Transilvania, așa cum ne place nouă: rurală și gastronomică

De vreo 2-3 ani, Transilvania nu mai inseamna pentru noi doar Brasov, Sibiu, cateva biserici fortificate mari si Castelul Bran. De cativa ani am inceput sa colindam prin satele sasesti in care cate o mana de oameni s-au intors la origini si au pus din nou pe picioare casele parintesti, mergem prin sate atat de mici (si atat de frumoase!) de care de multe ori nici locuitorii judetului nu au auzit de ele. Transilvania care ne place noua este rurala si gastronomica.

brunch sibiu

***

De când a venit primul bebe în viața noastră, am încetinit puțin motoarele și am schimbat vitezele călătoritului. Dacă înainte orice plecare era ca un maraton de must do, must see, must eat, zeci de kilometri făcuți la pas prin orașe, o listă interminabilă de obiective turistice de bifat într-o zi și pauze scurte de masă, de aproape 3 ani am îmbrățișat întru totul slow travel – călătoriile pe îndelete, completate perfect de experiențe culinare autentice. Și mi-e foarte bine așa.

Transilvania

***

Primul roadtrip de 10 zile cu bebe a fost când avea mai puțin de 3 săptămâni și l-am făcut în Transilvania iar de atunci a devenit un soi de tradiție nescrisă ca în fiecare vară și iarnă drumurile să ne poarte într-acolo – prin sate săsești, prin sate la capăt de drum, prin sate de care uneori nici locuitorii județului nu au ajuns. E fascinant cum la fiecare final de călătorie am impresia că nu o să ajung vreodată să pun laolaltă toate piesele din puzzle-ul ăsta mare și misterios pe nume Transilvania și, mai ales, plec cu gândul că dacă aș locui la Sibiu m-aș lupta în continuu cu kilogramele în plus.

***

Sâmbătă dimineața, în piețele din Sibiu vin doar producători locali, cu fel de fel de bunătăți făcute sau crescute de ei; e greu să pleci cu mâna goală de acolo, chiar dacă ajungi din întâmplare la piață sau ca un simplu turist. La final de august tarabele sunt pline de roșii de grădină, de mure și afine de la munte, de prune sau de vinete grăsane. Munți întregi de pâine bătută de coajă, de cozonaci de casă, de prăjituri cu mere/prune sau cu lichiu dispar cât ai zice pește. Aproape fiecare om de la piață are în mână buchete parfumate de cimbru verde, mentă, salvie sau tarhon iar la tarabele cu specialități de brânză e mare aglomerație. După o jumătate de ceas la Piața Transilvania știu sigur că aș putea să mă mut la Sibiu doar pentru bunătățile de acolo.

Piata Transilvania Sibiu

***

Transylvanian Brunch e numele sub care eu am descoperit ce înseamnă cu adevărat mâncarea pe bune în Transilvania și m-am bucurat că nu a fost o ocazie once in a lifetime și că, oricând vreau să gust din rețete locale și produse din gospodăriile țăranilor și fermierilor transilvăneni, pe deasupra să le și intru în curte unde să mă odhinesc câteva ceasuri, știu unde să merg. Noutatea acestui an e ca aproape la fiecare sfarsit de saptamana, din aprilie pana in octombrie, e cate un brunch in aer liber, fie ca vorbim de Picnic in Cindrel, Flavours and Sounds of Transylvania, Cina in natura sau de Transylvanian Brunch. Despre experienta noastra la unul dintre brunchurile din 2015 am scris aici.

Vezi aici programul complet al evenimentelor rurale My Transylvania

Transylvanian Brunch

Transilvania Gastronomica – sau cum sa ai un city break culinar la Sibiu

Sibiul e unul dintre orasele noastre preferate pentru un city break pentru ca are toate ingredientele pentru un combo perfect intre urban si rural, intre muzee si activitati in aer liber si, in plus, are mancare pe gustul nostru. Intre 1 si 4 septembrie, Sibiul va fi pentru a doua oara capitala Transilvaniei Gastronomice, un eveniment cu sare si piper pus la cale de My Transylvania. Noi avem planuri pentru acel weekend, dar stim ca o sa fie minunat, caci n-are cum sa fie altfel cand in Piata Cibin vor fi 4 zile tematice, in ordine: fructe si dulceata, branzeturi, legume, zacusca si muraturi sau cand mai multe restaurante din oras vor fi gazdele unor brunchuri si cine cu specialitati locale reinterpretate.

In plus, in weekend-ul 3-4 septembrie, la REDAL EXPO vor fi tot felul de sesiuni de live cooking si o zona de degustari (detalii in programul de mai jos).

Transilvania Gastronomica Sibiu My Transylvania

Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană în 2019

In 2007, an in care a fost Capitala Culturala Europeana, Sibiul a inflorit pur si simplu si dupa aproape 10 ani e 10 ori mai frumos ca atunci. Doar ca surprizele in ceea ce-l priveste nu se opresc aici pentru ca si-a depus candidatura pentru a fi Regiune Gastronomica Europeana in 2019 iar raspunsul oficial il vom afla la sfarsitul lui septembrie.

Mărginimea Sibiului – Destinație europeană de excelență pentru turism și gastronomie in 2015

Rasinari, Sibiu

Ambasadorul culinar al Sibiului – alegerea unui produs emblematic

Pe la mijlocul lui iulie, My Transylvania a intrebat oamenii pe Facebook care cred ei ca este mancarea care ar putea fi ambasadorul culinar al Sibiului si a propus cateva criterii de care sa tinem cont, cum ar fi sa fie foarte gustos si bun de mancat cand iti este foame, sa poata fi impachetabil, purtabil si comercializat in magazine, restaurante sau ca streetfood, sa fie relativ simplu de produs si, evident, sa fie legat de istoria si geografia regiunii Sibiu. Raspunsul il vom afla cu totii in timpul Festivalului Transilvania Gastronomica, pe 3 sau 4 septembrie.

Rasinari Sibiu

Unde stai in Sibiu?

In weekendul ce tocmai a trecut am stat la Republique – un boutique hotel nou deschis in Sibiu, la vreo 2 minute de Centrul Vechi iar alte dati cand am fost acolo alesesem Continental Forum – recomandam ambele locatii.

Daca vreti sa stati in afara orasului si totusi la distanta mica de Sibiu astfel incat sa va bucurati si de natura, si de sat dar sa ajungeti si repede in Sibiu, recomandarea noastra este Casa de Oaspeti Badiu din Rasinari. Camerele arata foarte bine dar pe noi ne-a convins cu produsele si mancarurile care sunt puse pe masa – mai toate din productie proprie, toate delicioase si cu gradina plina de pomi fructiferi.

republique sibiu

____________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

Loredana
Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici

Share

Îti mai recomandam:

Cele mai frumoase locuri în care să mergi cu cortul în România
Și, ce ziceați că faceți de 1 iunie?
Rezervă singură: 5 zile în Cappadocia – bilete de avion, bagaj de mână, cazare cave-hotel, zbor cu balonul
Ghid util pentru o vacanță cu autorulota
Vama Buzăului – probabil cea mai curată şi frumoasă zonă din România
Tag-uri: , ,

One Response to Transilvania, așa cum ne place nouă: rurală și gastronomică

  1. Pingback: Ce zile libere avem în 2017 și cum le putem folosi în călătorii | TravelGirls.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



URMĂREȘTE-NE!