Idei de vacanță: Delta Dunării – Mila 23 și Letea

Cât e vara de lungă, pe la prânz, portul din Tulcea începe să forfotească de turiști care cară după ei de la chitare la ceaune în care să facă borș de pește, de la scule de pescuit la corturi și umbrele de plajă. Toți au un zâmbet mare pe față iar emoția și nerăbdarea li se citesc pe chip și în gesturi. Se gândesc, poate, că vor avea o vacanță frumoasă, zen, cu multă liniște, plimbări pe canalele Dunării și că se vor sătura de pește proaspăt.

În spatele cortinei, Delta Dunării e unul dintre cele mai sărace locuri din România dar an de an, ca prin farmec, vara se transformă din Cenușăreasă într-o prințesă cu conduri de cristal care odată ajunsă la bal vrăjește inima tuturor. Iar vraja durează până toamna târziu, când ultimii turiști pleacă mulțumiți spre casele lor, cu amintiri cât să le ajungă un an întreg.

Descopera Delta Dunarii TravelGirls

Ce pui în bagajul pentru Delta Dunării?

Dacă nu ai fost niciodată în deltă, să știi că țânțarii nu sunt un mit. Ce e important de știut e că nu o să te lupți cu roiurile cât e ziua de lungă, ci doar vreo oră-poate două seara, imediat ce apune soarele. Dacă nu e un an ploios sau nu nimerești într-o perioadă cu inundații, atunci după astea două ceasuri poți să ieși din casă și să admiri milioanele de stele, n-o să te mai supere niciun țânțar. Cu toate astea, e bine totuși să ai în bagaj un spray anti-țânțari, o brățară specială pe care o cumperi de la farmacie sau să-ți prepari acasă o soluție bio din uleiuri esențiale de lavandă, mentă, cedru, busuioc și eucalipt (poți folosi unul singur sau să le amesteci) și un ulei ca bază (eu folosesc de cocos). Soluția asta e excelentă și pentru copiii mici, dacă nu vrei să pui pe pielea lor tot felul de chimicale.

Costumul de baie, ochelarii de soare și, mai ales, pălăria de soare nu trebuie uitate acasă. Nu se știe când vrei să te răcorești cu o baie pe un canal iar pălăria o să te protejeze de insolație cât timp te plimbi cu barca. Nu uita că soarele arde rău chiar și primăvara și toamna! Îmbracă-te cu pantaloni și bluze cu mânecă lungă sau ia cu tine măcar o eșarfă cu care să te acoperi. N-ai vrea ca după o zi de plimbare cu barca pe canale să fii ca un rac fiert. Nu strică nici o geacă windproof – diminețile și serile sunt răcoroase în Deltă iar pe apă, chiar și la o viteză mică, te cam ia vântul.

Camera foto, un teleobiectiv și un binoclu – toate astea ca să vezi și să pozezi păsările care vor zbura pe lângă tine în timp ce tu te relaxezi în barcă.

Descopera Delta Dunarii TravelGirls2

Vacanță ca-n filme în Delta Dunării

Am comprimat mini-vacanța în Delta Dunării în câteva minute și-a ieșit un video care ne amintește de fiecare dată când îl vedem că pentru câteva zile am fost în Paradis. Unul al păsărilor, al peștilor, al oamenilor primitori, al mâncărurilor savuroase, al liniștii.

Ce faci în Delta Dunării?

Pregătește-te să mănânci pește de cel puțin două ori pe zi iar la micul dejun icre. Pentru localnici peștele e principala sursă de hrană, pe lângă legumele pe care și le cultivă în grădină. Așa se face că de-a lungul timpului au înlocuit carnea cu peștele în mai toate preparatele: sărmăluțe, perișoare, mititei, chiftele. Dacă ai ocazia, gustă-le pe toate, sunt delicioase, cu toate că au un gust diferit de cel cu care ești obișnuită. Borșul pe pește, plachia sau peștele prăjit cu mămăligă și usturoi (o maioneză groasă din usturoi, ulei și o pișcătură de sare) nu lipsesc din meniu. Sigur, după 3-4 zile de stat în Delta Dunării, probabil că vei spune și tu, ca mai toată lumea, că nu vei mai mânca pește până la sfârșitul anului.

Descopera Delta Dunarii TravelGirls3

Noi am stat în Mila 23, așa că în prima zi, la plecarea din Tulcea, am  mers pe Brațul Tulcea – Canalul Mila 35 – Gârlele Sireasa și Sontea – Canalul Olguța și Dunărea Veche. A doua zi, după micul dejun, am plecat cu barca pe alte lacuri: Bogdaproste, Rădăcinos, Trei Iezere, Miazazi, Matița, Babina și atât de multe canale încât n-am putut să le țin minte numele. N-am uitat însă pelicanii care își luau zborul greoi, porcii mistreți care au trecut înot prin fața noastră, cântecul păsărilor care se odihneau pe câte un ciot de salcie și nici orăcăitul broscuțelor la apus, pe lac. 

Citește și Cum să nu iubești Dobrogea de Nord

Descopera Delta Dunarii TravelGirls4

Tot timpul l-am avut ghid pe Mihai, care s-a născut și locuiește în Mila 23 și știe fiecare ascunziș al deltei. Și ca mai toți sătenii, știe și limba rusă și nu-i e greu să schimbe două vorbe cu pescarii lipoveni pe care îi mai întâlnește pe apă. Dacă pentru noi copilăria a însemnat să jucăm leapșa în spatele blocului, pentru Mihai jocurile copilăriei au fost trasul la rame, întinsul de năvoade și descâlcirea puzzle-ului uriaș de canale. Astea sunt locurile unde a copilărit și le cunoaște ca-n palmă; ne-a arătat scurtături – am tăiat cu barca stufărișul, pe canale înguste, ce nu păreau a fi umblate și la sfârșit, drept recompensă, am mâncat miez de papură – dulce, crocant, o delicatesă locală care nu costă nimic (cum ar fi, oare, o tabără de supraviețuire în Delta Dunării?).

Momentul preferat al șederii în deltă a fost însă excursia la Letea, satul tradițional despre care aș vrea să aud cât mai repede că a fost inclus în Patrimoniul UNESCO. De fiecare dată când văd o fotografie din Letea gândul îmi zboară imediat la satul bunicilor mei și mă gândesc cu drag la casa străbunicii: albă, cu ferestre din lemn vopsit în albastru strălucitor, acoperită cu stuf și cu un cuptor mic, de lut, în fața casei, pe care făceam în fiecare vacanță borș din peștele pe care îl prindeam în plasă cu bunicul meu.

Descopera Delta Dunarii Letea Romania TravelGirls

În Letea timpul a stat în loc, majoritatea caselor sunt construite în stil tradițional iar oamenii sunt buni și darnici și asta face satul atât de special. Am ajuns aici pe la prânz, numai bine ca să ne ospătăm cu un borș de pește ca-n deltă (adică mai întâi am mâncat peștele cu mujdei și mămăligă și apoi am stins usturoiul cu ciorba acrită numai bine cu oțet), la o gospodărie tradițională, cu oameni harnici și primitori.

Înainte de ospăț însă am mers într-un safari pe drumurile nisipoase din Letea, până în Pădurea Letea. Trocariciul cu care ne-am plimbat a făcut deliciul tuturor. N-am văzut cai sălbatici dar ne-am răcorit pe cărările umbroase din pădurea ca o junglă în miniatură, am fotografiat orhidee, am înălțat zmeie pe dunele de nisip.

Pădurea Letea e cea mai veche Rezervație Naturală din România – a fost declarată arie protejată în 1938 – și cea mai nordică pădure subtropicală din Europa. E ca o oază în mijlocul deșertului, pentru că în jurul pădurii uscăciunea își face de cap. După ce treci de fâșia de verdeață, cu plante care mai de care mai ciudate și care, aparent nu ar putea supraviețui climei din România, urci cu greu dunele de nisip ale Grindului Letea. Cu milioane de ani în urmă, aici era un fund de mare, acum mai amintesc de asta milioanele de scoici fărâmițate ascunse în nisip. E un peisaj straniu dar încântător. Dacă vrei să vezi minunea asta a naturii, ar trebui să te grăbești! Se pare că sunt planuri ca arealul care e protejat să fie închis publicului larg.

Unde am stat în Delta Dunării

Dacă ar fi să ne luăm după ce zic hărțile, am stat în centrul deltei,  în satul Mila 23. În sătucul ăsta cu doar câteva sute de localnici, lângă bisericuța lipovenească vopsită în siniliu, la câțiva pași de malul Dunării și foarte departe de zgomotul și de poluarea mașinilor, am găsit toată liniștea din lume. Pensiunea la care am stat și unde am mâncat dumnezeiește se numește Vanessa și mai multe detalii despre un mini-sejur acolo (toamna asta) găsești aici. Am găsit și lista cu bonusurile de toamnă, merită să le vezi!

Inedit în Delta Dunării

Nu cred că e cineva care merge în Delta Dunării și se întoarce nemulțumit de acolo. Dacă uiți de țânțarii care uneori atacă fără milă la ora la care vrei doar să bei o bere pe terasă și să reflectezi la tot ce ai văzut peste zi, Delta e locul perfect pentru cei cărora le place să pescuiască, să mănânce pește sau sunt înnebuniți după plimbări prelungite pe canale. Delta e un loc numai bun să te încarci cu energie când simți că nu mai poți de-atâta muncă și să iei o gură de aer proaspăt.

Descopera Delta Dunarii Romania TravelGirls (68)

Dacă ai fost o singură dată în Delta Dunării, te-ai plimbat pe canale cu barca, ai mâncat pește, ai fost la Letea, ți-a plăcut și vrei să mai mergi, nu face aceleași lucruri. Pentru un necunoscător, la un moment dat toate canalele arată la fel, oricum nu vei ține minte toate păsările pe care le vezi și te vei sătura și de făcut fotografii la toți nuferii care îți ies în cale. Mai bine încearcă un program inedit, pentru că are balta pește.

Nouă ne-a cam rămas gândul la o tură cu caiacul pe canale, cu dormit la cort în pădure, departe de lumea dezlănțuită, cu seri petrecute în fața ceaunelor cu borș de pește și mămăligă. Mai multe detalii aici.

Dacă ești pasionată de fotografie, nu strică să arunci un ochi aici.   Programul alternează fotografie de natură (wildlife), fotografie de peisaj, fotografie turistică (sate, oameni, locuri) dar și explorarea Deltei Dunării.

Dacă lucrezi într-o corporație, atunci arată-le șefilor programele astea grozave de teambuilding. Iliuță Goean – capul răutăților de la Descoperă Delta Dunării – organizează și ture în Munții Măcinului, cu oprire obligatorie la Curtea Regală, pentru o degustare nemaipomenită de vinuri (ei sunt furnizori ai Casei Regale). Am fost și noi acolo, cu altă ocazie și vă recomandăm să mergeți, mai ales toamna și primăvara.

Citește și Ce să faci într-o zi la Măcin

© Fotografii by TravelGirls.ro și Augustin Radu

***

Notă: Am fost în Delta Dunării în luna mai 2013, la invitația lui Iliuță Goean. Dacă vrei să mergi și tu, găsești mai multe programe disponibile pe site-ul Descoperă Delta Dunării și poți cere informații suplimentare la numărul de telefon 0763 869 400 sau pe adresa de email  contact@descoperadeltadunarii.ro.

 Filmarea a fost făcută cu Nikon D7000 de la magazinul F64.

__________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.