Vacanță în Croația| Lacurile Plitvice sunt turcoaz?

Turcoazul ireal al Lacurilor Plitvice din Croația m-a captivat multă vreme și nu de puține ori mi-am zis că trebuie să fie ceva Photoshop la mijloc, „n-au cum dom’le să fie apele alea atât de turcoaz„.

Primele impresii

Ți se taie răsuflarea și ți se face pielea de găină când ajungi la primul punct de belvedere de unde se văd în toată splendoarea lor Lacurile de Jos. E primul moment în care îți dai seama că nicio fotografie pe care ai văzut-o nu e contrafăcută, că parcul nu e o fantazie, că turcoazul lacurilor nu e poveste de adormit copiii. Totul e real și e și mai frumos și mai spectaculos decât ți-ai imaginat că va fi.

Parcul Național Lacurile Plitvice (care se pronunță Plitvițe) sau, pe limba lor, NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA este primul parc național din sud-estul Europei inclus în Patrimonul Mondial UNESCO (din 1949).

Traseele amenajate care te poartă pe malurile a 16 lacuri și pe lângă 92 de cascade sunt atracție magnetică pentru mai mult de 1 milion de turiști anual, cei mai mulți în lunile iulie și august, când este vârful sezonului turistic în Croația. Clișeistic vorbind, Plitvice este perla turismului croat. Cu alte cuvinte, e musai să mergi aici dacă ești în vacanță în Croația, mai ales că se ajunge ușor și din Zagreb și de pe Coasta Dalmației.

Lacurile Plitvice Croatia Pltivice Lakes National Park Hrvastka by TravelGirls (42)

Cum ajungi la Plitvice?

Parcul Național Lacurile Plitvice e relativ aproape de capitala Zagreb (mai puțin de 150 de km, o parte pe autostradă) dar și de Coasta Dalmației – din Zadar sunt 120 de km (o bună parte pe autostradă). Practic, în cel mult 2 ore ajungi la Plitvice.

Sunt și câteva autobuze locale care fac legătura între marile orașe din Croația și Plitvice, asta în cazul în care mergi în vacanță cu avionul. Din Zagreb primul autobuz pleacă la 7:30 apoi aproximativ din două în două ore până la 22:00 (sunt curse zilnice). Și din Sibenik, Zadar, Split și Makarska (aproape de Dubrovnik) sunt curse,  în general una sau două în prima parte a zilei și mai multe după-amiaza.

Lacurile Plitvice Croatia Pltivice Lakes National Park Hrvastka by TravelGirls (35)

Cât costă intrarea la Plitvice?

Prețul biletului de intrare în Parcul Național Lacurile Plitvice diferă în funcție de momentul din an când vizitezi parcul și de cât timp vrei să îi aloci (o zi sau două).

1 zi. Iarna (1 noiembrie – 31 martie) este cel mai ieftin – 55 de kuna (aprox. 7,5 euro) însă în această perioadă nu funcționează vaporașele electrice și nici trenul care face legătura între parcări. În perioadele 1 aprilie – 30 iunie și 1 septembrie – 30 octombrie, prețul biletului este 110 kuna iar în plin sezon (lunile iulie și august) – 180 de kuna (aprox 23,5 euro).

2 zile. Iarna este 90 de kuna, în plin sezon 280 de kuna iar în perioadele 1 aprilie – 30 iunie și 1 septembrie – 30 octombrie – 180 de kuna.

Dacă vii cu mașina, o poți lăsa într-una din cele 2 parcări cu plată ale parcului (una este la Intrarea 1, cealaltă la Intrarea 2), costă 7 kuna pe oră (aprox. 1 euro/oră). Parcările sunt sigure, umbroase și suficient de încăpătoare pentru un număr mare de mașini. În plus, nu trebuie să îți faci griji dacă ieși de pe traseu la altă intrare, există un trenuleț care face legătura între parcări.

Lacurile Plitvice Croatia Pltivice Lakes National Park Hrvastka by TravelGirls (38)

Când e mai bine să mergi la Plitvice?

Aleile sunt înguste și deși parcul a fost amenajat pentru turiști – s-au construit poteci din lemn deasupra apei, s-au pus pietre sau pietriș pe drum, vorbim totuși de trasee de trekking și hiking. Din punctul meu de vedere, iarna e în regulă să mergi doar dacă ești fotograf iar în lunile de vară – iulie și august mi-aș lua gândul de la lacuri.

Lacurile Plitvice Croatia Pltivice Lakes National Park Hrvastka by TravelGirls (39)

Trasee de trekking și hiking

În funcție de cât timp ai la dispoziție, alegi unul din cele 8 trasee (marcate cu litere) și te ghidezi după indicatoarele din lemn și după harta imprimată pe biletul de intrare. În principiu nu e nicio filosofie, traseele sunt intuitive și fiecare cascadă și lac sunt marcate cu indicatoare, astfel că poți să le cauți pe hartă.

În mare Parcul Național este împărțit în Lacurile de Jos și Lacurile de Sus (Lower Lakes și Upper Lakes), dacă te țin picioarele poți să le vezi pe toate într-o singură zi, un circuit complet durează în jur de 8-9 ore. Eu recomand totuși să faci traseele pe îndelete, să te bucuri din plin de aerul curat, de liniște și de natură. Dacă totuși nu ai decât o singură zi la dispoziție, fă bine și ajungi aici la prima oră a dimineții – parcul se deschide la ora 7.00, mai târziu vin zeci de autocare cu grupuri de turiști și nu este deloc distractiv să faci slalom printre ei pe potecile înguste.

Vezi toate traseele pe site-ul oficial.

Dacă ar fi să aleg între cele două trasee, aș fi în dificultate, mi-au plăcut la nebunie ambele, sunt total diferite, parcă Upper Lakes un pic mai puțin aglomerate și ceva mai spectaculoase.

Lacurile Plitvice Croatia Pltivice Lakes National Park Hrvastka by TravelGirls (37)

Intrarea 1 – Lacurile de Jos (Lower Lakes). Eu am avut bilete pentru două zile și prima dată am mers la intrarea 1 unde o tanti drăguță de la biroul de turism mi-a explicat scurt ce traseu să urmez: litera B, adică circuitul complet al Lacurilor de Jos (Novakovića Brod, Kaluđerovac, Gavanovac și Milanovac), cascadele Sastavci și cea mai mare cascadă din Croația – Great Waterfall (78 de metri), o plimbare de 20 de minute cu vaporașul electric pe cel mai mare lac – Kozjak- până în Portul 2, traversat lacul cu un alt vaporaș (2 minute) până în Portul 1 și de acolo înapoi la Intrarea 1 cu trenulețul, plus o scurtă plimbare deasupra canionului.

Photo credit: http://www.np-plitvicka-jezera.hr/
Photo credit: http://www.np-plitvicka-jezera.hr/

Intrarea 2 – Lacurile de Sus (Upper Lakes).

A doua zi ne-am prezentat de dimineață la Intrarea 2, să facem traseul celor 12 lacuri, denumite general The Upper Lakes: Prošćansko, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko, Malo, Vir, Galovac, Milino, Gradinsko, Veliki Burget și Kozjak.

Am traversat repede lacul cu vaporașul, apoi am urmat traseul H dar nu ad-literam, căci văzusem deja Lacurile de Jos așa că toată distracția a durat mai puțin, în jur de 3.30- 4 ore cu tot cu pauze lungi și dese de fotografiat, mâncat și jucat cu bebe. Am mers mult și bine, când pe malul apei, când deasupra ei, pe lângă cascade zgomotoase și răcoritoare, pe cărări sau pe podețe de lemn până la Stația 4, de unde am luat trenulețul înapoi la parcare (Intrarea 2).

program H Plitvice Lakes

Cu copiii la Plitvice

Dacă ai bebe, nici să nu te gândești să iei cu tine căruciorul, indiferent cât de lăudate-i sunt performanțele în off road (dacă vrei să citești o poveste amuzantă, citește aici). Eu am avut un SSC – ErgoBaby, pe care l-am folosit cu succes în toată călătoria în Croația. L-am luat de aici.

Lacurile Plitvice Croatia Pltivice Lakes National Park Hrvastka by TravelGirls (34)

Copiii mai mari erau pur și simplu înnebuniți de traseu, nu e deloc periculos, însă trebuie să aibă încălțăminte adecvată traseelor de trekking și hiking, pălărie (sunt și zone mai puțin umbroase, unde soarele poate să dea bătăi de cap), loțiune cu protecție UVA și UVB și multă apă.

Copiii mai mici de 7 ani au intrarea liberă, pentru copiii mai mari verifică lista de prețuri pe site-ul oficial.

Dacă aveți câine și îl luați cu voi în vacanță, nu-l lăsați la hotel, e permis accesul în parc, cu condiția să fie tot timpul ținut în lesă.

Lacurile Plitvice Croatia Pltivice Lakes National Park Hrvastka by TravelGirls (33)

TravelGirls te învață

Echipează-te ca pentru o tură ușoară de munte: haine care să respire, o geacă sau un polar și neapărat încălțăminte de trekking. Uită de rochițe și, mai ales de balerini, sandale (cu toc!) sau șlapi, pasarelele din lemn pot fi destul de alunecoase și nu vrei să îți strici vacanța.

Parcul se deschide în fiecare zi la ora 7.00, încearcă să ajungi de la prima oră – eviți aglomerația și vei pleca din parc cu fotografii mai bune (fără oameni în cadru și cu o lumină excelentă).

Lacurile Plitvice Croatia Pltivice Lakes National Park Hrvastka by TravelGirls (32)

Dacă vrei să vezi Lacurile de Jos, mergi la Intrarea 1 (Rastovača) iar pentru traseul care duce spre Lacurile de Sus, mergi la Intrarea 2 (Hladovina). Nu-ți face griji că ai parcat mașina la una dintre intrări iar traseul te scoate în celălalt capăt, poți folosi gratuit vaporașele electrice și trenulețele ca să te deplasezi dintr-un punct în altul. Ține cont însă de programul lor!

Trenulețele:

St2 – St1

De la 08:00 la 19.00 – la fiecare 30 de minute

St1 – St2

De la 08:30 la 19.30 – la fiecare 30 de minute

St2 – St3

De la 08:30 la 18.30 – la fiecare 30 de minute

St3 – St1

De la 09:00 la 19.00 – la fiecare 30 de minute

Vaporașele electrice:

Short line (P1 – P2) De la 07:00 la 19:30 – de câte ori este nevoie
Long line (P2 – P3) De la 08.00 la 18.30 – la fiecare 30 de minute
Long line (P3 – P2) De la 08:30 la 19.00 – la fiecare 30 de minute

Lacurile Plitvice Croatia Pltivice Lakes National Park Hrvastka by TravelGirls (36)

Ia la tine ceva de mâncare, sunt o mulțime de băncuțe pe marginea aleilor, la prânz mai toată lumea se oprește pentru o pauză de masă. Nu uita să pui în bagaj și o pungă (un sac) pentru gunoi, în parc nu există niciun coș de gunoi (îl poți lăsa apoi în parcare, înainte de a lua trenulețul).

Toalete nu sunt în parc dar găsești la fiecare stație de trenuleț (St) sau Port (P).

Lasă costumul de baie acasă, oricât de mult de îmbie albastrul apei, nu este permis înotul în lacurile Plitvice.

Nu arunca biletul de intrare, e posibil să îți fie cerut atunci când te îmbarci în vaporaș (se pare că în timpul verii, când este foarte aglomerat, primești o ștampilă pe bilet când mergi pe ruta lungă, ca să se asigure că nu te plimbi toată ziua-bună ziua cu vaporul).

Lacurile Plitvice Croatia Pltivice Lakes National Park Hrvastka by TravelGirls (20)

Cazare la Plitvice

Sunt sute de pensiuni în satele de lângă lacuri, dacă mergi în extra-sezon sigur găsești camere libere fără să fie nevoie de rezervare din timp. Cele mai multe pensiuni au bannere sau plăcuțe pe care scriu dacă au camere libere (sobe în croată). În lunile iunie și iulie eu nu aș risca însă, cele mai multe sunt listate pe booking.com dar dacă nu găsești acolo ce dorești, încearcă pe villas.com sau pe airbnb.com.

Eu am stat într-un sătuc la 20 de km de Plitvice (Vrelo, lângă Korenica) și am plătit 25 de euro pe cameră/noapte. Mi-au plăcut view-ul din cameră, gazonul perfect din fața casei – numai bun pentru mers de-a bușilea și liniștea perfectă. Pensiunea se numește House Marijanovic și am rezervat-o pe booking.com.

Lacurile Plitvice Croatia Pltivice Lakes National Park Hrvastka by TravelGirls (1)

Unde mănânci la Plitvice?

Îți recomand călduros să mergi pregătit ca pentru o tură ușoară de munte și să ai la tine sendvișuri, fructe și  alte snaksuri dar și multă apă pentru că în interiorul parcului nu există chioșcuri cu mâncare. La cele 2 intrări în parc sunt mici restaurante care au și mâncare gătită (clasica friptură cu cartofi prăjiți) însă prețul e supraestimat.

Lângă Plitvice un loc minunat pentru prânz, după ce vei fi vizitat lacul, este Restaurantul Petro din Rastoke – in sătuc vestit pentru morile de apă. O masă în 2 (fel principal + desert) cu băuturi a costat în jur de 30 de euro (porțille sunt foarte mari, cel mai probabil nu e nevoie să comandați și aperitiv). Restaurantul este vestit pentru păstrăvul la grătar, așa că nu se cade să pleci de acolo fără să-l fi mâncat (e delicios, l-am comandat și eu).

Dacă stai mai multe zile: Rastoke – satul morilor de apă

Dacă stai mai multe zile în zonă sau vizitezi Parcul Național Lacurile Plitvice în două zile diferite, ai vreme să mergi și la Rastoke – un sătuc la jumătate de oră distanță de parc. Sătucul este cunoscut în zonă pentru morile de apă, casele sunt construite în jurul unor cascade, e un fel de micro-Plitvice, un loc foarte romantic.

Parcarea în centrul satului (Zona 1) costă 6 kuna pe oră (se poate plăti doar cu monede sau prin SMS).

Centrul satului e transformat într-un muzeu în aer liber, intrarea costă 20 de kuna de persoană și este închis marțea. Plimbarea este relaxantă și după ce vei fi făcut turul lacurilor Plitvice, tot ce vrei e să te tolănești leneș pe gazonul verde strălucitor. Copiii sigur se vor simți în largul lor aici.

Rastoke Slunj Croatia Plitvice Lakes (7)

Citește și:

© Fotografii by Augustin Radu & TravelGirls.ro cu Sony A58 

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

27 COMENTARII

 1. Si eu am fost in Croatia, dar din pacate nu am ajuns si in acest loc frumos. Imi doresc sa mai vizitez Croatia, mai ales pentru ca sotul meu nu a vazut-o, iar cu aceasta ocazie sper sa vedem si Plitvice.

 2. Ce mai faceți, doamna? 10 plus pt blog, ce sa spun m-a plesnit invidia când l – am descoperit și m-au trecut si toate nostalgiile și dorul de duca:)) by the Way, sper ca- ți amintești, măcar asa, vag de mine☺. Mi-a plăcea sa mai vb. Stai în Buc? Dc da, poate ne vedem la o cafea buna sa socializam piticii, am si eu un bebe roz în dotare ☺ pup

 3. Frumoase pozele. As avea cateva remarci:
  – se poate vizita bine mersi si in August, desi erau peste 35 grade, daca ai destula apa si accepti ceva aglomeratie. Am stat cam o ora la final la vaporas sa traversam cam 100m de apa. Alta problema: trenuletele nu au aer conditionat 🙁
  – noi am vizitat avand sandale respectiv adidasi in picioare, si pantaloni scurti
  – acum 3 ani exista bilet de o zi si de o saptamana. Pretul parca a fost 110kn pentru o zi.
  Am vizitat bucata din stanga a lacului (trenulet St2-St4, trekking St4-P2, vaporas P2-P1). In total cam 5-6 ore, din care o ora stat la coada la vaporas, si vreo 30 minute asteptat la trenulet (care de fapt e un tractoras electric, daca nu ma insel :)). Cam 3 ore de mers efectiv pe langa lacuri, si sunt destule ocazii sa faci poze fara turisti.

 4. Salut.
  As vrea sa vizitez si eu lacurile in aceasta toamna. M-am apucat sa caut cazare prin apropiere si am vazut ca pensiunea unde ati fost cazata este intr-un mic satuc Vrelo Koreničko. Nu am gasit in schimb rute de autobuz care pleaca din acest satuc catre lacuri. Ati putea sa imi spuneti va rog cum ajungeati de la pensiune la lacuri?
  Multumesc frumos!

 5. Salutare! Anul acesta vreau sa ajung si eu la Plitvice . Va rog sa mi recomandati rutele pe unde sa merg cu masina avand in vedere ca o sa am si un bebe de1 an si 7luni ,si cazare in apropiere mai ieftin ,ce mai pot vizita foarte frumos in drumul meu…Va multumesc! Plecarea va fi din Brasov.

  • Costi, citeste toate articolele noastre despre Croatia, vei gasi acolo toate informatiile de care ai nevoie! Daca, ulterior, mai ai intrebari, le asteptam in comentariile de la articole. 🙂

 6. […] Plitvice – Știți voi, Parcul Național cu lacurile alea turcoaz despre care eu nu am crezut că sunt chiar atât de spectaculoase până când nu am ajuns acolo și am decis că ne trebuie nu una, ci două zile să luăm la pas toate aleile, să ne oprim pentru picnic lângă o cascadă, să tragem un pui de somn la umbră. Ți se taie răsuflarea și ți se face pielea de găină când ajungi la primul punct de belvedere de unde se văd în toată splendoarea lor Lacurile de Jos. E primul moment în care îți dai seama că nicio fotografie pe care ai văzut-o nu e contrafăcută, că parcul nu e o fantazie, că turcoazul lacurilor nu e poveste de adormit copiii. Totul e real și e și mai frumos și mai spectaculos decât ți-ai imaginat că va fi. =>> Citeșe mai multe în articolul nostru Vacanță în Croația| Lacurile Plitvice sunt turcoaz? […]

 7. As dori sa merg la Plitvice anul acesta, si subscriu intrebarii de mai sus, de ce nu iulie sau august? Pe langa acestea, as dori sa stiu daca trebuie sa ai bani schimbati in moneda lor acolo, sau se poate plati in euro sau card.Oricum foarte pretioase informatiile, o initiativa exceptionala.Multumesc

  • La intrebarea de ce nu iulie si, mai ales, august, raspunsul e simplu: pentru ca jumatate de Europa are concediu atunci si Plitvice devine pur si simplu neincapator. Asta inseamna cozi imense la bilete si incolonare ca in armata pe aleile parcului, lipsa locurilor de parcare (pe marginea soselei este interzis sa parcati), cozi si timpi mari de asteptare la vaporas, la trenulet, la tot 🙂 Practic nu te vei mai putea bucura de frumusestea parcului pentru ca vei admira ceafa turistului din fata ta si te vei misca mai incet decat un melc. Desi noi am fost la inceputul lui mai, pe o portiune scurta de parc am prins si noi un ambuteiaj de oameni 🙂
   Dar daca nu ai de ales, cauta sa mergi la Plitvice in timpul saptamanii si de la prima ora a diminetii.

  • Nu stiu, insa cel mai probabil ca da. Tine cont insa de faptul ca in Croatia poti campa doar in locuri special amenajate. Sau, cauta pe booking pensiuni si contacteaza gazdele sa ii intrebi daca poti pune cortul in curtea lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.