Adevărat sau fals: bulgarii și Bulgaria

Sunt vecinii noștri și deși ne cam place să mergem în țara lor, uneori nu vorbim doar în termeni ortodocși despre Bulgaria și despre bulgari. Informațiile circulă nestingherite din gură-n gură așa că s-au creat adevărate mituri – unele probate, altele cum nu se poate mai mincinoase. Când vine vorba să-și spună părerea despre Bulgaria, românii se împart în două: fanii, care merg cel puțin o dată pe an acolo (de regulă la mare) și haterii (care ori n-au fost niciodată în Bulgaria ori au avut vreo problemă cu agenția de turism sau cu hotelul unde au fost cazați).

Bulgarii sunt castravețarii/zarzavagiii Europei

Da, sunt și bine fac. Și românii de la nord de Dunăre erau pe vremuri mari grădinari și făceau bani frumoși din cultura de castraveți dar bulgarii nu s-au culcat pe-o ureche și continuă tradiția. Mă rog, nu intru în detalii. Să nu te mire deci că  salatele din Bulgaria or să fie mereu doldora de castraveți proaspeți și aromați și nici să nu te sfiești să comanzi tarator – o supă rece de castraveți cu iaurt. N-am înțeles însă nici până azi ce e cu castraveții bulgărești murați: rețeta e din Bulgaria sau castraveții?

Drumurile sunt de coșmar în Bulgaria

Nu mai proaste decât la noi, te asigur. Dacă plănuiești să mergi vara asta la mare, du-te liniștită! Șoselele sunt foarte bune.

În Bulgaria se fură mașini

Nu există sezon estival fără o știre la ora 5 care anunță cu surle și trâmbițe că turiștilor români li s-au furat mașinile din parcarea nuștiu cărui hotel. De cele mai multe e vorba despre mașini foarte scumpe, eventual cu lucruri valoroase lăsate în ele. Asigură-te că hotelul sau pensiunea unde te cazezi are parcare proprie și, în caz contrar, să nu care cumva să îți lași mașina în locuri unde parcarea este interzisă pentru că îți va fi ridicată de firma contractată de primărie. Negreșit!

La mare la bulgari Marea Neagră e albastră

De fapt, cam din Vama Veche spre sudul litoralului, Marea Neagră nu mai e neagră, ci turcoaz. Există și o explicație pe care nu o dă oricine ci NASA: prezența unei alge care absoarbe dioxidul de carbon și îl depune pe fundul mării. Vezi mai multe pe știrileprotv.ro. În plus, peisajul se schimbă adesea – ba stânci care ies din mare, ba peninsule pe care s-au construit de-a lungul vremii orașe și sate, plaje cu nisip cât vezi cu ochii, faleze roșiatice înalte și o mare spectaculos de colorată.

Citește și 5 plaje sălbatice la doi pași de România

Bulgaria Marea Neagra plaja

Bulgarii nu vorbesc engleză

Depinde unde mergi. În zonele turistice vorbesc (stâlcit, dar te înțelegi cu ei). Dacă te rătăcești prin vreun sat uitat de lume, e normal ca tanti Floarea a lor să nu știe cum e cu ok-ul și cu good morning-ul. Poți să încerci oricând în română, sunt șanse mari să te înțelegi cu interlocutorul bulgar.

Bulgăroaicele sunt frumoase

Am văzut pe stradă femei frumoase, dar nu mai mult ca prin alte părți. Ce m-a frapat de fiecare dată însă, și asta nu le face deloc cinste, e moda bulgărească: multe paiete, mult sclipici și mult prost gust. Bulgăroaicele sunt departe de a fi chic, mai degrabă kitsch. Dacă nu mă crezi, mergi duminică după-amiază într-un orășel – Veliko Tirnovo, de exemplu – și asistă la o paradă a modei stradale cum rar ți-e dat să vezi.

Bulgarii știu să facă turism, nene!

Că or fi sub tutela nemților sau nu, chiar nu contează. E clar că în ultimii 10 ani au reușit să-și revitalizeze turismul și să facă o concurență serioasă vecinilor lor – Grecia și Turcia. Iarna Bansko e vedetă printre amatorii de schi, în timp ce vara românii se bulucesc în hotelurile all inclusive de 4 și 5 stele de pe litoralul Mării Negre. Mai ales dacă au copii mici și un buget nu foarte mare.

În Bulgaria e mai ieftin decât la noi

Aici trebuie s-o spunem p-aia dreaptă: o masă tradițională bulgărească costă ridicol de puțin, la cele mai multe restaurante. Unde mai pui că preparatele sunt delicioase și dacă ești fan al brânzei o să fii cu adevărat fericită.

Citește și Idei de weekend: dincolo e mai ieftin

mancare bulgaria

Bulgaria e Țara Trandafirilor

Noi avem Frunza, ei au Trandafirul (n.a. în logo-ul țării). Asta pentru că Bulgaria e cel mai mare exportator de ulei de trandafiri din lume. Vinovată de o asemenea performață e Valea Trandafirilor, cum e denumită regiunea din jurul orașului Kazanlak unde, de altfel, în fiecare an are loc și Festivalul Trandafirilor (primul weekend din iunie). N-am ajuns încă la festival așa că după fiecare escapadă la vecinii bulgari mă întorc acasă cu dulceață de trandafiri și cosmeticale de tot felul – cu ulei de trandafiri, bineînțeles.

Citește mai multe despre Festivalul Trandafirilor din Bulgaria

_________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.