Termin de văzut tot ce era de văzut în Salerno şi o iau la picior pe şoseaua ce merge de-a lungul Coastei Amalfi, spre Vietri sul Mare. Sunt curioasă să văd în sfârşit primul sătuc „agăţat” pe coastă dar am la dispoziţie doar jumătate de zi. Aflasem din ghidurile de călătorie că Vietri sul Mare este renumit pentru obiectele de ceramică descoperite aici şi pentru producţia de ceramică din prezent.
Cum ajungi în Vietri sul Mare
Dacă vii dinspre Salerno, ca mine, poţi merge pe jos. Sunt doar 4 km şi ai ce vedea. Pe partea dreaptă e stâncă iar în partea stângă e marea. Imediat cum ieşi din Salerno, ai pe partea stângă portul, unul dintre cele mai importante de la Marea Tireniană.
Dacă vii dinspre Sorrento, trebuie să iei autobuzul de care-ţi povesteam aici până în Amalfi apoi să iei altul, cu acelaşi bilet, până în Vietri sul Mare.
Ce trebuie să ştii despre Vietri sul Mare
Orășelul ăsta, dacă îi pot spune așa, face parte din patrimoniul UNESCO din 1997 și a fost capitala Italiei pentru câteva luni în 1994. Păzit din spate de munții St. Liberatore și Falerio, este recunoscut pentru producția de obiecte din ceramică și pentru culorile cu care acestea sunt decorate. Se spune că pe vremuri nemții se retrăgeau aici, fiind atrași de clima blândă. Aceștia erau foarte buni chimiști și au inventat culoarea „galben de Vietri„, folosită pentru decorarea ceramicii și recunoscută ca fiind unică în lume. Orășelul trăiește în prezent din ceramică și din turism.
Pentru transportarea ceramicii, localnicii foloseau căruțe dar pentru că terenul era foarte stâncos și accidentat, roțile se stricau tot timpul înainte ca marfa să ajungă la destinație, peste munți. În sensul ăsta, italienii s-au specializat în prelucrarea fierului ca să facă roți din ce în ce mai bune și ca să-și poată vinde marfa. Cunoștințele și abilitățile lor au fost de mare folos atunci când belgienii au venit și au organizat construirea unei căi ferate electrificate care să lege Vietri sul Mare de Salerno.
Vietri sul Mare mai este renumit și pentru maeștrii săi în „modelat” bărci. Se spune că pe vremuri localnicii ciopleau cu toporul cu mare exactitate lemnele necesare pentru bărcile pescarilor și ale comercianților. În Marina di Vietri, schimbul de mărfuri era la mare putere, în mod special cu Cava dei Tirreni.
În prezent, fiind foarte aproape de Salerno, oraș ce-și construiește în prezent o rețea de metrou, se dorește extinderea acesteia până în Vietri sul Mare.
Ce merită să vezi în Vietri sul Mare
În primul rând, trebuie să ochești o terasă care are bere Nastro Azurro și pizza. N-o să fie greu, toate au. Eu am mâncat aici cea mai bună pizza italiană. Prețurile sunt între 4 și 6 euro, iar berea e 2-3 euro. Amintirea – priceless!
Ca să vezi ce este mai important în Vietri sul Mare, nu trebuie să te deplasezi foarte mult. Orășelul este mic iar clădirile sunt înghesuite pe coastă. Tot ce trebuie să faci e să-ți rezervi o jumătate de zi și să te plimbi pe străduțele sale. În cealaltă jumătate de zi poți să lenevești pe plajă. Apa este incredibilă!



Frații din Vietri sul Mare
Legenda spune că erau doi frați ciobani care-și păzeau turma în apropierea plajei din Vietri sul Mare. Și cum stăteau ei așa sprijiniți în ciomage, au văzut o fată frumoasă ce le zâmbea de pe malul apei. Cerurile s-au întunecat deodată, vântul s-a pornit iar valurile au luat fata în larg. Cei doi frați au alergat și au sărit în apă ca să o salveze, iar oile au venit după ei. Valurile i-au luat însă iar zeul mării, Poseidon, nu a putut salva niciun suflet. În semn de recunoștință pentru generozitatea lor însă, zeul mării a aruncat în apă două stânci (Cei doi frați) și câteva mai mici (Oile).
Cazare în Vietri sul Mare
Din punctul meu de vedere, ăsta e un loc specific și reprezentativ pentru Coasta Amalfi. Și nici prețurile nu sunt așa mari ca în celelalte stațiuni. Dacă vrei să înoptezi aici, faci o alegere bună. Locuri de cazare sunt nenumărate, trebuie doar să alegi. Ai câteva oferte de hoteluri aici începând cu condiții de 3* la prețuri de 60 euro pe noapte de persoană până la câteva sute.
_____________________________________________________________________________
Traseul propus de Drives of a Lifetime a început în Sorrento: Coasta Amalfi – un tur pe care trebuie să-l faci măcar o dată în viaţă (ep. 1)
și a continuat cu Coasta Amalfi (ep. 2) – Salerno
Coasta Amalfi (ep. 4) – Ravello
Coasta Amalfi (ep. 5) – Atrani
Coasta Amalfi (ep. 6) – Fiordo di Furore
_____________________________________________________________________________
Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
– the artistic and industrial Museum, entitled to Manuel Cargaleiro, which follows an specific historical pattern similar to other museums of this kind, promoting the development of contemporary ceramic art, with particular reference to the traditions of Vietri and the relationship with other countries around the Mediterranean.
– the nearby district villages of Molina (named so for the presence of various water mills), Benincasa, Dragonea, Albori and Raito;
– the „due fratelli” („two brothers”), two large rocks, similar to the more famous „Faraglioni” of Capri, that emerge from the waters near Marina and are connected various legends;
– the craftwork shops and ateliers that expose their bright and warm colored ceramic products, in typical Vietri style.
Map
This town web page has been visited 668,492 times.
Click on the basket icon to create a list of structures you want to contact.
-
August 16, 2011
Why the Amalfi coast is one of the most romantic and… -
March 12, 2011
TRANSLATION WILL BE AVAILABLE ASAP Il Viaggio 8 luglio… - news archive more >>
- Secretul nostru pentru vacanțe cu adevărat relaxante - 18 iulie 2019
- Cu bebel și cățel în Deltă: review Green Village Resort Sfântu Gheorghe - 1 noiembrie 2018
- Cât de mult ne ajută telefonul în vacanță în străinătate - 19 iunie 2018
[…] Coasta Amalfi (ep. 3) – Vietri sul Mare […]
[…] Vietri sul Mare – pornind din Salerno, acesta este prima din cele 13 locaţii de vis ale coastei. Vietri sul Mare se află în cel mai protejat loc al golfului Amalfi, la poalele lui Monte San Liberatore, pe valea râului Bonea şi este cunoscut pentru obiectele colorate din ceramică lucrată manual. Când ajungem aici, nu trebuie să ratăm Biserica Sf. Ioan Botezătorul, turnul din stâncă, cei doi fraţi din mare (două pietre “înfrăţite”), atelierele de ceramică de pe străduţe sau o drumeţie pe Monte San Liberatore de unde putem vedea poate cel mai bine Golful Amalfi […]
[…] pietonale în exclusivitate, descoperi tot felul de boutiques de bijuterii, obiecte de artă, ceramică cu motive otomane, restaurante și […]
[…] (Informatii preluate de aici) […]