Maroc| Marrakech – ori îl iubești, ori îl urăști

Marrakech e capitala turismului marocan, fără să fie și capitala țării. E, poate, primul loc care îți vine în minte când te gândești la o vacanță în Maroc, e unul dintre cele mai vii, mai colorate, mai intense orașe. E, poate, singurul oraș în care am simțit din plin că sunt în Maroc. Valul de agitație, cocktailul de mirosuri înțepătoare, insisența vânzătorilor din bazar și tocmeala până la epuizare, zecile de tarabe cu mâncare stradală combinate cu luxul grădinilor, al riadurilor, cu mirosul delicat al apei de flori de portocal și obiectivele UNESCO, fac ca Marrakech să nu aibă decât două opțiuni: ori îl iubești, ori îl urăști.

Marrakech Maroc by TravelGirls (60)

***

Am bătut Marocul în lung și-n lat timp de 6 zile și mi se părea că ceva e în neregulă. Nu văzusem decât punctual mizerie pe străzi, mirosuri dubioase nu simțisem, orașele în care am stat peste noapte erau liniștite și sigure – nu mă lovisem cu nimic din ce trâmbițau unii și alții pe bloguri de călătorii, în ghiduri turistice, pe TripAdvisor. Apoi, într-o după-amiază, am ajuns în Marrakech și ne-am dat jos din autocar în inima medinei. Haos! Poluare de nu reușeam să scoatem mai repede eșarfele din geantă! Haos! Scutere și motociclete – zeci, sute pe minut, care veneau din toate direcțiile! Măgari, căruțe, hamali, mașini care claxonează! Mizerie pe străzi, maghernițe care vindeau mâncare lângă magazine cu look european. Haos! În sfârșit eram în Maroc, Marocul la care visasem atâta timp!

Marrakech Maroc by TravelGirls (79)

***

Mi-am dat seama din primele minute că în Marrakech nu e loc de cale de mijloc. Dincolo de străzile împuțite și de norul gri-albăstrui care plutește la o jumătate de metru de asfalt (din cauza gazelor de eșapament de la miile de scutere și motociclete) sunt riadurile luxuriante, unde miroase a trandafiri și a flori de portocal. Lângă cofetăriile cu torturi apetisante în vitrine sunt vânzătorii ambulanți care vând ecleruri de cine știe când, întinse pe o bucată de ziar uleioasă și mizerabilă. În timp ce bărbații lenevesc în gașcă la cafenele și tea houses și le curg balele după turistele care n-au înțeles că în țara asta trebuie să te acoperi cât mai mult ca să-ți fie bine, femeile marocane conduc mașinile, motocicletele, scuterele – de multe ori cu copiii după ele. În fine, în timp ce pe străzile din medina simți pericolul la fiecare pas, în partea nouă a orașului parcă ești în cu totul alt loc.

Marrakech Maroc by TravelGirls (70)

Piața Jemaa el Fna este cel mai cunoscut loc din Marrakech, cel mai viu, punctul de întâlnire pentru toți turiștii dar și pentru localnici imediat ce apune soarele. În timpul zilei, în piață sunt vânzători ambulanți de obiecte ieftine și contrafăcute – de la suveniruri la săpun, pastă de dinți, sticle mari de așa-zis ulei de măsline sau de argan, dar și plăcinte, lipii și fructe. Seara își strâng cu toții bocceluțele și lasă loc unui spectacol culinar impresionant, atât de grozav încât este protejat de UNESCO.

Marrakech Maroc by TravelGirls (2)

De ce să iubești? Mie mi-a plăcut la nebunie să văd cum echipele celor peste 100 de tarabe pregătesc mâncarea – în mare parte carne, frigărui dar și ciudățenii precum capete de vită cu limbile scoase, creier sau alte părți din animele, pe care noi nu le mâncăm în mod obișnuit. Mi-a plăcut să văd cum stau aliniate paharele cu mentă proaspătă pentru ceaiul marocan de la sfârșitul mesei. Mi-a plăcut să văd fumul care se ridică deasupra tuturor tarabelor, mi-a plăcut fresh-ul de portocale care costa mai puțin de 2 lei (4 dirhami), mi-a plăcut că toată nebunia asta se întâmpla pe un ritm de tobe care habar nu am de unde se auzeau.

De ce să urăști? Dar Jemaa el Fna e o nebunie: tarabele cu mâncare sunt numerotate dar nu sunt aranajate în ordine, în cazul în care cauți una anume, o să pierzi ceva timp prin piață. Fiecare tarabă are o armată de oameni – mai puțini pentru gătit, mai mulți care să te agațe de pe stradă și să te aducă la mesele lor, căci concurența e mare acolo, de vreme ce mai toți au cam aceeași mâncare. Sunt cam agresivi, te iau pur și simplu de mână și e nevoie să le explici în multe limbi și de mai multe ori „nu, mulțumesc!” (a choukran în arabă). Imaginează-ți cel mai murdar loc în care ai văzut că se pregătește mâncarea într-un loc din România. În Jemaa el Fna e de 10 ori mai rău, dacă te știi cu un stomac sensibil, mulțumește-te cu mirosul sau caută bine de tot înainte să comanzi ceva. Și fiindcă e totuși un loc frecventat de turiști, prețurile nu sunt chiar mici – în jur de 100 de dirhami (10 euro) pentru o cină. Dacă după ce ai mâncat ai chef să mai dai o tură prin piață, unde se întâmplă tot felul de micro show-uri cu cadâne (mai degrabă cadâni), șerpi și alte târâtoare, ai grijă să nu fotografiezi oameni, în speță marocani – altfel nu mai scapi fără să scoți din buzunar suficienți bani cât să-ți pară rău pentru poza făcută. În orice caz, dezactivează-ți blitzul!

Vizita scurtă la Grădinile Majorelle a fost ca o gură de aer proaspăt de la nebunia de pe străzi, explozia de culori, albastrul vibrant și aerul occidental al grădinii botanice m-au făcut să cred, pentru o jumătate de ceas unde sunt. Timp de 40 de ani, pictorul francez Majorelle a adunat plante originare din toate locurile pe unde a fost, rezultatul fiind o grădină botanică de toată frumusețea, care a fost deschisă publicului încă din 1947. După moartea pictorului, grădina a fost abandonată și cumpărată de Yves Saint Laurent, care a făcut-o cadou Marrakechului după ce a restaurat-o. De altfel, cenușa creatorului de modă a fost împrăștiată în grădina de trandafiri din fața Vilei Oassis din Grădinile Majorelle.

Marrakech Maroc by TravelGirls (34)

De ce să iubești? Merită din plin cei 70 de dirhami pentru o plimbare pe aleile grădinii, mai ales dacă e cald afară. În plus, în afară de riadul în care am stat, aici mi s-a părut a fi cel mai liniștit loc din Marrakech.

De ce să urăști? Totuși, locul acesta este pe to do list-ul oricărui turist care ajunge în Marrakech. grădina nu e mare deloc – are doar câteva alei și dacă nu alegi cu cap momentul în care să mergi (de regulă dimineața e cel mai puțin aglomerat și, desigur, sunt de evitat zilele de weekend), s-ar putea să îți dorești să ieși mai repede de acolo.

Marrakech Maroc by TravelGirls (37)

Bazarul din Marrakech poate fi considerat un oraș în miniatură, un stat în stat unde uiți de toate regulile de acasă și intri în jocul murdar al negocierilor până la epuizare. Sunt străzi întregi ticsite cu magazine de o parte și de alta, împărțite pe căprării – sectorul cu piele, cu textile, cu lămpi, sticlărie, lemn, antichități și tot așa, pe kilometri întregi.

Marrakech Maroc by TravelGirls (106)

De ce să iubești? În souks – așa cum se numesc piețele tematice marocane – găsești de toate, chiar și un soț marocan, dacă insiști – care va negocia câte cămile să ofere pentru tine. Dincolo de glume, aici e locul de unde să cumperi tot ce-ți trece prin cap, de regulă lucruri cu mult sclipici, cât mai colorate, cârpe de toate texturile, obiecte din piele – de la portofele pentru mărunțiș care n-ar trebui să coste mai mult de 10 dirhami, la papuci de casă, genți și pufuri otomane pe care să stai acasă și să-ți amintești cu drag de locurile prin care ai umblat. Eu nu sunt nici pe departe shopaholică, pe mine cumpărăturile mă obosesc teribil și totuși aici nu mă puteam opri din cumpărat sticluțe colorate, papuci multicolori pentru tot neamul, eșarfe, rochii și alte năzdrăvănii.

Prețurile în souks sunt de câteva ori mai mari de cât ar trebui să coste fiecare obiect dar le poți cumpăra cel puțin la jumătate de prețul inițial, dacă nu chiar mai bine. Odată ce ai intrat în jocul negocierilor, joacă până la capăt și dacă vânzătorul îți oferă prețul pe care îl vrei, atunci cumpără! Altfel, e o mare insultă, i-ai irosit timpul prețios și n-o să fie bine! Evaluează de la început lucrurile pe care ai pus ochii și gândește-te cât ai vrea să dai tu pe ele și propune un preț cu 20-25% mai mic. Vânzătorii din souks sunt vulpi bătrâne, cunosc imediat un turist care e ușor de fraierit și dacă prețul oferit de tine este prea mic și vede că nu ești flexibilă în negocieri, atunci pur și simplu te va ignora și își va încerca norocul cu alți turiști.

De ce să urăști? Încrengătura de străduțe cu magazine și tarabe e atât de mare și de complicată, încât te poți pierde foarte ușor, mai ales că fiecare sector are ieșiri și în alte părți din oraș. Nu e ușor nici să știi că toți ochii sunt ațintiți asupra voastră, mai ales în părțile în care nu e foarte aglomerat. În Maroc bărbații sunt cei care vând la magazine (foarte rar femeile), fiecare are un scăunel în fața prăvăliei și dacă nu au cumpărători își ocupă timpul cu pâsâit, șușotit și strigat după turiste. Iar negocierile sunt distractive o vreme, apoi sunt de-a dreptul obositoare, tot ce îți dorești e să te întorci cât mai repede în țara ta, unde orice obiect are un preț afișat, pe care trebuie să îl plătești dacă îl vrei. În souks întrebarea „Cât costă?” are un singur răspuns: „Cât dai?”.

Sfatul TravelGirls: Nu există zbor direct București – Marrakech, dar noi îți recomandăm varianta cu escală în Lisabona (via TAP Portugal), dacă ai timp chiar să rămâi câteva zile în capitala Portugaliei.

Marrakech Maroc by TravelGirls (75)

Riadurile – esența orașelor imperiale ale Marocului

Când am creionat traseul prin Maroc împreună cu Explore Travel, am avut o mare dorință: să stăm și într-un riad, așa cum recomandă cele mai importante ghiduri turistice și cei mai mulți bloggeri de travel de afară pe care îi citesc. Am stat două nopți la Riad Al Jazira și a fost fantastic, mai autentic marocan de atât nu există, m-am simțit ca în casele săsești restaurate din Transilvania, care acum sunt case de oaspeți. Aceeași căldură, același personal dedicat, camere puține, cu personalitate, decorate fiecare în felul ei, petalele de trandafiri, mirosul de flori de portocal.Riad Al Jazira Marrakech Maroc (12)Sunt sute de riaduri numai în Marrakech, care este considerat Mecca riadurilor și  îți va fi greu să alegi unul singur, când toate arată atât de bine. Dar chiar dacă ai atât de multe opțiuni, e bine de știut că acest tip de hotel este cel mai căutat în Marrakech și trebuie să rezervi cu ceva timp înainte. Prețul unei camere la un riad cu note mari pe TripAdvisor și Booking.com și reviews pozitive e între 50 și 100 de euro pe noapte, în funcție de facilitățile fiecăuri riad. Dacă nu ești pretențioasă, găsești și mai ieftin de atât, între 30 și 40 de euro/noapte/cameră, dar ține minte că prețul se reflectă în calitatea serviciilor. Riadurile din liga superioară au camere și cu 300 de euro/noapte.

Riad Al Jazira Marrakech Maroc (6)

De ce să iubești? Hoteluri moderne găsești peste tot în lume dar șansa de a sta într-un riad o ai doar în Maroc. Cu doar câteva camere, de regulă între 6 și 8, un riad e mai mult o casă de oaspeți decât un hotel în sine și o să te simți ca în casa unor marocani de familie bună aici.

Riadurile sunt case vechi, restaurate în aceste hoteluri atât de iubite de turiști. De exemplu, clădirea în care am stat noi fusese construită pe la 1600 (secolul al XVII-lea) iar riadul era un ansamblu de 3 case reunite, cu 3 curți interioare – un adevărat labirint de fântâni, piscine și camere cu porți marocane în care m-am pierdut de câteva ori.

Riadul e refugiul marocan din agitația care e pe străzi și în bazare, dincolo de porțile ferecate e liniște, miroase frumos și e curat. Riadurile sunt oazele de liniște ale unui oraș nebun, colorat, plin de contraste, e locul în care ești 100% în siguranță.

Riad Al Jazira Marrakech Maroc (3)

De ce să urăști? Trebuie să fii nebun să nu îți placă un riad, e ca și cum te-ai duce în Maramureș, te cazezi într-o casă de pe vremea străbunicilor noștri, minunat restaurată în stilul și spiritul vremurilor când a fost construită și te plângi că lemnul miroase a vechi, că trebuie să faci focul la sobă și nu e încălzire centralizată și că la micul dejun ți se servește doar slană cu ceapă și pâine de casă.

Riadul e tot ce are mai bun din arhitectura, decorațiunile, bucătăria și ospitalitatea Marocului. Mai toate casele astea de oaspeți sunt în Medina, adică în partea veche a orașului, unde mulți marocani nici măcar nu apă caldă în casă (și de aceea merg zi de zi la hammamurile publice), aproape toate clădirile de aici sunt vechi de sute de ani, dar cele transformate în mici hoteluri sunt restaurate – pentru siguranța turiștilor, fără a le fi fost afectată autenticitatea.

Riad Al Jazira Marrakech Maroc (10)

N-am avut televizor în cameră, mirosea ușor a lână de oaie – de la covorul tradițional din cameră, iar în loc de perdea la fereastra care dădea spre curtea interioară aveam o bucată de pânză cu dantelă manuală (la fel și la ușă) – dar din punctul meu de vedere astea nu sunt decât plusuri, este exact ce caut de fiecare dată când vreau să merg într-un hotel sau o pensiune tradițională: autenticitate.

Riad Al Jazira Marrakech Maroc (2)***

Pentru mine Marrakech a fost tot Marocul într-un singur oraș, mi-a părut rău doar că cele 2 nopți petrecute acolo au fost prea puține, până să me dezmeticesc a trebuit să plecăm. M-am simțit ca un copil care primește un cadou, dar imediat ce l-a despachetat vine un alt copil și îi fură jucăria. Aș fi vrut mai mult timp să mă plimb pe toate străduțele alea mizerabile, unde mirosea când a condimente, când a piele de oaie, când a ambră și mosc, aș fi vrut mai mult timp să încerc toate mâncărurile ciudate și gătite insalubru din Piața Jeema el Fna, să merg la un hammam public (o poveste haioasă aici), să mă plimb prin toate parcurile și grădinile din oraș, să am timp să lenevesc câteva ore pe zi pe acoperișul riadului și să citesc o carte bună.

Eu am iubit Marrakechul din primele minute când am ajuns acolo și m-a fascinat mai mult cu fiecare oră pe care am petrecut-o acolo și dintre toate locurile în care am fost în Maroc, aici mi-aș dori mult de tot să mă întorc, măcar pentru un city break de 3 zile.

Marrakech Maroc by TravelGirls (82)

® Fotografii by TravelGirls.ro &Augustin Radu cu Sony A58

Notă: Am fost în Maroc cu cititorii noștri în perioada 10-18 octombrie 2015, cu Explore Travel și TAP Portugal

Explore Travel este agentia de turism care își dorește să inspire trecerea turismului obișnuit într-o nouă etapă: cea de călătorie în esența locurilor. Din acest motiv, pune accent pe experiențe cât mai autentice, în care călătorul devenit localnic se contopește cu mediul înconjurător.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

5 COMENTARII

 1. https://marocmama.com/avoid-the-tannery-scam-in-morocco/

  First, Here are the Things You’ll Be Told That Aren’t True (most of the time):

  that street is closed.
  if you want to see the tannery you need to hire a guide.
  there’s a special market day/celebration today – and I can show you.
  the place that you want to go is closed.
  “I can show you the way, no charge”
  I’ll help you get a good price.

  • Da, stiu ca înainte să plecam in Maroc am citit si văzut pe youtube cam toate sfaturile de genul asta asa ca aveam lecția bine învățată. Totusi, soțul meu a fost la un moment dat singur spre hotel și pur si simplu s-a luat unul după el și nu s-a mai lăsat dus decât după o întreagă serie de peripetii, care s-au soldat cu bătaia zdravănă a omului angajat pe bune de către riadul unde stăteam să aduca turiștii în siguranță la hotel. Din fericire soțul nu a pățit nimic, pentru că nu avea niciun bun de valoare la el (telefon, acte și bani rămăseseră la mine, în piața). El a rămas puțin marcat de toată treaba asta 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.