Ce se întâmplă dacă ai un accident pe pârtie în Austria

 

Prima zi de ski în Soelden, Austria, e superbă, cu cer albastru de sticlă și soare puternic, zăpada proaspătă și peisaj montan foarte clar. După un an de zile de la ultima tură de ski, iau un instructor care să mă ajute să-mi reintru în formă și în clăpari și pornim pe o pârtie albastră la vale, spre stația Giggijoch. Încă îmi tremură picioarele și am o durere groaznică în tălpi dar mă consolez cu gândul că așa a fost mereu în prima zi, după care mă voi relaxa și voi schia fără probleme. La un momentdat trece pe lângă mine o fetiță cât un dop care schiază de parcă s-ar fi născut pe pârtie, în urmă cu 3-4 ani. E relaxată, sare de pe dâmburi și face slalom printre părinții ei. „Dacă ea poate, pot și eu”, îi zic instructorului în glumă și continuăm să coborâm.

După două minute, în mijlocul pârtiei, o văd pe cea mică trântită pe jos într-o poziție nenaturală, cu părinții în jurul ei și echipamentele aruncate în jur. Își rupsese piciorul. Instructorul meu sună repede la serviciul de salvare pe pârtie și încearcă să-i dea primul ajutor. Familia e din România. În vreo 5 minute se aude nino-nino! pe pârtie, vin un snow-mobil de intervenție și încă o persoană cu o targă tip sanie. Cu calm și voci calde, salvatorii îi pun o atelă celei mici și le explică părinților că trebuie să meargă la spital, aproape de Innsbruck, cu elicopterul. Aveți asigurare? Avem. Completează rapid un formular, fac schimb de date de contact, între timp cea mică scâncește cât e împachetată în sacul călduros de pe targă, mama urcă cu echipamentele pe snowmobil și coboară cu toții încă vreo două sute de metri pe pârtie unde deja aterizează un elicopter galben. Sunt nevoită să mă opresc și eu alături de toți ceilalți schiori căci câțiva salvatori montani blochează accesul pe un cot de pârtie, cât urcă toată lumea în elicopter. În alte trei minute, mașinăria își ia zborul și totul revine la normal.

Scâncetele fetiței mi-au răsunat în urechi până noaptea târziu, m-au înduioşat şi m-au pus pe gânduri.  I-am luat la întrebări pe diverși oameni care lucrează în Soelden (instructorul de ski, reprezentanți ai oficiilor de turism, recepționeri etc.): cât costă o astfel de intervenție? Ce fel de asigurare e necesară ca să acopere intervenția pe pârtie și transportul cu elicopterul până la spital?

Lucrurile sunt destul de simple atât timp cât ne documentăm serios înainte. În orice călătorie în străinătate ai nevoie de o asigurare de călătorie cu o acoperire cât mai mare (de preferat 50 000 de Euro) care să acopere cheltuielile din spital. Dacă nu te înscrii în vreo competiție sportivă de performanță, nu ai nevoie de o asigurare specială ci de o acoperire cât mai mare. Serviciile de intervenție pe pârtie sunt însă altă poveste. În Soelden, Austria, intervenția de pe pârtie costă 170 de Euro iar intervenția din zonele din afara pârtiei (dacă schiezi off-pist) 220 de Euro. Ca să scapi de acest cost, poți și este recomandat să-ți faci o asigurare Slope Rescue Card care costă doar 13 Euro.

Dacă ai o problemă medicală în străinătate, apelează mai întâi numărul de urgență local și în maxim 48 de ore numărul asiguratorului. Acest număr al asiguratorului se află întotdeauna inscripționat pe polița sau cardul de asigurare. Citește cu atenție termenii și condițiile asigurării tale iar dacă ai întrebări, discută cu consultantul în asigurări. Unele companii de asigurări încadrează snowboard-ul ca sport extrem și accidentele survenite cu placa pot fi excluse din poliță. De asemenea, unele asigurări includ transportul cu elicopterul, altele nu.

În cazurile mai grave, când problema medicală nu se poate rezolva la cabinetul de la baza pârtiei în Soelden și este necesar transferul la spitalul din Innsbruck, intervine elicopterul. Costurile pentru un transfer cu elicopterul sunt destul de mari, între 3000 și 5000 de Euro, și sunt acoperite sau ba de asigurarea standard de călătorie. De asemenea, cu anumite asigurări trebuie să achiți tu totul la intervenție, urmând să recuperezi apoi paguba când te întorci în țară, conform documentelor primite. Cu alte asigurări, nu trebuie să scoți niciun ban din buzunar. Citește cu atenție termenii și condițiile asigurării tale, contactează asiguratorul (tu sau o persoană care te însoțește) imediat după accident.

Citește și: Totul despre asigurarea de călătorie: Ce se întâmplă dacă ai o urgență medicală în vacanţă?

 

Înainte să pleci în vacanță la ski şi înainte să achiți asigurarea de călătorie, întreabă consultantul de asigurări câteva lucruri esențiale:

– schiatul este acoperit de poliță? Dar snowboard-ul sau datul cu săniuța?

– dacă este nevoie de transpot aerian de urgență (cu elicopterul), este acesta inclus în asigurare?

– în caz de boală ori accidentare, trebuie să achit serviciile medicale la fața locului şi recuperez acasă paguba? Sau nu scot niciun ban din buzunar?

Află mai multe despre o vacanță la ski în Soelden de pe site-ul oficial: www.soelden.com

Află mai multe despre o vacanță în Austria de pe site-ul oficiului de turism al Austriei în România: www.austria.info/ro

Citește și:

Vacanță în Austria: Via Culinaria și câteva restaurante cu priveliște

Viața în Alpii austrieci: acasă la Fritz Sendlhofer

Experienţe de neuitat în vacanţă: curs de Yoleleleihu în Alpi

Zell am See – Kaprun: ghid practic

Cum să pui schiurile în picioare pentru prima dată

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

3 COMENTARII

  1. Si daca agentul te minte sau iti zice ca totul e acoperit, dar in pagina 7 din Termeni si Conditii, de pe situl asiguratorului, cu font 3, scrie ca skiul nu e asigurat? Nu vorbesc teoretic, ci am patit-o.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.