Review| Castelul Mikes din Zăbala – probabil cel mai romantic loc din România

În mijlocul Ținutului Conacelor, pe malul unui pârâu pe nume Zăbala, am găsit într-unul din weekendurile trecute un loc despre care merită să povestim mult și bine de-acum încolo. Un loc despre care nu greșim cu nimic dacă spunem că este, probabil, cel mai romantic din România și tot atât de potrivit pentru o vacanță în familie, cu copiii – cum am fost și noi.

Am plecat de acasă în căutare de liniște, autentic, în căutarea unei case de oaspeți primitoare și a unui strop de magie. Ne-am oprit la The Machine House – Count Mikes Estate Transylvania și nu întâmplător, am verificat mai întâi review-urile de pe TripAdvisor, de pe Booking.com și de pe alte bloguri și mi-am dat seama că e exact de căutam. 

Casă de oaspeți e cel mai nimerit apelativ pentru toată povestea frumoasă de la Zăbala, căci pe domeniul Castelului Mikes (chiar în castel) locuiesc moștenitorii familiei Mikes căreia i s-a confiscat proprietatea de către comuniști, dar care au reușit să o recupereze de la statul român și după multă muncă de restaurare au transformat-o în ceva remarcabil.

© Fotografii by TravelGirls.ro & Augustin Radu  cu Sony A58, obiectiv 18-55 mm & 50 mm

***

Cum ajungi la Zăbala/Zabola?

Zăbala e numele românesc al satului din Covasna, acolo unde este domeniul Castelului Mikes iar Zabola e numele unguresc. Din București ai varianta A3 sau DN1 până la Ploiești, apoi pe Valea Prahovei – Brașov – Hărman – Ozun – Covasna – Zăbala (230 de km pe DN1 până la Ploiești și 250 de km pe A3 – mai mult, dar mai rapid – varianta pe care mergem noi mereu spre Ploiești).

Ca să eviți aglomerația de pe Valea Prahovei, dar și pentru peisaje spectaculoase poți să mergi pe varianta A3 – Ploiești – Urlați – Nehoiu – Barajul Siriu – Zagon – Covansa – Zăbala. Totuși, ia în calcul că deși numărul de kilometri este același, poți face mai mult.

De regulă, toată povestea durează în jur de 3,5 – 4 ore, șoseaua este asfaltată până la Castelul Mikes, pe care îl găsești ușor căci în centrul satului este indicator turistic. De acolo nu mai mergi mult, pe partea stângă a drumului sunt două porți mari de fier, trebuie doar să suni la interfon și se vor deschide. Pe noi ne-au surprins puțin, pentru că nu arată îmbietor, ne gândeam chiar că GPS-ul a luat-o razna, dar imediat ce am intrat pe domeniu nu mai conteneam cu wow-urile!

Castelul Mikes Zabala (105)

Ce este The Machine House?

The Machine House este, momentan, căsuța cu cele mai multe camere pentru oaspeți de pe întreg domeniul Castelului Mikes – 6 ca să fiu mai precisă, adică Red Room, Orange Room, Yellow Room, Garden Room, Beam Room, Hunter’s Room. Clădirea aceasta a fost, începând cu anii 1900, casa motorului care genera curent electric pentru castel dar și pentru alte 4 sate din imprejurimi. Toate astea când în România de atunci, principala sursă de lumină era lampa cu gaz. Așa că numele nu este ales întâmplător, proprietarii au încercat să păstreze cât mai multe detalii din trecut.

The Old Saddlehouse, de exemplu, un apartament cu 4 dormitoare și un living generos, aflate într-o clădire separată, la intrarea pe domeniu, se numește așa căci bunicii moștenitorilor de la Zăbala aveau o herghelie cu sute de cai, pe care îi creșteau pentru armată. În căsuța asta se fabricau șeile pentru cai și hainele pentru călărie ale membrilor familiei. Ceva mai încolo este The Garden House – fosta reședință a grădinarului, care acum este o căsuță dichisită, numai bună pentru a găzdui 4 persoane.

Castelul Mikes Zabala (63)

Probabil cel mai frumos domeniu din România

Primul lucru pe care l-am observat după ce am trecut de porțile grele și nevopsite de la intrare a fost întinderea domeniului și mă întrebam dacă accesul turiștilor este permis peste tot. Da, este și ce văzusem eu la început era doar o mică parte; în cele două zile cât am stat acolo tot descopeream locșoare noi, ba un lac, o căsuță, un drum prin pădure, un pârâu, un pod peste pârâu, un alt lac și tot așa.

Cea mai cea – romantică, impresionantă, de te lasă gură-cască e aleea principală cu copaci bătrâni, probabil de când e castelul. Prin ea am trecut cu mașina înainte de a junge la The Machine House, cu trăsura când am plecat prin sat, de nenumărate ori pe jos, pentru că e pur și simplu magnetică, de poveste – ca să folosesc un clișeu. Dacă mi s-a părut așa iarna, pe o vreme cețoasă și gri, îmi imaginez că atunci când ninge și copacii se îmbracă cu zăpadă sau vara când fac umbră deasă aleii ori toamna, când se scutură frunzele colorate la cea mai mică adiere de vânt – îmi imaginez că atunci e și mai frumos.

Castelul Mikes Zabala (103)

Dincolo de alee e o pajiște uriașă, pe care ar putea alerga în voie sute de copii, pe ici pe colo sunt brazi în care țopăie câteva veverițe, sus pe deal ies din când în când din pădure o mână de căprioare iar prin curte curg pâraie care se prăvălesc în mici cascade. Și asta nu e tot, în fața fostelor grajduri – vechi de peste 300 de ani – e lacul cel mare care acum iarna, când e ger se transformă într-un pationar în aer liber de toată frumusețea. Noi n-am avut noroc de ger, deși mi-aș fi dorit tare mult să patinez – îmi luasem și patinele în portbagaj. Vara e liber pentru plimbări cu barca.

Tot domeniul e foarte bine îngrijit, fără să fie afectată însă sălbăticia locului; deși dincolo de poartă e satul, aici te simți ca în inima pădurii, aerul e tare și când bate vântul vuiește pădurea.

Castelul Mikes Zabala (141)

Review pas cu pas

PRIMIREA. Pe noi ne-a întâmpinat cu zâmbetul de buze Judit, care după ce ne-a ajutat să ducem bagajele în cameră, ne-a așteptat în living cu un welcome drink – 3 pahare cu picior de făcusem ochii, crezând că i-a adus și copilului șampanie; în paharul lui era, de fapt, suc de mere. Focul ardea în șeminee, muzica se auzea încet de tot, o tanti cu șorț la brâu pregătea mesele pentru cină, flăcările de la câteva lumânări aprinse se jucau pe tavan, totul era perfect. Judit ne-a comunicat ora la care e gata masa și, pentru că nu se întunecase încă, am plecat la o mică plimbare prin curtea cea mare.

Castelul Mikes Zabala (11)

CAMERA. Noi am stat în The Garden Room, la parter – de altfel singura de la acest nivel și a fost foarte bine pentru că nu a trebuit să mai urcăm și să coborâm scări cu copilul, mai ales că e la vârsta la care e fascinat de urcatul și de coborâtul scărilor.

Camera e spațioasă și cu toate că are un pat mare, un dulap, două fotolii și o măsuță și, în plus pentru noi, un pătuț de bebe, tot a mai rămas suficient loc încât să ne jucăm într-una cucu-bau, prinselea și alte activități. Mi-au plăcut la nebunie cele două noptiere simple, din lemn sculptat, cele 5 sau 6 lămpi care aveau becurile pictate cu roșu ca să slăbească intensitatea luminii și să pară că sunt lumânări aprinse, mi-a plăcut și radioul vechi cocoțat pe șifonier.

Există WiFi gratuit în cameră, semnalul este foarte bun.

BAIA. Am văzut camere de hotel de 4* mai mici decât baia camerei în care am stat, aici e singurul loc din casă care nu păstrează nota veche și e de înțeles. Totul e foarte simplu – ca și în cameră, de altfel – chiuveta, dușul, toaleta, câteva polițe de lemn pentru prosoape și obiectele de toaletă și un scaun.

Îmi place când găsesc produse de toaletă – săpun, gel de duș/șampon personalizate cu numele hotelului.

the machine house baia

MÂNCAREA e bio 100% și aproape în întregime din producție proprie sau de la producători de încredere din satele vecine. Pâinea cu cartofi, de exemplu, dispare de pe masă înainte să vină mâncarea, atât de bună e! Supa clară de vită, cu fidea e făcută cu viței crescuțio în gospodăria proprie iar de primăvara până toamna târziu, fructele de pe masă ajung direct din livada care e peste drum de conac.

Bucatele simple dar gustoase, fără preteții sunt pregătite de câteva bucătărese inimoase din sat. Trebuie să știți că nu există un meniu à la carte, adică nu puteți alege ce să mâncați, bucătăresele gătesc aceeași mâncare pentru toată lumea. Sigur, dacă sunteți vegetarieni sau aveți alergie la ceva, spuneți dinainte, simțiți-vă ca și cum ați fi în vizită la o rudă sau la un prieten, gazdele vor pregăti cu zâmbetul pe buze ceva pe placul vostru.

Castelul Mikes Zabala (86)

Dintre toate mesele, preferatul meu a fost micul-dejun: cu câteva feluri de brânzeturi bune de tot, cum numai artizanii știu să facă, zacuscă făcută de bucătăresele din sat, cârnați uscați, slănină, iaurt și lapte gălbui și gras – așa cum numai laptele neprocesat poate să fie. În plus, numai gemuri și dulcețuri de casă și miere din aia adevărată (știu că era din aia bună – părinții soțului meu sunt apicultori). Eu mi-aș fi dorit și altceva dulce – poate pancakes, brioșe sau felii de pandișpan, în orice caz ceva care să-mi acompanieze cafeaua.

Partea și mai bună e că bufetul era disponibil până spre prânz, pentru cei care preferă late breakfast, noi eram primii care mergeam dimineața la masă, pe la 10 și ceva.

Castelul Mikes Zabala (66)

Pentru o experiență completă la guesthouse, dar și pentru că nu sunt opțiuni de luat masa în zonă, recomand să mâncați aici (12 euro prânzul și 18 cina care includ 2 feluri de mâncare și desert + o carafă de apă). Dacă nu toate mesele, măcar cina pentru că e atât de romantic la lumina lumânărilor, cu cea mai bună muzică pe fundal!

Meniul de băuturi nu include foarte multe vinuri, dar suficiente iar prețurile sunt cele obișnuite într-un restaurant.

Castelul Mikes Zabala (84)

CURTEA ȘI ÎMPREJURIMILE. E foarte important pentru mine, atunci când aleg unde stau în vacanță, să am ce face în ograda proprie sau în împrejurimi pentru că nu pot sta locului mai mult de o zi. De data asta nu numai că nu am ieșit pe poartă decât la plecare (și la plimbarea cu trăsura prin sat), dar nu am explorat și exploatat nici jumătate din tot ce e pe domeniu iar cel mic a putut să zburde în voie – fără mașini, câini lăsați liberi sau alte persoane decât turiștii veniți în vacanță ca și noi, personalul și proprietarii.

Castelul Mikes Zabala (32)

Ce-mi place foarte tare aici e că indiferent de sezon și de vremea de afară poți face o mulțime de activități. Vara te poți plimba cu barca pe lacul cel mare, te plimbi cu trăsura cu cai prin sat (cam o oră durează) sau cu bicicletele prin pădure, mergi la picnic sau pur și simplu lenevești la soare, pe șezlongurile așezate ici-colo prin curte. Iarna, după ce îngheață lacul, poți să patinezi, Gregor înhamă caii la sanie și poți să te plimbi din nou prin sat și prin împrejurimi, poți să mergi la sauna din pădure sau să te bucuri de o cană-două de vin fiert, în jurul focului de tabără.

Toate astea se întâmplă în curtea castelului Mikes, care are o pădure cu drum privat, o grădină în stil englezesc cu alei pietruite pe care am văzut turiști alergând seară de seară și în fiecare dimineață, înainte de micul dejun.

Castelul Mikes Zabala (76)

STAFF-ul (PERSONALUL) e format din oameni din Zăbala sau din satele vecine și cu toții sunt calzi și binevoitori și ușor stângaci atunci când nu își găsesc cuvintele în limba română. Nimic de reproșat.

Gregor, îmbrăcat de plimbarea cu trăsura
Gregor, îmbrăcat de plimbarea cu trăsura

Cu copiii în vacanță la Castelul Mikes

Deși cred că este una dintre cele mai romantice locații din România, eu am fost cu copilul acolo așa că atunci când am ales să mergem acolo m-a interesat mai degrabă cât de child friendly este. E visul împlinit al oricui copil și, mai ales, al oricărei familii cu copii mai mici sau mai mari, n-are importanță. Pentru mine e foarte importantă siguranța familiei în general și în vacanță în special. Oricât de neprietenoasă e vremea – frig, ploaie, ceață, burniță – un copil vrea afară să se joace. Cu cât e mai mare, cu atât crește nevoia de spațiu unde să alerge, să își consume energia iar din punctul ăsta de vedere Castelul Mikes are 10 cu felicitări. Nu numai că și cel mai năzdrăvan copil ar dormi buștean după o tură pe domeniul conacului dar mai e amenajat și un spațiu de joacă cu trambulină, balansoar, o căsuță cu tobogan și groapă cu nisip. Toate astea sunt în fața casei, primul loc unde vrei să ajungi cu cel mic după ce s-a jucat prin nisip și iarbă udă (pentru o baie sănătoasă).

Castelul Mikes Zabala (56)

La fel de important pentru mine e ce mănâncă copilul în vacanță – nu înțeleg restaurantele/hotelurile care au în meniul special pentru copii șnițel cu cartofi prăjiți. Mi s-a mai întâmplat ca mâncarea să nu fie după standardele mele (supele/ciorbele să aibă cuburi concentrat și alte năzbâtii din astea pe care eu nu le folosesc acasă ori preparatele să plutească în grăsime) și să îi dau copilului „borcănele”. Aici femeile de la bucătărie gătesc cu produse din ograda conacului mâncăruri simple, pe gustul copiilor dar și al părinților. Dacă vă știți copiii mofturoși, vorbiți cu ele din timp și stabiliți împreună ce să gătească pentru ei.

Pentru că nu a fost zăpadă ca să ne dăm cu săniuța și nici scaun de bebeluș pentru bicicletă nu am avut, am înhămat poneiul și am plecat la o plimbare de 30 de minute pe lângă lacuri, prin pădure, pe pajiște. Andrei nu a rezistat decât 15 minute, timp în care nu a scos niciun sunet, după care a adormit buștean la mine în brațe (terapie curată!). Și în trăsură, a doua zi, era fascinat de căluți și nu a zis nici pâs iar spre final (plimbarea a durat în jur de o oră) a și adormit.

Castelul Mikes Zabala (78)

Pe lângă activitățile cu cai, ne-am mai distrat cu cel mic adunând conuri de brad (se găsesc din belșug pe lângă brazii din curte), am făcut puzzle-uri pe care le-am găsit în dulapul cu cărți și jocuri din living dar cel mai mult ne-am plimbat și am alergat prin curte. Din păcate iarna se întunecă devreme și noaptea răpește din orele pe care le poți petrece în aer liber iar regretul e cu atât mai mare aici, unde curtea e atracția principală.

Data viitoare îmi pun în bagaj și încălțările de alergare, scaunul de bicicletă pentru Andrei, un termos pentru cafea pe care să îl iau cu mine în pădure, la foișor, unde să îmi încep ziua citind și ascultând păsărelele ciripind (poate am norocul să mai văd căprioarele).

√ loc de joacă exterior

√ curte mare

√ patinoar în aer liber (iarna, dacă e ger) 

√ fără TV în cameră 

√  mâncare din produse în gospodăria proprie sau de la producători locali 

√ pătuț bebe

√ bonă/ babysitter (4 euro/oră)

√ biciclete pentru copii  mai mari de 3-4 ani (gratuit)

√ săniuțe de lemn

⊗ scăunel bicicletă pentru bebe

√ fermă animale domestice – peste drum de conac (vizită gratuită)

√ acces gratuit în livadă – copiii pot să-și culeagă singuri fructele pe care să le mănânce

√ plimbare cu poneiul/căruța cu cai/sanie trasă de cai

Castelul Mikes Zabala (91)

Probabil cea mai romantică locație din România

Noi am fost cu copilul, așa că weekendul nostru a fost mai puțin romantic decât o cere locul. Casa de oaspeți are doar 6 camere, la care se mai adaugă casele care se rezervă în totalitate, așa că niciodată nu sunt atâția oameni pe domeniu, încât să simți că e prea mult.

Pentru o escapadă romantică și chiar pentru luna de miere poți să alegi The Red Room – care are cada în mijlocul camerei, să cinați romantic la lumina lumânărilor fie în holul fostelor grajduri, fie în pavilionul din pădure (vor aprinde pentru voi o mulțime de lumânări, muzică în surdină și alte dulcegării romanticoase), să călăriți împreună prin pădure sau să mergeți la sauna din pădure.

Puteți face un masaj la voi în cameră (întrebați personalul de această posibilitate).

Castelul Mikes Zabala (121)

Vara „mergeți la film” în aer liber- în curtea castelului, leneviți la un ceai de după-amiază în grădina englezească, faceți un picnic pe o terasă cu vedere către munți (întrebați personalul despre asta) sau pur și simplu visați la planurile de viitor pe șezlongurile de lângă pârâu. Sigur, toate astea sunt și note to myself, am zis doar că vreau tare-tare să mai merg la Zăbala – data viitoare fără pitic.

Castelul Mikes Zabala (150)

Ce mi-a plăcut cel mai mult

Tot. Știu că mă repet, dar cel mai mult la casele de oaspeți îmi place căldura cu care sunt primiți turiștii, de parcă oamenii de acolo – fie ei angajați sau proprietari – așteaptă mereu în vizită cele mai dragi rude, pe care nu le-au văzut de mult și sunt gata să le ofere tot ce au mai bun să se simtă bine în casa lor.

Peste tot sunt obiecte vechi, adunate de-a lungul anilor și nimic nu e nelalocul lui, toate sunt într-o armonie perfectă. E un loc în care m-am simțit printre ai mei, deși nu cunoșteam pe nimeni de acolo dinainte, e un loc în care socializarea cu ceilalți oaspeți e, poate, unul dintre marile câștiguri ale vacanței.

Castelul Mikes Zabala (69)

Concret, îmi place de mor că nu există televizoare în cameră (și nici nu o să existe vreodată), că există o bibliotecă cu albume, cărți în mai multe limbi, reviste pe care le poți citi/răsfoi în living sau la tine-n cameră (sau pe terasă, când e cald), că tot timpul muzica a avut fix volumul care trebuie încât să nu deranjeze ci să completeze atmosfera; mi-au plăcut cinele la lumina lumânărilor și vinul fiert pe care l-am băut la focul de tabără sâmbătă seara – împreună cu toți ceilalți oaspeți.

Mi-a plăcut atât de mult acolo încât în 2016 sigur am să mai merg, cel puțin o dată – poate în august, când proprietarii speră să termine de restaurat clădirea unde pe vremuri erau birourile familiei, câteva camere de oaspeți și o bucătărie mare. Din planurile de viitor, The Office – așa cum probabil se va numi – va avea 11 camere pentru turiști, bucătăria se va muta acolo iar terasele din fața casei vor fi seducătoare.

Castelul Mikes Zabala (117)

Ce lipsește sau ce aș schimba

Asta e partea cea mai grea, m-am tot gândit ce nu mi-a plăcut la The Machine House și la domeniul Castelului Mikes și n-am găsit decât nimicuri, asta ca să mă număr pentru câteva minute printre cei veșnic nemulțumiți de vacanțele lor. Patul din camera în care am stat scârțâia un pic prea tare, nu prea mă-nduram să mă întorc de pe o parte pe alta în timpul nopții, de frică să nu trezesc copilul iar ușa camerei era lăsată și se închidea/deschidea foarte greu, pentru că șuruburile balamalei erau smulse.

Dincolo de observațiile astea – care sunt corigibile, mi-ar fi plăcut ca măcar una dintre bicicletele puse la dispoziție gratuit pentru plimbări să aibă atașat un scăunel de bebe (de obicei îl avem pe al notru în mașină, de data asta însă chiar mă așteptam să ningă și să nu fie nevoie de el). Iar vara mi-ar plăcea să fie ici-colo câte un hamac în care să mă legăn până adorm.

Castelul Mikes Zabala (146)

Cât costă?

Depinde de multe, în principiu o cameră dublă în The Machine House – The Garden Room, de exemplu (cea în care am stat noi) este 90 de euro, cu mic dejun inclus. Singura cameră cu paturi twin  – The Hunter’s Room – este 80 de euro pe noapte iar cea mai căutată (cea din poza de mai jos)- The Red Room este 100 de euro.

Foto credit: www.zabola.com
Foto credit: www.zabola.com

Cele două case costă 90, respectiv 120 de euro pe noapte pentru 2 persoane – pentru toată capacitatea, la care se adaugă 40 de euro/noapte pentru extra-adult; de exemplu, pentru 8 adulți cât este maximum admis în The Old Saddlehouse, veți plăti 360 de euro, adică tot 90 de euro/cameră, doar că veți avea toată casa doar pentru voi și livingul privat, ca o sufragerie în casa unor prieteni.

Se poate plăti cu cardul.

Castelul Mikes Zabala (23)

***

 • Aș mai merge? Fără niciun dubiu da, cel puțin un weekend la vară
 • Aș recomanda celui mai bun prieten? E o experiență nemaipomenită și pentru o familie cu copii, și pentru un cuplu de îndrăgostiți – e chiar o variantă grozavă pentru luna de miere, și pentru orice corporatist care vrea să uite de tehnologii pentru câteva zile.

Castelul Mikes Zabala (145)

© Fotografii by Augustin Radu & TravelGirls.ro cu Sony A58, obiectiv 18-55 mm & 50 mm

___

Notă: Am fost oaspeți la The Machine House – Castelul Mikes Zăbala în perioada 18-20 decembrie 2015. Pentru rezervări intrați pe Booking.comsite-ul oficial, sunați la+40 720 069 816 sau scrieți pe guesthouse@zabola.com.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

4 COMENTARII

 1. Buna ziua,

  Foarte interesant articolul, ca toate articolele pe care le postati in general, va urmaresc cu placere.

  Eu insa am incercat sa fac o rezervare pentru acest weekend la Mikes pentru ca mi-am dorit sa vad cum este si am vrut sa rezerv the old saddlehouse pentru 6 adulti si 1 bebelus. Pretul pe noapte este 290 de euro, nicidecum 120 de euro pe noapte pentru toata capacitatea. Incercand sa fac rezervarea, mi se se indica pe site 160 de eur/extra adult, iar in conditiile in care camerele din casa old saddle nu au baie individuala ci o baie la 2 camere, mi se pare cam mult. Oricum, din cat am inteles de pe site, casa a fost intentionata pentru familii mai mari.
  In plus, se adauga 10 euro / infant.

  Este intr-adevar deosebit domeniul, insa si preturile cazarii sunt pe masura. In ceea ce priveste mancarea, mi se pare rezonabil.

  Cu bine,
  Raluca Popescu

  • Raluca, mulțumim pentru atenționare. Recunosc că nu am fost foarte atentă la condițiile aplicate prețului de 120 de euro pentru the Old Saddlehouse. Din ce înțeleg eu, după ce am verificat și pe site-ul lor și pe booking, costul închirierii casei pentru 2 adulți este într-adevăr 120 de euro, la care se adaugă 40 de euro/persoană/noapte pentru extra-adulți, până la un maximum de 8 persoane, casa având 4 camere. Si da, sunt doar 2 bai, ei promoveaza casa ca un apartament mai mare. Pentru camere cu baie proprie, au The Machine House.
   Din cate stiu, cei 10 euro pentru infant sunt pentru patutul de bebe + lenjerie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.