Cum să vizitezi Lisabona aproape gratis

Lisabona a fost multă vreme o iubire neîmplinită, un oraș la care am visat mult, pe care mi l-am imaginat în fel și chip și am sperat să nu mă dezamăgească. Mi-am făcut planuri, am scotocit internetul și ghidurile turistice după informații de parcă era prima dată când plecam într-o vacanță, altfel spus m-am pregătit ca la o primă întâlnire. N-am vrut să las nimic la voia întâmplării și am făcut bine. O singură greșeală am făcut: am rezervat doar 8 zile. Mi-ar mai fi trebuit încă pe atât pentru că nu degeaba Lisabona e cea mai bună destinație pentru city break în 2013.

© Fotografii by TravelGirls.ro cu Canon EOS 100D kit EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM

și Augustin Radu cu Nikon D80 + obiectiv 18-55 mm

____________________________________

Cum ajungi la Lisabona

Cu avionul, dat fiind că Portugalia e aproape la capăt de lume. Din București poți să zbori la Lisabona (zbor direct) fie cu Blue Air (din iunie 2016), fie cu Wizz Air – prețurile pornesc de undeva de la 70-75 de euro (dus-întors) și cresc în funcție de companie, perioadă și… noroc.

 

De la aeroport cel mai simplu să ajungi în centru e cu metroul – o călătorie costă 1,40 euro (bilet valabil 60 de minute) la care adaugi 0,50 euro pentru cardul reîncărcabil (păstrează-l, altfel va trebui să plătești de fiecare dată pentru el). Dacă în cele 60 de minute trebuie să iei și un autobuz sau un tramvai CARRIS, nu mai plătești călătoria dar trebuie să validezi cardul.

Dacă te avantajează mai tare, poți să mergi cu AERObusul, adică autobuzul special care face legătura dintre aeroport și centrul orașului. Biletul costă 3,50 euro dar este valabil 24 de ore și la metrou, tramvaie și autobuzele locale.

Salvează și printează: orarul AERObusului și harta metroului din Lisabona

Lisabona by TravelGirls 2

Unde stai la Lisabona

Eu am stat la Hotelul VIP Executive Diplomatico – un hotel de 4 stele, vechi dar restaurat și bine întreținut, cu personal bătrân dar bine intenționat și drăguț din calea-afară. Micul dejun era regal (cel mai bun dintre toate hotelurile unde am stat în Portugalia), aveam Wi Fi gratuit în cameră și, poate cel mai important, eram foarte aproape de metrou și de cel mai mare parc din oraș – Eduardo VII.

Lisabona e renumită în lume pentru altceva însă – aici se găsesc cele mai bune hosteluri din lume. Cel puțin așa ne-a spus-o Vitor Carriço de la Turismo de Lisboa și ne-am convins și noi după ce am citit topurile făcute de The Guardian și de Hostelworld.com – la Hoscar Awards.

Sigur, astea nu sunt cele mai ieftine hosteluri din Lisabona dar dacă ai bugetul limitat te asigur că nu o să cauți prea mult ca să găsești ceva pe măsura buzunarului tău: 13 euro pentru o cameră dublă la pensiune/hotel și 8 euro de persoană la hostel.

Citește și Cum e să stai la hostel.

Lisabona by TravelGirls 7

Cu ce te deplasezi în Lisabona

Orașul ăsta se vede cel mai bine la pas, chiar dacă uneori scrâșnești din dinți pentru că pantele sunt prea abrupte. Tot centrul Lisabonei e un păienjeniș de străduțe care mai de care mai înguste, care urcă și coboară neîncetat. Și scări, multe scări care parcă-ți ies în cale doar atunci când trebuie să le urci. Cred că acesta e și secretul portughezilor, pentru că toți sunt parcă trași prin inel.

Cum însă nu o să poți să mergi doar pe jos, mai ales dacă trebuie să ajungi dintr-un cartier în altul, cea mai bună soluție e să-ți iei Lisboa Card. Pe lângă transportul nelimitat cu autobuzele și tramvaiele CARRIS (compania de transport public local), celebrele funiculare și liftul Santa Justa, metroul și trenurile din oraș (inclusiv cele care duc la Sintra și Cascais), mai ai și gratuități și reduceri la tot felul de obiective importante din Lisabona. În cele 72 de ore cât am folosit cardul, am făcut o economie de aproape 200 de euro pentru 2 persoane și asta dacă punem la socoteală doar muzeele importante din oraș, pentru că nu le-am văzut pe toate.

Lisabona by TravelGirls 9

Ține minte însă: nu închiria o mașină pentru că nu o să ai nevoie de ea. Rețeaua de metrou este foarte bine pusă la punct – există stație inclusiv la aeroport așa că pentru a te deplasa pe distanțe mai mari – de la periferie în centru sau de la autogară/gară în centru asta e soluția.

Tramvaiul 28vintage tram cum i se mai spune – e cel mai cunoscut mijloc de transport în comun din Lisabona iar plimbarea cu vagonl cu mobilier din lemn e o atracție turistică în sine.  În cazul în care o călătorie cu tramvaiul 28 ți se pare prea demodată, poți să „te dai” în toate drăcoveniile care iau ochii turiștilor: segway, scooter sau mașinuțele electrice. Părerea mea însă e că toate astea nu au nimic a face cu Lisabona și că sunt bani aruncați pe fereastră.

Lisabona by TravelGirls 11

Practic transport Lisabona:

 • Păstrează cartela de metrou pentru că este reîncărcabilă și dacă nu o ai trebuie să plătești de fiecare dată încă 0,50 euro.

 • Dacă ai Lisboa Card, validează-l la fiecare urcare în autobuz sau în gară.

 • Gara Rossio – Tren spre Sintra

 • Gara/Autogara Oriente  (stația de metrou Oriente)- Autobuz spre sudul țării, Algarve

 • Autogara Sete Rios (Stația de metrou Jardim Zoologico) – Autobuz spre sudul țării, Algarve

 • Cais do Sodré – stația de unde iei trenul spre Cascais – gratuit cu Lisboa Card

Ce vezi în Lisabona

Dacă stai doar un weekend prelungit – 3 nopți să zicem, va trebui să-ți faci un plan bun de bătaie, să triezi drastic obiectivele turistice și activitățile sau pur și simplu să te lași purtată de pași pe străzi și străduțe, prin baruri și cantine unde se cântă cu foc fado. Pentru o experiență fără țepe turistice însă, mai ales dacă e prima dată când pui piciorul în Lisabona, se cere o documentare riguroasă. Zis și făcut.

Alfama, Bairro Alto, Baixa-Chiado și Belem sunt cartierele istorice Lisabonei unde sigur vrei să ajungi pentru că aici se întâmplă să fie mai tot ce te interesează despre orașul ăsta minunat. E bine să-ți faci itinerariul (în linii mari, desigur, nu te apuca să faci liste pe care să le bifezi pentru că nu e o competiție) și să acorzi câte o zi fiecărui cartier. Dacă nu apuci să faci sau să vezi tot ce ai fi vrut, nu-i nicio problemă, e un motiv bun să revii aici.

Lisabona by TravelGirls 6

Alfama. Nu știu dacă e pentru că aici am venit în prima zi când am ajuns în Portugalia sau pentru că agitația din timpul zile dispare odată cu lăsarea serii și pe la colțurile străzilor nu se mai aude decât clinchetul paharelor de vin și al tacâmurilor în farfurie dar Alfama mi-a plăcut cel mai mult. E poate cel mai boem cartier al Lisabonei, cu siguranță cel mai vechi și pe străzile întortocheate o să te simți mai degrabă ca într-un orășel de provincie decât într-o capitală europeană. Iar mirosul de pește de mare fript de pe străduțe îmi trezește și acum amintiri olfactive grozave.

Partea și mai frumoasă e că în vârful dealului pe care sunt ridicate căsuțele cu azujelos e un punct minunat de belvedere: Castelul Sao Jorge. Partea excelentă e că după ce cobori din castel sigur o să-ți fie foame așa că-ți recomand din toată inima o cârciumă locală, unde patronii sunt doi bătrânei tare simpatici (ea gătește și el e ospătarul) iar mâncarea e atât de bună și de ieftină încât până și polițiștii locali au stat la coadă așteptând să se elibereze o masă. Supa zilei (1 euro), codul fript cu legume și o sticlă (în doi) din vinul casei e tot ce-ți trebuie ca să nu mai știi în ce parte e hotelul unde stai. Cârciuma se numește O Eurico Casa de pasto și să nu te mire dacă o să împarți masa cu alți mâncăcioși. Așa se întâmplă în restaurantele locale din Lisabona.

Lisabona O Eurico Casa de Pasto Restaurant by TravelGirls

Bairro Alto. În timpul zilei s-ar putea să nu fii foarte impresionată de acest cartier care e la fel ca toate celalalte din Lisabona: străzi în pantă (și ce pantă!), multe scurtături pe scări, magazine și case și blocuri colorate cu bucăți de faianță în culorile curcubeului, adică azulejos. Să nu te aștepți deci ca azulejos să fie doar albastru (așa cum am crezut eu) căci toate clădirile care o să-ți iasă-n cale o să-ți dea peste nas.

Bairro Alto e cartierul general al funicularelor care sunt folosite și astăzi de localnici ca să ajungă dintr-un capăt în celălalt al străzilor foarte abrupte. Altfel, e o atracție nemaipomenită pentru turiști așa că și noi le-am luat la rând: Gloria, Bica și Lavra și am concluzionat că Bica e cel mai frumos. Nu funicularul în sine ci strada pe care circulă – înțesată cu cârciumi mici, obscure, de unde se aude muzică și în fața cărora oamenii se adună pe la apus și încep petrecerea.

Lisabona by TravelGirls 5

Pentru că așa e în Bairro Alto, odată ce se lasă seara toate străduțele alea înguste se însuflețesc numaidecât, cârciumile își scot mesele afară și se încing adevărate petreceri în stradă. Spiritele încep să se agite pe la amurg și nebunia e la ea acasă în baruri, cluburi, restaurante, terase și pe străzi, după ora 10.00.

Lisabona Toma La Da Ca Restaurant by TravelGirls

Dacă te prinde seara pe aici, mergi și mânâncă la Restaurantul Toma La Da Ca – se ajunge ușor dacă faci dreapta pe strada pe care coboară funicularul Bica. Prețurile sunt foarte bune, mâncarea dumnezeiască, atmosfera cât se poate de portugheză și, bonus, aici lucrează 2 români (la bucătărie) care sigur or să îți recomande ce e mai bun. Atenție că nu se fac rezervări, cele câteva mese se ocupă repede și probabil va trebui să aștepți afară să se elibereze câteva locuri.

După cina copioasă am luat-o la pas pe străduțe și ne-am oprit la Adega do Ribatejo – un loc minunat pentru o seară de fado. Pentru că e o afacere de familie, să nu te mire că personalul e pe rând chelner și artist. E un spectacol antrenant, toată lumea cântă, râde și bea vin de Porto și Ginginha. Prețurile însă sunt destul de piperate și vor încerca să-ți bage pe gât (a se citi să le factureze la suprapreț mai târziu) tot felul de aperitive. Refuză politicos și bucură-te de un spectacol adevărat de fado.

Lisabona by Augustin Radu (18)

Baixa-Chiado. Aici e centrul orașului și nici nu e greu să-ți dai seama după furnicarul de pe străzi: magazine de lux lângă magazine de suveniruri contrafăcute, patiserii, cafenele, restaurante, piațete și maghrebieni care îți șoptesc la ureche „hașiș, lady„.

O plimbare pe Rua Augusta duminică dimineața e cel mai bun lucru pe care poți să îl faci în Baixa-Chiado pentru că e pustiu. Tot centrul Lisabonei e numai al tău și poți să fotografiezi în voie. În Praça do Comércio artizanii își întind tarabele și dacă nu cumperi nimic, poate dai o fugă la Oficiul de Turism, să-ți iei o hartă gratuită.

Dacă vrei să vezi cartierul de sus, urcă cu Liftul Santa Justa (costă 5 euro dar e gratuit cu Lisboa Card) și bucură-te de panoramă. Liftul are mai bine de 100 de ani și e singurul lift pentru publicul larg din Lisabona. Sus e Largo do Carmo – unul dintre locurile mele preferate din oraș: o piațetă umbroasă, înconjurată de clădiri vechi, în fața Muzeului de Arheologie, cu o fântână veche de câteva sute de ani, cu cafenele cochete și muzică în surdină.

Lisabona by TravelGirls 13

Belem. Ia pe tine o rochiță, balerinii, ochelarii de soare și o pălărie pentru că te așteaptă un day trip relaxant într-unul dintre cele mai leneșe cartiere ale Lisabonei. Nu știu dacă sunt de vină oceanul sărat care se vede în zare, grădinile care înconjoară Mănăstirea Jeronimos sau Antiga Confeitaria de Bélem unde găsești cele mai bune Pasteis de nata din lume dar e clar că în Belem timpul curge altfel. Mai încet, în ritm de vacanță și asta îmi place la nebunie.

Cartierul cu cele mai multe monumente istorice, situri UNESCO si muzee e departe de centrul orașului așa că iese din discuție o plimbare pe jos. Ia trenul suburban sau tramvaiul și într-un sfert de ceas ești gata să fii o mini-exploratoare, pentru că aici găsești tot ce vrei despre Marile Descoperiri Geografice.

Lisabona by TravelGirls 8

Faleza râul Tejo e un loc minunat să-ți bei cafeaua de dimineață, mai ales dacă este o zi însorită. Sau să citești o carte, să scrii cărți poștale pentru cei de acasă ori să îți faci notițe în jurnalul de vacanță. Peste râu e Podul 25 aprilie, fratele geamăn al celebrului pod suspendat din San Francisco, care se vede cel mai bine de aici, din Belem. Din păcate nu e accesibil pietonal așa că dacă ții morțiș să îl traversezi, ia trenul spre Cascais, din stația Cais do Sodre. Sub pod sunt o mulțime de cafenele unde poți să îți începi ziua cu un mic dejun și apoi să continui plimbarea spre Monumentul Descoperirilor care se vede în zare.

Lisabona Torre Belem by TravelGirls (2)

Chiar dacă nu e un monument vechi – în 1960 a fost construit, la 500 de ani de la moartea Prințului Henry Navigatorul – forma de vapor gata de plecare, cu Magellan, Vasco de Gama, Regele Manuel I sau poetul național Luis Camoes sculptați în marmură care strălucește în soare fac din Monumentul Descoperirilor un punct de atracție în Belem. Înăuntru sunt expoziții și se poate urca pe acoperiș (?) dar mie nu mi s-a părut foarte interesantă opțiunea asta așa că mi-am continuat plimbarea pe lângă Marina (portul de yachturi) spre Turnul Belem.

Lisabona Torre Belem by TravelGirls

Acum câteva sute bune de ani era locul de plecare în multe expediții dar azi, fostul turn de apărare e monument UNESCO iar turiștii se îngrămădesc să-l viziteze, mai ales pentru priveliștea nemaipomenită de pe terasele lui. De la balcoane vezi Podul 25 aprilie, marea, râul Tejo și Mănăstirea Jeronimos și zău dacă-ți vine să mai pleci, mai ales dacă ajungi până la prânz, când nu e foarte aglomerat. Altfel, portughezii au gândit un sistem ingenios ca să evite blocajul pe scara în spirală care duce la terase: urcarea și coborârea se fac alternativ, ca la semafor.

Peste drum de Turnul Belem e un alt sit UNESCO: Mănăstirea Jeronimos, poate cel mai frumos monument din Epoca Marilor Descoperiri, construit în cinstea lui Vasco da Gama, de altfel și locul unde acesta e înmormantat. Intrarea în Biserică e gratuită (aici poți să vezi mormântul lui Vasco da Gama) dar pentru partea cea mai frumoasă – Mănăstirea – se plătește bilet.

Pentru că am avut Lisboa Card nu am plătit nimic și nici nu am stat la coadă la intrare (la fel și la Turnul Belem).

Lisabona Manastirea Jeronimos by TravelGirls

Pasteis de Belem. Pentru că sunt o gurmandă și fiecare călătorie e prilej să gust din toate bunătățile locale, m-am gândit mai tot timpul cât mi-am planificat vacanța în Portugalia la prăjiturelele cărora li s-a dus faima peste mări și țări. Mi le-am imaginat tot timpul ca o combinație de aluat franțuzesc (foietaj) și cremă de vanilie și recunosc că nu pricepeam de ce patiseria din Belem e atât de căutată. Când am mâncat primele două pasteis de Belem am înțeles de ce: coșulețul e un miille-feuille crocant, suportul perfect pentru cea mai fină și aromată cremă de vanilie, ușor rumenită deasupra. Un praf dulce de zahăr sau unul aromat de scorțișoară și gata, ziua e mai frumoasă.

Sunt multe de povestit despre desertul preferat al portughezilor și al turiștilor care vin aici. Eu am fost norocoasă, am intrat în culise și am văzut cum se fac prăjituricile astea delicioase.

Lisabona Pasteis de Belem by TravelGirls (18)

Muzeul Național al Caleștilor. La câteva minute de mers pe jos de Pasteis de Belem, spre centrul orașului e un muzeu care poate trece nevăzut dar pe care sigur-sigur nu vrei să-l ratezi. Nu cred că e un alt loc pe lume unde să fie atâtea calești minunate la un loc, unde poveștile copilăriei par că prind viață și unde pentru câteva minute orice travelgirl se transformă în Cenușăreasa. Pentru povești despre daruri scumpe, aur, pietre prețioase, mătăsuri dar și crime în plină stradă, trage cu urechea la explicațiile ghidului (dacă ai norocul ca un grup de turiști să fie pe acolo) sau descarcă aplicația de iPhone în engleză.

Lisabona by Augustin Radu (70)

Practic:

 • Nu merge lunea în Belem pentru că multe dintre muzee sunt închise.
 • Poți ajunge în Belem cu trenul – din stația Cais do Sodré (10 minute) sau cu tramvaiul 15E din Praça da Figueira sau Praça Comércio (15 minute). O călătorie costă 1,4 euro sau gratuit cu Lisboa Card
 • Intrarea în Turnul Belem costă 5 euro și e gratuită cu Lisboa Card
 • Intrarea la Mănăstirea Jeronimos costă 6 euro și e gratuită cu Lisboa Card; program: 10.00-18.00
 • Intrarea la Muzeul Caleștilor costă 5 euro și e gratuită cu Lisboa Card; program: 10.00-18.00

Lisabona by TravelGirls 10

Ce e gratis în Lisabona

Free walking tour. Despre tururile gratuite de oraș am mai vorbit și le recomandăm în continuare. E cea mai bună modalitate să descoperi un oraș așa că fă bine și mergi într-un astfel de tur în prima sau a doua zi cât stai acolo. Îți va fi mult mai ușor să te orientezi apoi. În Lisabona din păcate nu am avut vreme să merg într-o plimbare cu ghid dar promit că la următoarea vizită – visez la o săptămână întreagă doar în oraș – să-mi spăl păcatele.

Sunt mulți care fac tururi gratuite ale Lisabonei, de obicei împărțite pe cartiere, pentru că e un oraș mare. Cel mai bine e să îl alegi pe cel care îți e cel mai convenabil din punctul de vedere al orei și al locului de întâlnire. Și nu uita că e APROAPE GRATIS, adică deși nu plătești bilet de intrare, e frumos să lași un bacșiș la sfârșit.

Lisabona by TravelGirls (21)

Catedrala Sé. I se mai spune și Catedrala din Lisabona așa că e ușor de înțeles cât de importantă e pentru localnici, mai ales că e și unul intre cele mai vechi monumente din Lisabona. O recunoști ușor, pentru că seamănă cu Notre Dame de Paris și o găsești în inima cartierului Alfama.

E un loc foarte bun pentru o ședință foto cu celebrul tramvai 28.

Mănăstirea Jeronimos din cartierul Belem are intrarea gratuită în biserică, unde e mormândul lui Vasco da Gama. Totuși, îți recomand să plătești biletul de intrare și în mănăstire pentru că merită fiecare cent.

Lisabona by TravelGirls

Monumentul descoperirilor de pe malul râului Tejo se poate vizita și în interior (contra cost) dar eu îți recomand să te bucuri de priveliștea nemaipomenita de pe faleză, pentru că nu costă nimic.

Miradouro de Sao Pedro de Alcantara e o grădină cu fântâni arteziene, băncuțe, artiști ambulanți și o priveliște de zile mari spre Castelul Sao Jorge. E un loc bun pentru o gustare de prânz sau pentru o limonadă și două Pasteis de Belem. Punctul de belvedere e chiar lângă punctul terminus al funicularului Gloria, în Bairro Alto.

Lisabona by Augustin Radu (52)

Parcul Edward VII e cel mai mare din Lisabona și deși era la 5 minute de mers pe jos de hotelul unde am stat, nu am mers acolo. E drept că nici nu a fost căldură mare și nu am simțit nevoie să ne adăpostim la umbră. Pentru o promenadă în parc, coboară la stația de metrou Marquês de Pombal.

Știi vorba aia „When in Rome, do as Romans do?” Pentru că nu eram la Roma ci la Lisabona, am făcut ce fac mulți bătrânei din oraș: am mers la Piața de vechituri/colecții. În fiecare duminică dimineața, de la 9 la 13.00, bătrâneii cărunți din Lisabona vin aici, la etajul 2 din Mercado da Ribeira (lângă stația de metrou/tren Cais do Sodre) și expun sau cumpără tot felul de colecții. Cei mai mulți răscolesc cu mâinile muncite pagini întregi de cataloage cu monezi din toate timpurile. Am găsit și o bacnotă din România: ediția specială de la eclipsa de soare din 1999.

Lisabona by TravelGirls 12

Ce să nu faci în Lisabona

Nu bea bere. În Portugalia am băut cea mai prostă bere locală, asta pentru că aici vinul e preferatul tuturor. Unde mai pui că într-un restaurant local, cu mâncare bună, prețul vinului casei – 750 de ml e același cu al unei beri – în jur de 4 euro.

Nu merge să iei cina în cârciumile locale mai devreme de ora 7 pentru că e cam pustiu pe acolo. Și ca să eviți orice neplăcere, fă o rezervare, altfel riști să ți se lungească urechile de foame așteptând să se elibereze o masă. Sau poți să ai un ghinion și mai mare, să nu poți să intri deloc pentru că jumătate dintre mese sunt rezervate toată seara, cum am pățit-o la Cantino Lusitano, un loc pe care toată lumea îl laudă. Sigur, data viitoare știu ce am de făcut, pentru că arăta și mirosea atât de bine, atât de… portughez la Cantino Lusitano!

Nu mânca pasteis de nata din orice loc, crezând că toate sunt la fel de bune. În Lisabona toate patiseriile fac desertul ăsta dar numai câteva îl fac cu adevărat delicios. Iar despre Pasteis de Belem se spune că sunt cele mai cele. Noi am fost în culise, acolo unde turiștii nu au ce căuta și am încercat să aflăm secretul prăjituricii.

Lisabona by TravelGirls 3

Nu te duce la Castelo Sao Jorge crezând că ai să vezi… un castel. E vorba mai degrabă de o fortăreață, un loc minunat de belvedere spre oraș și spre râul Tejo și Podul 25 Aprilie. Ai grijă că vântul suflă cu putere acolo sus.

Nu te duce în lunile iulie și august pentru că este foarte cald iar umiditatea și temperaturile ridicate îți vor da bătăi de cap. Unde mai pui că e și foarte aglomerat, la obiectivele turistice se formează cozi iar prețurile ajută și ele binișor la disconfortul turistului care vrea să viziteze Lisabona aproape gratis.

Unde și ce mănânci în Lisabona

Dacă întrebi pe cineva care a fost deja la Lisabona ce să mănânci tradițional când ajungi acolo, 80% îți vor spune cod (pește), adică bacalau, pe limba lor. Eu am mâncat o singură dată – cod sărat fiert cu legume – și mi-a ajuns. Nu că n-ar fi fost bun dar nu mă dau în vânt după peștele sărat. Îl prefer pe cel proaspăt, deși în Portugalia mi-a fost imposibil să pronunț numele peștilor ălora. Un lucru e cert: orice soi ai alege, fie că știi sau nu despre ce e vorba, cere-l la grătar. N-am mâncat niciodată pești mai buni și am mâncat ceva în viața asta.

De fiecare dată când am comandat pește, garnitura – legume fierte sau la grătar (porție generoasă) – a fost inclusă.

Lisabona Ce si unde mananci by TravelGirls

Dacă nu ești amatoare de pește, am văzut în meniuri multe preparate din porc. Am și gustat câteva – foarte bune toate – dar rămân la pește. Mi-a părut rău că nu am stat mai mult, să iau la puricat toți peștii cu nume ciudate din meniu.

Dacă nu ești amatoare de pește și nici carnea de porc nu ți se pare o alternativă strălucită, sigur fructele de mare îți lasă gura apă. Prețul nu e foarte mic dar în Lisabona e clar locul potrivit pentru o destrăbălare culinară de felul ăsta. Evită restaurantele de pe Rua Augusta, lângă Praça do Comércio și mergi în Bairro Alto sau în Alfama.

Cervejeria Ramiro Lisabona Portugalia by TravelGirls16

Însă cel mai cunoscut loc unde să te lingi pe degete după homari și alte nebunii marine e Cervejeria Ramiro (știi cealaltă vorbă celebră „Anthony Bourdain a fost aici„?!). Atenție însă că restaurantul e într-o zonă destul de dubioasă și se și formează cozi uriașe la intrare. Nouă ne era prea foame așa că am mers doi pași mai încolo, la Cervejaria Barcabela, unde am mâncat foarte bine, la un preț decent. Am tras cu ochiul la o masă vecină și am cerut și noi percebes – o delicatesă marină ciudată, mai ales pentru că mă așteptam să fie un preparat cald. De fapt, sunt crude, vii, reci și sărate. Delicioase de altfel.

Restaurantul are doar câteva mese, e decorat cu azulejos iar chelnerii abia dacă rup două-trei cuvinte în engleză. În plus, spre deosebire de Ramiro, aici am văzut numai localnici. Ca să ajungi aici, coboară la stația de metrou Intendente.

Lisabona by TravelGirls (5)

Ah, să nu uit: Caldo verde e o supă tradițională în Portugalia, servită de obicei ca supa zilei, la un preț derizoriu – 1 sau 2 euro) și e delicioasă! N-am reușit să identific toate ingredientele mai ales că soiul de varză folosit îmi e necunoscut dar după ce am mâncat prima porție, am căutat supa asta în fiecare meniu din fiecare cârciumă.

Ce mi-a plăcut cel mai mult

Se spune că turiștilor care ajung pentru prima dată în Lisabona le vine să plângă de nervi pentru că nu înțeleg ce caută ei în orașul ăsta atât de aglomerat și de zgomotos, fără minunățiile despre care au tot citit în ghidurile turistice. Ar vrea să plece mai repede. La sfârșitul vacanței însă le vine să plângă pentru că pleacă, pentru că Lisabona i-a cucerit definitiv și își promit că or să revină.

Și eu am fost o turistă zăpăcită, bulversată de miile de turiști (în septembrie) de pe străduțe, de toate tramvaiele care sunt un du-te-vino, de toate atracțiile care sunt ascunse parcă turistului neinițiat, de limba portugheză pe care pari că o înțelegi dar nu e deloc așa. A fost suficient să spun o dată bom dia (bună ziua) sau obrigada (mulțumesc), să iau o înghițitură pofticioasă de pasteis de Belem, să simt mirosul sărat al peștelui bine gătit, să ascult într-o seară fado și să-mi scuip plămânii după ce am urcat sute de scări într-o zi să mai vreau.

Lisabona by TravelGirls 4

Lisabona nu e chiar dragoste la prima vedere dar cu fiecare oră aici, cu fiecare loc nou pe care îl vezi și după ce ai gustat vinul și Ginginha (lichior de cireșe) nu te mai gândești decât cum să faci să te întorci mai repede.

 Vezi mai multe fotografii în Galeria Foto Lisabona, Portugalia

© Fotografii by TravelGirls.ro cu Canon EOS 100D kit EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM

și Augustin Radu cu Nikon D80 + obiectiv 18-55 mm

 

____________________________

Articolul face parte din campania La Capăt de lume cu Tripsta.ro.

___________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

47 COMENTARII

  • Cred că ai fost tu foarte norocoasă. Nouă ne-a spus Vittor de Oficiul de Turism – care e lisabonez – că sunt temperaturi ridicate și umezeala de la ocean face aerul irespirabil.
   Ce-i drept, a zis că mai bine îndură căldura decât gerul de -20 e grade din București 😀

  • Eu locuiesc de multi ani aproape de Lisabona si pot sa va spun ca nu este foarte cald vara ,adica e chiar placut de fapt tot timpul anului!E o zona frumoasa de vizitat si de petrecut vacante minunate in orice anotimp!Nu uitati insade zona Sintra si Sesimbra cu plaje minunate daca sinteti pe aproape!

  • din cate stiu eu nu. Dar exista metrou la aeroport care te duce in orice parte a orasului vrei. Poti sa faci o comanda de Lisboa Card pe net, platesti si cand ajungi in aeroport il ridici de acolo pentru ca exista un birou al Oficiului de Turism la Aeroport.

  • n-am incercat in spaniola, mi-a fost frica 🙂 Am inteles ca un soi de razboi lingvistic intre Spania si Portugalia asa ca nu am riscat. Am incercat sa rup cateva cuvinte in portugheza si am completat prin semne acolo unde nu ne-am inteles in engleza. Eu am inteles mare parte din ce imi spuneau oamenii, mai greu era sa leg eu doua palavre. Dar a fost in regula.

 1. Multumesc pentru informatii, Loredana. Lisabona se afla pe lista mea pentru anul viitor. Tu ai zburat cu Tap sau Blue Air? Am vazut ca Blue nu au scos inca la vanzare biletele pentru Lisabona. Probabil o vor face din ianuarie.

  • Cu multa placere 🙂 Eu am fost cu Blue Air, am gasit biletele anul trecut prin decembrie si mi-am asumat totusi un risc cumparandu-le pentru ca atunci compania era in plin scandal cu patronul. Si bine am facut 🙂
   Acum, cursele spre Lisabona sunt sezoniere la Blue Air si stiu ca anul trecut, de exemplu, nu au operat destinatia asta. Parerea mea e sa mai astepti putin si daca pana in ianuarie nu au Lisabona pe lista lor sa urmaresti ofertele de la TAP.

 2. Cand am fost in urma cu 7 ani in Lisabona nu imi amintesc sa fi fost metrou de la aeroport iar acum citeam pe unele site-uri ca se lucreaza . Stie cineva concret daca e disponibil sau nu?

 3. Da. Este linie de metrou care pleaca direct de la aeroport. Statia este chiar in aeroport si este linia rosie care te duce spre centru si se intersecteaza cu celelalte linii. Ai transportul gratuit cu Lisboa Card sau iti iei un card doar pentru transport care costa 6 euro pe zi

  • Mulțumim de informare, Dragoș. Ai idee de când e noua regulă? În orice caz, părerea mea e că din moment de există metrou până în aeroport, nu prea are rost să mergi cu aerobusul.

 4. Cu mare plăcere. Cred ca de anul asta cel puțin pentru ca am mai citit niște postări din 2013 pe diverse forumuri care sustineau ca biletul Aerobus e valabil si in rețeaua Carris. Dar cum spuneai, acum ca au metrou nu mai este nevoie de Aerobus…

 5. Buna! Am si eu o intrebare legata de metroul si aeroportul din Lisabona. As vrea ca din capitala Portugaliei sa plec inspre Bruxelles, iar avionul decoleaza la ora 8:30 dimineata. Sunt sanse reale de a ajunge in timp util cu metroul si sa prind zborul? 😀 Multumesc!

 6. Buna,

  As vrea sa merg in Lisabona in decembrie, in vacanta dintre Craciun si Revelion. Pentru cei care stiu cam cum e vremea pe acolo, ce parare aveti?
  Caut o destinatie mai calda, vreau sa ma pot plimba si sa ma pot bucura de oras. As avea de ales intre un oras din Portugalia si un oras din Sicilia. Multumesc frumos!

 7. Buna, am citit articolele legate de Lisabona si abia astept s-o vizitez!!! Tot ce am citit imi este de real folos. Voiam sa intreb care ar fi cea mai buna zona in care sa caut cazare, astfel incat sa ajung usor la obiectivele cele mai importante de vazut in oras si imprejurimi. Vrem sa mergem si la Sintra, Cabo da Roca, Cascais. Multumesc mult!

  • Undeva între 7 și 10 euro pentru o farfurie cu percebes – nu mai țin minte exact, a trecut ceva timp de când am fost acolo. E posibil ca în alte locuri să fie mai scump, în altele mai ieftin.:) Oricum, erau în meniu, prețul era afișat, fiecare comandă ce dorește și cât îl ține buzunarul.
   Știu că sunt o delicatesă, pe mine nu m-au încântat deloc – mă așteptam să fie calde, gătite dar se mănâncă crude, au un gust puternic de ocean. În orice caz, sunt inedite și își merită statutul de delicatesă și prețul, desigur.

 8. Hello. As avea o intrebare in legatura cu city card-ul. Cel pe 72 de ore..daca il validez sambata la ora 13:00 este valabil pana marti la 13:00? Sau cele 72 de ore sunt considerate de fapt 3 zile si in cazul in care il validez sambata la ora 13:00 expira luni…la miezul noptii. Sper sa ma poti lamuri. Iti multumesc anticipat.

 9. […] Apropo de cireșe și de picnicuri, portughezii le-au transformat într-un lichior divin – Ginja, ce nu se uită ușor, mai ales că e mai mereu combinat cu un păhărel de ciocolată, un motiv în plus să-mi stea mereu gândul la extrema vestică a Europei. Pentru asta dar și pentru multe altele, Lisabona e destinația perfectă pentru city break! […]

 10. Am fost la inceputul lui decembrie in Lisabona. Au fost fantastice informatiile gasite aici. Am mancat numai la restaurantele mentionate de voi si a fost de vis. Am bifat Toma la da Ca ,Eurico si Cervejaria BarcaBella
  Urmatoare destinatie de vacanta o vom alege cu siguranta tot de pe blogul vostru.

  Sunteti minunate,va multuumim mult pentru informatii

 11. Salut. As vrea sa aflu daca ai detalii despre calatoria cu cainele( labrador) prin Lisabona, daca se permite in transportul puplic , muzee , manastiri. Merg cu masina , unde e mai bine de parcat si daca face sa merg dintrun cartier in altul si care e situatia in general de circulat cu masina prin oras, sau daca face sa intru in oras cu ea? Mersi

 12. Buna seara! Voi vizita Lisabona in Octombrie si as vrea sa imi recomandati un loc bun de cazare: pret/conditii. Multumesc.
  Seara frumoasa!

 13. Nu inteleg de ce nu spune nimeni nimic de Oceanário si de Gradina zoologica !
  Sunt locatii superbe.
  Cat despre Gradina zoologica, mie mi-a placut mai mult decat cea (faimoasa) din Berlin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.