E și despre mâncare

Călătoria nu înseamnă doar destinații și obiective turistice. De cele mai multe ori ne întoarcem acasă cu amintirea unui miros ori a unui gust și ori de câte ori ne reîntâlnim cu el, ne tresaltă inima de bucurie. Dar oricât de mult ai încerca să refaci acasă rețeta de paella de pe malul spaniol al oceanului, pur și simplu nu e la fel. O fi lipsind din lista ingredientelor aerul sărat, zumzăitul în altă limbă, vinul bun ori briza ? Un lucru e sigur: călătoria e și despre mâncare.

Spune NU mic-dejunului continental

Eu nu obișnuiesc să mănânc dimineața dar de fiecare când sunt într-o călătorie, pofta de mâncare crește proporțional cu pofta de viață așa că vreau și altceva pe lângă o cafea bună. Pâine prăjită, unt și dulceață într-un triunghi de plastic? Sub nicio formă! Vreau ceva bun lângă cafea, fie că e vorba de un croissant franțuzesc, ceva dulce în Spania, un sendviş cu prosciutto crudo italienesc sau chiar o porție zdravănă de cârnați cu fasole în Anglia. Cea mai simplă metodă să afli ce mănâncă oamenii locului la prima oră a dimineții este să ieși din hotel, să te plimbi puțin pe străduțe și să intri într-o cafenea ori un restaurant cu oameni care citesc ziarul ori urmăresc știrile.

fructe istanbul

Street food, good food

Nu există niciun dubiu asupra faptului că mâncarea de pe stradă e cea mai gustoasă. Fie că e vorba despre micii noștri, scrumbia friptă de pe malul Bosforului, feliile de pizza din Italia, scoicile umplute cu orez din Istanbul ori sendvişurile cu jamon din Spania, de fiecare dată ai parte de aceeași experiență culinară delicioasă, deloc scumpă și de neuitat. Îndrăznește deci să guști orice miroase bine în călătoriile tale pentru că îți vei aminti întotdeauna de astfel de gustări.

borek istanbul

Ieși din centru

De cele mai multe ori, centrele orașelor turistice și chiar ale micilor sate sunt cele mai atractive pentru turiști. Totul arată bine, obiectivele turistice au cozi pentru bilete iar restaurantele sunt doldora. Reține un sfat simplu: tourist menu este de cele mai multe ori un tourist trap. Restaurantele și barurile din zonele turistice au prețuri mai mari decât celelalte iar meniurile sunt ca în ghidul turistic, nu așa cum le gătesc și le mănâncă localnicii. Dacă vrei să încerci adevăratele mâncăruri ale locului, îndepărtează-te preț de câteva minute de centru și orientează-te după localurile cu oameni care par a fi în pauza de masă, grupuri de prieteni, familii și vârstnici. Ăsta e un semn că cei de-ai locului merg cu încredere acolo și apreciază ce li se servește.

mancare istanbul

Dă-i americanului ce-i al americanului: McDonald’s 

N-am înțeles niciodată de ce marile lanțuri internaționale de fastfood sunt pline de turiști în țările mediteraneene, de exemplu. Pentru că în călătoriile mele nu intru în astfel de locuri decât pentru a folosi toaleta ori pentru a cere indicații, am observat cu stupoare că cei mai mulți turiști care preferă să mănânce fast food în călătorii sunt americanii.

piata istanbul

Mâncarea e mai bună la mama (ei) acasă

Oricât ai încerca să reconstitui acele momente gustoase din călătorii, niciodată nu-ți iese în totalitate. În primul rând pentru că nu e vorba doar de ingrediente ci și de context și al doilea rând pentru că mâncarea e mai bună la mama ei acasă. Așa cum bunica făcea cele mai bune sarmale, la fel și bucătarii de peste hotare își știu secretele propriilor rețete. Așa că prefer oricând să plănuiesc o călătorie culinară decât să mă mulțumesc cu jumătăți de măsură acasă ori într-un restaurant cu specific wannabe din București.

DSCN7981Pentru tine cât de importantă e mâncarea în călătorii? Obișnuiești să testezi mâncărurile locale sau preferi varianta cea mai sigură, cu feluri pe care le știi?

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

10 COMENTARII

  1. Foarte importanta! Aproape la fel de importanta ca vizitatul de obiective turistice. Pentru mine si gastronomia locala este un „obiectiv”.
    Oriunde ma duc gust ceva traditional si chiar ma intorc cu ceva acasa, un carnacior, o branzica, o sticla de vin etc.
    Si vorba aia, nu iti trebuie chiar bani multi pentru asta, se gasesc o multime de bunatati ieftine la gheretele de pe strada, sau la taverne mai modeste, restaurantele ofera meniuri ale zilei, deci nu trebuie sa cheltui mari averi pe restaurante scumpe cum cred unii.
    Sincer as face si calatorii gastronomice, insa pana acum n-am avut ocazia. Poate in viitor.

  2. Eh… eu zic ca depinde de locatia in care te duci.
    In Taiwan, de exemplu, eu nu m-am putut atinge de nicio mancare traditionala de-a lor. Aveau un condiment anume, de-l puneau peste tot, in orice, de la mancarea lor pana in felurile internationale. Groaznic!
    Per ansamblu, da, merita si chiar trebuie sa incerci mancarea locului.

  3. Pana acum vreo 10 ani practicam destul de des mancatul la fast-food. De ce? Pai simplu, erau tururi cu autocarul in care stateai o zi/oras si timpul era prea pretios ca sa pierzi o ora cu o masa de pranz. Drept urmare McDonalds, KFC sau BurgerKing (pe vremea aia doar in Londra am prins). Asta nu inseamna ca nu aveau specific local, in Spania se servea gazpacho la McD! Si-n Egipt aveau lipii :).
    De acum 10 ani, mai exact de cand am inceput sa fac calatorii din banii mei (pana atunci cu parintii), am inceput sa degust si bucataria locala. Dar…imi pare rau sa zic, micul dejun il iau de obicei la hotel, desi acasa in mare parte consista dintr-o cana de cafea si ceva mic de rontait. De obicei e destul de copios pt a-mi tine pana spre seara, eventual mai bagi o gustare in oras (vara, inghetata :), in decembrie ceva de la piata de Craciun). Iar partea cu bucataria locala ramane pt cina, relaxare, mai bei un vin, sau o bere locala, ai timp sa te intinzi la vorba, nu mai ai nici o graba ca se inchide nu stiu unde, etc.

    • De fapt, primul preparat „tradiţional” pe care l-am mâncat când am ajuns în Italia – Milano, a fost un mozzarillo, de la Mc :)) Aveam o fereastră între avion şi tren şi nu mă puteam îndepărta prea mult de gară dar mi-am luat revanşa în următoarele 7 zile.

  4. depinde. de obicei incerc aproape tot ce mi se ofera in materie de local flavors. dar, de ex, la Kuala Lumpur mi-a fost atat de rau de la caldura & mirosuri & omniprezentul sos de peste ca o saptamana am mancat numa iaurt, de am crezut ca o sa mor de inanitie :))

  5. Si in India la Mac au Masala Chicken Burger si Chicken Maharaja Mac, cu condimente specifice, iar in China am vazut ca servesc McRice, deci si o data la Mc poate fi o experienta.

  6. Eu habar n-am ce are McDonald’s în Italia, Portugalia sau Turcia, nu mi-a trecut vreodată prin cap să intru într-unul. Peste tot pe unde am fost am găsit mâncare genială de care m-am îndrăgostit: de la mic-dejunul genial din Turcia cu caimac cu miere și gözleme și ouăle lor cu legume sau cârnați la caracatița cu orice din Portugalia sau Focaccia cu sare și ulei de măsline din Italia sau tavernele din Bulgaria și tocanele cu Guiness din Dublin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.