Cine se trezește devreme, în Paris ajunge!

Oricât de grea ar fi trezirea cu noaptea în cap, e ideal să pleci cât mai devreme dimineața pentru un city break. Cu atât mai mult cu cât e vorba despre faimosul Paris. Recunosc, Paris n-a fost niciodată în topul listei mele de dorințe, îmi părea prea turistic, citisem prea multe despre el, prea romantic, prea-prea. Drumul spre capitala Franței nu a intrat însă în aceeași categorisire. Orice drum spre o nouă destinație e plin de emoții și face să pălească chiar și odioasa alarmă care sună la 4 dimineața.

Cu ochii încă mici, un bagaj de mână (de câte haine să ai nevoie pentru 3 zile?), check-in-ul printat încă din seara precedentă și un pulover călduros în plus pentru răcoarea din avion, ne înființăm la poarta de îmbarcare pentru zborul AF1089 operat de Air France și programat să plece la 07:05 din Otopeni. Așteptăm să urce toată lumea, ne luăm și noi locurile în primire și fără niciun minut de întârziere, avionul decolează lin, de parcă pilotul ar ști că toată lumea e somnoroasă. Merci, monsieur!

BAGAJ: Pentru zborul la clasa Economy pe ruta București-Paris și Paris-București cu Air France, poți lua cu tine 1 bagaj de mână care să nu depășească 12 kg și dimensiunile 55 x 35 x 25 cm plus un accesoriu (poșetă mică, aparat foto etc.). La cală poți avea bagaje care să nu depășească în total 23 de kg.

zbor air france bucuresti paris

Citește și: Ce avem voie să luăm în bagajul de mână

În mod surprinzător, în avion nu e frig deloc așa că nu am nevoie de puloverul extra adus special ca să mă apăr de aerul condiționat folosit cu îndârjire de celelalte companii. Suntem în siguranță deci, putem chiar să ațipim până în Paris. Însoțitoarele de zbor vorbesc încet și servesc micul dejun (un sandwich, ceva dulce, apă, suc și cafea) în așa fel încât să nu deranjeze pe nimeni.

revista zbor air france

Astfel, după zborul matinal și lin (cu pui de somn inclus) cu Air France, aterizăm la 09:25 în terminalul T2E din aeroportul Charles De Gaulle de lângă Paris. Încă din aeroport, franțuzii ne surprind vorbind engleză și zâmbind cu gura până la urechi. Hmmm… rămăsesem cu impresia din Provence că nu prea-i rost de engleză în Franța. Luăm în fugă încă o cafea scurtă și bună de la o cârciumioară din aeroport și căutăm stația de autobuz. Vrem să ajungem în zona Pere Lachaise așa că cel mai bun ar fi autobuzul 351 care merge până la Nation. Nu-l găsim în terminalul T2E așa că întreb pe cineva de la ghișeul Disneyland Paris cum putem ajunge în stația de autobuz.

Transport Aeroport Charles De Gaulle – Paris Centru: Cel mai folosit mijloc de transport între cele două puncte este Roissybus. Acesta pleacă din terminalele 1, 2 și 3 la fiecare 15 minute între ora 6 și 19 și la fiecare 20-30 de minute între ora 19 și 23 și ajunge în centrul Parisului, în fața clădirii American Express de pe strada Scribe, aproape de stația RER Auber sau stația de metrou Opéra. O călătorie durează aproximativ o oră, se face cu autocarul și costă 11,60 Euro. Poți cumpăra biletele fie de la automatele din stații, fie de la șofer. Vezi și celelalte mijloace de transport care pleacă din Aeroportul Charles De Gaulle.

Cu o engleză impecabilă, domnișoara îmi explică ce trebuie să fac: să iau trenul gratuit până la stația de autobuz. Zis și făcut. În mai puțin de 10 minute suntem acolo. Pe drum sunt însă șocată: Aeroportul Charles de Gaulle este de departe cel mai bine organizat aeroport pe care l-am văzut. Indicatoare, conexiuni rapide, scări rulante, trenuri automate gratuite, toate sunt proiectate și făcute pentru călători grăbiți care nu au timp și chef să orbecăiască într-un aeroport imens. Așa da! Nici măcar o TravelGirl adormită nu se poate pierde acolo.

aeroport paris

FREE WIFI: În Aeroportul Paris Charles de Gaulle (CDG) ai acces gratuit la Internet prin WIFI timp de 15 minute, timp în care poți să-ți anunți familia ori prietenii că ai aterizat cu bine, poți să verifici adresa hotelului în caz că nu ți-ai notat-o deja de acasă sau pur și simplu să postezi pe Facebook poze demne de invidie.

Ajungem la autobuzul 351, mai sunt doar 4 persoane și șoferul. Vrem să cumpărăm biletele, ambele în valoare de vreo 12 Euro dar șoferul n-are rest pentru 15 Euro așa că ne spune să stăm liniștiți, avem drum lung de făcut, putem plăti mai târziu. În regulă. Drumul de la aeroport spre oraș e o altă surpriză. Mă așteptam la un Paris aglomerat, haotic, cu trafic în care se stă cu orele. Nimic mai fals! Într-o vineri dimineață am făcut în jur de 40 de minute de la aeroport până tocmai hăt în partea cealaltă a orașului, n-am stat la nicio coadă în trafic, toate mașinile păreau să circule regulamentar. Îmi place acest Paris! Când ne apropiem de capătul liniei, încercăm să plătim iarăși șoferului biletele de autobuz dar acesta refuză banii, își dă seama că suntem turiști și, cu zâmbetul pe buze, ne urează să avem o excursie frumoasă. Acum să recapitulez: zbor lin, aeroport organizat, trafic lejer, bilete de autobuz cadou, șofer cu zâmbet până la urechi, frunze colorate de toamnă, vreo 20 de grade și ditamai soarele pe cer. Abia am ajuns în Paris și deja îl iubesc la nebunie!

Povestea pariziană continuă TravelGirls.ro. Până atunci, vezi mai multe poze în albumul de pe Facebook.

toamna in paris

*****

Călătoria în Paris a fost realizată cu sprijinul Air France România. Air France operează 5 zboruri zilnice din București spre Paris. Pentru detalii: www.airfrance.ro

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.