Mini vacanța de 1 Decembrie: 10 locuri în care să mergi cu prietenii și familia

Anul acesta suntem norocoși la începutul iernii, avem o mini vacanță de 4 zile, chiar patru și jumătate, dacă iau în calcul și ziua de vineri. Pe scurt, 27 noiembrie – 1 decembrie 2015, 5 zile și 4 nopți cu care să jonglăm cum vrem, în funcție de preferințe și de buget, bineînțeles.

Anul trecut recomandam un city break la Alba Iulia – orașul Unirii, o escală la Târgul de Crăciun de la Sibiu, o vacanță la țară în satele săsești din Transilvania sau relaxare la Băile Felix.

1. City break la Budapesta

E aproape de București, de alte orașe ca Brașov, Cluj sau Timișoara nici nu mai vorbesc și se poate ajunge într-o zi cu mașina. Există și varianta cu trenul, la vagonul de dormit sau la cușetă, prețul unui bilet dus-întors este în jur de 100 de euro. Costurile pentru cazare și mâncare în Budapesta pot fi foarte mici dacă rezervi un apartament în loc de o cameră la hotel și dacă eviți să mănânci la restaurantele turistice din centru.

Orașul este încântător și iarna, chiar dacă atunci când te apropii de malurile Dunării ai vrea să mai ai o haină în plus. Sunt multe de văzut și de vizitat, pe mine cel mai mult m-au impresionat Spitalul din Rocă, Terror House și, evident, Palatul Parlamentului. Îți recomand și o plimbare cu vaporul pe Dunăre, mai ales pe timp de noapte, când orașul e foarte frumos luminat.

În plus, vei intra în atmosfera Crăciunului, pentru că Budapest Christmas Fair and Winter Festival s-a deschis de pe 13 noiembrie și acolo, în Piața de Crăciun, e cel mai bun loc să îți petreci serile pentru că se întâmplă tot felul de spectacole și tot acolo se mănâncă cel mai bine.

Informații complete despre ce poți să faci 3 zile la Budapesta, inclusiv recomandări de cazare, transport și sfaturi, găsești aici.

2. City break la Istanbul

Istanbul e și mai aproape de București decât Budapesta (640 de km), în aproximativ 8 ore ajungi la turci, unde poți începe dezmățul culinar și cultural. Pentru 3 nopți de cazare poți să plătești și în jur de 250 de lei/cameră în apartamente, ceea ce e foarte puțin (detalii aici), iar biletele de avion dus-întors sunt în jur de 100 de euro – cu plecare din București.

Informații complete despre ce poți să faci 3 zile la Istanbul, inclusiv recomandări de cazare, transport și sfaturi, găsești aici.

3. City break la Chișinău – Republica Moldova

Cel mai aproape este însă Chișinău – din București sunt mai puțin de 500 de kilometri iar din Galați 250, o nimica toată. Sigur o să te simți ca acasă în Republica Moldova, prețurile sunt bune la cazare – sub 100 de lei pentru 3 nopți la hostel și în jur de 250 de lei/cameră/3 nopți la hotel de 3*** sau 4**** sau la pensiuni (detalii aici), mâncarea e un deliciu și, cel mai important, nu ai nevoie de pașaport (și nici de viză, se înțelege) ca să treci granița! Ce-i drept, trebuie să pui ceva bani deoparte, pentru că dacă aud prietenii unde mergi în mini-vacanță, nu te vor lăsa să te întorci cu mâna goală, a se înțelege fără vin și bomboane Bucuria!

⇒Dacă mergi cu copilul și nu are încă pașaport, găsești aici toate informațiile necesare ca să îi faci unul.

4. Piața de Crăciun din Praga

Noi am fost în Praga toamna, dar sunt sigură că acum, în apropierea Crăciunului orașul e și mai frumos așa, gătit de sărbătoare.

Oferte foarte bune la city break pentru Praga, 3 nopți de cazare cu mic dejun și zbor direct cu Czech Airlines găsești cu 200-300 de euro/persoană. E un preț excelent, dat fiind că numai biletele de avion luate separat sunt mai mult decât tot pachetul turistic, dar dacă ai găsit deja bilete de avion sau mergi cu mașina, consultă cele mai bune oferte la cazare în Praga. Pentru 3 nopți la un hostel plătești 80-100 de lei/persoană iar la un hotel de 3*** sau pensiune dai 200-250 de lei/cameră.

Piețele de Crăciun se deschid, în general, seara așa că ziua îți rămâne liber să hoinărești prin oraș. Nouă ne-au plăcut foarte mult Muzeul jucăriilor, Klementinum cu Biblioteca Barocă și Turnul Astronomic, Podul lui Charles și, bineînțeles, berea cehească.

Informații complete despre ce poți să faci 3 zile la Praga, inclusiv recomandări de cazare, transport și sfaturi, găsești aici.

5. Piața de Crăciun din Viena

Uite că la Viena nu am fost până acum, dar în copilărie momentul în care se deschidea Piața de Crăciun de acolo însemna pentru mine startul celei mai frumoase perioade din an. E un fel de etalon al Târgurilor de Crăciun din Europa iar orașul e ofertant din punct de vedere turistic chiar și pe vreme rece, oricum la tarabele cu produse tradiționale se găsește vin fiert aromat din belșug, ca să îți încălzești corpul, sufletul și mintea.

De fapt, în Viena nu e o singură Piață de Crăciun – așa cum credeam, ci șase! În 3 zile abia dacă ai timp să le colinzi pe îndelete pe toate, să cumperi cadouri pentru familie și pentru prieteni și să guști din toate câte puțin.

Consultă lista completă a Piețelor din Crăciun din Viena, inclusiv orarul de funcționare și cum ajungi acolo!

⇒ 3 nopți de cazare la un hostel în Viena costă 160 de lei/persoană iar la un hotel de 3*** sau la o pensiune 600-700 de lei. Oferta completă aici.

⇒ Un pachet la agențiile de turism costă 200-300 de euro/persoană – transport cu autocarul sau cu avionul.

6. Piețele de Crăciun din Germania

Am fost la câteva în Stuttgart și în orașele din apropiere – acum 2 ani, dar am fost fascinate de cât de bine păstrează autenticul și tradiția. Nimic nu e țipător, kitsch, nimic made in China, totul e făcut de mână, meșterit cu drag de-a lungul anului de artizanii care vin în decembrie să își vândă produsele la târg.

Pentru copii e ca și cum ar fi personaje din poveștile pe care le citeam noi când eram mici – jucăriile sunt fabricate ca acum zeci-sute de ani, din materiale naturale și sunt pur și simplu adorabile.

În Germania sunt Piețe de Crăciun în aproape 70 de orașe, iar unele dintre ele au mai multe – o listă completă, inclusiv programul fiecăreia și ce se poate vizita în fiecare oraș găsești aici.

Din România sunt multe companii aeriene, inclusiv low-cost care zboară în cele mai importante orașe ale Germaniei așa că nu trebuie decât să te hotărăști în care vrei să mergi, prețurile la cazare sunt în jur de 100 de euro/3 nopți/cameră/hotel 3***.

Informații complete despre ce poți să faci 3 zile în Stuttgart, inclusiv recomandări de cazare, transport și sfaturi, găsești aici.

7. Piețele de Crăciun din Lituania, Letonia și Estonia

Țările Baltice sunt o mai veche dorință a mea, câtă vreme încă turiștii din lumea largă pare-se că nu sunt foarte atrași de ele. Asta se traduce prin prețuri mai mici la cazare și la servicii, în general, aglomerație spre deloc, mai mult autentic – pe care îl tot căutăm în fiecare loc în care mergem. Capitalele celor 3 țări încă nu par că vor să atragă cu orice preț atenția turiștilor. Și asta e de bine!

Sigur nu știai că la Tallin, în Estonia, a fost împodobit pentru prima dată un pom de Crăciun în public – în 1441. Pe atunci, o ceată de comercianți necăsătoriți au cântat și au dansat cu fetele din oraș iar la sfârșit pomul a fost ars. Tradiția a fost reînviată iar Piața de Crăciun din Centrul Vechi al Tallinului e mai atractivă de la an la an pentru turiști. În plus, până pe 20 decembrie se poate vizita și Muzeul Estonian al Satului de Crăciun Estonian, un muzeu al satului în aer liber, unde vizitatorii au ocazia să vadă la un loc toate tradițiile estoniene de iarnă. Intrarea costă 6 euro pentru adulți, mai multe detalii aici.

⇒ 3 nopți de cazare la un hostel în Tallin costă sub 150 de lei/persoană iar la un hotel de 3*** sau la o pensiune 300-400 de lei. Oferta completă aici.

La Riga, în Letonia se crede că a început tradiția împodobirii bradului de Crăciun în timp ce în Lituania – la Vilnius – se organizează una dintre cele mai noi Piețe de Crăciun din Europa.

⇒ 3 nopți de cazare la un hostel în Riga (Letonia) costă 80-100 de lei/persoană iar la un hotel de 3*** sau la o pensiune 200-250 de lei. Oferta completă aici.

⇒ 3 nopți de cazare la un hostel în Vilnius (Lituania) costă între 70 și 150 de lei/persoană iar la un hotel de 3*** sau la o pensiune între 250 și 350 de lei. Oferta completă aici.

Piata de Craciun Budapesta
Piata de Craciun Budapesta

8. Vacanță la țară în Ținutul Secuiesc

Atâta liniște ca în satele din Ținutul Secuiesc nu am mai întâlnit decât în satul bunicilor mei, în Deltă. Doar că în Micloșoara, de exemplu, se ajunge mai repede și mai ușor, din București sunt puțin peste 200 de kilometri, din Brașov 50 iar din Sibiu 150. E clar că de oriunde ai veni, în câteva ore ajungi într-un sat cu puțini locuitori, unde pare că timpul a stat în loc. Unde mai pui că datorită poziției geografice, ai mari șanse să găsești zăpadă aici.

Ținutul Secuiesc e unul din locurile acelea din România care nu se dezvăluie decât inițiaților, trebuie să cauți mult și bine ca să găsești locurile care merită să te oprești la ele căci nu sunt la drumul mare, ci în sate unde ajungi pe drumuri lăturalnice, uneori neasfaltate sau cu gropi, în sate în care mai nimeni nu vorbește românește dar în care vei găsi cu siguranță oameni binevoitori care să te ajute. Castele, mori de apă, apă minerală de la sursă, pârtii de schi, plimbări cu sania sau cu calul, meșteșuguri care rezistă din tată-n fiu – toate astea pe o rază de doar câțiva kilometri.

Informații complete despre ce poți să faci un weekend întreg în Ținutul Secuiesc, inclusiv recomandări de cazare, transport și ce să vizitezi, găsești aici și aici.

9. Vacanță cu rucsacul în spate, pe munte 

Dacă te mănâncă tălpile și în viziunea ta o vacanță nu înseamnă să stai cu o carte în mână lângă șemineu, ci să îți iei rucsacul în spate și să cutreieri munții patriei, ai nimerit la fix!

Ultima noastră ispravă pe munte a fost pe traseul Canionul 7 scări – Vârful Piatra Mare (poți rămâne peste noapte la cabană, trebuie doar să suni la 0744.322632 – Attila Kovacs). Îți recomandăm să îți faci timp și pentru traseul de tiroliene care începe de la baza Canionului 7 scări, unde se face și plata (50 de lei/persoană).

Canionul 7 scari Piatra Mare (1)

Alte idei de trasee pe munte

Citește și 10 mituri despre mersul pe munte

10. Ce faci dacă rămâi în București?

Dacă din varii motive nu poți să pleci din București ori nu ai weekend prelungit și vrei totuși să nu stai în oraș, avem câteva soluții.

Dacă ai copii, atunci nu poți să ratezi o zi la Ferma Animalelor din Pantelimon, un loc care pe mine m-a surprins plăcut de prima dată când am fost acolo. E mai mult decât o fermă cu animale domestice de toate rasele și dimensiunile, e un loc de joacă în aer liber, în care nici nouă adulților nu ne vine să plecăm cu una cu două.

În weekend este deschis și restaurantul Căprițele Pofticioase, în caz că vi se face foame și dacă vremea nu e prea prietenoasă aveți ce face și în interior. Nouă ne-a plăcut atât de mult încât ne gândim să ne facem un abonament anual.

Vezi aici cât costă biletul de intrare și care este orarul și aici cum se ajunge la fermă.

Ferma Animalelor Pantelimon (1)

Tot din seria „ce să faci de 1 decembrie cu familia în București” dar nu numai, ce zici de o zi la Artha Park Snagov? Poți să închiriezi un caiac și să te plimbi pe lac, să călărești iar cei mici se vor bucura de mini ferma de animale (căprițe, iepuri, găinușe pitice). În timpul verii este deschis și un centru de închirieri biciclete, dar acum poți să mergi cu bicicletele voastre și să te plimbi prin pădurea Snagov.

Închirierea unui caiac costă 30 lei/oră/2 persoane sau 35 lei/oră/3 persoane și include și vestă de salvare (au și pentru bebeluși) și padele.

Artha Park Poveste cu cai Snagov (32)

O ultimă idee este să pui bicicleta pe mașină și să pleci spre Mănăstirea Căldărușani, faci o oprire la Palatul Ghica de la Căciulați, dai o tură cu bicicleta prin Codrii Vlăsiei și îți închei ziua cu o cină la restaurantul Laguna Verde (zona Balotești-Fieni) – au o priveliște grozavă, peștele e gătit bine iar în meniu au un desert unic – înghețată de colivă.

Vezi aici traseul configurat.

***

Poți să profiți de timpul liber și să citești o carte, avem o listă cu 55 de titluri care te vor pune pe jar!

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

21 COMENTARII

    • mașina? 🙂 Se pare că există 2 trasee 448 și 451, dar nu știu cât de departe de Palat opresc aceste autobuze/maxi-taxi, ce-or fi. Cică ar pleca de la Piața Presei libere, dar nu sunt informații verificate și confirmate, e ce am găsit și eu pe google.

    • Îmi pare rău, dar chiar nu am un răspuns la întrebarea ta. Dacă ar fi să fac o presupunere, aș zice că la „Dispensar” trebuie să cobori – din ce îmi dau seama de pe hartă, dar e doar o presupunere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.