Vacanță în Croația| Ce poți să faci 4 zile în Split

Split este cel mai mare oraș de pe Coasta Dalmației dar nu acesta e motivul pentru care e vizitat anual de milioane de turiști din toată lumea. Promenada romantică pe malul mării, orașul vechi și Palatul lui Dioclețian, portul și plajele de la malul Adriaticii, Dealul Marjan de unde poți avea pentru câteva clipe orașul la picioarele tale dar și apropierea de alte locuri minunate – Trogir, insula Brac și granița cu Bosnia-Herzegovina sunt câteva dintre motivele pentru care 4 zile în Split nu sunt nici pe departe suficiente.

© Fotografii by TravelGirls.ro & Augustin Radu  cu Sony A58, obiectiv 18-55 mm

***

Split, Coasta Dalmatiei Croatia (2)

Ziua 1: Split

Dacă ar trebui să definesc Split într-un singur cuvânt, i-aș spune că-i cosmopolit – ceea ce nu-i obișnuit pentru un oraș cu atâta istorie în spate.

Split e un oraș tipic mediteranean, cu case din piatră, obloane colorate-n verde la ferești, cârciumi pescărești – Konoba, în croată – la fiecare colțișor de stradă sau ascunse pe te-miri-unde, străduțe și ulicioare pavate cu piatră lustruită de pașii atâtor turiști și piațete cochete unde în fiecare moment al zilei se întâmplă câte ceva. Si, desigur, mai este Riva – promenada sau faleza de la malul mării, care e cel mai animat loc din oraș, și cel mai dichisit, cu cafenele și restaurante care au inclus în prețul meniului și un view grozav către port.

Split, Croatia (47)

Split atrage turiștii cu o armă imbatabilă: Palatul lui Dioclețian, vechi de 1700 de ani, astăzi parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Pavilionul central – Peristil – este locul unde în fiecare zi, la prânz, împăratul Dioclețian însuși iese să salute mulțimea. Spectacolul face deliciul turiștilor, care se adună în piață cu o jumătate de oră înainte și așteaptă cu sufletul la gură salutul, care durează în jur de 10-15 minute.

Sfatul meu este ca după ce se termină totul, să mai aștepți 5-10 minute să se disipeze toată mulțimea înainte să te aventurezi pe străduțe.

Split, Coasta Dalmatiei Croatia (19)

În stânga pieței centrale imperiale (Peristil) este Catedrala Svetog Dujma – patronul orașului – care are o particularitate între catedralele lumii. Mausoleul Împăratului Dioclețian, unul dintre cei mai mari persecutori ai creștinilor, a fost transformat în catedrală prin secolul al 7-lea, clădirea devenind astfel unul dintre cele mai vechi edificii creștine din lume. Turnul cu clopot al catedralei are o înălțime de aproape 60 de metri și se poate urca până în vârf – biletul costă aproximativ 2 euro (15 kuna). Efortul de a fi urcat scările abrupte și nesecurizate în vreun fel îți e răsplătit de o priveliște panoramică spre întreg orașul.

Split, Croatia (16)

După ce cobori din turn vei vedea un sarcofag roman păzit bine de un sfinx de granit vechi de 3500 de ani, adus de Dioclețian din Luxor. Aceasta este și intrarea în Templul lui Jupiter, construit în același timp cu palatul. Jupiter era tatăl lui Dioclețian dar împăratul credea că este reîncarnarea zeului roman și de aceea și-a numit templul după Jupiter, despre care se spune că ar unul dintre cele mai bine păstrate temple romane.

Palatul lui Dioclețian e una dintre locațiile importante de filmare ale serialului Games of Thrones.

Split, Coasta Dalmatiei Croatia (20)

Gratuit în Split. 

 • Palatul lui Dioclețian – sufletul orașului vechi – e un spațiu deschis și nu are taxă de intrare. Fotografierea este permisă;
 • Oficiul de Turism este în fața Palatului lui Dioclețian – intră și ia o hartă a orașului;
 • Dacă vremea este bună, urcă cele peste 300 de trepte până pe Dealul Marjan, de unde vei avea o priveliște de zile mari spre Split, Marea Adriatică și insulele din jur;
 • Let me pass (Pusti me da prodjem)- străduța despre care se spune că e cea mai îngustă din Europa; face parte din Templul lui Jupiter, așa că fii cu ochii în patru când ajungi în zonă căci nu e marcată în vreun fel;
 • Wi-Fi gratuit pe străzile din centrul vechi;
 • Piața de pește (în partea de vest a zidurilor orașului) și piața de legume (în partea opusă – în est) – două locuri care freamătă în fiecare dimineață, până imediat după prânz, când mulți tarabagii își strâng marfa. Localnicii numesc piața Pazar.

Split, Croatia (25)

Ziua 2: Trogir

Situat la 30 de km de Split, Trogir e mai mic și mai romantic, mai ales pe ploaie, cum l-am văzut eu. Nu sunt atât de mulți turiști în Trogir, au și ei un turn în care poți să urci să vezi orașul de sus iar promenada din port e mai mică dar la fel de spectaculoasă.

Sunt 3 parcări mari în Trogir, două dintre ele de o parte și de alta a podului rutier care face legătura cu vechiul oraș, chiar lângă autogară și supermarketul Konzum. Parcarea costă 7 kuna/oră.

Trogir 33

Intrarea în orașul care este și el pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO se face pe o poartă renascentistă iar străduțele pietruite te conduc către piața principală, acolo unde este Catedrala Sfântului Laurențiu și Turnul cu clopot.

Prețul biletului pentru catedrală și turn este 25 kuna/persoană.

În piața centrală din Trogir, în loggia se dau spectacole ad-hoc – când am fost noi era o trupă accapella de băieți care cântau dumnezeiește. Reprezentația este gratis, ești încurajat la sfârșit să le cumperi discul.

Trogir, Croatia (40)

La capătul promenadei este Fortăreața Kamerlengo, construită de genovezi în secolul al 14-lea și locul folosit de către fasciști pentru masacrarea localnicilor în cel de-al Doilea Război Mondial.

Trogir e ca un muzeu în aer liber, trebuie doar să îndrăznești să te pierzi în labirintul stradal, pentru că de nici unde nu te aștepți apare câte o surpriză: o biserică, o cafenea de unde miroase amețitor, o gelaterie (în Croația este o frenezie totală cu înghețata) sau o piațetă pustie.

Trogir

Ziua 3: Drvenik și o zi pe insula Hvar

Drvenik este un fost sat de pescari, la vreo 110 km distanță de Split și dacă vrei să stai o zi întreagă pe insula Hvar, aici trebuie să vii. Uită de excursiile organizate la suprapreț, din Drvenik pleacă din oră în oră ferries către Sucuraj iar prețul este 16 kuna/persoană (sau de bicicletă) și 108 kuna/mașină.

Vezi aici orarul curselor către Hvar.

Din Hvar poți să mergi mai departe, pe una dintre cele mai frumoase plaje din Croația – Zlatni Rat, în Bol, pe insula Brac. Găsești aici orarul curselor. Pe insula Brac se ajunge ușor și direct din Split.

Drvenik Split Dalmatia Croatia by TravelGirls (54)

Revenind la Drvenik, e locul perfect dacă ești în căutare de locuri mai liniștite, autentice, de o plajă mică, la umbra pinilor și de ulei de măsline pe bune dar și alte confeturi home-made de un producător local – Kris-tina. Prețul e cam piperat comparativ cu uleiurile din Grecia sau Spania, 11 kuna – în jur de 15 euro, dar e cel mai bun ulei de măsline pe care l-am gustat – Kris-Tina (este un indicator către boutique la intrarea in sat).

Cât aștepți ferry-boat-ul sau dacă ți se face foame cât ești în Drvenik, îți recomand Konoba Lem (pe strada principală,chiar în giratoriul din golful de unde pleacă vapoarele spre insulă).

Drvenik Split Dalmatia Croatia by TravelGirls (70)

Ziua 4: excursie în Bosnia Herzegovina – Mostar

Mostar – orășelul istoric al Bosniei și Herzegovinei este atât de aproape de Coasta Dalmației, încât nu cred că sunt mulți cei care nu îl vizitează într-o zi. Din Split sunt aproape 170 de km dar eu am stat o noapte în Drvenik, de unde sunt doar 90 de km și apoi mi-am continuat road-trip-ul spre Dubrovnik și am evitat să fac cale întoarsă.

Mostarul turistic se rezumă la Old Town, un amestec de bazar turcesc și clădiri istorice ciuruite de gloanțe din războiul de la începutul anilor ’90, un melanj perfect între Orient și Occident.

Trecerea frontierei din Croația în Bosnia este doar o formalitate, nu am avut niciun fel de problemă. Totuși, în lunile iulie și august e posibil să se formeze cozi, încearcă să fii la graniță cât mai devreme.

Mostar Bosnia Herzegovina one day tour from Split Croatia Dalmatian Coast by TravelGirls (5)

Unde stai în Split?

Eu nu am stat în Split, ci la 60 de km distanță, în Primosten – la Hotelul Adriatiq Zora (3 nopți) și o noapte într-un sătuc de pescari – Drvenik, la Hotelul Bella Vista.

În cele 3 zile cât am fost cazată la Adriatiq Zora am fost în Split și în Trogir (plus o zi dedicată plajei) iar la Bella Vista am rămas peste noapte pentru că este mai aproape de Mostar (Bosnia Herzegovina). În plus, Drvenik este locul perfect de îmbarcare pe ferry-boat dacă vrei să mergi pe insula Brac iar fostul sat de pescari e cel mai liniștit loc pe care l-am găsit pe Coasta Dalmației. Astăzi toți locuitorii din Drvenik se ocupă doar cu turismul sau sunt producători de ulei de măsline și confeturi bio din portocale, mandarine și smochine.

Hotelul la care am stat e un fel de boutique hotel, are puține camere – cochete și ideale pentru o vacanță romantică. Terasa cu vedere la mare face toți banii. În preț este inclus și accesul la zona SPA și la piscina interioară, la fel și micul dejun.

TravelGirls te învață

 • Split are cel mai bine pus la punct sistem de ridicare al mașinilor, așa că nu risca și parchează doar în locurile speciale – parcări cu plată sau garaje. Prețul parcărilor în aer liber diferă în funcție de zonă – între 7 kuna și 15 kuna/oră și sunt automate de plată în fiecare parcare. În niciun caz nu te face că ai uitat să plătești (atunci când ai parcat și nu la plecare!), amenda este de 10 ori mai mare.
 • Găsești și parcări fără plată în Split, în zonele 2 și 3, adică la vreo 10-15 minute de mers pe jos de centrul vechi. Ai grijă să nu parchezi pe loc pentru handicapați (care nu sunt marcate cu panou, ci doar cu vopsea), mașina e ridicată garantat (am pățit-o noi, recuperarea costă aproximativ 100 de euro)!

Mai multe detalii despre parcările gratuite în Split aici.

 • Dacă ai mai mult timp la dispoziție, urcă pe cel mai înalt vârf de pe Coasta Dalmației – Biokovo (1762 de metri), intrarea în Parcul Natural costă 50 de kuna/persoană. Se poate ajunge și cu mașina, mai multe detalii găsești pe site-ul oficial.

Split

 

***

Dacă plănuiești o vacanță în Croația, nu face traseul în așa fel încât doar să bifezi cât mai multe locuri, încearcă să îi dedici fiecăruia cel puțin o zi. Eu aș fi stat mai mult în Drvenik și mi-ar fi plăcut să am mai mult timp la dispoziție să descopăr și Riviera Makarska.

Citește și:

© Fotografii by TravelGirls.ro & Augustin Radu  cu Sony A58, obiectiv 18-55 mm

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

6 COMENTARII

 1. Am stat 10 zile in Split si daca nu eram singura tot as mai fi stat 🙂
  dar fiind cu program 9-18 am vazut doar Split-ul pe toate cararile si Abia astept sa ma intorc cu consortul sa ne bucuram impreuna si de imprejurimi.
  Incerc sa-mi gasesc timp sa imi pun si eu pe hartie toate amintirile si recomandarile de acolo.

  Pentru cazari in Split recomand 2 hosteluri incercate si care mi-au placut mult:
  – Goli Bosi, este chiar langa strada Marmontova, aproape si de Riva si au si restaurant la parter deci poti avea si micul dejun cel putin (recunosc ca mie imi convine sa stiu ca am micul dejun si cafeaua gata si aproape)
  – Tchakowski, este dupa Marmontova si dupa Teatru, atata doar ca la patul suprapus si dulapul corespondent este pus cam sus si vei avea nevoie de un scaunel (furnizat de ei 🙂 )
  Marmontova este chiar strada unde este si piata de peste, o prindeam dimineata in forfota maxima…frumos tare spectacolul 🙂

  Mai recomand gelateria Luca, este in drumul spre Tchaikowski, apartine unui italian stabilit in Split si in fiecare zi avea un fel de recomandarile zilei (am incercat unele cu tot felul de ierburi, verdeturi si seminte si au fost geniale) plus ca are si niste deserturi gen variatii ale pandispanului noastru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.