Nu pleca pe munte fără…

Echipament de munte
Echipament de munte

Nu pleca pe munte fără lucrurile care-ți pot salva viața. O drumeție pe munte îți poate oferi o experiență de neuitat, sentimentul de libertate, aer curat, încredere în tine și dovada că poți să-ți depășești limitele doar prin propriile forțe. În același timp, o drumeție pe crestele unui masiv poate fi periculoasă sau chiar fatală dacă nu îți iei câteva măsuri de siguranță. Prima măsură de siguranță, de bază pentru mersul pe munte, este echiparea corespunzătoare.

Bocancii

Înainte de orice, ai nevoie de încălțări speciale pentru o astfel de activitate. Și când zic asta, nu te gândi că orice tip de încălțăminte sport este potrivită pentru mersul pe munte. Ai nevoie de o talpă sănătoasă capabilă să preia șocurile și să facă față terenului accidentat (Vibram), de o membrană impermeabilă dar care să respire îndeajuns de bine încât să poți folosi bocancii respectivi în orice sezon și de o susținere bună a gleznei. Astfel de încălțăminte poate fi găsită în magazine cu specific montan și în marele magazine de echipament sportiv. Nu te speria dacă ai să vezi prețuri pornind de la 100 euro în sus. Niște bocanci buni de munte rezistă în jur de 10 ani și te feresc de întinderi, entorse, bătături, frig și umezeală.

Haine impermeabile

Sus, pe munte, vremea e foarte schimbătoare. Ai cele mai multe șanse ca într-o drumeție de 1-2 zile să prinzi frânturi din fiecare sezon așa că e bine să pleci pregătită la drum.  Achiziționează câteva piese de bază pentru echipamentul tău de munte și te asigur că le vei folosi în orice circumstanță.

Prin urmare, pe munte ai nevoie de o geacă impermeabilă și, dacă se poate, rezistentă la vânt. Astfel de geci sunt de cele mai multe ori subțiri și ușoare dar își fac treaba precum o canadiană veche pe care o purtai în copilărie. Oricum, e bine să ai întotdeauna la tine și o pelerină de ploaie. Te poate scoate din multe încurcături. În plus, mai ai nevoie și de un wind-stopper, adică o jachetă subțire pe care o poți purta chiar pe sub geacă la nevoie, special creată să oprească vântul și să mențină temperatura corpului.

Frontala și baterii

Frontala e o lanternă cu elastic ce se poate prinde de cap pentru a-ți putea lumina drumul fără să îți ocupi mâinile. Nu pleca niciodată într-o drumeție fără frontală. Absolut niciodată! Trebuie să știi că te supui la niște riscuri atunci când pleci pe munte și orice se poate întâmpla în așa fel încât să te prindă întunericul pe cărare. Eu m-am obișnuit să am tot timpul în rucsac o astfel de lanternă, îndiferent unde mă duc și nu de puține ori m-a scos din încurcătură. Și mai importante sunt bateriile. Degeaba ai o frontală la tine dacă nu ai baterii încărcate și încă un rând de schimb. Verifică deci întotdeauna ca aceste două elemente să nu-ți lipsească niciodată din rucsac.

Parazăpezi și haine de schimb

Indiferent de anotimp, pe munte nu prea scapi de umezeală. Fie că e doar roua dimineții sau te prinde ploaia ba chiar ninsoarea, picioarele îți sunt expuse apei și nu e deloc plăcut să ai pantalonii uzi. Aceștia îți vor uda bocancii și șosetele iar de aici până la frig sau discomfort sunt doar câțiva pași. Parazăpezile te salvează în astfel de situații și nu sunt deloc scumpe. Cele mai ieftine și deloc rele sunt în jur de 50 lei. Dacă totuși te-a prins ploaia și apa a reușit să-ți intre până la piele, întotdeauna e bine să ai la tine haine de schimb. Dacă nu îți schimbi imediat hainele ude,  temperatura corpului va scădea rapid și… nu vrei să ajungi la hipotermie.

Un rucsac bun

E deajuns o singură tură pe munte cu un rucsac ce nu e făcut special pentru așa ceva ca să realizezi cât de mult te împiedică. Având în vedere că trebuie să fii poate câteva ore pe un traseu plin de coborâșuri și urcușuri, greutatea din spatele tău se adaugă la efortul depus. Dacă rucsacul tău nu este unul bun și potrivit pentru tine, vei coborî de pe munte cu dureri de spate, umeri și probabil că nu-ți vei mai dori să te întorci curând. Mergi într-un magazin specializat de echipament sportiv și cere sfatul unui vânzător. Un rucsac bun, de 40-50 litri, impermeabil și care te va ține câțiva ani buni costă în jur de 200 lei. Crede-mă, merită fiecare bănuț.

Mai sunt multe alte obiecte necesare în echipament dar le vei descoperi pe parcurs și le vei adapta nevoilor tale. Deși e o investiție de câteva sute de lei bune în primă fază, odată cumpărate obiectele de bază, acestea vor rezista ani buni și vei simți beneficiile de fiecare dată când vei pleca la drum. Cărări însorite!

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

14 COMENTARII

 1. Ce zici de o trusa de prim ajutor cu un minim de medicamente, plasturi si fase elastice? 🙂

  In alta ordine de idei, in general, jaketele impermeabile sunt si anti-vant. Nu prea are rost sa ai si jaketa de ploaie si windstopper si pelerina. Cat despre pelerine… Iti trebuie doar cateva ture cu ele ca sa le observi dezavantajele – lipsa de mobilitate si respirabilitate.

  Poate ar mai merge putin research si un update al articolului!

  Numai bine!

  • m-am gândit că fiecare își ia propria trusă de medicamente ce-i sunt necesare atunci când pleacă la drum, indiferent că-i munte, mare sau alt loc. dar cred că ai dreptate și mai bine adaug și asta.

   referitor la jachete, eu mi-am adaptat articolul pentru începători care nu au deloc echipament și care probabil nu își cumpără din prima o geacă „deșteaptă” (așa cum îmi place mie să le spun) care costă pe măsură. eu am început cu haine obișnuite și o pelerină. abia apoi am început să-mi cumpăr pe rând, o geacă impermeabilă ieftină, un polar, apoi un windstopper. pelerina este din punctul meu de vedere utilă în diverse situații (poți să stai pe ea, poți s-o transformi în vreun acoperiș, poți s-o pui deasupra cortului dacă apar probleme etc.)

  • bună idee cu briceagul. odată m-am trezit că aveam în rucsac (departe de civilizație) un pateu fără cheiță și, neavând briceag, m-am chinuit să-l desfac cu o piatră. :))

 2. Fasele elastice nu trebuie sa lipseasca din „ghiozdan”. Inca un articol care nu pare a fi important dar credeti-ma ca este – crema de soare. Si iarna si vara, nu trebuie sa lipseasca. Ar mai fi sepcuta, ochelarii de soare si cred ca as mai adauga cateva, daca am voie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.