Coasta Amalfi – un tur pe care trebuie să-l faci măcar o dată în viaţă (ep. 1)

Sorrento
Sorrento

Bucureşti-Napoli-Sorrento

La sfârşitul lunii iunie am facut turul Coastei Amalfi, una dintre cele 500 rute propuse de National Geographic pe care trebuie să le faci într-o viaţă. Am aflat prima dată de zona aceasta atunci când am văzut filmul „Under the Tuscan Sun” şi apoi am început imediat să caut bilete de avion spre Napoli, să caut cazare şi să fac itinerarul.

Deşi se spune că socoteala de acasă nu se potriveşte cu socoteala din târg, şi de data asta a ieşit aproximativ aşa cum am plănuit. Dar s-o luăm pe rând cu toate detaliile pentru că nu există prea multe informaţii despre zona aceasta iar pe pagina TravelGirls.ro de pe Facebook am primit multe întrebări despre cum se ajunge pe Coasta Amalfi, unde se poate sta şi ce se poate vedea. Deci…

Cum ajungi pe Coasta Amalfi

Cea mai ieftină variantă este să zbori până la Napoli şi apoi să iei fie autobuzul, fie trenul Circumvesuviana până în Sorrento.

Cum am făcut eu? Am luat bilete de avion pe ruta București-Napoli. Ştiu, zborurile lowcost nu sunt cele mai confortabile şi de cele mai multe ori au întârziere (am aşteptat o oră în plus pentru decolare) dar cum altfel să vedem lumea fără să ne coste o avere? Oricum după ce ajungi pe coastă, uiţi orice inconvenient!

 

Napoli - Sorrento autostrada

Am ajuns în aeroportul Napoli şi chiar la ieşire, în parcare, am găsit ultimul autobuz de la Currer Viagi şi l-am luat până în Sorrento. Biletul costa 10 euro de persoană şi este, cred eu, cea mai convenabilă variantă pentru că nu trebuie să te deplasezi prea mult cu bagajele. Atenţie la program (pleacă din aeroport la 09:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:30, 16:30, 18:00 şi 19:30) dar trebuie să ştiţi că traficul e cam aglomerat dimineaţa şi seara. Am stat destul de mult pe autostradă dar măcar am prins un apus superb pe mare.

Citește și: Cum să găsești cele mai ieftine bilete de avion

Ghid de bună purtare în avion

Unde poţi sta pe Coasta Amalfi

Aici începe distracţia. Orice ghid vă va spune că zona asta este foarte scumpă. Ei bine, aşa este. Coasta Amalfi este o destinaţie cunoscută pentru celebrităţile care se perindă pe acolo, hotelurile de lux şi magazinele-i scumpe. Cu greu găseşti un hostel sau un hotel decent ca şi preţ dar merită fiecare bănuţ. Iar dacă eu am reuşit să vizitez toată zona aceasta fără să cheltui prea mult, cu siguranţă poţi şi tu. Hai să vedem cum!

Sorrento Cafenea Strazi

Cum am făcut eu? Pentru că mi-a plăcut foarte mult cazarea din Roma, la căsuţe în pădure, am ales ceva asemănător. Am stat la Village Camping Campogaio Santafortunata, un camping din Sorrento cu căsuţe şi corturi într-o pădure superbă, pe coasta mării. E plin de copaci de toate felurile, aloe vera, flori, şopârle, iar atmosfera e foarte relaxantă. Aici am văzut cel mai frumos răsărit de până acum. Toate astea sunt la doar câteva minute de centrul orăşelului Sorrento iar prin faţa porţii trec autobuze pe care le poţi lua spre oraş sau spre alte zone din împrejurimi.

Sorrento Camping

Mai mult de atât, mâncarea de la restaurantul camping-ului este foarte bună şi mai ieftină decât în oraş. Aici am mâncat unele dintre cele mai bune pizza (cu 5-6E), am băut Limoncello cu 2E şi bere Morreti la 0,6ml cu 2,5E. Iar priveliştea de la masă e minunată: coasta împădurită, oraşul în vale, plaja şi portul, iar în depărtare se vede întreaga coastă a peninsulei.

Bineînţeles, poţi alege să stai în oricare din micile orăşele sau sate de pe coastă. Pe parcursul poveştilor, îţi voi recomanda câte ceva din fiecare loc.

Citește și: Călătorii în afara zidurilor hotelului

Cu ce te deplasezi pe Coasta Amalfi

Ai mai multe variante:

 • cu autobuzul care se poate lua din faţa gării sau din staţiile marcate. Biletele se pot cumpăra din gară, costă 7 euro şi pot fi folosite timp de 24 ore pentru toate mijloacele de transport în comun. Bonus: o călătorie cu autobuzul turistic. Profită de ea! Eu aşa am făcut. Mai multe detalii găsești pe site-ul oficial.
 • cu maşina închiriată pe care o poţi rezerva online. Dacă sunteţi în grup şi împărţiţi cheltuielile, cred că merită mai mult să închiriaţi. Eu nu am făcut-o dar am simţit nevoia unei maşini. Atenţie însă la drum! Şoseaua care şerpuieşte de-a lungul coastei este formată numai din serpentine, acolo nu există noţiunea de drum drept aşa că trebuie să conduceţi cu grijă.

 • cu scuterul închiriat pe care îl poţi lua direct de acolo. Preţurile sunt destul de mari însă, ai un exemplu aici.

Sorrento Transport

Bun, acum că am ajuns în Sorrento, să vedem ce e de făcut pe aici. În primul rând…

Ce trebuie  să ştii despre Sorrento

Sorrento este pe Peninsula Sorrentină şi e celebru pentru coasta sa şi pentru numărul mare de vedete internaţionale ce-şi fac concediul acolo. Până şi Homer a scris despre Sorrento în Odissea lui, numind locul ăsta tărâmul sirenelor după sirenele care au încercat să-l atragă pe Ulise în portul Li Galli –Sorrento Plaja Port insulele de lângă Punta Campanella. Ruinele descoperite spun că a fost iniţial aşezare grecească ocupată apoi de către romani. În 1558, turcii au distrus coasta asta şi au răpit localnicii şi i-au făcut sclavi. La începutul secolului 18, Sorrento a renăscut din punct de vedere cultural, economic şi social şi a atins apogeul în secolul 19. Atunci nobilii din toată Europa au început să călătoreasca aici şi să transforme oraşelul acesta într-o destinaţie celebră şi sursă de inspiraţie pentru poeţi, artişti şi alţi intelectuali (Keats, Scott, Byron, Goethe, Dickens, Ibsen, Wagner, Nietzsche).

În prezent, Sorrento trăieşte exclusiv din turism.  Sunt în jur de 100 de hoteluri aici iar pe tot parcursul anului sunt diverse evenimente: Premiul Internaţional „City of Sorrento” pentru Ştiinţă, Festivalul Sorentin de Muzică, Festivalul Internaţional de Film.

Ce e de văzut în Sorrento

În primul rând, mergi în centru, în Piaţa Tasso şi, în partea dreaptă a podului, cum te uiţi la mare, este un Birou de informaţii turistice. Mergi acolo şi cere o hartă şi un ghid gratuite şi informaţii, dacă ai nevoie. Apoi, nu trebuie să ratezi următoarele:

 • Piaţa Tasso este dedicată poetului Torquato Tasso, autorul poemului „Jerusalem Delivered”. Iniţial, piaţa aceasta s-a numit „Largo del Castello”, după castelul care exista odată aici dar care a fost demolat în 1843. În locul lui este acum statuia Sfântului Antonio, protectorul oraşului.
 • Corso Italia este strada principală şi porneşte din spatele statuii iar paralelă cu aceasta, în partea stângă, este Via Pieta, stradă pe care încă mai sunt clădiri cu arhitectură medievală. Casa Veniero este una dintre ele, cu o faţadă decorată cu plăci de mozaic galben şi gri. Via San Cesareo este strada principală a vechiului oraş şi îţi recomand să faci o plimbare de-a lungul ei când se lasă seara.

Sorrento Harta

 • Plimbare pe străduţele înguste ale oraşului, cu magazine şi cafenele specifice Italiei. Rătăceşte-te prin ele şi zaboveşte la o cafea şi un Limoncello.
 • Marina Picola – portul oraşului. Eu mi-am petrecut o dimineaţă foarte frumoasă acolo, cu o cafea, cu picioarele atârnând pe mal şi cu ochii la bărcuţe şi ferryboat-uri.
 • Sedile Dominova este una dintre cele mai impresionante clădiri din oraş. Construită în 1349, are o cupolă pictată pe care nu trebuie s-o ratezi. Pe vremuri, aici se adunau mai marii oraşului pentru a pune ţara la cale.

Sorrento Piata Tasso

 • Biserica San Francesco din Piaţa San Francesco este lângă un coridor boltit din secolul 14 în care se ţin expoziţii de artă şi concerte pe timpul verii.
 • Muzeul Correale există datorită fraţilor Correale, conţi de Terranova şi ultimii descendenţi ai unei vechi familii Sorrentine. Există aici o colecţie interesantă de exponate reprezentative pentru istoria napolitană.
 • Museobottega della Tarsia Lignea este muzeul muşteşugurilor în lemn şi este deschis dimineaţa.
 • Catedrala şi Turnul cu ceas, cu hramul sfinţilor Filippo şi Giacomo, au fost construite în secolul 11 şi reconstruite în secolul 15.
 • Biserica Sf. Antonino ce datează din secolul 11.
 • Vechile ziduri greceşti de apărare ale oraşului se mai pot vedea şi astăzi la Porta Parsano Nuova pe Via Sersale sau pe Via Sopra Le Mura. Oraşul roman a fost construit peste vechiul oraş grecesc, pe aceleaşi planuri, iar zidurile de atunci au apărat Sorrento în vremurile grele. Reconstruirea lor a început în 1551 şi s-a finalizat în 1561, după invazia turcilor.

Sorrento biserica

 • Biserica Sfintei Maria este construită în stil baroc şi a fost finalizată în secolul 18, iar în interiorul său este o statuie de lemn a lui Iisus, făcută de un sculptor necunoscut.
 • Biserica del Carmine a fost reconstruită în secolul 15 şi conţine o pictură celebră a Sfintei Maria şi altele din secolele 16 şi 17.
 • Biserica şi Mănăstirea Sfântului Paul, Biserica del Rosario, Biserica della Grazie.
 • Plaja – bineînţeles, trebuie să ajungi şi la plajă! Doar nu ai venit degeaba atât de aproape. Eu nu am fost la plajă în Sorrento dar abia aştept să-mi povesteşti cum a fost.

Sorrento noaptea

Ce mi-a plăcut în Sorrento

Eu nu am stat prea mult în Sorrento, doar dimineaţa în căutarea unei cafele şi seara, la o plimbare pe străduţe, când am apucat să le văd pe cele de mai sus. Poate tocmai pentru că este o staţiune destul de scumpă, orăşelul ăsta nu are părţile urâte ale sudului Italiei (gunoaie, infractori etc.). La intrare în Sorrento, gunoaiele dispar şi te cuprinde atmosfera de concediu, de relaxare şi în acelaşi timp te simţi pe platoul pe care se toarnă un film. Mi-ar fi plăcut să văd şi să aud mai mulţi italieni şi să văd mai multe locuinţe italieneşti, nu doar hoteluri, vile şi pensiuni. Se cunoaşte că e o zonă turistică, pe străzi se aud toate limbile străine de pe glob (avantajul este că, spre deosebire de alte zone din Italia, aici se vorbeşte engleză). Dar nu-i nimic, turul propus de National Geographic continuă prin sate pescăreşti şi munţi. Acolo voi găsi cu siguranţă ceea ce caut.

Cartea  Drives of a Lifetime poate fi cumpărata de la okian.ro.

Coasta Amalfi (ep. 2) – Salerno

Coasta Amalfi (ep. 3) – Vietri sul Mare

Coasta Amalfi (ep. 4) – Ravello

Coasta Amalfi (ep. 5) – Atrani

Coasta Amalfi (ep. 6) – Fiordo di Furore

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

50 COMENTARII

  • ferice de cei bogaţi cu drumul! 🙂
   oricum nu poţi spune niciodată că ai văzut tot dintr-o ţară. şi mai ales din Italia care-i atât de bogată în atracţii.
   eu am tura anuală în Italia care se numeşte „Italia de iunie”. 🙂 cred că trag o fugă şi la anul în Veneţia că acolo, culmea, n-am ajuns.

 1. „Italia de iunie” ce frumos… mai, noi am zis ca am descoperi si alte zari, nu ca am vazut tot in Italia, ba din contra mai avem o multime de locuri de vazut in peninsula, mi-e si ciuda ca sunt chiar atatea de vazut într-o singua tara 🙂 Dar iubesc Italia, O IUBESC! 🙂

 2. Salutare!
  De ce spuneti aici ca ati cumparat bilet ieftin de la vola.ro?Cunosc foarte bine piata si la vola.ro, paravion.ro sau oricare alta agentie de acest gen nu sunt preturile mai mici decat la compania aeriana(prin rezervare directa pe internet). Sunt rare, chiar exceptionale cazurile cand aceste agentii reusesc sa „conserve” preturile mult timp.
  Daca ati pus vola.ro pe acest articol, care are ca scop sa si ajute eventualii calatori, cred ca nu e cea mai buna alegere.
  L-ati pus cumva doar pentru ca este atasat in meniul din dreapta?Este un sponsor?
  Cred ca ar trebui sa cunoasca vizitatorii saitului ca se poate calatori ieftin cu putin efort in plus, nu prin comoditatea la pret mai mare.Va apreciez saitul, dar mi-ar placea sa vad mai multa sinceritate.
  Nu vreau un raspuns de genul „punem pe sait ce vrem noi…nu iti place, nu accesa”. Prefer sa fie printre cititori si persoane care sa invete sa-si conceapa o vacanta ieftina.
  Chiar sloganul acestei agentii este eronat:”Cele mai ieftine bilete de avion”, din moment ce au un comision fata de preturile originale.

  • bună, Dorin!

   sunt total de acord cu tine și e drept că de cele mai multe ori se pot prinde prețuri mai bune direct de la companiile aeriene decât de la revânzători. sunt însă și cazuri când sunt prețuri mai bune pe site-uri de tipul vola.ro sau alte motoare de căutare pentru că ei, fiind printre cei mai mari vânzători de acest gen, au prețurile negociate altfel cu companiile și chiar și după adăugarea comisionului, prețul iese mai bun.

   eu personal când îmi caut biletele de avion, le caut în toate sursele: la companiile aeriene, pe motoarele de căutare și la agenții și iau de unde e mai ieftin. articolul acesta conține link către vola.ro pentru că este unul dintre serviciile pe care noi le promovăm, asta e adevărat. în plus, relațiile cu clienții sunt mult mai bune la revânzători decât direct la companie. am testat eu în câteva rânduri.
   în același timp însă, sfătuiesc cu fiecare ocazie cititorii acestui site să facă un research serios înainte de achiziționare și să aleagă varianta cea mai bună pentru ei. scopul acestui site este de a demonstra că se poate călători și cu puțini bani și că există mai multe variante decât clasica agenție de turism.

   în speranța că ți-am răspuns la întrebări, te mai aștept pe aici și poate chiar ne povestești și tu despre experiențele tale. dacă vrei să mai vorbim, adresa mea de email este narcisa@travelgirls.ro

 3. […] Din Potos până la mănăstire sunt vreo 13 kilometri șerpuiți pe serpentine. Dacă mergi cu autobuzul, așează-te pe partea dreaptă ca să vezi marea pe tot parcursul drumului. Dacă ai rău de mașină și curbe strânse, fă-ți curaj pentru că nu trebuie să ratezi drumul ăsta. E aproape la fel de spectaculos ca și cel de pe Coasta Amalfi. […]

 4. […] Am trecut astfel Eze pe listă atunci când am pornit la drum spre Franța. După Nisa, Sainte Agnes și Monaco, într-o dimineața am luat autobuzul 82 (biletul costă 1 Euro) din portul Nisa și vreme de vreo oră am urcat pe serpentine spre Eze, pe moyenne corniche. Drumul până acolo îți dă ceva bătăi de cap dacă ai rău de mașină sau de înălțime pentru că șoseaua șerpuiește cocoțată pe stâncă iar curbele sunt de-a dreptul amețitoare, exact ca cele de pe Coasta Amalfi. […]

 5. As vrea sa merg la inceputul lunii aprilie,pentru o saptamana la Sorrento, dar am cateva intrebari:
  -cum este vremea in acea perioada?Este o perioada buna pentru a vizita coasta?
  -cum pot sa ajung la timp in aeroport la Napoli ,zborul Wizz catre Bucuresti este la 7,45? Trebuie sa iau ultima noapte cazare in Napoli?
  -ca sa vizitez coasta Amalfi costa doar 7 euro pe zi?Pot sa cobor in orice localitate de pe coasta ,sa vizitez si apoi sa ma intorc in Sorrento cu acelasi bilet?
  Multumesc mult!

  • Emil,

   în aprilie sunt în jur de 20 de grade pe coastă și sunt sigură că e plin de flori și arată tare bine, fără să fie prea aglomerat. nu cred însă că e o perioadă bună pentru bălăcit, dacă îți dorești și asta.

   din câte știu eu, nu există transport atât de devreme, ca să ajungi la timp în aeroport. primul autobuz pleacă din Sorrento spre aeroport pe la 6 jumate parcă deci nu ai timp să ajungi pentru decolare la 7.45.

   da, cu un abonament de 24h de 7 euro te plimbi pe toată coasta, cobori și urci când dorești. dacă sunteți 4-5 persoane, poate ar fi mai bine să închiriați o mașină. cheltuiți cam la fel, aveți mai multă flexibilitate, ajungeți la timp în aeroport.

   • Multumesc.
    Vom fi doua persoane, eu si sotia.Nu suntem pasionati de balaceala si nici de ars la soare.Vrem sa ne cazam si noi la camping unde ai fost tu, sper sa fie frumos.
    Unde e mai bine, la casuta sau bungalou?
    Va trebui sa luam ultima noapte de cazare la Napoli ca sa ajungem dimineata la cursa Wizz sau sa luam cursa de intoarcere la BlueAir care este seara.Am vazut ca BlueAir nu are check-in online la Napoli ,va trebui sa platim ceva in aeroport?

 6. Foarte bune ponturile de cazare ! Merci ! Noi prima oara am ajuns aici cu masina, pe care am fost nevoiti s-o lasam in port, intr-o parcare subterana, cu preturi astronomice, adica 28 de e pe noapte si cu cheile in contact. Plecam in insula Capri si fiind o insula pietonala, nu aveam ce face cu masina pe insula. Am ales varianta aceasta, deoarece Sorrento este cel mai aproape de insula. Cu 13,50 e ,in 2009 am ajuns in 20 de minute cu vaporasul in portul Marina Grande din Capri. Din largul marii imaginea asupra coastei orasului Sorrento este extraordinara!

 7. Buna ziua, va citesc cu mare drag, scrieti lucruri foarte utile, nu mai spun de pozele superbe la care ma uit cu placere. Spune-mi te rog Narcisa, cand ati fost in Sorrento ati facut rezervare din timp la Village Camping Campogaio Santafortunata? Daca da, ati achitat si avansul pe care ei il cer la rezervare? Vorbim de camere, ok. Multumesc si va iubesc pentru ceea ce faceti.

 8. Multumesc pentru recomandarea cu cazarea. Tocmai m-am intors dintr-o mica vacanta pe coasta, v-am urmat pasii indeaproape si a fost fantastic.

 9. Buna!
  Minunat articolul…pacat ca l-am gasit de abia dupa ce m-am intors din Napoli.
  Daca l-as fi gasit mai devreme cred ca as fi ales sa-mi petrec TOT concediul pe coasta Amalfi, evitand orasul Napoli care este parca de pe alt continent, nu la cativa kilometrii departare. Asa ca…asta este trebuie sa ma intorc…ma sacrific 🙂

  Multumesc de informatii!

 10. buna ! mi a placut foarte mult articolul tau. imi doresc enorm sa vad coasta amalfiteana si as fi vrut sa plec in martie undeva la mijlocul lunii pt 3 zile. stiu ca e putin, dar decat deloc…:)) am insa cateva retineri. vremea, am citit ca ploua destul de mult si de des in martie. apoi legat de transport. stii de unde se poate achizitionat in aeroport acest arte card pt 3 zile ? am gasit cazare in sorrento destul de convenabil, doar ca nu stiu cu ce se ajunge de la aeroport acolo.Noi ajungem la 8 seara deci nu stiu ce circula. de la hotel mi s-a spus ca ne asigura tranferul dar este 80 de euro doar un drum. mi se pare enorm, nici avionul nu este atat:)))) de inchiriat nu inchiriem masina pt ca sotul meu nu are curaj sa conduca noaptea pe serpentine in conditiile in care nu stie drumul. ma scuzi ca te am asaltat cu intrebari, dar chiar nu stiu ce sa fac. mersi mult !

 11. Citesc si tot recitesc acest articol in speranta ca o sa imi fac curaj sa merg anul acesta in aceasta zona.Te rog spune-mi cum v-ati descurcat ,nu a fost foarte obositor sa plecati in fiecare zi din sorrento inspre o alta destinatie?Nu stiu ce sa fac daca merg si o iau si pe pitica mea de 7 ani oare o sa faca fata?

  • Distantelr sunt mici iar pentru mine nu a fost obositor sa ma plimb fiecare zi pe coasta cu autobuzul. As face-o din nou fara sa stau pe ganduri. Nu am copii dar cred ca peisajul si opririle sunt de interes si pentru un prichindel de 7 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.