Când Dunărea întâlneşte munţii: Cazanele Mici

Am ajuns Cazane la finalul unei călătorii care a avut ca punct de plecare tot Dunărea, în Deltă.  Cobor din tren în gara din Orşova care e aproape pustie şi doar golful pe care îl formează Dunărea aici mai îndulceşte tristeţea. După ce ne lămurim că oraşul e la jumătate de oră de mers pe jos, urcăm în singurul taxi din faţa gării: o dacie veche în care abia încap 5 persoane şi 4 rucsacuri de câte 80L pline ochi.

Unde sunt Cazanele Mici

Mai întâi trebuie să ajungi în Eşelniţa, la 7 km de Orşova iar din Golful Mraconia până în Golful Dubova (sau, altfel spus, între bazinetul Dubovei şi Ogradena) sunt Cazanele Mici.

Cum ajungi şi cât te costă drumul până la Cazanele Mici

Despre legătura dintre Orşova şi Eşelniţa şi, mai departe, Dubova cu transportul în comun nu găsisem nicio informaţie pe internet. Asta pentru că nu este decât un singur autobuz pe zi care pleacă din Orşova spre Moldova Nouă, la 6 dimineaţa. Singura posibilitate deci de a ajunge în Defileul Dunării, dacă nu ai maşină, este să iei un taxi. Tariful este de 50 RON dar după negociere preţul scade până la 35 RON.

Ce poţi să vezi

Statuia lui Decebal este cel mai cunoscut obiectiv de la Cazanele Mici. Poate nu ştiai dar colosul din piatră nu e rezultatul de acum sute sau mii de ani ale vreunor meşteri. Statuia a fost sculptată în piatră vreme de 10 ani (din 1994 până în 2004) de către 12 muncitori şi se pare că e cea mai mare sculptură în piatră din Europa. Inscripţia de la baza chipului lui Decebal (Decebalus Rex Drăgan fecit) înseamă în latină Regele Decebal făcut de Drăgan, asta pentru că lucrările au fost sponsorizate de un controversat om de afaceri, Iosif Constantin Drăgan. Se spune că sculptura e realizată ca replică a Tabula Traiana, care se află pe malul sârbesc al Dunării, ruină din perioada romană.

Tabula Traiana poţi să o vezi doar dacă faci o croazieră pe Cazanele Mici, pentru că este pe malul opus al Dunării. De altfel, astfel de plimbări cu bărci şi vapoare turistice se fac zilnic, preţul pe care trebuie să-l plăteşti variind între 25 şi 50 RON/persoană. Tabula Traiana s-a păstrat într-o stare relativ bună din anul 101 de când a fost construită de către legiunile romane după cucerirea Daciei. Din cele 10 tabule care au fost construite în Defileul Dunării, doar aceasta se mai păstrează, textul de pe monument lăudând drumul pe care l-au refăcut romanii pe partea sârbească.

Mănăstirea Mraconia e şi ea o construcţie recentă (1999), lângă fosta Mănăstire Mracuna ridicată în 1523, demolată de comunişti în anii ’60. Din vechea mănăstire au rămas azi doar fundaţia de la biserică şi chilii însă sunt acoperite de ape. Mie mi-a plăcut aici view-ul de una dintre ferestrele mănăstirii, care m-a dus pentru o clipa cu gândul la coastele Greciei ori ale Italiei.

Poţi să mergi în traseu pe Ciucarul Mic, punctul de plecare fiind ceva mai încolo de Mănăstirea Mraconia, în apropiere de Golful Dubova. Mie mi s-a părut că nu mai trecuse nimeni pe acolo de multă vreme, pentru că intrarea în traseu era năpădită de buruieni. Recunosc, nu am îndrăznit să căutăm cărarea, mai ales că prezenţa viperelor e semnalată pe toate panourile informative.

Unde dormi şi ce mănânci la Cazanele Mici

În zonă sunt câteva pensiuni la care trebuie să faci rezervare cu mult timp înainte, mai ales dacă ajungi aici la sfârşit de săptămână. Dacă vii cu cortul, urmează drumul forestier care merge pe lângă statuia lui Decebal, până la fosta tabără şcolară Mraconia. E ceva de mers, e mult praf şi dacă e o zi călduroasă de vară (aşa cum am prins eu) şi mergi pe jos, ţi se va părea o veşnicie. La capătul drumului însă vei găsi locuri liniştite de campat.

Mâncarea e o problemă dacă nu eşti cazat la vreo pensiune din zonă, pentru că proprietarii nu pregătesc de mâncare decât pentru turiştii lor! Aşadar, dacă eşti doar în trecere ori vrei să rămâi peste noapte la cort, fii pregătită cu provizii.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

10 COMENTARII

  1. Bun articol, imi place acest blog. Un pic off-topic: va supun atentiei site-ul FILME1.NET – un site gratuit de filme online subtitrate in limba romana, fara reclame (!), rapid si foarte bun. Eventual, poate va intereseaza si un schimb de linkuri. Va multumesc anticipat!

  2. Domnul Dragan e din Lugoj, tin minte ca pe usa casei lui scris Nagard, el fiind fugit din tara nu mai dadea pe acolo. Nici nu ma mir ca si-a trecut numele sub cel al lui Decebal, orgoliile erau mari.

    Asta-i o alta destinatie unde trebuie sa ajung 🙂

    • ce ţi-e şi cu orgoliile astea…
      Anca, dacă vrei să mergi în zona aia, nu uita că trebuie să rezervi din timp şi să vii cu mâncare. şi cu maşină 🙂 oamenii din zonă nu sunt cei mai primitori din ţară, ca să fiu drăguţă. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.