Idei de weekend: Plovdiv – probabil cel mai cool city break aproape de casă

Plovdiv mi-a atras prima data atentia in mod serios dupa ce a fost ales in Top 3 Best European Destinations (alaturi de Zadar – Croatia si de Atena), apoi dupa ce am aflat ca in 2019 va fi Capitală Culturală Europeană. Am ajuns totusi aici dintr-o intamplare, la mijloc de mai, dupa ce am cautat un loc decent de cazare pentru weekendul pe Valea Trandafirilor. M-am bucurat de alegere imediat ce am ajuns in centrul orasului, mai ales ca boutique hotelul unde am stat era fix in buricul targului.

Fotografii făcute cu LG G5

City Break Plovdiv Bulgaria by TravelGirls (129)

Cum ajungi in Plovdiv?

Din Bucuresti pana in Plovdiv sunt mai putin de 400 de kilometri si cea mai scurta si rapida varianta cu mașina este prin Ruse – Veliko Tarnovo – Nova Zagora si apoi pe A1 pana la Plovdiv (130 de kilometri pe autostrada).

In cazul in care, din cine stie ce motive, preferati varianta cu avionul pana la Sofia, de acolo mai sunt 145 de kilometri pana in Plovdiv, exclusiv pe autostrada A1.

City Break Plovdiv Bulgaria by TravelGirls (56)

Ce să faci 2 zile în Plovdiv?

Două zile ni s-au parut insuficiente, asa cum ni se intampla in fiecare oras in care mergem pentru city-break, atata doar ca nu ne-am asteptat ca Plovdiv sa fie atat de ofertant. Stiam ca a fost ales ca in 2019 sa fie Capitala Cultural Europeana si titlurile astea nu se obtin cu una-cu doua, dar pur si simplu m-a surprins frumos si mi-a parut rau ca nu i-am dedicat decat un weekend, si nici macar acela plin pentru ca am ajuns vineri seara si am plecat duminica dimineata spre Festivalul Trandafirilor, despre care am scris aici.

City Break Plovdiv Bulgaria by TravelGirls (161)

Fotografii făcute cu LG G5

Ce să vezi?

Centrul Vechi al Plovdivului este o increngatura de stradute fermecatoare, unele mai frumoase si mai surprinzatoare ca altele. Pentru inceput am hoinarit aiurea, ne-am lasat pierduti si ne-am ghidat dupa instinct sau dupa cate o casa ori o curte frumoasa care ne iesea in cale. Din cand in cand ne opream sa incercam sa ne orientam dupa harta si sa vedem daca nu cumva suntem la un pas-doi de vreun obiectiv turistic de neratat.

Distantele pe harta turistica a orasului sunt inselatoare – de fapt, obiectivele turistice sunt mai aproape unul de altul decat ai crede.

City Break Plovdiv Bulgaria by TravelGirls (125)

Stadionul Roman

In timp ce te plimbi pe strada pietonala principala din Centrul Vechi – un fel de strasse bulgaresc, plina cu magazine de tot felul, dai nas in nas cu vechiul stadion Roman care acum se afla sub nivelul strazii. Mare parte din el este încă îngropat sub orașul de astăzi, doar o mică parte este dezvăluită publicului – un capăt al tribunelor pentru că pistele sunt efectiv sub principala stradă din Centrul Vechi.

E fascinant și inedit să te plimbi agale cu ochii după case vechi sau după vitrinele magazinelor și să te trezești, dintr-o dată, cu ruinele antice, fix în buricul târgului. Dacă vrei să-ți odihnești picioarele, poți să bei o cafea la terasa din stadion.

Program: 24/24; Intrarea: liberă

City Break Plovdiv Bulgaria by TravelGirls (17)

Teatrul Antic

Probabil cel mai spectaculos obiectiv turistic din Plovdiv este Teatrul Antic – o minunăție construită în timpul Împăratului Traian (secolul al 2-lea) care, ca și stadionul, îți iese în cale când te aștepți mai puțin, chiar dacă urmărești tot timpul indicatoarele care te duc la el. E atât de impunător pe lângă căsuțele cu balcoane de lemn – în stil otoman și panorama către scenă e atât de largă pe lângă străduțele înguste și pietruite încât pare aproape ireal.

Plovdiv a fost recent numit cel mai vechi oraș din Europa, cu o istorie de peste 8000 de ani.

Ca în mai toate teatrele romane care s-au păstrat, și aici acustica este foarte bună așa că, din când în când, pe scena Teatrului Antic încă se mai țin tot felul de spectacole – dacă afli că este unul programat când mergi acolo, fă bine și participă! Sigur va fi o experiență memorabilă!

Program: zilnic – 9.00 am – 5.30 pm; Preț bilet: 5 leva/adult

City Break Plovdiv Bulgaria by TravelGirls (144)

Fotografii făcute cu LG G5

Deasupra orașului: Nebet Tepe, situl arheologic din inima Plovdivului

Plovdiv e cocoțat pe dealuri și, dincolo de farmecul străduțelor care urcă și coboară, pe fiecare vârf te așteaptă surprize. Una dintre ele e Nebet Tepe – locul de unde a început să fie scrisă istoria Plovdivului. Asta se întâmpla în urmă cu mii de ani, când aici s-a dezvoltat unul dintre cele mai mari orașe tracice din Bulgaria care, mai târziu, după ce a fost cucerit de Filip al 2-lea al Macedoniei (tatăl lui Alexandru cel Mare), s-a numit Philippopolis – adică Orașul lui Filip.

Lăsând la o parte scurta lecție de istorie, Nebet Tepe e astăzi locul unde se întâlnesc tinerii din Plovdiv ca să își petreacă timpul liber, să își facă selfies și să se simtă liberi, pentru că ăsta e sentimentul pe care îl ai odată ce ai ajuns pe platoul de deasupra orașului. Priveliștea e fantastică: se văd în zare minaretele moscheilor din oraș, acoperișurile roșii ale caselor de epocă, dealurile înverzite din jur.

Program: 24/24; Accesul este liber

Kapana – Capcana sau cartierul artizanilor, locul meu preferat din Plovdiv

Practic e tot în Centrul Vechi, teoretic Kapana e considerat un district aparte:  e locul artistic, boem al Plovdivului, cartierul unde se vor aduna laolaltă artizanii din oraș și nu numai. Districtul creativ Kapana este un proiect ambițios, are își propune să fie un fel de laborator internațional din care să iasă cele mai creative produse, din diverse industrii. Acum este punctul de întâlnire al hipsterilor dar e clar că în viitorul apropiat aici se vor găsi cele mai interesante galerii, buticuri ale artizanilor și ateliere de creație. Kapana a fost locul meu preferat din Plovdiv!

City Break Plovdiv Bulgaria by TravelGirls (40)

Fotografii făcute cu LG G5

Hisar Kapia – Poarta de Piatră Hisar (Poarta de Est)

O străduță pietruită coboară pe lângă Biserica Constantin și Elena din Centrul Vechi și după doar câțiva pași îl răsplătește pe curiosul care a îndrăznit să se abată de la strada principală cu o poartă de piatră – parte a sistemului de fortificație a vechiului Philippopolis. Imediat ce treci pe sub Poarta de Est, ajungi într-unul dintre cele mai cochete și mai liniștite cartiere – pe vremuri casele aparțineau comercianților bogați din Plovdiv.

City Break Plovdiv Bulgaria by TravelGirls (101)

Atelierele meșteșugărești de la Casa Bakalova 

Chiar peste drum de restaurantul Rahat Tepe, la doi pași de situl arheologic Nebet Tepe este o căsuță veche, cu o curte interioară a cărei poartă este deschisă. Aici sunt câteva ateliere meșteșugărești unde poți să îi vezi pe artizani în timp ce creează, poți să stai de vorbă cu ei și să le cumperi micile obiecte de artă.

City Break Plovdiv Bulgaria by TravelGirls (82)

Catedrala de piatră Uspenie Bogorodichno

Nici nu intri bine în Centrul Vechi că o vezi: e cocoțată sus, pe deal, impunătoare și fermecătoare, unul dintre locurile preferate pentru nunți. Catedrala a fost construită din piatră, între 1844-1845 după ce vechea mănăstire fusese distrusă în 1371, în timpul invaziei Otomane.

City Break Plovdiv Bulgaria by TravelGirls (58)

Ce să vizitezi?

Nu sunt mare fan al muzeelor clasice si in vacanta nu intru intr-unul decat decat n-am incotro: daca vremea nu e prietenoasa ori daca altceva nu am ce face acolo. Dar in Plovdiv abia daca mi-a ajuns timpul sa iau la pas toate stradutele fermecatoare din oras, asa ca muzeele clasice le-am lasat pentru altadata.

 • Muzeul Regional Etnografic (REM Plovdiv) – n-am intrat, dar curtea și clădirea în sine sunt fabuloase, poți să te oprești pentru o jumătate de oră să citești dintr-o carte aici. Casa Kuyumdzhiouglu, care găzduiește muzeul a fost construită  în 1847 și este una dintre cele mai frumoase din Plovdiv. Fă un tur virtual al muzeului aici.
  Program – de la 9.00 la 17.00 (iarna)/18 (vara)/închis lunea; Preț bilet: 5 leva/adult
 • Farmacia veche „Hippocrate” se află în casa unui doctor important din Plovdivul anilor 1800 – dr. Sotir Antoniadi, o figură cunoscută a comunității grecești ale acelor vremuri. Casa, construită în 1872 avea la parter farmacia iar la etaj locuința familiei. Astăzi, farmacia este muzeu – unul unic în întreaga Bulgarie.
  Program: luni-vineri de la 9.00 la 17.30 (noiembrie-martie)/18.oo (aprilie-octombrie); închis sâmbăta și duminica
 • Moscheea Dzhumaya, pe care o găsești lângă Stadionul Roman, în zona pietonală a orașului vechi e cel mai important centru musulman din Plovdiv și una dintre cele mai vechi și mai mari moschei din Balcani. Este o moschee activă, comunitatea musulmană din oraș se adună aici pentru rugăciunile zilnice, motiv pentru care eu nu am intrat.

Free Plovdiv Tour

Ca în fiecare oraș turistic important din Europa, și în Plovdiv poți să faci un tur ghidat gratuit, care pornește din fața Primăriei, în fiecare zi la 11.00 și la 18.00 (din mai până în septembrie) și la 14.00 (din octombrie până în aprilie). Turul durează în jur de 2 ore și nu este nevoie de rezervare. Nu uita să lași bacșiș la sfârșit! Detalii aici.

City Break Plovdiv Bulgaria by TravelGirls (117)

Unde mananci in Plovdiv

Mevlevi Hane – singura mănăstire de derviși. Îmi notasem de acasă locul ăsta și abia așteptam să luăm un prânz acolo, doar că restaurantul se pregătea pentru câteva evenimente private în acel weekend și nu era deschis publicului larg.

Dayana. 1, 2, 3, 4 sau Mediterrraneo pentru că sunt mai multe – răspândite prin centruk Plovdivului. Noi am fost la Dayana 1 (Dayana 3 este în fața lui) și a fost foarte bine.  Mâncare tradițională bulgărească, prețuri ca-n Bulgaria – adică mici, mâncarea bună, servirea promptă. Nouă ne-a plăcut cu atât mai mult cu cât în interior nu se fumează. Deși restaurantele sunt foarte populare printre locanici, când am fost noi – într-o sâmbătă seara – cred că eram singurii turiști.

La Rahat Tepe, chiar în vârful dealului, lângă situl arheologic Nebet Tepe, am ajuns după ce am întrebat la Biroul de Turism unde găsim un restaurant cu mâncare tradițională în Old Town. Restaurantul nu arată cine știe ce înăuntru, dar e găzduit de o casă veche în stil otoman și are o terasă generoasă care, atunci când am fost noi, nu era folosită pe motiv de ploaie și frig. Mâncarea în schimb este delicioasă și a fost adusă repede din momentul în care am dat comanda. Din păcate însă nu e deloc child friendly – nici meniul nu e adaptat pentru cei mici (nu au supe/ciorbe, de exemplu) și se fumează înăuntru. Poți citi aici review-ul meu pe TripAdvisor.

City Break Plovdiv Bulgaria by TravelGirls (70)

Cazare in Plovdiv

Noi am ales un hotel mic si cochet din centru, ca sa fim practic in miezul problemei si sa nu fim nevoiti sa scoatem masina din parcare ori sa folosim transportul in comun. Alegerea s-a dovedit a fi un buna, in pretul camerei este inclus si micul dejun, hotelul are un restaurant deschis pana tarziu – a fost perfect in prima seara, cand am ajuns infometati si nu stiam unde sa mancam ceva iar parcarea este gratuita, in fata hotelului. Am rezervat o suita, pentru ca cel mic sa doarma in camera separata si nu a fost nevoie sa intreb daca hotelul pune la dispozitie si patut pentru copil.

=>> Vezi aici review-ul meu detaliat pe Tripadvisor.com.

Am stat la Hotel Restaurant Odeon***

TravelGirls te învață- tips&tricks

 • Incearca sa ajungi vineri pana la pranz in Plovdiv si prelungeste-ti, pe cat posibil, weekend-ul pana duminica tarziu sau pana luni dimineata: 2 zile sunt insuficiente sa te bucuri de deplin de oras;
 • Ține minte că Farmacia Veche Hippocrate este închisă sâmbăta și duminica!
 • Ia-ți pauza de cafea la Arena Cafe, cu o priveliște spre magnificul Teatru Antic;
 • Poartă încălțăminte comodă, fără tocuri -străduțele din centrul vechi sunt abrupte și pavate cu piatră cubică și sunt foarte alunecoase;
 • Dacă ai copil mic, uită de cărucior, din același motiv de mai sus;
 • Chiar dacă e aproape de România, nu uita să îți faci asigurare de călătorie!
 • Ia o hartă turistică gratuită de la unul dintre Oficiile de Turism din centru și get lost!

City Break Plovdiv Bulgaria by TravelGirls (151)

Fotografii by TravelGirls.ro făcute cu LG G5

***

Nu-mi place să compar între ele locurile în care ajung pentru că diferențele sunt cele care contează și fiecare destinație se remarcă prin ceva, fie că e vorba despre atracții turistice, de mâncare bună de tot sau de o viață culturală bogată. Totuși, Plovdiv are un potențial uriaș, e piatra neșlefuită a Bulgariei și până în 2019 va străluci cum niciun oraș de la vecinii noștri nu a mai făcut-o pânî acum. E, dacă vreți, un fel de Sibiu înainte de 2007 când a fost, și el, Capitală Culturală Europeană.

O parte dintre clădirile din Plovdiv au fost deja restaurate și și-au căpătat poleiala de altădată, multe dintre ele sunt în plin proces de revenire la viață și, în general, se vede că orașul începe să fiarbă. Și dacă acum, cu cortina trasă mi-a plăcut atât de mult încât mi-aș fi luat liber de la birou încă o săptămână să pot să-l simt mai bine, să-l absorb cu totul, mă-ntreb oare cum va fi peste 3 ani, în 2019?

____________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

5 COMENTARII

  • Noi am fost cu masina, asa ca nu iti pot da prea multe detalii despre inchirierea uneia la fata locului. Insa presupun ca zborul ar fi pana la Sofia, nu? In capitala ar trebui sa existe optiuni in acest sens.

 1. Va multumesc pentru articol !, dar din pacate nu exista curse directe Bucuresti – Plovdiv.
  NU am masina mica, nu conduc masini, asa ca singurele cai ar fi autocare / microbuze, trenuri, etc.
  Chiar imi doresc sa vizitez orasul Plovdiv, dar nu exista nicio cursa de autocar (majoritatea companiilor de turism imi recomanda sa merg pana in diverse localitati si de acolo, cu alte legaturi), iar cu trenul – fac cam…12 ore. Bucuresti (12:45)-Ruse (15:35), Ruse (16:00)-Sofia (22:30 parca) si Sofia (22:35 parca)-Plovdiv (01:22 noaptea), iar autobuze Bucuresti – Sofia (27Euro pe sens – 7 ore si 30 minute si Sofia – Plovdiv 2 ore – 6.5-8.5 Euro pe sens).
  Dar curse de autocare directe Bucuresti Plovdiv ? Vad ca nu exista deocamdata (Februarie 2018).
  Atunci stiti cumva, poate nu am auzit ce variante de ajungere ar fi ?
  Cunoasteti vreo companie de transport romana, bulgara care sa ofere servicii de transport Bucuresti – Plovdiv sau Bucuresti – o alta localitate cu trecere si oprire in Plovdiv ?
  E putin probabil sa gasesc prieteni cu care sa ma asociez sa merg cu masina mica – de aceea mai bine cu autocar / autobuz, tren – toate direct, dar vad ca nu sunt curse.
  Va multumesc !
  Cu stima,
  Valeriu Ghimpu, Bucuresti

 2. Buna ziua,
  Saptamana aceasta eu si prietenul meu vom merge 4 zile la Plovdiv. Am mai fost in Bulgaria insa niciodata nu am stiut cati bani sa ne schimbam. Cazarea o avem deja asigurata, deci cam ce suma de bani am avea nevoie? Cu aproximatie bineinteles! Va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.