Idei de weekend: satele Șirnea, Peștera și Măgura

Când vreau să evadez câteva zile din București și nu am nimic planificat (bilete de avion cumpărate, de exemplu), caut destinații cât mai aproape de casă, unde să ajung repede cu mașina, dar care să nu fie sufocate de turiști. Satele Șirnea, Peștera și Măgura, din județul Brașov, lângă Moieciu, mă surprind de fiecare dată și au fost mereu o alegere excelentă de vacanță.  Pentru mine locurile astea sunt perfecte dacă vreau să mă relaxez; am găsit aici de fiecare dată același aer curat, mâncare bună, din produse locale, gazde primitoare și liniște, multă liniște.

***

Rucar Bran Pestera Magura TravelGirls (122)

Dacă ajungi în zona Bran-Moieciu, nu te mulțumi cu o vizită la castelul Bran (e atâta kitsch acolo încât nici străinilor nu le recomand să meargă acasă la Dracula), un bulz mâncat la un restaurant pe marginea drumului și 2-3 poze. Dacă vrei o vacanță memorabila, una cu drumuri înguste și foarte slab circulate, cu lapte adevarat și brânzeturi felurite, cu o cameră cu vedere către Bucegi sau Piatra Craiului, cu văcute mugind la prima oră a dimineții și fânețe în culorile curcubeului, abate-te puțin de la drumul național 73/E574 și n-o să-ți pară rău.

În Peștera și Măgura  ai să intalnesti turisti ce calatoresc impreuna cu copii mici, bicicliști de toate vârstele și de toate națiile care strabat traseele pe două roți, montaniarzi care pleacă în traseu în Piatra Craiului, alpiniști care vin la cățărat în Cheile Zărneștilor și pasionați de fotografie (Mihai Moiceanu organizează la toamnă un workshop de fotografie la Peștera – îl recomandăm).

Cum ajungi la Peștera, Șirnea și Măgura?

Pe DN 73/E574, venind dinspre Zărnești, în dreptul localității Moieciu de Jos, faci dreapta și continui pe DJ 112G încă 8,5 km, până la intrarea în satul Peștera (drumul e asfaltat doar până la intrarea în sat și apoi e pietruit – practicabil cu orice mașină, în timpul verii). Ca să ajungi  la Măgura trebuie să faci dreapta la intersecția din dreptul hotelului Nobillis și să mergi pe un drum îngust, unde cu greu încap două mașini, încă 6 km. Din Măgura mai sunt 6 km până în Zărnești.

Unde mănânci în zona Bran – Moieciu?

Sunt destule pensiuni și restaurante în zonă, unde să mănânci un prânz sau o cină gustoasă, dar eu îți recomand să iei coșul de picnic și să iei într-o zi un brunch pe pajiște, printre milioanele de flori.

Ce să faci în zona Bran – Moieciu?

Sunt atâtea de văzut și de făcut în zona asta că nu e de ajuns să vii o dată. Oricum, cine vine prima dată aici sigur va dori să revină dacă nu pentru o vacanță prelungită măcar mai multe weekend-uri. S-o luăm pe rând:

 • Fotografie

Prima dată am fost la Peștera când am Declanșat povești cu Mihai Moiceanu și Explore Travel. Și Peștera și Măgura sunt raiul fotografilor, în toate anotimpurile (iarna se ajunge puțin mai greu, dar pun pariu că merită efortul). Toamna însă, dealurile se colorează în fel și chip, numai bine pentru o tură foto. Cum spuneam, Mihai Moiceanu organizează în fiecare toamnă aici un workshop foto minunat, atât pentru începători cât și pentru avansați. Toamna la Peștera se numește programul, e la mijlocul lui octombrie iar detalii găsiți aici.

 • Peștera cu lilieci

Denumirea satului vine de la peștera cu lilieci, care din păcate nu e amenajată și a fost vandalizată în repetate rânduri. Dacă totuși te încumeți să intri în peșteră, nu uita lanterna frontală și bocancii.

 •  Zbor cu parapanta

În culoarul Rucăr-Bran,  la doar câțiva kilometri de Peștera, băieții de la Taxi cu parapanta fac spectacol zi de zi (atunci când vremea o permite) iar dacă vrei să faci o plimbare până la Brașov, acolo te așteaptă echipa Paramania, cu care am zburat și noi la Bunloc.

 • Prăpăstiile Zărneștilor

Contrar informațiilor contradictorii pe care le-am găsit pe diverse siteuri si bloguri, din Peștera se ajunge ușor în Măgura, pe un drum pietruit și îngust (încap cu greu două mașini), dar care trece printre dealuri și munți cu fânețe și căsuțe ca de turtă dulce răsfirate pe culmi. Apoi, din Măgura până la intrarea în Prăpăstiile Zărneștilor nu mai sunt decât vreo 6 kilometri și te poți bucura de o plimbare lejeră printre stânci. Atenție! Chiar dacă este un traseu foarte ușor (eu am fost și cu bebe când avea 3 săptămâni), îți recomand să nu intri în chei fără bocanci sau sandale de trekking pentru că poți să aluneci.

! Nu uita să plătești taxa de vizitare a Parcului Național Piatra Craiului (costă 5 lei de persoană iar copiii sub 14 ani nu plătesc) la unul dintre automatele albastre de la poșta Zărnești, Centrul de Vizitare a Parcului Național și la Cabana Plaiul Foii. În plus, poți achita prin SMS, la numărul 1352 cu textul „CRAI” (2 euro + TVA/persoană) sau direct pe site-ul Administrației Parcului Național Piatra Craiului.

 •  Trekking până la Cabana Curmătura

Sunt două trasee (ambele la fel de frumoase) pe care poți să ajungi din Cheile Zărneștilor până la Cabana Curmătura, unde poți să rămâi și peste noapte (în cabană sau la cort). Unul pornește de la Fântâna lui Botorog iar cealaltă din celălalt capăt al cheilor. Cel mai bine e să urci pe unul și să te întorci pe celălalt, așa cum am făcut și eu altădată. Traseul este unul recomandat si începătorilor, mai multe detalii găsești în articolul Novice pe munte: Piatra Craiului.

 • Bungee jumping, tiroliana și Via Ferrata în Cheile Râșnoavei

Dacă vrei să-ți condimentezi vacanța, atunci e rost de sporturi extreme în Cheile Râșnoavei. Echipa Jumpadventure a construit aici singurul traseu de Via Ferrata din țară, are o lungime de 450 de metri și o diferență de nivel de 250 de metri iar nivelul de dificultate este mediu.

Tot aici sunt și cea mai înaltă tiroliană din țară dar și unul dintre cele mai înalte centre de bungee jumping din Europa (saltul se face de la 140 de metri). Mai multe detalii despre activitățile din Cheile Râșnoavei, prețuri și eventuale programări, pe site-ul Jumpadventure.

Accesul auto în Cheile Rasnoavei se face din DN 73A Predeal – Râșnov, care se ramifica, din dreptul kilometrului 20, spre dreapta. Din Peștera, sunt aproximativ 30 de kilometri, iar după ce treci de Râșnov, urmezi indicatorul spre stânga și ajungi în Cheile Râșnoavei.

 • Vizitează Cetatea Râșnov

Dacă tot mergi în Cheile Râșnoavei, atunci oprește-te câteva ore și la Cetatea Râșnov. A fost restaurată acum câțiva ani și acum e pregătită să primească vizitatori. Mie mi-a plăcut mult drumul (pietonal) până sus, la cetate dar și faptul că magazinele cu suveniruri din curtea interioara dau viață cetății. Mai multe informații, inclusiv programul de vizitare și prețul biletelor, aici.

 • Cheile Dâmbovicioarei

Prima dată am fost în Cheile Dâmbovicioarei acum vreo 15 ani, pe atunci drumul nu era deloc asfaltat și nici prea multe vile și pensiuni nu erau în zonă. Acum jumătate din el e asfaltat (cu destule gropi) și casele de vacanță și pensiunile au apărut ca ciupercile după ploaie. În chei este și Peștera Dâmbovicioarei (eu nu recomand vizitarea ei – e destul de mică și neinteresantă, însă copiilor le place) dar și un loc de campare, lângă fosta Cabană Brustureț. Din păcate zona nu e preferată de oameni de-ai muntelui, ci de așa-zișii pantofari așa că o plimbare prin chei  e suficientă.

Rucar Bran Pestera Magura TravelGirls (22)

 • Șirnea

Ca să ajungi la Șirnea, fă dreapta în dreptul localității Dâmbovicioara. E un sat la fel de frumos ca  Peștera ori Măgura, doar că mai puțin cunoscut turiștilor, insa asta nu ii stirbeste deloc din frumusete, din contra. Amatorii de ciclism montan gasesc traseul Zarnesti- Magura- Pestera- Sirnea- Dambovicioara- Brusturet- La Table- Prapastiile Zarnestilor ca unul dintre cele mai spectaculoase datorita peisajelor si a dificultatii moderate dar si pentru avantajul de a fi un traseu in bucla ce asigura revenirea la locul de cazare.

Rucar Bran Pestera Magura TravelGirls (23)

 • Sărbători tradiționale

Din martie până în decembrie, în zona Bran-Moieciu, inclusiv în satele Peștera și Măgura, se întâmplă tot felul de activități și sărbători tradiționale la care poți să participi dacă ai norocul să fii în vacanță în acea perioadă. În martie pleacă oile sus la munte, în aprilie se alege cel mai bun crescător de animale, în luna mai se măsoară laptele, în iunie e Olimpiada de vară de la Șirnea iar pe 20 iulie e Târgul de vară de la Moieciu. În august e Târgul de Pantelimon și Nedeea Munților de la Fundata iar în septembrie-octombrie (deja) celebrul răvășit al oilor – când se întorc oile de la munte și cand se desfasoara târgul de toamnă cu produse ecologice (am fost și noi acum doi ani și recomandăm).

Rucar Bran Pestera Magura TravelGirls (9)

Unde am stat în Peștera

Pentru că a fost prima ieșire mai serioasă în lume a bebelușului care avea doar 3 săptămâni, am cântărit foarte mult unde să ne cazăm. Dacă înainte puteam să dormim fără probleme la cort sau doar pe un izopren pe malul mării, sub cerul înstelat, acum lucrurile s-au schimbat puțin. Nu pot spune că au crescut pretențiile, ci doar responsabilitățile. Un proaspăt părinte, după multele nopți cu somnul chinuit de plânsete și griji, apreciază altfel un loc liniștit, cu mâncare bună și servire de calitate.

Rucar Bran Pestera Magura TravelGirls (4)

Când începi să călătorești cu un sugar te lovești de mai multe probleme în alegerea cazărilor:

– Unde luăm masa? De regulă în mai toate restaurantele pensiunilor se fumează; dacă e vară și au terasă mai ai o șansa, altfel veți lua masa pe rând.

Pensiunea e pregătită să primească turiști cu copii mici? Un pătuț pus la dispoziție, o aerotermă pentru nopțile răcoroase sau un scaun de masă pentru bebe pot face diferența.

Lenjeria se schimbă zilnic? Pentru un neavizat poate părea puțin paranoică nevoia de a schimbă cearșafurile și prosoapele și de a igieniza camera zilnic, însă când ai în grijă un puiuț de om de câteva zile te simți responsabilă și pentru aerul pe care îl respiră. Mai bine precaută decât pățită.

– Liniștea. Sunt foarte multe pensiuni care datorită amplasamentului ușor accesibil și a prețurilor ilegal de mici atrag tot felul de petrecăreți puși pe băute și urlete în miez de noapte. Din păcate afli asta când e deja prea târziu și nu prea mai ai ce face.

Accesibilitatea obiectivelor turistice adiacente cazării. Uneori întâlnim câte o pensiune ireproșabilă din toate punctele de vedere, mai puțin amplasamentul. O pensiune în jurul căreia nu prea se află nimic de vizitat/făcut/experimentat e ca un magazin cu unelte de pescuit situat în mijlocul Saharei. Dacă trebuie să conducem zeci de kilometri până la cel mai apropiat punct de interes, mai bine ne cazăm altundeva.

Din fericire, zona Bran-Moieciu-Peștera abundă în obiective turistice și pensiuni. După ce am luat la rând site-urile și review-urile de pe Trip-Advisor, am ales să stăm la Hotel Nobillis din satul Peștera, printre puținele hoteluri de 4 stele din întreaga zonă. Deși site-ul hotelului nu pare foarte convingător, pentru noi au contat foarte mult review-urile de pe Trip Advisor ale străinilor care le-au călcat pragul și faptul că întrunea toate condițiile pe care le doream de la o prima ieșire cu proaspătul bebeluș.

Ne-a plăcut priveliștea din cameră și de la terasa restaurantului, micul dejun foarte generos și diversificat, personalul foarte atent și educat, muzica în surdină și faptul că fumatul nu e permis nicăieri în interiorul hotelului. Mâncarea este foarte bună și preparată pe loc; deși meniul nu e foarte diversificat, preparatele sunt – atât cât se poate – gătite cu produse locale și tradiționale.

Mi-ar fi plăcut să…

Pe drumurile din jurul pensiunii ne-am întâlnit cu mai mulți turiști englezi și olandezi, trecuți cu bine de a două tinerețe, care explorau împrejurimile pe biciclete.  Deși drumurile sunt absolut superbe îți trebuie destul de mult timp să le parcurgi la pas. Mi-ar fi plăcut să putem și noi închiria niște biciclete de la hotel.

 • Hotelul Nobillis se află acolo unde drumul cotește la dreapta spre satul Măgura și spre Zărnești. Deși drumul de acces din Moieciu până la Nobilis nu e asfaltat, cu puțină îndemânare, se poate parcurge lejer cu mașina (noi l-am făcut cu un Golf și cu o Toyota Yaris).

® Fotografii by Augustin Radu & TravelGirls.ro

Notă: Am fost oaspeți la Hotel Nobillis în perioada 26-28 iunie 2014. Pentru rezervări, sunați la 0741.510.255, scrieți mail pe adresa rezervari@nobillis.ro sau intrați pe site-ul Hotelului Nobillis.

__________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

7 COMENTARII

 1. Bune ponturi, dar ce te faci daca nu ai masina? Romania are multe de aratat, dar nu ai cum sa ajungi nicaieri cu trenul. Daca vrei sa mergi, de exemplu, de la Bucuresti la Sibiu cu trenul faci o zi pe drum. O zi! Dar macar e o posiblitate, insa exista multe locuri din acestea rustice, cu adevarat autentice, unde pur si simplu nu ai cum sa ajungi decat cu masina.

  • De la București la Sibiu poți să mergi și cu autocarul: costă mai puțin, faci mai puține ore pe drum. Iar ca să ajungi în Peștera și Măgura poți să mergi cu trenul până la Zărnești și de acolo cu bicicleta. Sau să faci autostopul, cum am mai făcut și eu ca să ajung în locuri unde nu există transport public. Soluții sunt, trebuie doar să vrei să mergi acolo. 🙂

 2. „Cum ajungi la Peștera, Șirnea și Măgura?

  Pe DN 73/E574, venind dinspre Zărnești, în dreptul localității Moieciu de Jos, faci dreapta și continui pe DJ 112G încă 8,5 km, până la intrarea în satul Peștera (drumul e asfaltat doar până la intrarea în sat și apoi e pietruit – practicabil cu orice mașină, în timpul verii). Ca să ajungi la Măgura trebuie să faci dreapta la intersecția din dreptul hotelului Nobillis și să mergi pe un drum îngust, unde cu greu încap două mașini, încă 6 km. Din Măgura mai sunt 6 km până în Zărnești.”

  Drumul DJ112G dinspre Zarnesti spre Pestera trece mai intai prin satul Magura ! Deci cine doreste in satul Magura se opreste acolo cand merge spre Pestera, nu se duce pana in satul Pestera si dupa se intoarce ;))

  Drumul are asfalt pana la prapastiile zarnestilor, dupa aia urmeaza serpentine prin padure fara asfalt, la fel drumul care trece prin Magura spre Pestera (fara asfalt ) .

  • Drumul din Zarnesti spre Magura e FOARTE PROST. Toamna/iarna, e o regula ca se blocheaza masinile in zona. Drumul de la Magura la Pestera, e pe alocuri greu, MAI ALES de la Magura spre Pestera (urca).

   Drumul de la Moieciu in sus spre Pestera e ok, astfaltat aproape tot si pietruit acceptabil, 99% din timp e super ok.

   Cazarea la Nobilis e asa si asa, adica pare ok dar scump (din informatiile publice). Hotelul e gol, se deschide de regula doar pentru grupuri organizate. Noi mergem in fiecare an la Pestera, nu l-am gasit deschis niciodata, am incercat sa mancam/cazam la ei. Nici in august nu au avut restaurantul deschis.

  • Salut

   Din Brasov catre Pestera ce ruta imi recomanzi daca vreau sa vin cu masina? Iar drumul intre Pestera si Magura cum este? Se poate circula cu o masina ce are scutul oarecum jos?

   Zi faina!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.