Idei de weekend liniștit: la mare în Bulgaria, Krapets

În ultimul weekend din august, în fuga din fața caniculei și în căutarea unui strop de răcoare, am fugit spre mare. După ce am trecut în viteză pe lângă stațiunile pline ochi și gălăgioase de pe litoralul românesc, am ieșit din țară pe la Vama Veche și în vreo 10-15 minute am ajuns în Krapets, Bulgaria, pentru a treia oară, în al treilea an. La singurul hotel din sat erau cazate câteva familii, români, bulgari și nemţi care își văd de odihna lor, în liniște. Dacă multe hoteluri de fiţă din destinații celebre au infinity pools, hotelul acesta din Krapets are un infinity restaurant, un infinity parc și o infinity terasă. Dacă ar avea și un infinity meniu cu fructe de mare, ar fi perfect. Noroc ca are restaurantul de lângă. Era liniște în Krapets dimineață, la prânz și seara, plajele sunt infinit de lungi și line iar apa e curată, chiar dacă nimic nu e amenajat aici. Pe de altă parte, duminică dimineaţa erau 5 (cinci!) doamne care curăţau cu periuţele podeaua din jurul piscinei hotelului.

Cum ajungi

Chiar dacă e la doar 20 de kilometri de Vama Veche, Krapets pare că e la ani-lumină de agitaţia de pe litoralul românesc. După ce treci de graniţă, continuă să mergi pe șoseaua E87 iar după 14 kilometri vezi indicatorul spre Krapets, la stânga. După ce faci stânga, drumul are câteva gropi, dar nu e problematic pentru mașini. Noi le-am conștientizat abia acum, a treia oară, pentru că am mers pe motocicletă. Când intri în sat, vei da de câteva dâmburi – limitatoare de viteză. Atenţie, acestea sunt din asfalt și nu sunt vizibile de la distanţă! Drumul continuă drept până la o ieșire în mare unde pescarii își lasă în fiecare dimineaţă la răsărit bărcile la apă.

Nu uita!

-buletinul
-actele mașinii/motocicletei
-vinieta pentru mașini costă 5 Euro pentru 7 zile și 13 Euro pentru 30 zile și se poate cumpăra de la chioșcul de după graniţă. Pentru motociclete nu e nevoie de vinietă.

plaja krapets, bulgaria (27)Cazare în Krapets

Când am ajuns prima dată în Krapets, în 2013, nu aveam niciun plan, nicio rezervare. Era început de septembrie, noapte, soarele mijea să răsară iar pescarii își pregăteau bărcile ca să plece în larg să își strângă plasele. Am ajuns la nenea Borko, un localnic în vârstă, care are o pensiune – Villa Borko – amenajată cumva ca o anexă la casa lui. Camere simple dar curate și noi, vreo 70-80 lei pe noapte, o grădină plină de piersici, vie și meri, o piscină veche, o terasă ca la ţară și o bucătărie pe măsură. Ne-a mers la suflet, am găsit liniștea și confortul pe care le căutam. Nenea Borko nu vorbește engleză mai deloc dar ne-am înţeles totuși într-o româno-bulgaro-englezo-semnaleză și totul a mers ca uns. Anul ăsta am văzut câteva mașini cu numere de înmatriculare din România parcate în faţa casei lui, semn că îi merge bine, așa cum ar trebui.

UPDATE: am revenit la Borko in 2016, ne-am simtit la fel de bine, camerele au fost la fel de curate, ne-a primit si cu cainele insa Nenea Borko era foarte morocanos si neprietenos. Alti prieteni care i-au trecut pragul de curand confirma informatia.

Zen house #krapets #bulgaria #accommodation #pool #travel #travelgram

A photo posted by Narcisa Suruianu (@narcisaiuliana) on

Pusesem oricum ochii pe Yanitza Hotel, la vreo 2 minute de Borko, cu vedere la mare. În 2015, în ultima săptămână din august, am trimis un email de rezervare pe adresa recepţiei. Niciun răspuns. A doua zi am completat formularul de rezervare de pe site-ul hotelului. Niciun răspuns. Plecam oricum la drum, ne bazam pe nenea Borko sau pe celelalte case de oaspeţi din sat. În dimineaţa plecării am sunat totuși la Yanitza și am aflat de la o recepţioneră care abia vorbea engleză că au camere libere și că preţul e de 45 de Euro pe noapte, așa cum scrie și pe site. Nu am făcut rezervare la telefon dar am plecat totuși la drum și am găsit la faţa locului camera mult visată.

cazare krapets (3)

Yanitza Hotel 1 și 2

Probabil că mai întâi a fost Yanitza 1 (are 1*), se văd vag urmele vremii ce s-au așezat peste complex. Yanitza 2 (are 3*) e chiar lângă, doar o uliţă le desparte, și are aceeași formă și structură cu Yanitza 1. Am ales să stăm în complexul de 3 stele chiar dacă diferenţa e de doar 3-5 Euro. Yanitza 2 pare să aibă 42 de camere și apartamente așezate într-un complex cu parter și etaj în formă de U, cu piscina în mijloc. Camerele sunt foarte mari, au aer condiţionat, doar o spoială de var și câteva detalii (halate, papuci, uscător de păr) le despart de 4 stele. În faţa complexurilor sunt multe locuri de parcare la stradă însă nouă ne-au permis să băgăm motocicleta în curte. Mai erau trei, din România și Germania.

cazare krapets (1)

Restaurantul infinit

Atracția acestui loc este restaurantul Yanitza cocoțat pe stâncă, chiar deasupra mării. Restaurantul vine la pachet cu o terasă, o piscină mare, tobogane, un parc minunat și loc de joacă pentru copii.

-Hello! Do you speak English?

-Yes, I speak English, Romanian, Dutch, Italian, Spanish, French…

Un singur lucru îi mai lipsește acestui loc ca să fie perfect: un meniu cu fructe de mare.

cazare krapets (16)

De reținut!

  • atât pentru Villa Borko cât și pentru Yanitza Hotel sunt indicatoare în Krapets, nu ai cum să nu le găsești.
  • în septembrie, prețurile de la Yanitza Hotel sunt mult mai mici: 30-33 Euro/camera dublă cu mic dejun. Vezi prețuri aici
  • vezi și alte variante de cazare în Krapets

Unde mănânci

În primii doi ani în Krapets am fost de fiecare dată la primul restaurant de deasupra mării, cel care are și supermarket la intrare și un meniu bogat cu scoici și fructe de mare. Cu un aspect simplu, cu un personal cu o atitudine modestă și cu prețuri parcă cu o idee mai mici, mâncarea de aici mi-a plăcut cel mai mult. Între acest restaurant și Yanitza e o parcare mare. Anul acesta a apărut pe un colț al parcării, chiar în buza stâncii, deasupra mării, o mică terasă improvizată. Nu am avut curaj să mâncăm acolo, dar priveliștea e foarte faină. La Yanitza, pentru o porție de icre, o salată, o porție de calcan prăjit, o porție de stavrid și 3 băuturi, am plătit 120 lei.

Cu ce plătești

De fiecare dată am folosit lei în Krapets, la o conversie făcută din ochi, un ochi de bun simț. Nu am văzut niciun ghișeu pentru schimb valutar în Krapets dar există un bancomat la poștă.

page5

La plajă, la soare

Dacă mergi în Krapets pentru plajă, vei avea o problemă. Ce să alegi mai întâi? Ceva amenajat? Ceva pustiu? Ceva cu nisip sau cu scoici? Ai trei – patru plaje lungi:

  • plaja de sub restaurantul Yanitza: îngustă cu scoici, intrare lină în mare
  • plaja din dreapta restaurantului Yanitza, după stâncă: pustie, cu multe păsări

plaja krapets, bulgaria (13)

 

  • plaja din stânga bărcilor: îngustă, cu scoici, intrare lină în mare

plaja krapets, bulgaria (30)

  • plaja Krapets: plajă lată și lungă cu nisip, un beach bar, câteva umbrele și un camping în spate, în pădure. Ca să ajungi aici, urmează indicatorele spre Villa Borko și continuă drumul de asfalt prin pădure până ajungi la chioșcuri, apoi cotește dreapta spre mare.

plaja krapets, bulgaria (18)

 

Dincolo e mai ieftin, mai liniștit, mai bine

Litoralul românesc este atât de aglomerat și haotic în iulie și august încât din ce în ce mai mulți români aleg să schimbe macazul și să treacă granița. Micile sate și stațiuni de la sud de graniță, în Bulgaria, sunt din ce în ce mai populate de români, din fericire din cei care ne fac cinste și păstrează calmul locului așa cum îl găsesc. Krapets e doar la o aruncătură de băț, e mai ieftin și infinit mai relaxat. Este deci exact ce-mi doresc într-o vacanță, fie ea și scurtă, cât un weekend. Coasta Bulgariei la Marea Neagră e extrem de ofertantă și nu am ratat nicio ocazie să o spunem clar și răspicat de fiecare dată când am avut ocazia.

Citește și:

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

2 COMENTARII

    • Într-adevăr, în fiecare an e mai multă lume dar mi s-a părut că e tot în limitele decenței, încă e liniște, încă e curat, încă sunt oameni faini. Chiar și compatrioții 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.