mai știam de unde să scoatem ochelari de soare să ne protejăm de razele puternice, ca mai târziu să ne ținem de balustradă ca să nu ne ia vântul. Cam așa e vremea pe insulă în februarie. Oricum, locul este minunat, cu o priveliște faină spre golful Funchal, rezervația Grajau, Caniço de Baixo și ocean. Noi am avut noroc să vedem și o corabie de lemn (turistică) ce trecea prin dreptul nostru dar și să fim mare parte din timp singurii din acest punct de belvedere. Mulți vin până la statuia lui Iisus (lângă parcare) și apoi renunță să mai coboare pe cărarea pitorească, din cauza efortului ce trebuie să-l depună în acest sens. Recomand să nu vii cu tocuri pe aici, terenul și treptele reprezintă o provocare.

Eira do Serrado

Ca să ajungi la Eira do Serrado, în inima insulei, trebuie să urgi pe o șosea de munte cu serpentine până la o altitudine de 1095 de metri. Ce este interesant aici este priveliștea spre satul Curral das Freiras – probabil cel mai faimos de pe insulă. De aici, de la Eira do Serrado, poți pleca într-un traseu ușor de hiking până la Curral das Freiras, sau poți să te relaxezi la o cafea. Noi am mers cu mașina închiriată dar am văzut că sunt și autobuze publice ce opresc acolo.

Baía d´Abra

Ca să ajungi la Baía d´Abra, trebuie să faci un traseu de hiking până spre cel mai estic punct al Madeirei. Din punctul meu de vedere, orice pas pe acest traseu îți oferă priveliști minunate, nu e nevoie să mergi neapărat în anumite puncte speciale. Atenție la prognoza meteo și echipament. În sfârșit, am mai scris despre asta aici: Vacanță în Madeira: hiking spre cel mai estic punct al insulei

Ponta do Sol

Ah ce loc minunat este acesta! Dacă m-aș întoarce în Madeira, cred că mi-aș lua cazare în Ponta do Sol. Este un golf liniștit, flancat de clădiri colorate și o plajă lină de unde poți să urmărești oceanul cât e ziua de lungă. Pe plajă este un restaurant-terasă, Mare Alta se numește și îl recomand cu drag. Noi am mâncat foarte bine acolo iar prețurile sunt decente. Punctul de belvedere este capul digului din stânga – un loc din care poți vedea foarte bine aproape tot Ponta do Sol.

Vezi și: Cazare în Ponta do Sol

Ponta do Pargo

Acesta este cel mai vestic cap al insulei și are o înălțime de 312 de metri. Coasta înaltă și abruptă nu este amenajată, are doar o parcare mare, în rest poți să stai oriunde pe iarbă. Pentru noi a fost un loc perfect pentru picnic și un pic de relaxare. Pentru cei interesați de navigație, recomand vizita în muzeul farului. Este gratuit.

Winston Churchill – Câmara de Lobos

Am ajuns în Câmara de Lobos seara, pe înserat, când localnicii forfoteau pe străduțe, pe lângă case, ori pe la cârcimioare. Mi-ar plăcut atmosfera neturistică și briza sărată din orășelul-port. Chiar de la intrare în Câmara de Lobos ai o priveliște panoramică foarte faină spre golf. Punctul de belvedere a fost construit în 1963 iar mai târziu a luat numele premierului englez Winston Churchil ca urmare a vizitei sale aici.

Trebuie neapărat să mergi la restaurantul Vila da Carme din Câmara de Lobos ca să mănânci Espetada.

Pico da Torre

La Pico da Torre am ajuns întâmplător, pe niște străduțe foarte înguste și abrupte din Câmara de Lobos, urmărind indicatoarele spre un Miradouro. La destinație am găsit un punct de belvedere cu priveliște panoramică de 360 de grade spre Câmara de Lobos, Cabo Girão, Funchal și munții din mijlocul insulei. Tot de aici se vede foarte bine autostrada suspendată ce trece prin satele suspendate – o adevărată mirare pentru mine. Wow ce infrastructură pe o insulă din mijlocul oceanului!

Rabaçal

Ce speranțe mari aveam pentru locul ăsta! Deși am plecat de la hotel pe o vreme superbă de vară, când am ajuns sus pe munte la Rabaçal, am dat nas în nas cu iarna. Ceața, vântul și frigul ne-au zgribulit rău, ne-au gonit rapid înapoi în mașină și ne-au spulberat planurile de a vedea orice sau de a face hiking prin pădurile de lauri. Am continuat însă drumul cu mașina pe o șosea alpină ce merge de-a lungul coamei insulei și ne-am întâlnit cu multe mașini pline de localnici veniți în weekend, cu cățel cu purcel, să vadă zăpada – lucru nu foarte des întâlnit aici. Am observat și un obicei straniu: localnicii adunau destulă zăpadă cât să facă un mic om de zăpadă pe capota mașinii și plecau apoi spre casele lor, în jos, spre mare. Probabil e vreun fel de competiție să vadă cât de departe pot ajunge cu omul de zăpadă netopit pentru că jos temperaturile sunt mult mai ridicate.

Terra Chã – Porto Moniz

Porto Moniz este în partea nordică a insulei, adică în acea zonă unde vremea e mereu mai aspră pentru că vântul bate puternic și aduce ploi ori frig. Deși nu am avut noroc de vreme bună, vântul ne-a oferit un spectacol măreț cu valurile de câțiva metri înălțime ce se spărgeau în fața Porto Moniz, motiv pentru care am petrecut aici vreo două ore minunându-ne. Îmi imaginez că pe vreme mai blândă e o plăcre să te bălăcești în piscinele naturale din piatră de sub faleză. Noi am vizitat și acvariul de aici, micuț dar interesant, mai ales pentru cei mici.

 

Cetatea São Tiago

Această cetate nu este un loc de belvedere oficial ori amenajat dar o plimbare pe faleza ce o înconjoară îți oferă o priveliște faină. În plus, locul nu este foarte turistic așa că poți să profiți aici de liniște ori de o pauză de cafea. Noi am dat aici de mulți localnici ce făceau plajă pe treptele cetății.

Aeroport

Iarăși, nici aeroportul nu e un loc de belvedere dar m-a impresionat terasa deschisă cu vedere la pista decolare. De aici poți să urmărești cum se aliniază aeronavele și cum își iau zborul dar se vede bine până hăt-departe spre munții insulei.

Cele de mai sus nu sunt toate Balcões și Miradouros de pe insulă. Mai sunt câteva alte zeci amenajate și câteva alte sute probabil neoficiale. Pe unele din cele vizitate noi le-am însemnat pe harta de hârtie și am pornit spre ele, pe altele le-am avut salvate în Google Maps, pe altele le-am găsit întâmplător iar unele ne-au fost indicate de semnele turistice.

Celelalte Balcões și Miradouros din Madeira:

Achada în Funchal Paredão
Bica da Cana Pedra Mole 
Boca da Corrida Piarro 
Boca da Encumeada Pico Alto
Botannical Gardens Viewpoin Pico da Amendoeira
Cabeço do Rosto Pico da Atalaia
Campanário Pico do Areeiro
Cascalho Pico dos Barcelos
Cruzes Pico Ruivo
Curral dos Romeiros Portela 
Eira da Achada Queimada 
Eiras Quinta Vigia
Espigão Rancho 
Fajã dos Padres Rocha do Navio
Farol Verde Rosário
Fortim de São José Salão Ideal
Lombinho Santa
Marmeleiros São Sebastião
Miradouro da Guindaste

Mai sunt multe alte locuri pitorești cu priveliști frumoase, fără nume, pe marginea drumului. Noi am oprit de multe ori pe marginea drumului în astfel de locuri.

Util: Uită-te pe webcam-urile live de pe netmadeira.com ca să vezi cum arată vremea în cele mai importante locuri de pe insulă. Totuși, nu te baza 100% pe asta, vremea se schimbă foarte des, chiar și de la minut la minut. Noi am fost în Madeira în februarie, am avut parte de 20-25 de grade dar cu vânt puternic și ploi dese – vreme specifică insulei. Așadar, ne-au fost foarte utile gecile subțiri impermeabile, încălțările comode și impermeabile dar mai ales mașina închiriată unde am putut să mai zăbovim 5-10 minute ca să treacă vreo ploaie spontană.

Pentru mai multe informații, fotografii și inspirație  pentru o vacanță în Madeira, vezi și site-ul oficial al insulei: www.visitmadeira.pt și profilul de Instagram @visitmadeira.

____________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

Narcisa

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.