Idei de weekend: cele mai frumoase Târguri de Crăciun din România – 2015

Târgurile de Crăciun nu reprezintă o tradiție românească, modelul este preluat din Germania unde se țin astfel de târguri încă de pe la 1300. Totuși, de câțiva ani, marile orașe din România, cu Sibiu în frunte, organizează încă de la jumătatea lui noiembrie piețe mari cu căsuțe împodobite, brazi, lumini, concerte, colinde, comercianți și mărfuri handmade, cadouri tradiționale, mâncăruri locale dar și kitsch-uri de plastic cu sclipici. Singurele lucruri care îmi oferă sentimentul de sărbătoare și îmi aduc aminte că mai e doar un pic până la Crăciun sunt aranjamentele (lumini, căsuțe, decorațiuni) și cei câțiva comercinați care mai vând produse de sezon ori locale. Sper însă în fiecare an că kitsch-ul nu va acapara în întregime toate târgurile de Crăciun din România (iar asta ține doar de primăriile care selectează furnizorii!) și fac de fiecare dată în așa fel încă să văd măcar două-trei astfel de evenimente în fiecare an. Speranța moare o dată cu spiritul Crăciunului!

Sibiu – cea mai cunoscută piață de Crăciun

Piața de Crăciun din Sibiu atrage în fiecare an zeci de mii de turiști. Cei mai mulți nu vin doar pentru asta, e doar un pretext pentru a (re)vedea Sibiul. Deschis pentru prima dată în anul 2007, anul Sibiului în calitate de Capitală Culturală Europeană, târgul de Crăciun de la Sibiu din luna decembrie e cea mai apropiată variantă de târgurile tradiționale din țările germanice. De fapt acesta este un proiect cultural inițiat de Biroul Atașatului Social al Ambasadei Austriei în România, în parteneriat cu municipalitatea sibiană. În 2015 în Piața Mare din Sibiu sunt 70 de căsuțe cu expozanți din toată țara cu „produse atent selecționate”, ateliere pentru copii, concerte gospel, colinde. Dacă și produsele vândute acolo ar fi tradiționale și mai puțin sclipicioase, Piața de Crăciun din Sibiu ar fi perfectă.

targuri craciun romania (8)

Brașov

Pe 6 decembrie 2015, bradul de  67 de ani și 28 de metri înălțime din Piața Sfatului din Brașov se va lumina. O dată cu acesta, se vor aprinde și toate celelalte luminițe din oraș și își vor deschide tejghelele și cele 40 de căsuțe ale expozanților. Primăria Brașovului anunță că anul acesta vor fi acceptați doar expozanți producători locali. Sunt curioasă dacă chiar așa va fi. Dacă de obicei Târgul de Crăciun de la Brașov se deschidea cu un spectacol de artificii, anul acesta primăria Brașovului a decis să renunțe la asta. Așadar, dacă vrei să vezi un spectacol de lumini pe cerul Brașovului, treci pe acolo de Revelion. În luna decembrie 2015 merită să mergi în Brașov și pentru alte evenimente:

Concerte în Biserica Neagră – Biserica Neagră (cea mai mare biserică din România) a pregătit trei evenimente speciale pentru perioada Crăciunului şi Anului Nou: pe 13 decembrie 2015 la ora 18:00 Corul „Bach” plus solişti şi o orchestră simfonică formată din muzicieni ai Kameratei Kronstadt şi ai ansamblului Neumarkt Brass vor cânta „Magnificat anima mea”. Pe 18 decembrie la ora 18:00, 200 de elevi ai şcolilor din Braşov şi Sfântu Gheorghe vor cânta colinde în cadrul unui concert caritabil. Pe 31 decembrie la ora 12:00, tot în Biserica Neagră va avea loc concertul „La cumpăna dintre ani”, care va include, pe lângă muzica de orgă, mesajul spiritual al comunităţii evanghelice pentru anul 2016. Bilete pentru evenimentele din Biserica Neagră costă 20 de lei și pot fi cumpărate de la casa de bilete a bisericii.

Biserica Neagră este cea mai mare constucţie sacrală din România, cea mai mare biserică-hală la răsărit de Viena şi unul dintre cele mai mari lăcaşe de cult medievale de la domul Sf. Ştefan din Viena pînă la Hagia Sophia din Constantinopol. Orga Buchholz, construită în perioada romantismului timpuriu, este cea mai mare orgă mecanică din România. Sunetul ei atrage în fiecare an organişti atât din ţară cât şi din străinătate, care îşi doresc să concerteze aici. La data construirii ei, se număra printre cele mai mari orgi din Europa. Sursa: honterusgemeinde.ro

targuri craciun romania (4)

București

Cot la cot cu Sibiul, capitala este recunoscută pentru evenimentele cu iz de sărbătoare din luna decembrie. Celebrul Târg de Crăciun din Piața Universității se deschide pentru a patra oară vineri pe 27 noiembrie și își așteaptă vizitatorii până pe 27 decembrie 2015. În fiecare zi de la 11 până la 10 seara poți să vezi 60 de căsuțe cu ceramică pictată, icoane, măști tradiționale, jucării din lemn, instrumente muzicale, bijuterii, decorațiuni și ornamente specifice sărbătorilor de iarnă, dulcețuri, miere și siropuri. Pentru pofticioși vor fi și „preparate calde, pregătite cu atenție de gospodine pricepute, după rețete tradiționale transmise din generație în generație”.
Sursa foto: fb.com/BucharestChristmasMarket
Sursa foto: fb.com/BucharestChristmasMarket

De aseară, de la deschiderea Bucharest Christmas MarketDacă vrei să vezi unde sunt cele mai frumoase Târguri de Cră…

Posted by TravelGirls.ro on Friday, November 27, 2015

Arad

Nu am fost niciodată în Arad dar e pe lista mea de multă vreme iar Târgul de Iarnă de anul acesta poate fi un motiv bun să-i fac o vizită. În perioada 28 noiembrie 2015 – 10 ianuarie 2016 pot fi vizitate două astfel de târguri: unul lângă primărie și unul în Piața Avram Iancu. Fotografiile de pe pagina Facebook a primăriei arată promițător! În plus, în perioada 10-13 decembrie la Expo Arad va avea loc Festivalul Tradițiilor de Iarnă – un festival care promovează tradițiile și obiceiurile sărbătorilor de iarnă specifice județului Arad. Află mai multe de aici.

 

Cluj Napoca

Cluj Napoca e orașul meu preferat din Transilvania și nici măcar nu am fost vreodată acolo în decembrie. Timp de 26 de zile, începând cu ora 18:30, atmosfera de sarbatoare din Piața Unirii din Cluj Napoca va fi întreținută de grupuri și ansambluri școlare, 40 trupe și artiști care vor susține spectacole folclorice într-un decor de sărbătoare. Patinoarul, trenulețul lui Moș Crăciun, căsuțele, atelierele culinare, foto, pictură, modelaj și origami și concertele sunt doar câteva dintre motivele pentru care merită să mergi în Cluj Napoca în decembrie 2015. Urmărește #ChristmasInCluj pe Facebook și Instagram ca să vezi poze făcute de vizitatorii târgului.

Sursă foto: fb.com/TarguldeCraciunClujNapoca
Sursă foto: fb.com/TarguldeCraciunClujNapoca

Bistrița Năsăud

Județul Bistrița-Năsăud e foarte ofertant pentru un weekend sau chiar pentru o vacanță prelungită. Anul acesta, în oraș, pe 6 decembrie 2015 se inaugurează Târgul de Crăciun, ocazie cu care va fi pornit şi iluminatul de sărbători. În total 30 de căsuţe din lemn vor fi închiriate meşterilor şi artizanilor populari care vor face expoziţii cu vânzare la târgul de Crăciun. Târgul va fi amenajat în centrul istoric, pe Pietonalul Liviu Rebreanu. Cu toate acestea, aș profita de ocazie ca să explorez și împrejurimile – lacul Colibița e de mult pe lista mea.

targuri craciun romania (6)

Timișoara

Ajunsă deja la a noua ediție, Piața de Crăciun din Timișoara din 2015 va avea loc în Piaţa Victoriei şi în piaţeta de lângă Şcoala Generală nr.30, în zona Soarelui. Târgul de Crăciun își deschide porțile în 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, când va fi aprins și iluminatul de sărbători. Pe lângă carusel, dulciuri, mâncăruri tradiționale și produse de sezon, noutatea o reprezintă o căsuță plină cu ciocolată, care nu a mai fost până acum la târgul de Crăciun.

targuri craciun romania (7)

Alba Iulia

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia e frumoasă în orice perioadă a anului iar în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să fie chiar interesantă. Anul acesta, o ploaie de luminițe, asemănătoare cu cea din Sibiu, va acoperi Piața Cetății. Nu vor lipsi căsuțele cu mâncăruri tradiționale, bradul, patinoarul de 600 de metri pătrați și scena pentru spectacolele de colinde.

Cetatea Alba Iulia paza

Oradea

Anul acesta Oradea va avea parte de o premieră: Târgul de Crăciun se organizează în Cetatea Oradei – monumentul istoric reabilitat cu bani europeni. Deși ornamentele luminoase se vor aprinde în oraș încă de vineri 27 noiembrie 2015, Târgul de Crăciun din cetate se deschide vizitatorilor pe 4 decembrie 2015 și va rămâne deschis până pe 31 decembrie 2015.

Atelierul lui Moș Crăciun, în curând la Târgul de Crăciun Oradea!

Posted by Oradea Targ de Craciun on Monday, November 23, 2015

 

***

Pe lângă târgurile de Crăciun din marile orașe, mi-ar plăcea să văd astfel de evenimente și în sate ori în orașele mai mici și stațiunile turistice. Poate că ele există dar nu sunt promovate deajuns. Așadar, dacă știți de existența vreunei piețe de Crăciun faine care nu se află în lista de mai sus, dă-ne de veste. Ne-ar plăcea să completăm lista cu exemple cât mai bune.

Citește și:

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.