Experienţe de neuitat în vacanţă: curs de Yoleleleihu în Alpi

Unii spun ca Heidi e cea mai faimoasă „jodler”, filmele cu fetiţa blondă cu codiţe cântând „Yoleleleihuuu” de răsunau munţii sunt știute de toată lumea. Alţii zic ca Tarzan e și mai și, el a inventat urlatul ca și formă de comunicare în junglă. Istoricii zic că jodeling-ul a apărut în Alpi în vremurile în care ciobanii nu aveau altă metodă să transmită mesaje de pe un versant pe altul al muntelui. De fapt aceste urlete melodioase au existat dintotdeauna peste tot în lume, acolo unde a fost nevoie de comunicare. Un „Yoleleleihu” bine intonat servea de „Bade, vezi că vine ursul spre stâna ta!” până la „Mândro, ce mai faci?”.

Totul stă în felul în care îţi controlezi respiraţia, poziţia corpului și puterea cu care scoţi sunetele din fundul pieptului. E rost de mult exerciţiu, un pic de ureche muzicală și, bineînţeles, de dorinţa de a comunica. În ziua de azi tehnologiile ne ajută mult dar din păcate șterg și urmele unor tradiţii precum jodelingul iar în prezent mai sunt puţine comunităţi izolate în lume care încă mai folosesc aceste sunete ca să transmită mesaje. Jodelingul a devenit o formă de divertisment și e folosit acum de muzicieni în melodiile lor. Un astfel de muzician mi-a fost de curând profesor de jodeling în Kaprun, Austria.

curs jodeling austria karpun (5)

Tomy Reitsamer este actor, muzician și de puţin timp profesor de jodeling. E și frumușel pe deasupra iar șarmul și costumul tradiţional îl ajută să interacţioneze foarte ușor cu cei care vor să înveţe cum să scoată un „Yoleleleihuuu!” din toţi rărunchii fără să se spargă geamurile din jur. Tomy a ţinut cursuri de jodeling în Austria, în ţările vecine dar și în Statele Unite ale Americii. Se echipează în costumul tradiţional austriac, își ia casetofonul, acordeonul, pâlnia de aluminiu și pălăria de fetru și se deplasează unde vrea clientul: la hotel, la restaurant, la vreun eveniment sau chiar la zeci de metri altitudine. Tomy a ţinut cursuri de jodeling chiar și în avion. Eu l-am cunoscut în Kaprun, a venit la hotelul în care am stat pentru câteva nopţi: Hotel Der Kaprunerhof

Ce înveţi

Inevitabil cursul începe cu multe zâmbete căci Tomy e o apariţie în adevăratul sens al cuvântului. Mereu cu zâmbetul pe buze și privirea fâșneaţă de actor, el poarta niște ciorapi de lână și saboţi greoi de piele asa cum probabil purtau străbunicii lui de la munte. Lecţia începe cu o mică încălzire a braţelor și a suflului și continuă cu exerciţii de respirat și sunete pe care le facem după ce el dă tonul. Încet încet, exerciţiile se complică, de la un simplu „Ooouuu!” ajungem să îngânăm în cor strigăte ce par să semene cu jodelingul. Ne înroșim în obraji, ne rușinăm mereu când sunetele scoase nu au nicio noimă, ne ajutăm de fandări ca să îmbunăţim respiraţia, râdem în hohote de lipsa de ureche muzicală și parcă situaţia se îmbunătăţește. Oricum, experienţa în sine e extrem de amuzantă și eliberatoare, e un exerciţiu în care îţi depășești cu mult limitele. Pentru mine a fost prima dată în viaţă când am luat lecţii de muzică.

Într-un final ne organizăm (bine, de fapt Tomy ne organizează căci noi nu ne putem opri din râs), punem cap la cap toate sunetele învăţate, eu închid ochii și îmi imaginez că sunt Heidi pe coama unui munte, și începem o cântare pe voci, dirijata de Tomy. Deși la începutul lecţiei aș fi vrut să ies din sala de curs ca să „ud buretele” și să nu mă mai întorc, la final când am primit diploma de absolvent mi-a părut rău că s-a terminat. Încă nu sunt în stare să scot un „Yoleleleihu!” autentic dar mi-a promis să exersez pe munte la vară, când nu voi avea geamuri în preajmă.

curs jodeling austria karpun (1)

Cât costă

Cursul se ţine doar pentru grupuri de cel puţin șase oameni și costă 39 de Euro de persoană. Pentru grupuri mai mari ori evenimente speciale, preţul e din ce în ce mai convenabil.

Cum îl găsești pe Tommy:

curs jodeling austria karpun (3)

***

Citește mai multe despre o vacanţă în Austria:

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

2 COMENTARII

  1. […] E deja întuneric și orbecăim pe străduțele întortocheate ce urcă pe munte deasupra lacului Zell Am See. Piatra cubică e acoperită de o pojghiță subțire de gheață, noroc cu pietrișul fin presărat special de autorități ca să nu-ți rupi picioarele sau mașina. După vreo patru încercări eșuate, găsim în sfârșit adresa și urcăm în curtea întunecată. E mult spus curte căci austriecii nu prea au garduri. Pentru două minute ne întrebăm dacă nu cumva am greșit iar adresa, locul ăsta pare nelocuit sau poate că gazdele dorm deja. Ne-au înghețat nasurile, stomacul chiorăie de foame, doar priveliștea deschisă spre orașul de la marginea lacului ne mai face să zăbovim. Liniștea e întreruptă de un “Hallo!” puternic. E Fritz Sendlhofer, omul pe care îl căutam. Îmbrăcat în pantaloni de piele tocită până la genunchi și cu talie înaltă și bretele, un soi de colanți albi pe dedesubt și o pereche de ciorapi de lână albastră peste care vin niște ghete negre din piele. Cămașa cu pătrățele mici roșii și barba albă uniformă, zâmbetul până la urechi și cureaua înaltă din dreptul pieptului îl fac pe bătrânul Fritz să pară că tocmai a evadat dintr-un film cu Heidi. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.