Salina Turda și unul dintre cele mai frumoase sate din România

Nu e de mirare că Transilvania e atât de căutată de turiștii care ajung la noi în țară, ba chiar și pentru români e undeva, în topul preferințelor când vine vorba de locul unde să-și petreacă vacanța. Are tot ce-i trebuie ca să atragă în plasă și să nu te mai lase să pleci decât cu inima îndoită că parcă și de data asta ai stat prea puține zile și că nu ai avut vreme să cotrobăi prin toate cotloanele orașelor, satelor și să bați toți munții. Și pentru că e atât de vizitată, multe dintre monumentele care erau în paragină au mâncat jăratec și s-au transformat din mârțoage în inorogi gata să-și ia zborul în circuitul turistic.

________________________________

Ce vezi și ce faci la Rimetea

Am ajuns la Rimetea când soarele răsărea a doua oară. Nu, nu am înnebunit, așa umblă vorba printre localnici, că la Rimetea soarele răsare de două ori pe zi. Sigur, e doar iluzie, de fapt Piatra Secuiului înghite în fiecare zi soarele, îl ține ascuns câteva momente și apoi îl redă locuitorilor, să își poată vedea liniștiți de treburile lor.

rimetea piatra secuiului alba

Azi mai toți localnicii se ocupă cu agroturismul, 40 dintre casele vopsite în verdele crud specific satului sunt pensiuni și deși ai zice că asta fac de când lumea și pâmăntul, acum mai bine de 400 de ani, când satul se numea Trascău (denumirea maghiară se păstrează încă), aici era un important centru minier iar sătenii erau meșteri iscusiți în prelucrarea fierului. Dacă te uiți atentă la mânerele unor porți și uși de la casele de lângă șosea (din șirul de jos, cum i se mai spune), ai să vezi cât sunt de vechi.

rimetea

Și dacă tot am adus vorba de case, ele sunt cele care fac din Rimetea un sat atât de popular printre turiști, mai ales străini și mai ales unguri. Fie vorba între noi, rar auzi aici o vorbă românească și în afară de cioban și de vânzătorul de la cârciuma de lângă biserică, mai toat[ lumea vorbește ungurește. Casele așadar sunt atât de speciale încât statul român le-a pus pe lista scurtă a obiectivelor care merită să facă parte din patrimoniul UNESCO. Deocamdată e doar un proiect, să vedem ce-o să iasă.

Turul Romaniei (6)

 

Turul Romaniei (4)

Toată povestea cu casele albe a început prin 1996 când printr-un proiect al Fundației Transylvania Trust și cu bani… de la Budapesta (de la unguri, da) au fost restaurate 160 de case din sat. Au făcut o treabă atât de bună încât în 1999 au primit medalia Europa Nostra pentru Rimetea Heritage Conservation Program, adică cel mai important premiu la vremea aceea.

Rimetea e unul dintre cele mai frumoase sate pe care le-am văzut în România, cu casele lui văruite în alb și ferestrele verzi (toate sunt la fel, diferă doar decorațiunile de pe ziduri), cu femeile care stau de vorbă la poartă, pe câte o băncuță pictată în stil tradițional unguresc și cu Piatra Secuiului care parcă apără Rimetea de toate relele.

Turul Romaniei (3)

Să nu care cumva să-ți treacă prin cap să crezi că Rimetea o fi vreo ortografiere greșită a lui Râmeț căci nu e deloc așa. Dacă ai timp și chef, poți să mergi 50 de km pe DJ107I, apoi pe DJ107M și în final pe DJ750C până la Mănăstirea Râmeț și apoi să te aventurezi în Cheile Râmețului. Noi nu am ajuns până acolo pentru că aveam creionat un alt traseu așa că rămâne pe data viitoare.

Dacă ai inima tare, poți să încerci să zbori cu parapanta și să ai la picioarele tale satul ăsta frumos, Piatra Secuiului și Colții Trascăului. Am văzut un afiș în Rimetea pe care scria că Școala SkyFly face asta în zonă așa că dacă ești amatoare, contactează-i, mai ales că zboară și peste Cheile Turzii, care sunt la o aruncătură de băț.

Turul Romaniei

Cum ajungi

În Rimetea ajungi ușor din Turda, care e la doar 30 de km depărtare. Mergi pe DN75 în direcția Baia de Arieș – Câmpeni și chiar la intrarea în satul Buru faci stânga pe pod și continui pe DJ107M. Drumul este excelent.

Dacă ești cu rucsacul în spate, poți să vii cu trenul până în Aiud și de acolo cu un autobuz local (o oră) sau cu autostopul (25 de km). Localnicii sunt obișnuți cu ia-mă nene în zona asta căci mijloace de transport în comun nu prea sunt.

Turul Romaniei (9)

Unde am stat

Pe blogul de călătorii al Alexandrei mi-a atras atenția la un moment dat un camping care părea din fotografii că merită să ne oprim pentru o noapte. M-a tentat foarte tare formula de cazare (la cort, la căsuță tip bungalow sau în cabană) cu demi-pensiune. Pentru că vremea era capricioasă, n-am vrut să riscăm și să montăm cortul pe ploaie așa că am sunat să întreb dacă mai au locuri libere în cabană sau la căsuțe. Nu mai am, mi-a răspuns o voce cu accent maghiar la telefon dar loc de cort se găsește. Când am sosit, proprietara ne aștepta la poartă și după ce ne-a arătat pajiștea din fundul curții unde să campăm, ne-a spus că ne așteaptă la masă.

camping rimetea alba

Sala de mese pare că e căsuța piticilor din Albă ca Zăpada: o cabană din lemn, câteva mese cu ștergare cu pătrățele roșii, farfurii tradiționale la ferești și flori de câmp pe masă. Mâncarea e servită la aceeași oră pentru toată lumea și e un singur meniu: ciorbă, felul principal și desert. E în regulă dacă nu ești pretențios, altfel aș cataloga-o între mâncarea de la cantină și cea de la cabanele montane. N-am văzut însă în sat alte cârciumi unde să poți mânca și nici vreun magazin mai răsărit așa că e binevenită. Pentru o noapte cu demi-pensiune și cort am plătit aproximativ 70 de lei de persoană.

Campingul se numește Gyopar Panzio, Floare de colț pe românește și e pe partea dreaptă, înainte de a intra în Rimetea. Pentru mai multe detalii și datele de contact, intrați pe site-ul campingului.

Porția de SF în Transilvania

Cum să nu îi crezi pe turiștii străini care vin în România cu gândul că aici or să-l găsească pe Dracula și că avem tot felul de locuri misterioase când la Salina Turda zici că ești pe altă planetă? Nici nu te-ai dezmeticit bine venită fiind dintr-un sătuc liniștit de munte că te arunci într-un alt film. Unul cu multă acțiune, zgomot și efecte speciale.

Salina Turda a câștigat repede teren în topul celor mai vizitate obiective din România, cel puțin în ultimul an, mii de turiști dând năvală să vadă minunea despre care s-a tot vorbit. Am avut ghinionul să ajung aici într-o duminică de august, când aproape de închiderea programului de vizitare erau încă sute de mașini parcate care pe unde au apucat și mii de oameni înăuntru.

salina turda romania

Am plătit 20 de lei cât este prețul biletului de intrare și am plecat de capul nostru în salină. După primele momente de uimire și de wow-uri rostite când ajungi la primul balcon și după ce faci o scurtă plimbare pe podețele de lemn care par atât de fragile, se cam termină filmul.

Mă așteptam să văd un muzeu al mineritului în sare – așa cum am văzut în prezentarea de pe site – dar nu am văzut nici urmă de așa ceva. Informații la fața locului nu există (sau nu le-am văzut eu?) iar în prețul biletului nu primești nici ghidaj nici un pliant care să te mai lămurească și să te ajute să descoperi colțurile importante. E adevărat că pe de o parte stilul futurist în care a fost reamenajată salina îți cam taie pofta de digerat informații dar nu e o scuză.

DSC_4825

salina turda romania travelgirls

Salina Turda e mai mult un imens loc de joacă pentru adulți și pentru copii decât un muzeu așa că cel mai bine e să stai o zi întreagă aici și să faci puțin sport: tenis de masă, handbal, badminton sau mini golf. Dacă nu, măcar renunță la liftul de sticlă (la care în weekend se formează cozi interminabile) și urcă pe scări.

Una peste alta, mergi la Turda și intră în salină cu gândul că o să petreci câteva ore într-un mediu foarte sănătos și ai grijă să ai încălțări comode (ideal de trekking) și o bluză cu mânecă lungă pentru că temperatura nu e mai mare de 12°C și asta tot timpul anului.

salina turda turul romaniei

***

© Fotografii by TravelGirls.ro cu Canon EOS 100D kit EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM de la F64.ro

și

Augustin Radu cu Nikon D80 + obiectiv 18-55 mm

***

Citește și celelalte povești din Turul României 4

O vacanță memorabilă

Cetatea Alba Carolina – o stea norocoasă

___________________

Partenerul de drum în #TurulRomâniei4 este Dacia România. Complicii sunt Flo AdventureMagazinul F64 și Aqua President

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.