Ghid de bună degustare în Grecia

Musaca, ouzo ori salată cu brânză feta sunt clișeele bucătăriei grecești. Ce-ar fi însă dacă ai încerca și alte bunătăți tradiționale, la o tavernă departe de aglomerările turistice? Localnicii sunt bucuroși să te ajute să le descoperi țara dincolo de ce stă scris negru pe alb în ghidurile turistice.

___________________________________________________________________

De fiecare dată când mă gândeam la Grecia, îmi veneau în minte doar Mediterana și coastele stâncoase, plajele cu nisip fin, Creta și Santorini – toate văzute în mii de fotografii ori despre care citisem prin cărți. Înainte de a ajunge prima dată pe pământ elen nu mă gândisem aproape deloc la ce am să mănânc pe timpul șederii. Mai încercasem eu ceva preparate cu influențe grecești, prin nordul Dobrogei, dar nu știam mare lucru în afară de musaca și celebra salată grecească.

Din seria „ce să nu mănânci într-o țară străină„, am dat și eu cu bâta-n baltă și, la o tavernă pe plajă, cu muzică tradițională în surdină, mi-am comandat o pizza. A fost însă singurul fel de mâncare străin de peisaj pe care l-am îngurgitat în cele 8 zile petrecute într-un sătuc de pescari din Kassandra, Halkidiki. Au urmat apoi multe prânzuri și cine savuroase, cu preparate care mai de care mai arătoase și, cel mai important, de-ale locului.

Mi-aș putea petrece toate vacanțele de-acum încolo în Grecia, fără să stau prea mult pe gânduri. Asta dintr-un singur motiv: o masă luată într-o tavernă pe malul mării, unde proprietarul nu îți pune pe tavă doar mâncarea delicioasă ci toată viața lui, e o experiență pe care aș repeta-o la nesfârșit.

Unde să mănânci în Grecia

Am mai spus că îmi place să mănânc și încerc mâncărurile tradiționale peste tot pe unde merg fără să strâmb din nas când vine vorba de locul în care este vândută. În Grecia am mâncat în restaurante pescărești – cu specific mediteranean, la taverne pe plajă, fast-food-uri, de la vânzători ambulanți ori mâncare gătită pentru călugări. De fiecare dată aproape că m-am lins pe degete dar, mai ales, mi-a plăcut la nebunie bucuria de pe fețele grecilor atunci când se strâng cu toții în jurul mesei.

Ai grijă atunci când comanzi o porție de cartofi prăjiți. Peștele și fructele de mare sunt la mare căutare și fac parte din meniul zilnic al restaurantelor așa că așteaptă-te să primești cartofi prăjiți cu gust de pește. Cel mai bine e să alegi alte garnituri și îți recomand orezul cu legume.

Ce să mănânci în Grecia

Oricât de clișeic ar suna, degeaba ai fost în Grecia dacă nu ai mâncat o porție zdravănă de musaca. E un fel de mâncare constisent așa că cel mai bine e să o mănânci la prânz. Să nu fii uimită de faptul că grecii și, în special, cretanii nu comandă niciodată așa ceva la restaurant. Pentru ei musacaua se gătește acasă și se mănâncă în familie. Așa facem și noi cu sărmăluțele, nu? Același regim îl are și pastiziou – un fel de lazagna locală, care în loc de foi are macaroane, după care turiștii se dau în vânt.

Fructele de mare sunt la mare căutare și de către localnici dar mai ales de către turiști. În peninsulă se găsesc mai mult calmari, scoici și creveți pane în timp ce în Creta specialitatea e caracatița la grătar. În portul din Heraklion sunt o mulțime de restaurante pescărești – psatortvena – care încep să își primească oaspeții înainte de apusul soarelui, când pescarii se întorc de pe mare.

Sunt o mulțime de vietăți marine pe care bucătarii le pregătesc în fața ta și, dacă nu știi ce să comanzi, trage cu ochiul în farfurille grecilor care se adună seara la terase. Adesea bucătarii recomandă gavros, adică peștișori prăjiți acompaniați cum altfel, de cartofi prăjiți. Trebuie să-i încerci!

Într-o seară mi-au atras atenția soutzoukakia, adică un soi de mititei care numai mici nu erau, pe care i-am primit cu orez, cartofi prăjiți dar și un sos cu ardei.

Dacă vrei să ştii ce bunătăţi poţi încerca în Salonic, aruncă o privire pe articolul de pe theCityBreak.ro.

Bunătăți sub 5 euro

Cel mai ieftin fel de mâncare e celebra salată grecească, pe care o găsești, de regulă la prețuri între 3,5 și 5 euro. Bucăți generoase de castraveți, roșii exact ca acelea pe care le găsești vara în grădina bunicii, măsline de la mama lor, cel mai bun ulei de măsline, o bucată de brânza feta și un praf de condimente mediteraneene și gata aperitivul. Da, grecii mănânca salata asta la aperitiv așa că mai bine nu-ți comanzi un bol doar pentru tine pentru că cel mai probabil nu vei mai putea mânca altceva.

Un alt aperitiv delicios, care își face loc din ce în ce mai mult și pe mesele de sărbători ale românilor, e tzatziki (în jur de 3 euro/porție) sau salata de vinete.

Cele mai cunoscute și consumate feluri de mâncare sub 5 euro sunt însă souvlaki și gyros în pita și sunt absolut delicioase. De cele mai multe ori, un amestec de carne de vită, cu roșii, castraveți și sos tzatziki, învelit într-o pită pufoasă nu costă mai mult de 3 euro și poate fi soluția unui prânz savuros, tradițional și foarte ieftin.

Ce să bei în Grecia

Sigur ai auzit de ouzo până acum și da, e una dintre băuturile alcoolice tradiționale din Grecia. Un fost pescar, proprietar al unei taverne din sătucul în care am stat, mi-a spus un pont despre ouzo. Se spune că un grec poate oricând să-ți demonstreze dacă iubitul te-a înșelat și asta doar turnând ouzo în pahar: dacă rămâne limpede, atunci îți este fidel iar de capătă o culoare alb-lăptoasă înseamnă că nu ești singura din viața lui. E un truc care se bazează pe faptul că în contact cu apa, ouzo își schimbă culoarea.

Dacă nu ești fan al băuturilor spirtoase, berea locală Mythos se găsește peste tot și e cel mai consumat brand, mai ales pentru că este cel mai ieftin.

La prânz sau pe plajă un frappe si o bucată de bougatsa me crema (foietaj cu cremă de vanilie) sau loukoumathes (gogoșele prăjite în miere de albine, pe care le-am întâlnit și în Turcia) e tot ce ai nevoie să-ți dorești să nu mai pleci din Grecia.

***

După ce gustoșenii pe care le-ai mâncat în Grecia salivezi încă?

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

34 COMENTARII

  1. Ah.. in Grecia e un adevarat deliciu culinar! 🙂 Si eu am avut un city break de vis acolo in noiembrie 2010. Am fost in vizita la niste prieteni in Salonic 😉 Mi-au gatit si ei si am fost si intr-o taverna adevarata greceasca.

  2. Ena potiri kokino krasi, para kalo! (Un pahar de vin rosu, va rog!) 😀 Ce nu inceteaza sa ma uimeasca la bucataria greceasca e simplitatea si gustul atat de natural al mancarurilor! As reveni la ei oricand pentru caracatita la gratar, musaca si gogoselele alea tavalite in miere! Tulai, Doamne, ce pofta mi-ai facut! Pont: prin august au si ei balci, se numeste Paneghiri si acolo sunt cele mai bune gogosele, souvlaki si bouzupoula (o carne de porc care ti se topeste in gura)! Ai uitat sa amintesti de cofetariile lor (zaharoplastia) care au multe dulciuri de inspiratie orientala!

    P.S. Ai dreptate cu pizza, grecii sunt paraleli aici! Insa cu berea te contrazic, Mythos nu e bauta nici de ei! Eu mai tot timpul am baut Amstel la ei – e drept ca nici nu aveam prea multe optiuni!

    • ia uite cine ştie greacă 🙂 nu am intrat în nicio cofetărie de-ale lor pentru că, drept să spun, nu cred că am văzut vreuna pentru că sigur n-aş fi rezistat tentaţiei.
      Cât despre bere, cred că nu ai fost tu unde trebuie pentru că în zonele mai puţin turistice eu numai Mythos am văzut şi băut, bineînţeles 🙂

  3. Am locuit un an în Grecia şi am încercat toate felurile de mâncare de mai sus.
    Souzoukaki era în limba română „sugiuc”. Exista acum 100 de ani. Acum nu se mai găseşte aşa ceva la noi.
    Adevăratul souzoukaki e învelit în prapure şi făcut la grătar. Prapurele se face crocant.

    O chestie ceva mai bizară pe care am mâncat-o a fost calamarul umplut cu feta.

    În Zakinthos, specialitatea locală e tocana de iepure cu arpagic. O nenorocire calorică, dar gustoasă.

    Desertul preferat al grecilor era mai demult gyaurti me meli, adică iaurt cu miere. Acum se îndoapă cu produse de la zaharoplasteio.

    Un fel de mâncare specific grecesc e bifteki me tiri, un fel de burger cu o bucată de brânză veche în interior. Îl pui pe grătar şi brânza se înmoaie. E un fel de cheeseburger, cu brânza înăuntru. Foarte bizar.

    La capitolul verdeţuri şi salate, cea mai interesantă e salata de horta, care ad literam înseamnă buruiană.
    E o plantă cu ţepi, care se opăreşte precum urzica şi se mănâncă simplu, cu ulei de măsline, zeamă de lămâie şi sare. Iarna nu prea se găseşte, fiind una din puţinele plante necultivate în sere.

    Cel mai extravagant fel de mâncare grecesc mi se pare kokoretsi.
    Se face doar de Paşte. E un fel de frigare lungă, pe care se pun organe de miel (ca la drob), apoi totul se înveleşte cu intestine de miel şi se coace deasupra cărbunilor. Un delir grecesc tipic.

    • mamaaaa……. ce ne faci? da’ de ce ai plecat, dom’le, din Grecia, cu toate bunatatile astea? 🙂 data viitoare cand mai ajung in Grecia (sigur va mai exista si a 3-a si a n-a oara) o sa incerc toate astea

    • Vin cu o completare la salata horta , se gaseste atat vara cat si pe timp de iarna, iar noi cei din impreujurul dealurilor sau a muntelui le luam direct din natura, neinteresandu-ne de anotimp (noi ii zicem horta vounou salata – salata de buruieni de munte). Cu toate, personal mie mi place cea de primavara, dupa ce ploile sunt dese si astfel aceasta buruiana e „plina de viata”, este mai gustoasa si mai frageda, in comparatie cu cea pe care o luam din natura (nu sera) pe timp de iarna care este tare, uscata oricat de mult ai fierbe-o abia o „rumegi” …

      P.S. Locuiesc in Grecia de 5 ani.

    • Am avut plăcerea sa mananc kokoretzi in iulie. Doar la comanda si nu mai mult de 2 portii. Incredibil de bun. Merita incercat dar cald ca rece nu mai e acelasi. Oricand si la orice oră as merge in grecia.

  4. […] Dacă vrei să vezi urmașii lui Hercule, atunci nu rata nicio șansă de a merge în Grecia. Fie că e vorba despre partea continentală sau insulele exotice ale tărâmului zeilor, n-ai cum să ratezi domnii care sunt mereu bronzați. Părul lor negru și ochii precum măslinele kalamata îi face să fie șarmanți din cale-afară. În plus, și ei știu cu ce se mănâncă il dolce farniente mediteranean, adică cu tzatziki, mousaka și salată grecească. […]

  5. In afara de feta-saganaky absolut toate mancarurile din Grecia mi-au placut!
    Despre desert, iaurtul cu miere si nuca este preferatul meu!Acum imi vin in minte toate tavernele in care am mancat asa ceva…dar ies de pe blogul vostru ca observ ca afinitatea noastra turistica este de 100 % si chiar nu am timp sa va scriu comentarii la toate articolele care le gasesc foarte frumoase si interesante.
    O zi frumoasa, din Banat!

  6. Printre nenumaratele locuri de vizitat in Atena,va recomandam si Restaurantul Maramures din Keramikos,Strada Elassidon nr 17. Aici puteti gasi o gama diversificata de preparate traditionale romanesti si grecesti de cea mai buna calitate si la cele mai mici preturi din zona in care ne aflam.
    Printre preparatele noastre se pot gasi:mititei,sarmalute,mamaliguta,ciorba de burta,taraneasca,de perisoare,fasole cu ciolan cat si deserturi ca de exemplu:clatite,papanasi etc.
    Din restaurantul nostru nu lipseste nici palincuta.
    Va asteptam cu bratele deschise si in numar cat mai mare.

  7. Midia saganaki (midii in sos de rosii), spinakopita (placinta cu spanac). Aceasta din urma are diferite variante in functie de zona: in Salonic am mancat-o intr-o varianta, iar in Creta in alta. Interesanta este si supa care se mananca in noaptea de Inviere: magheritza. Este facuta din organe de miel fierte, taiate marunt si mirodenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.